Læsetid: 4 min.

Er Danmark i undtagelsestilstand?

Den danske håndtering af flygtningekrisen vækker forundring og forargelse i udlandet
Onsdag blev motorvej E45 imellem Padborg og Aabenraa, hvor 300 flygtninge bevægede sig, lukket i begge retninger. Politiet forsøgte forgæves at stoppe flygtningene, der ikke ønskede at registrere sig i Danmark, men istedet ville videre til Sverige.

Onsdag blev motorvej E45 imellem Padborg og Aabenraa, hvor 300 flygtninge bevægede sig, lukket i begge retninger. Politiet forsøgte forgæves at stoppe flygtningene, der ikke ønskede at registrere sig i Danmark, men istedet ville videre til Sverige.

Ernst van Norde

11. september 2015

Billedet af spyttemanden fra Lolland går verden rundt. Det er – ligesom billederne af den druknede kurdiske dreng på stranden i Bodrum og den voldelige videoreporter fra Ungarn – blevet et symbol på Europas problemer med at håndtere flygtningetilstrømningen. Samtidig med at Jean-Claude Juncker onsdag fremlagde EU-kommissionens forslag til en europæisk løsning på situation, lukkede Danmark grænsen til Tyskland:

»Det er helt sikkert et meget dårligt signal, der kommer fra København,« udtaler en embedsmand ved kommissionen til den italienske avis La Repubblica: »Det ødelægger en dag, som ellers var præget af europæisk solidaritet, men den danske regering vil ikke få held til at blokere for Junckers migrantplan.«

Den italienske udenrigsminister, Paolo Gentiloni, udtrykker også utilfredshed med den danske panikreaktion på en flygtningetilstrømning, som i årevis har hverdag i Italien:

»Det er en virkelig overraskende beslutning, også fordi Danmark er et land med en meget civiliseret tradition, og jeg håber, at det har været pludselig og meget kortvarig beslutning, der ikke gentager sig.«

I en radiodebat på Deutchlandfunk understreger Jette Waldinger-Thiering fra det danske mindretals parti, SSW, at Danmark er et splittet land i forhold til indvandring, og at mange også forsøger at hjælpe flygtningene:

»Det er en meget forvirrende situation, og jeg håber meget, at statsministeren vil lade sine ord følge af handling, så Danmark igen kan blive et humant værtsland og leve op til sine forpligtelser i en europæisk kontekst.«

Sheriffen

Med en justitsminister, Søren Pind (V), der fremstiller sig selv som sheriffen i en John Wayne-film, kan rigtig meget gå galt, står der mellem linjerne i The New York Times. Avisens reportage giver indtryk af et land i undtagelsestilstand:

»Senere onsdag var politiet tvunget til at lukke den nordgående motorvej ved grænsen til Tyskland, efter at flygtninge havde nægtet at forlade landet. Journalister fik forbud mod at opholde sig ved motorvejen, og der blev indført flyveforbudszone over den, fordi helikoptere og lavtgående fly ville ’skræmme de marcherende’ (flygtninge, red.), sagde politiet. Danmark nationale jernbaneselskab, DSB, meddelte, at al togtrafik mellem Danmark og Tyskland var stoppet på politiets opfordring.«

The Washington Post forsøger at sætte Spyttemanden og de danske myndigheders reaktion på den pludselige tilstrømning af flygtninge ind i en politisk og samfundsmæssig sammenhæng. Venstres mindretalsregering har »indskrænket flygtninges rettigheder drastisk«, skriver den amerikanske hovedstadsavis: »Danmark bliver ved med at isolere sig fra tilstrømningen af nytilkomne i Europa og har skåret ned i de generøse velfærdsydelser for at afskrække asylansøgere fra at komme til landet.«

Det danske samfunds homogenitet og Dansk Folkepartis indflydelse er en forhindring for integrationen af udlændinge, hævder Washington Post:

»Det er frygten for at skulle tilpasse en samfundsmodel, der på mange måder er velfungerende. Mens den tyske kansler, Angela Merkel, har anerkendt, at landet må acceptere forandringer som følge af tilstrømningen af hundredetusinder i de kommende år for at bremse befolkningsnedgangen, synes nordeuropæerne at være mere indstillede på at bevare deres livsstil.«

Kandidaten

Det historisk uheldige sammentræf med integrationsministeriets skræmmekampagne i libanesiske aviser, meddelelsen om tidligere statsminister Helle Thorning Schmidts (S) kandidatur til posten som FN’s flygtningehøjkommissær og de kaotiske omstændigheder omkring af nogle få tusinde flygtninge ved grænsen bliver også bemærket:

»Mens Sverige sammen med Tyskland er et af de foretrukne mål for flygtninge, der ankommer til Europa, især syrere, er Danmark mindre attraktivt og har også selv bestræbt sig på at fremstå som sådan ved at vedtage regler om midlertidig opholdstilladelse, gøre det sværere at få familiesammenføring og reducere ydelserne til de nytilkomne,« skriver Le Monde.

