Nyhed
Læsetid: 5 min.

Billeder viser, at politiet brugte fysisk magt mod flygtninge

Politiet har over for omverdenen hævdet, at de håndterede situationen uden brug af fysisk magt, da en stor gruppe flygtninge vandrede på en sønderjysk motorvej med retning mod Sverige. Men billeddokumentation og vidner fortæller en anden historie, og jurister afviser nu politiets forklaring
Både vidners forklaringer og fotos som disse her på siden modsiger politiets påstand om, at der ikke blev anvendt fysisk magt mod flygtningene på motorvejen i Sønderjylland tidligere denne måned.

Både vidners forklaringer og fotos som disse her på siden modsiger politiets påstand om, at der ikke blev anvendt fysisk magt mod flygtningene på motorvejen i Sønderjylland tidligere denne måned.

Sofie Amalie Klougart

Indland
24. september 2015

Det danske politi blev i sidste uge kendt over hele verden, da billedet af den seksårige irakiske pige Noor Al-Saedi, der leger med en dansk politibetjent på en sønderjysk motorvej, blev delt på sociale medier og gengivet i både dansk og international presse.

Politiet har siden givet udtryk for, at deres møde med flygtningene foregik i al fordragelighed, og har hævdet, at de alene brugte dialog og ikke magt over for flygningene, der vandrede mod Sverige på motorvejen i Sønderjylland.

Læs også: Den svage stat

Men nu rejser billeddokumentation og vidneudsagn alvorlige spørgsmål om politiets forklaring. Både fotos og forklaringer fra personer, der overværede politiets møde med flygtningene, peger således i retning af, at politiet stik imod egne forklaringer anvendte fysisk magt.

I forbindelse med episoden på motorvejen den 9. september udtalte politiinspektør Lene Scharff til New York Times, at politiets strategi var at tale med flygtningene og føre en dialog for at overtale dem til at tage tilbage til den skole, hvor politiet havde indkvarteret dem.

Lene Scharff understregede over for avisen, at »hvis de (politiet, red.) havde anvendt magt, ville de (flygtningene, red.) ikke længere befinde sig på motorvejen«.

Alex Luka Ladime

Ingen magtanveldelse

Også over for Information har Syd- og Sønderjyllands Politi forklaret, at alt forløb fredeligt.

»Der blev på intet tidspunkt anvendt magt over for gruppen. Det var en overordnet beslutning – nemlig at vi ikke ønskede at anvende magt over for en sårbar gruppe af mennesker,« skrev politikredsen den 13. september til Information og fortsatte:

»De grupper, der blev samlet op af busser undervejs, var vandrende, der ikke ønskede at gå længere. Det drejede sig især om familier med børn samt ældre mennesker. De blev så tilbudt kørsel tilbage til Frøslev Skole. Ingen blev ’splittet op’ eller ’tvunget ind i en bus mod deres vilje’.« Billeddokumentation og vidneudsagn fortæller imidlertid en noget anden historie. Information er således i besiddelse af fotos, der viser betjente, som netop ser ud til at anvende fysisk magt over for flygtningene.

Sofie Amalie Klougart

Sofie Amalie Klougart

Tydelig magtanvendelse

Jonas Christoffersen, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder, har set billederne og er ikke i tvivl om, at der er tale om magtanvendelse.

»Når man har fat i en mand, der har det ansigtsudtryk, og hiver vedkommende i armen, og pigen, han holder, har den ene betjents arm om halsen, så er det umuligt at konkludere andet, end at der er tale om magtanvendelse,« siger Jonas Christoffersen.

Læs også: Begreber på flugt

Samme vurdering kommer fra Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia.

Han mener, at kombinationen af vidneforklaringerne og billederne, særligt de hvor flere betjente hiver fat i personer, vidner om, at der klart er tale om magtanvendelse.

»Det betyder dog ikke nødvendigvis, at magtanvendelsen har været ulovlig eller uproportionel, men det er klart, at tingene skal kaldes ved deres rette navn,« siger Jacob Mchangama.

Sofie Amalie Klougart

Splittede familier

Flere vidner, der fulgte gruppen af flygtninge på motorvej E45 onsdag den 9. september, fortæller, hvordan politiet under vandringen dannede en kæde for at afskære en lille gruppe fra den større gruppe.

Derefter begyndte politiet ifølge vidnerne at tvinge flygtningene op i busser.

»I det tilfælde, hvor billederne bliver taget, blev der klart anvendt fysisk magt,« fortæller Benjamin Nørskov, der var ude som freelance pressefotograf.

Læs også: Flygtninge søger nye veje til Europa

Scenen, som Benjamin Nørskov beskriver, bliver bekræftet af Alex Luka Ladime, der var til stede på motorvejen fordi han arbejdede som hjælper for en New York Times-journalist. Han oplevede, at politiet splittede flygtningefamilier op og tog dem ind i en bus mod deres vilje.

»Politiet tog en far og en søn og tvang dem ind i busserne, mens hustruen, der befandt sig i den store gruppe, blev efterladt tilbage. Jeg ved ikke, hvad der skete med familien, og om de blev genforenet senere, men hun kom ikke med op i bussen sammen med sin familie,« fortæller Alex Luka Ladime.

Men ikke desto mindre har Syd- og Sønderjyllands Politi altså vedholdende givet udtryk for, at der ikke blev anvendt magt mod flygtningene.

Sofie Amalie Klougart

Sofie Amalie Klougart

Udsender et billede

I dagene efter begivenhederne i Sønderjylland kunne man i svenske og norske medier høre flygtninge, der havde mødt det danske politi i Rødby og Rødekro, fortælle historier om, at politiet skulle have opført sig brutalt. Rigspolitiet afviste imidlertid flygtninges beskrivelser.

»Alle har med selvsyn set, hvordan politiet har håndteret situationen, og jeg synes, at de billeder taler for sig selv,« sagde kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet Thomas Kristensen til Ekstra Bladet med henvisning til offentliggjorte billeder, der viser dialog mellem betjente og flygtninge.

Den 10. september udsendte Syd- og Sønderjyllands Politi desuden et tweet med et billede af en smilende politibetjent og en lille flygtningedreng, der læner sig op ad betjenten. I tweetet skrev politiet:

»I de seneste dage blev der heldigvis også tid til leg og hygge med flygtningebørn.«

Syd- og Sønderjyllands Politi har ikke sendt tweets med andre billeder fra episoden på motorvejen.

Sofie Amalie Klougart

Politiet fastholder forklaring

Information har vist Syd- og Sønderjyllands Politi billederne af politibetjente, der tilsyneladende anvender magt over for flygtningene, og spurgt, om politiet fastholder, at de ikke har anvendt magt.

Politikredsen fastholder, at politiets strategi var at løse situationen med »en dialogbaseret indsats samt på en human og værdig måde og under størst mulig hensyntagen til migranter og flygtninges sårbare situation og humanitære behov«.

Tidligere har Syd- og Sønderjyllands Politi som beskrevet forklaret, at de, der blev samlet op af busser, »ikke ønskede at gå længere« og derfor blev »tilbudt kørsel«.

Læs også: ’Vi står klar, brormand’

Men nu lyder forklaringen fra politikredsen: »Enkelte var så udmattede, at politiet ud fra en konkret vurdering fandt det uforsvarligt at lade dem fortsætte, hvorfor politipersonalet – som dine billeder også viser – tog fat i dem for at få dem til at opgive vandringen.« Samtidig understreger Syd- og Sønderjyllands Politi dog: »Politiet har ikke anvendt magt til at få gruppen til at forlade den sønderjyske motorvej.« Men heller ikke den forklaring giver mening, mener Benjamin Nørskov, som overværede hele episoden på motorvejen.

»Det var klart få, der lod sig overtale til at gå op i bussen, fordi de var for udmattede, hvis overhovedet nogen,« siger Benjamin Nørskov, der oplevede det meget tilfældigt, hvordan politiet valgte at skære et lille antal af flygtninge fra den større gruppe.

Sofie Amalie Klougart

Forklaring undrer

Også Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder undrer sig over, at politiet fastholder, at der ikke blev anvendt magt over for flygtningene.

»Udgangspunktet må være, at de skal se i øjnene, at det var magtanvendelse, og så bør de derefter forholde sig helt konkret til, om den magtanvendelse var berettiget,« siger Jonas Christoffersen.

Ifølge Jonas Christoffersen er der tale om magt fra det sekund, en myndighedsperson tager fysisk fat i en person. Han understreger, at »det afgørende er, om denne magtanvendelse er berettiget i den helt konkrete situation, som politiet står i. Der må man sammenholde den konkrete magtanvendelse med det formål som politiet i den helt konkrete situation forsøgte at varetage«, siger Jonas Christoffersen, der understreger, at han ikke kender til den konkrete sag.

Det har ikke i forbindelse med researchen til denne artikel været muligt for Information at komme i kontakt med de flygtninge, der optræder på billederne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu en gang må man konstatere, at myndighederne er lykkedes med at omskrive fakta. Man bliver så træt og mismodig, hver gang det sker

Rasmus Kongshøj, Mads Berg, Janus Agerbo, Shafi M., Poul Sørensen, Bjarne Witthoff, Merete Jung-Jensen, Birgitte Gøtzsche, Liliane Murray, Carsten Mortensen, Arne Lund, lars abildgaard og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Her er en fire dage gammel artikel om det samme: http://modkraft.dk/artikel/de-v-rste-lande-rejse-gennem-var-ungarn-og-da...

David Zennaro, lars abildgaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

man er altså nødt til at se video for at påstå magtanvendelse da flygtninge blev opsplittet og sat i busser. disse billeder viser en mindre grad magtanvendelse, men der er ingen busser? Hvis information ikke billeder af magtanvendelse når flygtninge tvinges på busser er dette en tynd artikel.