Selv om Danmark er en af UNHCR’s største bidragsydere, kan New Europe – et engelsksproget ugemagasin om europæisk politik, der udgives i Bruxelles – ikke se Thorning Schmidt som leder for FN’s flygtningeagentur. Hun har ikke blot gennemført stramninger og i valgkampen lovet at begrænse af tilstrømningen, men også »åbenlyst undermineret bestræbelserne på at skabe et kvotesystem for asylansøgere i EU«, hævder New Europe og påpeger, at hendes kandidatur promoveres af en ny regering, der samtidig lancerer en kampagne med budskabet om, at »flygtninge fra krigen i Syrien ikke er velkomne i Danmark«.

UNHCR’s talskvinde Melissa Fleming fortæller på Facebook om et møde med en syrisk flygtning på hovedbanegården i Wien forleden:

»Nahed var rejst hele vejen fra Damaskus alene, fordi hendes mand, som er anerkendt som flygtning i Danmark, ikke kunne bringe hende til landet på lovlig vis efter at have fået afslag på sin ansøgning om familiesammenføring. Det havde taget hende 15 dage at nå til Østrig,« skriver Fleming og tilføjer:

»Da vi skiltes, tog hun til lufthavnen for at mødes med sin mand, som hun ikke havde set i mere end et år. Hun var spændt, men stadig bange og spekulerede på, om de kunne komme med toget til Danmark samme aften uden at blive stoppet (…) Dagen efter sendte hun mig en tekstbesked: ’Jeg nåede frem!’«

 

This weekend our spokesperson Melissa had an emotional encounter with 30-year-old Syrian refugee Nahed Mir Ali at the...

Posted by UNHCR on 8. september 2015

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Hartzen
  • Jonas Pedersen
Anders Hartzen og Jonas Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Derfor er det jo også helt på sin plads at HTS får pinden som den globale Flygtninge-Høj-Kommisær, det siger jo sig selv - ikke mindst i betragtning af, at samme instution har kritiseret den forrige regerings stramning af flygtningelovgivningen. :/ ??

Helene Kristensen

Hvis politiet holder flygtninge tilbage og registrerer dem som tyskerne med vilje har undladt at registrere, er danskerne onde og modbydelige. Unge opmærksomhedssøgende autonome fra nær og fjern kaster sig ind i kampen, lige så opmærksomhedssøgende kendisser fragter dem væk og til Sverige hurtigst muligt for at undgå registrering. Men registrerer politiet dem ikke, men lader dem rejse uden at nogen får kredit for godhed, så er vi lige så modbydelige. Svenske og udenlandske politikere og talsmænd kalder os nassere. Se det bare i øjnene, vi er et modbydeligt folkefærd uanset hvad vi gør - og de politisk korrekte tæsker rundt i cirkler og aner ikke hvad de skal mene - så for en sikkerheds skyld væmmes de bare over alle andre.

Morten Pedersen, Vivi Rindom, Per Torbensen, Preben Haagensen, Jan Mogensen, Britt Kristensen, Kaj Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Jeg tæller 5 stråmænd i træk.
Uden linjeskift.
Jeg tror vi har en verdensrekord.

Ole Frank, Kim Marker, David Zennaro og Uffe Illum anbefalede denne kommentar

"Man kan i hvert fald slå fast, at hvis Danmark udelukkende ønsker at skade sit eget omdømme, er det i høj grad lykkedes". Ordene er ikke mine, men en gammel ven fra den tid jeg var fast i Tyskland - og i øvrigt indtil grænselukningen i 2011 også en god ven af Danmark siden 1991.

Han underviser på Technische Universität Ilmenau, og har netop lige kontaktet mig for at gøre opmærksom på, at Danmarks ageren omkring flygtningesituationen har været det uformelle debat-emne mand og mand i mellem siden i mandag. Og nu oplyser han, at det også har fået en fremtrædende plads i en række trykte medie, og absolut ikke må en måde der gavner landets image.

Når jeg så kigger mig omkring, viser det sig, at dette også gælder en række andre medier i Europa. Så hvis Danmark virkelig ønsker at sætte mest mulig fokus på sig selv, er det i høj grad lykkedes.