Preben Haagensen, Hans Aagaard, Gustav Alexander, Anne Eriksen, Tommy Steen Nielsen, Leo Jensen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Det groteske var ikke politiets brug af fysisk magt men politiets momentane mangel på samme ved grænsen

Preben Haagensen, Frede Andressen, Dorthe Mortensen, Henning Krog og Morten Lange anbefalede denne kommentar

Det som virker underligt er ikke så meget magtanvendelsen - som der står, kunne den jo være berettiget. Hvad der er underligt, er til gengæld benægtelsen, på trods af dokumentationen.

uffe hellum, Bjørn Pedersen, Carsten Wienholtz, Kjeld Jensen, Elisabeth Andersen, Gustav Alexander, Hasse Feldthaus, Henrik Larsen, Liliane Murray og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Her er tydeligvis en opgave for opsøgende journalister, hvis de fortsat findes andre end Ritzau-afskrivere i Danmark.

I de hektiske dage viste både RBB, MDR og 1ARD på tv, igen og igen, indslagene af flere store grupper af familie-flygtninge, der vist nok ankom fra København til Malmö Centralbanestation.

De var meget trætte, sulte, medtagede og tydeligvis angste, og de berettede til svensk Röda Korset, at de havde rejst fra Syrien og op gennem Tyrkiet og Europa - også via Ungarn, og det havde absolut ikke været uden problemer. Men der var ingen steder, de blev behandlet så dårligt, så brutalt og så voldsomt som af politiet i Danmark.

Disse flygtninge, - eller de fleste af dem, befinder sig formentlig fortsat i Sverige, og det kan da ikke være nogen stor opgave for en dygtig journalist, at finde frem til dem, og få deres beretning om, hvad der egentlig foregik i Danmark i disse dage.

Om ikke andet kan deres vidneudsagn jo bruges til at påvise overfor omverdenen, at de danske myndigheder fortsat både lyver og manipulerer med sandheden.

David Zennaro, Karsten Aaen, Shafi M., Henrik Larsen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Marianne Olesen

Jeg tror I gør politiet uret her. Se deres ansigtsudtryk, se hans hænder, der hjælper en grædende dreng over faderens rygsæk - det er da ikke vold.

Gert Selmer Jensen, Nette Skov, Preben Haagensen, Karla F. Fontane, Frede Andressen, Hans Aagaard, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Morten Lange anbefalede denne kommentar

Avra for Laura.
Almindelige metoder til at beskytte gående og trafik på motorvejen mod at slå hinanden ihjel.

Karla F. Fontane, Hans Aagaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Marianne, naturligvis har det været ubehageligt for i hvert fald en del af betjentene at anvende magt overfor flygtninge - men magtanvendelse er altså ikke nødvendigvis vold. Magtanvendelse er også pres, det er føring af folk, det er tilbageholdelse af folk, det er fastholdelse af folk.

Så få begreberne på plads; de danske betjente er ikke monstre, men der er noget ganske galt hos Etaten, som optræder magtfuldkomment på den absolut bekymrende måde med dens benægtende tilgang til offentligheden. Og det er langt fra første gang.

Henrik Larsen, Morten Pedersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Kim, fotografiersom klart afdækker at der anvendes tvang og tilbageholdelse ... i direkte modstrid med de officielle forklaringer. Det er absolut muligt at tvangen, dvs. magtanvendelsen, har været berettiget - eller i hvert fald juridisk gangbar. Men det er ligesom ikke muligt at den ikke har fundet sted. Vel?

Henrik Larsen, Leif Høybye, Janus Agerbo, Birgitte Gøtzsche, Nille Torsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Billed nr. 1 og billed nr. 3 hænger sammen. På begge billeder ses den samme far og søn, om end i forskellige "positioner". Billed nr. 1 indikerer så tydeligt, så det ikke er til at misforstå, at der er tale om politivold resp. -overgreb. Billed nr. 3 kan være en anelse mere tvetydigt, men ikke når det ses sammen med billed nr. 1.

Også billed nr. 2 viser med al tydelig, at politiet bruger magtanvendelse overfor far og datter. Ansigtsudtrykkene hos såvel far og datter som betjentene viser, hvad der er der sker. Man skal være temmelig blind, for at få det modsatte ud af billederne.

Men Marianne Olesen og Kim Houmøller vil måske påstå, at der blot er tale om en særlig dansk form for venlig modtagelse af flygtningene?

Teodora Hansen, Torben Lindegaard, Henrik Larsen og Shafi M. anbefalede denne kommentar

Eller også ser vi bare politiets skånsomme indsats (indrømmet: et novum) mod flokke af ubetænksomme voksne med deres børn som gidsler på flugt, en anden form for børneopdragelse, hvor man helt bevidst tager afkommet med frem i forreste række uden at tænke på, om det nu også lige er godt for de mindreårige eller ligefrem spædbørn at opholde sig dér – en del af dem kan derfor sagtens have lidt overlast – set udefra, på billeder som disse …

Artikel 22 – Flygtningebørn:
Statens forpligtelse til at sørge for særlig beskyttelse af børn, som er flygtninge, eller som søger flygtningestatus, og til at samarbejde med ansvarlige organisationer om beskyttelse og hjælp af flygtningebørn.

http://www.boerneraadet.dk/fns-boernekonvention/forkortet-udgave-af-fns-...