Steffen Gliese, Jette M. Abildgaard, Thomas Toft, peter fonnesbech, David Zennaro, Uffe Illum, Shafi M., Per Langholz og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Regeringen har ødelagt Helle Thorning's karrieremuligheder. Hvad skal hun nu finde på?

Hans Paulin, Torben Selch, Ole Frank, David Zennaro, Shafi M. og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Et godt omdømme tager år at opbygge men kan spoleres på ingen tid. Dette vil skade os langt ud i fremtiden. Kender man os i udlandet er det for vores fremmedfjendskhed. Vi er jo så meget andet men som et lille land som stortset ingen kender noget til, kan én dårlig omtale være fatal

Simon-Matti Hørlyck Campbell, Thomas Toft, Ole Frank og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Den storskrydende dansker tror vi kan klare os uden resten af verden.
Men ja, vi kan da klippe hinandens hår.

Thomas Toft, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Uffe Illum og Shafi M. anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Søren Kramer 16.56:

Han forsøger vel bare at holde sig til noget, han har forstand på.

Janus Agerbo, David Zennaro og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Den engelske diplomat Robert Molesworth udgave i1692 en danmarksbeskrivelse hvor han hudfletter de middelmådige og selvtilfredse danskere (den er lige så træffende for os i dag som den var den gang). Den blev desværre meget udbredt i udlandet og når folk ville læse noget om vores land var det tit den man tyede til fordi der ikke fandtes så meget andet om denne lille undseelige nation. Den gjorde stor skade og det tog meget lang tid før andre opfattelser af os end Robert Molesworth´s trængte igennem. Nu er i havnet i samme situation.

Jette M. Abildgaard, Thomas Toft og Torben Selch anbefalede denne kommentar

"Se det bare i øjnene, vi er et modbydeligt folkefærd uanset hvad vi gør - og de politisk korrekte tæsker rundt i cirkler og aner ikke hvad de skal mene - så for en sikkerheds skyld væmmes de bare over alle andre."

Måske skulle vi blive opmærksomme på at vi, altså menneskeheden, er i alvorlig krise og balancerer på randen af langsomme katastrofer for vort levegrundlag og hele biosfæren - hovedsageligt fordi vi ikke indbyrdes har lært (os) at leve i nogenlunde fordragelighed med hin anden. Og det ret ærgerlige iht. den relativt dominerende etnocentrisme i de sidste årtiers førte, danske politik, er at den ikke kædes sammen med øgede magtdistancer, øget ulighed, øget segregering og en helt generel afdemokratisering af det danske samfund. Naturligvis ikke, fristes man til at sige - for noget sådant ville tvinge os til at granske de seneste årtiers lovudvikling på, ja stort set alle områder ... foruden naturligvis en ret oplagt genovervejelse af vores forankring i udviklingen af den europæiske union, som - ikke at forglemme - vil inkludere vor forankring i en transatlantisk ditto.

Freddy Andersen, Anne Eriksen, lars abildgaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Danmark er det eneste land, som har søgt og delvist har overholdt Dublin-forordningen.

Grækenland og Italien, heller ikke Spanien eller Frankrig har gjort det. Ungarn måtte opgive og Østrig gør det ikke. Og vigtigst i denne sammenhæng, Tyskland har ikke overholdt Dublin-reglerne, for alle de flygtninge der er kommet de sidste dage er ikke registreret i Tyskland. Tværtimod har landet fungeret som transitland.
I Danmark søgte vi dom det eneste land hidtil st overholde reglerne. Men reelt opgav man det for at undgå ubehagelige anholdelser og ramaskrig i den internationale presse og herhjemme, herunder alle de tossegode forargede kommentarer man kunne forvente her i information.

odd bjertnes, Britt Kristensen, hans lemming, Niels Henrik Højbjerg, Vivi Rindom, Per Torbensen, Preben Haagensen, Jacob Hansen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

I øvrigt. Fe næste dage vil Sverige også bryde Dublin-forordningen. For de giver reelt frit lejde til flygtninge, der vil videre til Finland og Norge. Hykleriet kender ingen grænser.