At blive beskyldt for at overtræde Schengen er vel til at leve med – men Børnekonventionen …

Da flygtningene begyndte at bevæge sig ud på motorvejen, mon så ikke at politiet forsøgte at forhindrede dette med magt? Selvfølgelig, det er jo deres opgave, og lykkedes denne opgave så ikke, jamen, så vil man vel forsøge at få folk fjernet fra motorvejen ved første givne lejlighed, og det ses eksempelvis på billede 1. og 2., som jo begge er taget ved første afkørsel efter Padborg, nemlig ved afkørslen til Sønderborg/Kliplev.

I øvrigt kan billeder jo bruges til næsten lige hvad man vil, de skal bare have en passende tekst der understøtter det budskab man nu en gang vil fremme ... hov, hvorfor præsenteres vi i øvrigt ikke for bare omkring hundrede af de tusindvis af billeder, som fotograferne utvivlsomt har knipset? Nå, de understøtter vel sagtens ikke den (tynde) historie, så derfor præsenteres vi kun for en håndfuld foto med tilløb til drama, og dermed får vi selvsagt også kun et fragment af den sande historie.

Preben Haagensen, Karla F. Fontane, Frede Andressen, ellen nielsen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Marianne Olesen, det jeg ser er en lille dreng der græder, fordi en uniformeret politimand er ved at hive ham ned fra skuldrene af faren.

Danmark er ikke særligt gode til at inkooperere menneskerettighedskonventioner;-

"Udvalget anbefalede også, at en række konventioner ikke blev inkorporeret. Det drejer sig om:

FN’s konvention om barnets rettigheder (Børnekonventionen),
FN’s konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination af kvinder (Kvindekonventionen)
FN’s konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder (ØSKR)."

Handicappedes menneskerettigheder er end ikke blevet ratificeret endnu, end sige inkoopereret i den danske lovgivning.

Henrik Larsen, Shafi M., Peter Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Ole Lund Petersen

Politiet bruger magtanvendelse? kan jeg se dette ud fra nogle billeder? jeg kender ikke de bagvedliggende årsager, ingen der udtaler sig har været i situationen eller også dramatiserer man, til glæde for hvem? jeg syntes umiddelbart at politiet løste opgaven fint, tag hellere fat i politikerne og kritiser dem, da de ikke kunne finde en linie, men overlod det til politiet.

Preben Haagensen, Karla F. Fontane, ellen nielsen, Hans Aagaard, Bodil Waldstrøm, Anne M. Lassen, Anne Eriksen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Lad mig slå fast . Det må være ganske forfærdeligt, at skulle forlade sit hjem og land på grund af nådesløs krig og fra ondskab. At skulle beskytte sine børn, for at skulle udsættes for yderligere traumatiske oplevelser under flugten, må være forældres værste mareridt. I tankerne har disse mennesker et billede af, at magthavere i andre lande bruger vold og tortur. Naturligvis!!

Generelt er det slet ikke mit billede af danske politi. Generelt heller ikke håndteringen af dette svære. Flygtninge er naturligvis dybt traumatiserede. Når så politiet - som de skal - ønsker at registrere hvert enkelt menneske, går folk i panik og de skreg af angst, blot politiet tog let fat i dem. De mennesker er vant til voldelige metoder, så uanset hvordan politiet forsøgte - først gennem kommunikation, herefter ved at løfte var det for politiet en meget svær situation at håndtere. Sådan må vi forsøge at se på den svære situation uden straks at dømme.

Jeg er ikke i tvivl om, at politiet i den paniske situation gjorde fejl, men jeg fulgte situationen tæt og er fuld af beundring for deres indsats. De ønskede kommunikation, men blev mødt af en helt naturlig panik fra mennesker som er udmattede, ulykkelige og vant til vold.

Man kan blive træt af, at vi i uendelig mange situationer kritiserer politiet. Vi kan alle begå fejl og vi danskere er tilbøjelige til at nedgøre, pege fingre og totalt vælge udenom at se på al den støtte og beskyttelse politiet yder i vores samfund.

Jeg ønsker personligt, at vi i Danmark tager imod alle flygtninge, som trænger til vores omsorg. Ligeledes ønsker jeg, at vi lader være med at hetze imod de mennesker, som generelt ønsker dialog med alle. En tak fra min familie til politiet.

B Pedersen, ellen nielsen, Anders Graae, Hans Aagaard, Karsten Aaen, Bodil Waldstrøm, Anne-Marie Krogsbøll, ingemaje lange, Bente Petersen, Anne M. Lassen, Anne Eriksen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Jeg ser gestikulerende voksne, bekymrede miner - hos både politi og flygtninge - forskrækkede børn.
Igen synes der at være et behov for at manipulere virkeligheden - her med politiet som skydeskive.
I hverdagen kan der da sagtens finde politibetjente, der går til grænsen - andre gør ikke - det er menneskeligt.
Det ligner mest frustration over hele situationen. Hvor mange her ville have klaret det bedre - folk, der arbejder med mennesker eller andre kyndige?
Tag et supermarked, en institution og en psykiatrisk afdeling - sikke billeder, man kunne få!