Kaj Jensen, hans lemming og Vivi Rindom anbefalede denne kommentar

Danskerne har fået svært ved at se sig selv i spejlet når flere tusind flygtninge, flygter ud af Danmark og videre til Sverige. Flygtningene tør ikke søge asyl i Danmark, fordi den forrige SR regering og den nuværende har strammet asyl reglerne så meget at flygtningene, er bange for, ikke at få opholdstilladelse eller familie sammenføring. Det har været begge regeringers klare mål at skræmme så mange flygtninge væk fra Danmark som muligt. Det er jo ikke så tit, at politikerne ser at deres politik virker effektivt, så S, R og blåblok kan gå rundt at være pave stolte af deres politik virkelig bliver gennemført.
Det er en lidt bizar situation for de menneskesmugler der hjælper flygtningene videre til Sverige (og respekt for det), jo reelt virker som DF’s forlængede arm, ved at smide så mange flygtninge ud ad Danmark som muligt

Steffen Gliese, Jette M. Abildgaard, Thomas Toft, Niels Duus Nielsen, Holger Madsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Slap nu af ... en behjertet sjæl har tilsyneladende fortalt de forvildede migrerende, at der går færge direkte til Trelleborg og Göteborg fra N-Tyskland.

John Christensen, Preben Haagensen, David Zennaro og Peter Madsen anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Washington Post påstår at den kritiske debat har skadet integrationen af udlændinge i landet. Det rene vrøvl. Integrationen går langt værre i Sverige, ikke kun fordi de tager flere, men fordi de ikke evner at stille krav og forsvare deres egne værdier. De er paralyseret af elitens kulturrelativistiske tilgang, så de nye medborgere opdrages til og lærer reelt at foragte deres nye hjemland.

Britt Kristensen, Preben Haagensen, Kim Houmøller og Peter Madsen anbefalede denne kommentar

Situationen ved de danske grænser har erobret overskrifterne i den internationale presse, som lader til at være blevet overrasket over at konstatere, at flygtningesituationen også udløser kaos så langt mod nord. Det er derimod ikke korrekt, at denne dækning indebærer en massiv forargelse over Danmarks reaktion, selvom man også kan finde kritiske kommentarer. Vi indgår i en bredere skildring af, at situationen er ude af kontrol, men det er ikke noget der lige specielt skader vores omdømme.

Jonathan Smith, Preben Haagensen, Anne Eriksen, ellen nielsen, Uffe Illum og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Mads Freses artikel hviler på et meget tyndt grundlag.
Mediemæssigt en gang makværk, der kun er egnet til at hidse gemytterne op.
Den konkrete håndtering af de seneste dages flygtningestrøm til og igennem Danmark synes jeg har været helt i top. Både politiets, andre myndigheders og civilbefolkningens handlinger vidner stor menneskelighed, civilcourage og imødekommenhed, som efter min mening føjer sig til det ægte billede af Danmark.

Per Torbensen, hans lemming, Jonathan Smith, Holger Madsen, Hans-Micael Søndergaard, Anne Eriksen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

De danske politiker (med befolknings velsignelse og accept) har vel opnået det, de gik efter...Flygtninge går udenom DK. Man har bare glemt at alt har konsekvenser og koster på længere sigt...
Det er ikke kun de nye flygtninge, der har besluttet at vælge DK fra; Vi er mange andre, med høj uddannelse og rigtig gode kompetencer, der også er begyndt at kigge udadtil.
Når jeg engang forlader DK, vil jeg, med en stor taknemlighed, tænke på de danskere, der udviste en menneskelig forståelse, respekt og kærlighed. Jeg vil også forlade DK med en ubeskrivelig smerte og skuffelse...

Simon-Matti Hørlyck Campbell, Thomas Toft, Niels Duus Nielsen, Hans-Micael Søndergaard, Recep INAL og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Det er en forfærdelig situation, de stakkels mennesker er i, og det er bare så trist at høre, at Danmark beskrives som et ikke venligt land overfor folk i nød.

Man må sige, at politiet har gjort en fin indsats og fortjener ros for håndtering af situationen.. Det samme kan man ikke sige om regeringen - suk - men det var vel forventeligt....

Vi bør lytte til Alternativets forslag om løsning af flygtningesituationen. Det virker fornuftigt.

Udlandets reaktion er vel forventelig efter Inger Støjbergs "brev". Det er en meget trist historie, og vi kan som borgere nu kun arbejde på at vise et andet billede af landet end det Fru Støjberg viser.

Dog forstår jeg ikke, at udlandet ikke kan se problemstillingen i, at Tyskland lader flygtningene rejse videre uden registrering, men samtidig brokker sig over at Danmark gør det samme. Det virker problematisk og politisk.

Simon-Matti Hørlyck Campbell, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen, Per Langholz, Kim Houmøller, Peter Madsen, Michael Kongstad Nielsen, Herdis Weins og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Kim, overvej i en ledig stund denne småkonspiranoide hypotese: Det er overklassen og kapitalen som tager dine penge. Og det er overklassen og kapitalen, som fører krigene og politikkerne som enten kreerer eller forstærker hovedparten af de problemer som sætter strømmene af migration og flygtninge i gang. Bombemændene er en (til tider bærende) del af den demokratiske nedblænding.