Skal der køres hetz på forskellige folkegrupper som medieunderholdning? Hvem får gavn af dette?
Hvad med at rette skytset mod regeringen, dens inhabilitet og manglende handling.
Nu skal kommuner og civile hjælpe med at integrere og give flygtninge arbejde (hvem vil ikke gerne have arbejde?)
Så snakkes der uden om SKAT og fokuseres på sort arbejde - men der ikke synes stor opmærksomhed på momssnyderiet m.m.
Stråmænd og - damer, vi bliver kørt rundt i manegen, gør vi...

Karla F. Fontane, ellen nielsen, Hans Aagaard, Bodil Waldstrøm, Anne-Marie Krogsbøll, Morten Pedersen, Helene Kristensen og Jan Weis anbefalede denne kommentar

Fin og nuanceret kommentar, Nette Skov!

Der må også findes billeder af denne politiaktion -
http://www.b.dk/nationalt/politi-tvinger-dehydrerede-flygtningeboern-ud-...

TIL NETTE SKOV
Jeg er enig med dig
. . . naar jeg ser ansigterne paa disse flygtninge... hvor er vi som mennesker at vi ikke vil hjaelpe dem... jeg fatter det ikke....

Nette Skov, Henrik Larsen, Liliane Murray og Shafi M. anbefalede denne kommentar

og saa foroevrigt er der kommet vist 500.000 flygtninge til EU I 2015 det er 0.1 % af den samlede befolkning I EU... hvorfor kan vi ikke klare at hjaelpe disse mennesker ... ????

Mads Berg, B Pedersen, Henrik Larsen, Liliane Murray, Shafi M. og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Bjarne Witthoff

Det store antal flygtningen ind i Europa virker organiseret.
Hvis det er kriminelle, der står bag.
Så skal alle Jer der har "ondt" af flygtning. Måske begynde at tænke...
Hvor længe kriminelle skal have indflydelse på antal af truede dyr. Fældning af truet træer, ødelæggelse af jorden.
Er det stenrige personer, der står bag det som vi alle er udsat for.

Så er spørgsmålet vel. Ønsker vi, at kæmpe for bevarelse af Jorden til vores børn og deres børn.

Jam Williams'

Det er komplet irrelevant om der kun var et billed der viste en magtanvendelse, for Politiet påstod at de på intet tidspunkt benyttede magtanvendelse, hvilket billederne viser at de gjorde. Politiet har med andre ord fordrejet og løjet for offentligheden. I det lys er alt andet sådan set ligegyldigt.

Det tyder på at forsvarene for politiets gerninger, ikke vil forholder sig til den lovmæssige definition af magtanvendelse.

Det er også tæt på ligegyldigt hvorvidt der var lovhjemmel i magtanvendelsen, for det er slet ikke det diskussionen rettidigt handler om, men derimod at politiet har løjet om brugen af den.

HOLD NU OP.....At Politiet fjerner personer fra en motorvej - personer der åbenbart insisterer på at gå der, kræver jo at man vha. fysisk kontakt får dem fjernet. Hvis man modsætter sig dette, så er det tilladt at anvende magt. Ikke et eneste af ovenstående billeder viser andet end at politiet er i færd med at fjerne folk fra vejen. der er ikke trukket knipler, der er ikke kampudstyr, men man kan jo få enhver fysisk kontakt til at ligne magtanvendelse.
Hvis ikke de vil flytte sig, så må de have hjælp.

Preben Haagensen, Karla F. Fontane, Frede Andressen, ellen nielsen, Hans Aagaard, Kjeld Jensen og Bjarne Witthoff anbefalede denne kommentar

Peter Nielsen

Sæt dig ind i lovgivningen! Blot det at gribe fast i en arm af en myndighedsperson er en magtanvendelse.

Der er intet at rafle om, så når politiet siger de ikke har benyttet magtanvendelse har de med andre ord ikke benyttet selv en af de mindste magtanvendelser. Hvilket så viser sig ikke at være tilfældet. Du og meningsfæller prøver at dreje diskussionen væk nemlig den at politiet har fortiet sandheden, det er her problemet ligger ikke hvorvidt magtanvendelsen var lovlig og proportionel.

Benjamin Kirkamand

Jeg var til stede i Padborg da den første gruppe flygtninge blev tilbageholdt af politiet. De første timer foregik det hele roligt, indtil at en gruppe på 20-25 tyskere ankom for at vise deres sympati med flygtningene. Det udviklede sig til en spontan demonstration, hvor gruppen af flygtninge og demonstranter stod med et par meters mellemrum, adskilt af polititape, og råbte henholdsvis "let us go"(flygtningene) og "let them go"(demonstranterne). Politiet havde fået pressen over på den anden side af perronen inden en betjent råbte "I har 3 sekunder til at forlade perronen, ellers får i peber!" Da halvdelen af flokken var tyskere gik denne besked dog ikke rent igennem og 3 tyskere fik øjnene fyld med peberspray (inklusiv en af mine veninder, som snakker dansk og prøvede at videreformidle beskeden på tysk). Derfra udviklede sig en aggressiv stemning og da vi var blevet presset ned i tunnelen tog en lokal kvinde en flaske og kastede op af trapperne hvorfra vi var blevet presset ned. På den anden side af perronen kom der pludseligt store mængder betjente i kampudrustning og begyndte rive fat i tilfældige folk for at anholde dem midt i den kaotiske tilstand. En tysker blev voldsomt anholdt for at stå i en spredt menneskemængde. Dagen efter kan man læse politiets udlægning om at de blev angrebet af 50 autonome, "som blandt andet kastede flasker imod politet". (kilde: http://www.tvsyd.dk/artikel/297926:Unge-angriber-politiet)

Det er tydeligt for alle som var til stede at politiet angreb en flok uskyldige mennesker, som ikke gjorde sig skyldige i andet end at råbe og klappe i kor. Desuden blev der ikke kastet andet end den ene flaske. Så det var ikke den eneste gang politiet løj om deres arbejde den dag.

Rasmus Kongshøj, Teodora Hansen, Arne Lund, Karsten Aaen og Shafi M. anbefalede denne kommentar

@Mikkel Nielsen og Shafi m., jeg har skam set billederne og læst artiklen, hvor det forekommer mig at det interessante reelt set er om politiet har fortiet den fysiske kontakt ifm. fjernelse af de mennesker der er på vej ad motorvejen. Politiloven er ganske klar om hvad magtanvendelse er og hvornår magt må anvendes. Der er også ganske klart angivet hvad man som magtanvendende myndighed skal tage af forholdsregler.
Først og fremmest er det vigtigt at holde for øje at menneskerne befinder sig på en hovedfærdselsåre og gør dette ulovligt. De obstruere sikker afvikling af trafik, og deres færd har strakt sig over adskillige km. De bliver så fjernet fra området af politiet, og de som ikke følger politiets anvisninger kan derpå fjernes ved magtanvendelse - ganske simpelt.
problemet opstår i det øjeblik hvor man påstår at der ikke er anvendt magt, og at der så bagefter offentliggøres billeder der viser det modsatte.
Men jeg er absolut ikke forarget over at politiet udfører sit arbejde og at de har fjernet personerne fra vejen og at de i visse tilfælde har brugt magt for at fjerne folk.
Drama for dramaets skyld.
Shafi m. Der skal måske 4 politifolk til at sikre at manden og barnet kommer væk fra vejen såfremt faderen ikke medvirker til at det kan ske på fredelig vis. Eller mener du at vi skal lade folk opføre sig som de vil - så længe de er mange nok?
Politiets håndtering af ovenstående rydning af vejen mener jeg ikke er foregået udenfor lovens rammer - spørgsmålet er alene om de skulle have tonet rent flag og i første omgang indrømmet at de fjernede folk mod deres vilje.
jeg tvivler oprigtigt på at én eneste debattør her, tror på at alle disse mennesker lod sig fjerne frivilligt - det er vist lige en kende naivt.

Preben Haagensen, Hans Aagaard og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Apropos Padborg. Hvorfor kommer 25 unge demonstranter og forstyrre det svære job det er for politiet, at få styr på alt det som foregår. Ville de hjælpe ?! Hvem?! Der er visse procedure som er nødt til at foregå, så både flygtninge bliver sikret, men også at det samfund de flygter ind i ved, hvilke gæster de modtager.
Det er vel ren logik ! Og man kunne spørge, om børn hellere skal dø af sult og dehydrering, end at de tages ud af toget af et opmærksomt politi. Hvad er det for en tankegang, at man tror at politiet udelukkende ønsker at være voldelige ?!!

Jonathan Smith, Søren A. Jensen, Preben Haagensen, Karla F. Fontane, ellen nielsen, Anne Eriksen, Hans Aagaard, Kim Houmøller og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

"Det er tydeligt for alle som var til stede at politiet angreb en flok uskyldige mennesker, som ikke gjorde sig skyldige i andet end at råbe og klappe i kor. "
Når man som gruppe ankommer til et sted, hvor der i forvejen er en anspændt situation - men alt foregår fredeligt og roligt - og så ved sin adfærd får ophidset gemytterne, så skulle man sgu anholdes for dumhed.

Jonathan Smith, Preben Haagensen, Karla F. Fontane, ellen nielsen, Anne Eriksen, Hans Aagaard, Nette Skov og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

Personligt vil jeg ikke dømme om politiet har handlet forkert eller rigtigt i denne sag, jeg var som nogen påpeger, ikke tilstede. Jeg var til gengæld tilstede, i det første tog med kontrol, hvor der var en 30-40 flygtninge med toget, og her handlede politiet forbilledligt.