Benjamin Lau Jensen, Jakob Silberbrandt, Hans Paulin, Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Freddy Andersen anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Jeg er efterhånden dybt bekymret over den udvikling som jeg ser i Danmark.

Jeg opserverer: National romantisme, Politisk populisme, Åben forhånelse og diskrimination af etniske og religiøse mindretal, Nedbrud af social sammenhængskraft, International isolation, Militaristisme som svar på internationale problemer, Økonomisk krise, Kollaps af troværdighed og legitimitet af politikere. Plus en massiv overvågning af befolkningen.

Det her ender galt og undtagelsestilstand plejer at være det første store skridt ned af glidebanen.

Jette M. Abildgaard, Hans Paulin, Tino Rozzo, Ole Frank, Benta Victoria Gunnlögsson, Benjamin Lau Jensen, henrik hansen, Holger Madsen, Peter Madsen, Mads Berg, Hans-Micael Søndergaard, Recep INAL og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Så fik Poul Nyrup ret. DF har skidt på gulvtæppet og nu skal vi alle sammen sidde i stanken.

Hans Paulin, Tino Rozzo, Ole Frank, Dennis Tomsen, Niels Duus Nielsen, peter fonnesbech og Jens Wolff anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Med en justitsminister, Søren Pind (V), der fremstiller sig selv som sheriffen i en John Wayne-film, kan rigtig meget gå galt, står der mellem linjerne i The New York Times. Avisens reportage giver indtryk af et land i undtagelsestilstand …"

Læse mellem linjerne? Giver indtryk af undtagelsestilstand? Oj, er det, hvad der nu for tiden regnes for hæderlig journalistik! At læse mellem linjerne?

Man kan også i stedet vælge at læse kommentarerne til de linkede artikler og i hvert fald for WaPos vedkommende opdage, at der i alt overvejnde grad er accept af og forståelse for den danske regerings ageren. Fx i denne artikel, også fra Washington Post, hvor omstændighederne omkring Inger Støjbergs indrykning af annoncer i Libanon, beskrives nøjagtigt og neutralt, kommer det eneste udtryk for had vendt mod Danmark fra … to danske(!) politikere.

Mon ikke 'vi', danskere, når det kommer til stykket i virkeligheden er vore egne værste udskammere og fordømmere? Selvflagellationen, et del-aspekt af Janteloven; som vi jo også elsker at bryste/ flagellere os af og med.

hans lemming, Morten Pedersen, Jonathan Smith og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Lige nu kommer der nogle hundrede flygtninge og migranter og krydser den danske grænse og der tales om kaos og undtagelsestilstand. Men hvad så til næste år, når der kommer 10.000 vis? Gad vist hvad vi så skal kalde det? Og bare roligt. De kommer. Kufferten er allerede pakket for de har forlængst fået oplyst kode ordet, at grænserne til Europa er åben nu og at myndighederne ikke aner, hvad de skal stille op.

Frede Andressen, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Houmøller, Morten Pedersen, Preben Haagensen, Finn Thøgersen og Peter Madsen anbefalede denne kommentar

Ja, medierne og blå blok har stadig magten over hvad flertallet af danskerne skal mene.-
Man kan jo kun håbe på, at det en dag får sin endeq..

Holger Madsen, jeg går ud fra, du stadig befinder dig i Portugal - tingene synes at være meget forandrede af tingenes øjeblikke tilstand, og afgjort til det bedre.

Portugal :-) Jeg overvejer at tage 3 måneder til Lissabon den kommende vinter. Men mangler en billig leje lejlighed til formålet. Måske Holger ved noget?

Touhami Bennour

Jeg vidste at det vil komme, historien viser sig der, hvor man ikke vente den. Men håber at det vil hjælpe med at ændre på mange ting for altid. Danskere elsker og siger at der et foregang´s land, så hvorfor ikke I noget nyt, at ser på verden og mennesker, specielt fra muslimske lande( jeg siger ikke muslimer fordi vi er ikke alle troende)I stedet for hån og foragt, jeg tror det var ikke tydeligt nok fordi dansker I virkeligheden siger aldrig at de er "onde"eller islamofober, de siger det ikke; jeg har prøvet mange gange at få dem og sige med ord hvad de mener, men forgæves, de siger det aldrig, så man bedrage hele veden når de gemmer deres hensigter: Men ikke flygtinge, de er som , Juncker K.F. sagde det" når mor eller far skal redde sit barn, han eller hun kan forcere alle mure og spærringe der findes. Faktisk læser man psychology og ved man de ting. De største fejl er når nogle tror at folk ingen hukommelse har, egntlig hukommelse er det der adskiller dyr fra mennesker, og det kræver en exstra indsats for det. Disse menensker(flykninge) har den. Derfor det undre mig , hvad Stejberg har gjort med I Libanesiske aviser, her sige hun direct at hun vil ikke have dem,og hun giver hvad de vil se hvis de kommer. Jeg tror fordi hun så problemet er meget stort(syrerne) og hun glemte at vise sig human trods den situation. Men hun var det hele tiden alligevel. Hvad skal til nu er at få stor magterne at holde op mend tage syrene som gisler I deres kamp om geopolitik og inflydelse I regionen, det er det der blokere for situationen in Syrien, problemet er USA og Rusland.

John Christensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
John Christensen

Hvis folkevandringen fra Mellemøsten og Afrika, og andre steder bæres af krigsflygtninge - er svaret så ikke fred?

Generalforsamlingen er FN's højeste myndighede, og de kan altså ændre uordenen hvis de bare tror på det. Det er nu det er tid, at skabe global fred og human samfundsorden.
Sikkerhedsrådet skal løse problemerne, ikke kunne blokerer som nu. Hvor svært kan det være?
Hvem vil sætte sig op imod Det internationale Fællesskab?
Erstat alliancen af villige med en alliance med blå hjelm, under FN-ledelse.
Hvis 60-70% af en nations befolkning er fordrevet eller flygtet, så skal der nok et andet styre til - og det må syrerne enes om, basta. Rusland skal være med til at sikre at syrerne kan vende hjem til sikkerhed og tryghed. De skal inddrages og have indflydelse via FN?

UNDGÅ KRIGSFLYGTNINGE - SKAB FRED!

God dag der ude
Uden fred ingen fremtid

Karsten Kølliker

Hvad vi står med er sammenbrud. Et sammenbrud af vores humanisme? Ja, et sammenbrud af vores selvgode humanisme, som aldrig for alvor blev omsat til støtte og solidaritet med folk der led rundt omkring i verden. Vi havde viden og ressourcer som kunne have gjort en forskel, men vi ville hellere føre krige og i øvrigt være os selv nok.

Hvad vi står med er det begyndende sammenbrud af menneskehedens livsgrundlag. Når folk flygter så er det fordi livsgrundlaget i deres oprindelige hjemland er blevet udslettet af enten krige eller udpining af naturgrundlaget, sidstnævnte bl.a. som konsekvens af global opvarmning.

Vi har opbygget og udbredt den industrielle livsform til alle egne af planeten, og har derved tilvejebragt et livsgrundlag for en enorm stor population af mennesker på planeten Jorden, men livsformen var aldrig bæredygtig, og konsekvensen har været den indlysende, at menneskeheden overalt, selv i lande som Danmark, har udpint og forurenet naturgrundlaget. Selv i Danmark har vi så effektivt fået fordrevet naturens frodighed, at skulle forsyningerne af olie pludselig svigte, så kan vil selv Danmark være voldsomt udfordret mht. at brødføde sin befolkning.

Vi står med et sammenbrud. Vi har fuck’et op. Menneskeheden har fuck’et op.

Den krise vi er konfronteret med er så enorm, at den næsten ikke er til at fatte. Men det hører med til historien, at disse udviklingstendenser faktisk blev trukket meget tydeligt op helt tilbage i slutningen af 60’erne/begyndelsen af 70’erne. Udviklingstendenserne blev trukket så klart op, at det reelt ikke efterlod os med andre muligheder end at lægge vores livsførelse om. Og der var nogen der gik foran og forsøgte at leve på andre måder, som i højere grad var i overensstemmelse med planetens samlede trivsel, men eksperimenterne blev hurtigt lukket ned, og den totale fornægtelse satte ind.

Forvent derfor ikke at der er nogen politikere, der har noget som helst fornuftigt at sige om denne krise. Deres udmeldinger blæser for vinden, for ingen af dem har modet til erkende og erklære det fulde omfang af denne krise.

For alle dem der sidder på den høje humanistiske hest, og alle dem der svælger i de personlige tragedier er det min opfattelse, at de ikke heller ikke har gjort sig umagen med at tage bestik af den samlede situation. Og selvom jeg regner mig selv for både humanist og et medfølende menneske, så vil mit første bud på en overkommelse af menneskehedens krise nok overraske de fleste..