Spørgsmålet er hvornår bliver noget til magtanvendelse? Ifølge en af de adspurgte i artiklen (Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder;- "Ifølge Jonas Christoffersen er der tale om magt fra det sekund, en myndighedsperson tager fysisk fat i en person."), og det giver jeg sådan set vedkommende ret i, for mig ville det være en enorm overskridelse af mine grænser, med blot en uønsket berøring.

Men det historien vel egentlig handler om, er vel, at politiet gjorde en ting, men siger de gjorde noget andet, det er det sagen handler om, ikke om det var berettiget eller ej. Det handler om at åbne op og indrømme at de brugte magtanvendelse, som defineret af 'Institut for menneskerettigheder', og det gjorde de, det er der ikke tvivl om.

En myndighedsperson bør aldrig berøre en borger, medmindre denne har givet tilladelse til det, også for sin egen skyld. Om det så her var nødvendigt med magtanvendelse, det vil jeg lade op til andre at dømme.

Jeg vil lige tilføje at hendelserne på Padborg Station, er ikke noget jeg har overværet, jeg overværede (samme dag) kun, at politiet kom ind i toget og tjekkede alle billetter, og førte flygtningene ud, hvorefter toget kørte videre nordpå.

Thjaaa, politiets opgave er at holde ro og orden. Man er forpligtet til at efterkomme politiets anvisninger. Gør man ikke det er politiet naturligvis berettiget til at anvende nødvendige magt midler til at genoprette ro og orden.

Det er faktisk derfor vi har dem.

Den magt anvendelse, som vises på ovenstående billeder er absolut acceptabel i forhold til situationen. Dansk politi har klaret en yderst uvant situation særdeles godt.

Nette Skov, Preben Haagensen, Karla F. Fontane, Frede Andressen, ellen nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Ja, Leo, den småberusede lokaloriginal fra den nærmeste indavlslandsby i regionen, på sin Puch Maxi med en Kløvermælkskasse på bagagebæreren, ville ikke have en rimelig chance for at slippe levende fra Skelbækken til Kongeåen uden at risikere køre ind i nogle uniformerede klø og frataget det knallertførerbevis han ikke har allerede ved første frakørsel …

Der er da helt sikkert nogen i denne tråd, der ikke har fattet en bjælde af, hvad artiklen egentlig handler om, så at skyde fejltolkning i skoene på andre er da mageløst....

Æ mand i æ balle å æ kuen i æ tyn

Ja, Spliid, en født sønderjyde bøjer mig i støvet for din detaljerede viden om sønderjyske forhold, bortset fra sønderjysk humor, hvilket naturligvis er dig undskyldt …

Hvor kan man da komme grueligt galt afsted og blivet puttet i den sorte balle ...

Ja, hvor længe var Adam i paradiset?
Her gik man lige (som noget nyt) og havde fået en smule sympati for det danske politi - men det kan de selvfølgelig ikke have siddende på sig - så nu er alt ved det gamle.

PS. Mine varme følelser for lille Noors legekammerat kan ingen dog tage fra mig.

Politiet bruger fysisk magt i forbindelse med anholdelser af folk på flugt fra politiet, når disse modsætter sig til tilbageholdelse ....
.....
Men hvor er nyheden ?

Nyheden er problematiseringen heraf :
Man antager, at der er typer af kriminalitet, som skulle gøre denne fremgangsmåde u-rigtig i sig selv. Sindssyge eksempelvis ... Det gør man også alment og der er ind imellem historier om affærer hvor dette ikke er iagttaget.
Men udlændingehed i sig selv ? Nej helt ærligt det er vist en lige lovlig surrealistisk form for national-betinget 'racisme' ...
Analfabetisme og totalt gået galt i byen i sig selv ? Da Ikke hvis den tilbageholdte ikke kan tales til fornuft.

Nyheden er overvejende 'agurketid'.

Martin Hansen, Karla F. Fontane og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Nå, nå Leo - Dit indlæg står her da stadig fire timer efter at du satte det på. Så...?

PS: Mon ikke alle os, der skriver regelmæssigt her, har oplevet at få fjernet indlæg - også selvom vi ikke kritiserer avisen.

Andre gange passerer den krasseste kritik af avisen, så det virker ikke altid som om, der er en rød tråd i hvilke indlæg, der får lov til at overleve.

Nå, nå Leo - Dit indlæg står her da stadig fire timer efter at du satte det på. Så...?

PS: Mon ikke alle os, der skriver regelmæssigt her, har oplevet at få fjernet indlæg - også selvom vi ikke kritiserer avisen.

Andre gange passerer den krasseste kritik af avisen, så det virker ikke altid som om, der er en rød tråd i hvilke indlæg, der får lov til at overleve.

Torben Lindegaard

Artiklen og billederne beviser, at Politiet er fuld af løgn - igen.

Der er tydeligvis anvendt magt - om end tydeligvis ikke den fornødne magt.

Kære Bente Petersen, du skrev:

"og saa foroevrigt er der kommet vist 500.000 flygtninge til EU I 2015 det er 0.1 % af den samlede befolkning I EU... hvorfor kan vi ikke klare at hjaelpe disse mennesker ... ????"

Og svaret på det spørgsmål er, at det kan vi selvfølgelig også - og det gør vi også - alle der har asylbehov får asyl.

Men dit spørgsmål har en præmis, der ikke holder - for blandt de europæiske indbyggere findes der allerede en masse kulturfremmede folk fra samme kulturkreds som de folk, der nu med magt kræver adgang til et europæisk land efter eget valg - det er således ikke 0,1% som 99,9% skal tage sig af, da 0,1% (som nok nærmere bliver 0,2%) blot er dette års tilstrømning, som kommer ovenpå årtiers kulturfremmede tilstrømning til Vesteuropa primært, hvad sammen med de lave europæiske fødselstal har medført, at europæerne er blevet etniske mindretal i flere af deres storbyer og har udsigt til at blive det i deres lande over en generationstid.

Og det enorm har socio-kulturel og samfundsøkonomisk betydning for landene - dets indbyggeres etniske sammensætning - selvom du måske ikke føler det gør nogen forskel.

Nuvel - dertil kommer, at vi ikke hjælper særlig effektivt, når vi bruger næsten alle vores (økonomiske) kræfter på nogle forholdvis få, der har midlerne til at bringe sig til Europa, mens de mange efterlades som internt fordrevne eller som flygtninge i nærområderne i ganske usle kår - alene Danmark bruger 9,2 mia. kr. på at drive vores asylsystem, mens vi kun bruger 1,8 mia. kr. på humanitær bistand i nærområderne.

Vi vælger altså en politik, der hjælper de få og næsten ignorere de mange.

Jonathan Smith, Preben Haagensen, Karla F. Fontane og Frede Andressen anbefalede denne kommentar

Martin Hansen, der er, hvis regeringen får det som de vil have det afsat dobbelt så meget til aggressivt forsvar af EUs ydre grænser, som der er til at hjælpe i nærområderne, måske hvis man brugte de penge til at lægge oveni det der er planlagt til hjælp i nærområderne, så ville der ikke komme nær så mange flygtninge, men hellere militær magt demonstration, end at bruge hovedet.

det tror jeg ikke - jeg tror de vil komme så længe de få ophold - lige meget hvor mange penge vi realistisk kan bruge i nærområderne.

Karla F. Fontane

Hvis man vælger ikke at respektere de love der gælder i landet man er i og hvis man vælger ikke at kooperere med politiet, så har det altså konsekvenser. Jeg forventer altså af politiet at de bruger "fysisk magt", når forbrydere ikke hører på det politiet siger. Hvad skulle politiet da efter journalisters mening da have gjort? Gået ved siden af dem hele vejen og sige "fy"? Det har sikkert megen nytte. Næste gang der er en mand der bliver voldtaget eller en kvinde der bliver slået sammen, så forventer jeg altså bare af poltiet at de står ved siden af og kigger på, mens de siger "fy", for "fysisk magt" jo ikke er noget som journalister bryder sig om.

Jeg er imod vold. Jeg er imod tortur. Og intet af dette kan ses på billederne. Der er forbrydere, og ja, jeg definerer folk som med vilje går imod dansk lovgivning som forbrydere, som bliver stoppet af politiet. Vi lever altså i et demokrati, hvor politiet er en magtinstans som skal håndhæve vores love. Vi har begrænset deres magt. Men den magt de har, skal de altså bare bruge.

Søren A. Jensen, Preben Haagensen, Martin Hansen og Sten Christensen anbefalede denne kommentar
Sten Christensen

Karla har helt ret i sin holdning herover.
Spørgsmålet er ikke og må aldrig blive om politiet har brugt magt. Spørgsmålet skal altid være om politiet har brugt berettiget magt, og det kan et still billede ikke vise.

Bjørn Pedersen, Preben Haagensen, Martin Hansen og Karla F. Fontane anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Marianne Olesen - "Det er da ikke vold".

Nej, men magtanvendelse er heller ikke lig "vold", eller at politiet har handlet forkert (udover at de nu benægter at de har anvendt magt). Der kan sagtens være legitime og lovlige årsager til magtanvendelse, men som Mchangama også svarer i artiklen, så er det jo stadig det vi kalder magtanvendelse. Det er tåbeligt af politet at prøve at male sig selv som perfekte, fejlfri, idealiserede fredsfyrster. Ligesom det er tåbeligt at vi forventer at de, eller nogle andre, skulle være det.

Men det er jo ikke det artiklen handler om, den handler om at politiet har brugt magtanvendelse, berettiget eller ej, det er vedkommende, men at politiet siger noget andet, og ikke vil vedkende sig deres magtanvendelse, for der er uden tvivl.

Det handler altså om, at politiet vil feje noget ind under gulvtæppet.

Sten Christensen, det bliver magtanvendelse i det øjeblik en betjent lægger en hånd på en borger. Om hånden er brutal eller ej, det er uvedkommende.

Sider