Forslag: Genindførelsen af stavnsbåndet

Det ansvar for vores egen skæbne som vi (dvs. menneskene ud over hele planeten) nægtede at tage på os tilbage i 70’erne kommer vi til at tage på os nu. Udfordringen er så i dag desværre bare så mange gange større end den var dengang. Hver og én har vi et ansvar for at vores livsgrundlag er blevet udpint. Således har vi hver og én et ansvar for at få gendannet livsgrundlaget der vi bor. For alle vores superavancerede teknologiske gadgets er de teknologier der nu for alvor tæller de rimeligt lavpraktiske permakulturelle og biodynamiske dyrkningsmetoder, som netop evner at gendanne jordens frugtbarhed. Genindførelsen af stavnsbåndet ville således være en måde vi alle forpligtede hinanden på at tage ansvar der hvor vi selv bor, og samtidig tage ansvar for al den misrøgt der er gået forud. Genindførelsen af stavnsbåndet ville gælde for alle uanset samfundsmæssig status og ville selvfølgelig være en undtagelsestilstand indtil menneskehedens livsgrundlag var blevet gendannet. Herefter ville vi igen blive fri til at rejse og bosætte os hvor vi hver især har lyst til at bosætte os.

John Christensen

Som nation er man vel i en vis grad i undtagelsestilstand, når man ikke ved hvem der beboer vores øer mm.?
Gør klar til nye bølger, og bed tyskerne om, at lade sverigesfarere rejse direkte udenom. Så må vi naturligvis gøre det nødvendige for at støtte vores broderfolk i Sverige, på en ordentlig måde.
Civilsamfundet har vist vej.
Katastrofen i Mellemøsten må vi polstre FN til at løse. Nu.
Fedt - at vores bombefly er på vej i hangar, aprospos.
Forsvar vores samfund fra illegale vi ikke ved hvad laver, ellers vil vi ikke kunne kende os selv.

Jens Thaarup Nyberg

@Karsten Kølliker
11. september, 2015 - 08:26
Indsigten i de ødelæggende konsekvenser af kapitalisme og imperialisme kan vel dateres længere tilbage; og man kan vel ikke sige, det først er nu, indenfor de sidste tredive fyrre år, vi rigtig mærker dem på vore kroppe - kan dokumentere dem, som det hedder i moderne sprogbrug - men de er kommet tæt på daglidagen.
Sigtet med dit løsningsforslag gør det til at sympatisere med, men jeg tror vi skal supplere med tankegange som disse: http://www.information.dk/544906.

300.000 flygtninge tog tyskland på et år alene fra Kosovo. Danmark tog vidst 46.000 fra Balkan(?). Men 370.000 i 2015, det er KAOS, kæmpe menneskemængder der VÆLTER IND OVER GRÆNSERNE TIL EU, LUK GRÆNSERNE, osv.

Kom nu ind i kampen. Om man er imod at nogle skal være her i landet er én ting, men at tro på de himmelråbende artikler og politiske udtalelser om overstående ting er naivt. Det er en dråbe i havet af flygtninge vi ser i EU. Andre lande tager bogstaveligt imod millioner, men få hundrede på en motorvej i Danmark er nok til at vi bryder internationale forpligtigelser og ødelægger den smule af vores gode ry vi havde tilbage.

Føj siger jeg bare. Jeg får lyst til at blive som spyttemanden fra Lolland - når jeg ser en dansker.

"...Danmark er et land med en meget civiliseret tradition."
Det fik desværre en brat ende i 2001, da de ikke-stuerene fik lov til at skide over det hele.

Steffen Gliese, Jakob Silberbrandt, Ole Frank og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

Problemet er at det har spredt seg en misforståelse i Danmark, at det der ok at oppføre seg dårligt overfor utlendinge. Sannsynligvis var danskene så trætte av å være et 'dejligt' land og et 'hyggelig' folk, slik at all denne 'hygge' nu har slået over i sin antitese. Og det rammer ikke bare flyktninge men også europeere og svensker og nordmenn. Vi som oppriktig har troed at Danmark var 'dejligst' i verden, vågner nu opp til en ny virkelighed.

Steffen Gliese, Ole Frank og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jo Nielsen.
Hvad er det for noget vås, at danskere generelt synes, at det er ok at opføre sig dårligt overfor udlændinge.
Man har vel lov til at have en holdning til, hvor mange udlændinge (læs muslimer) et samfund som det danske kan optage uden at tage skade på værdierne. Og det gælder i øvrigt for hele Europa.
Hvis man ønsker Europa tilbage til tiden før oplysningstiden, tilbage til en tid, hvor religion satte normerne, så er det selvfølgelig i orden med muslimske værdier.
Men hvis man går ind for et sekulært samfund med ligestilling mellem kønnene, så er man nødt til at holde islam nede.
For min skyld kan vi tage mod alle de muslimer, der kommer og accepterer vestlige værdier og samfundsnormer. De kan sikkert være en berigelse for samfundet.
Men hvis de kommer med deres før-middelalderholdninger, så synes jeg, de skal blive hvor de hører til - nemlig i de før-middelalderlige mellemøstlige samfund.
Og der er alt for mange, som det fremgår af artiklen, der mener, at vesteuropa bare skal give køb på værdierne for at optage migranterne.

Yes Tino Rozzo ... udviklingen i den danske mentalitet over de sidste 25 år .... bedre kendt som 'kulturberigelsen'... lad os synge dens hyldest ?
Næh helt ærligt, din 'uciviliserethed' er international - det var den før. er den nu, etc...- det er ikke et fænomen der er specielt forbundet med DK 2001 - men lige så meget med mangfoldighed som 'alt andet' - og det er der et evt. boost er kommet fra, hvis der iagttages eet. Fra 'mangfoldighed' og tolerance af uciviliserethed.

Karsten Kølliker

Tak, Jens Thaarup Nyberg, for at du overhovedet er parat til at overveje den noget vidtløftige idé. Og jeg kan sagtens følge Slavoj Žižek’s analyse, men jeg er ikke enig i hans konklusioner. Særligt den med at ”menneskeheden bør udvikle en mere plastisk, nomadisk livsform” går stik imod, hvad jeg ser som vejen til heling og fornyet trivsel.

Jeg ved at mange vil anse det for himmelråbende naivt at fremsætte en moralsk kritik af kapitalismen og industrialismen, men det er ikke desto mindre det der er mit forehavende. Både kapitalismen og industrialismen var jo tænkemåder og systemer som havde stærke iboende tendenser til ansvarsforflygtigelse. Drivkraften i både kapitalismen og industrialismen var den enkeltes selvberigelse uden nogen skelen til konsekvenserne for medmenneskene eller naturgrundlaget. Og selvom disse tankegange hen ad vejen blev inddæmmet af diverse lovgivning og regulering, så ændrede det ikke på den grundlæggende tænkemåde om at forfølge ens private selvberigelse uden noget videre ansvar for omgivelserne.

Og i takt med at disse egocentrerede tænkemåder så vandt frem og kom til at dominere vores samfundsliv, jo mere rodløse og fremmedgjorte blev livsformerne for den brede befolkning. Når dem der leder alene er motiveret af egeninteresser, så er der reelt ikke nogen ledelse, ikke nogen ansvarlighed. Så de dele af sindet som tidligere var opfyldt af socialt tilhør og samfundssind, blev i stedet til det tomrum, det sorte hul indeni, som vi hver især forsøgte at fylde op. Med forbrug, med status, med succes, med nydelser, med rusmidler osv. Efter min opfattelse er det moderne menneske så rigeligt nomadisk. Følelsen af at høre til et bestemt sted er under voldsomt pres af al den organiserede ansvarsforflygtigelse og de udpinte sociale rammer. Og i sindet vender vi hver især konstant ryggen til der hvor vi er. Påstår at problemerne ikke er vores. Påstår helt ud i det blå at nogen nok finder en løsning. På et eller andet tidspunkt.

Indeholdt i ideen om en genindførelse af stavnsbåndet ligger således en vision om en muligvis forceret, men ikke desto mindre helt konkret stadfæstelse af en høren til et bestemt sted, og de mennesker man så pludselig er stavnsbundet sammen med, det er de mennesker man skal arbejde sammen med for at sikre en række helt basale samfundsmæssige funktioner. For mig er disse to ting snævert knyttet sammen. Uden en forståelse af at vi hører til et bestemt sted, blandt bestemte andre mennesker og med nogle bestemte klimatiske, biologiske og ressourcemæssige rammer, uden denne forståelse for at høre til et bestemt sted kommer vi sandsynligvis aldrig til at gendanne en rimelig grad af ansvarlighed. Og uden en almen gendannelse af ansvarligheden i samfundet kommer vi ikke til at klare det 21. århundredes udfordringer.

Indeholdt i ideen om en genindførelse af stavnsbåndet er der således også et opgør med den private ejendomsret, eftersom folk uden for lokalområdet selvfølgelig ikke kan have ejerskab og råderet over ressourcerne i lokalområdet, og således er der også et opgør med den massive topstyring der hidtil er blevet udfoldet af staten og de overstatslige institutioner. Med andre ord, selvfølgelig skal stavnsbindingen ledsages af vidtgående selvbestemmelse og selvforvaltningsrettigheder. Den globale landsby. På Lolland, i Cairo, i Xīnjiāng..

Og det er rigtigt at Danmark som en del af The Coalition Of The Willing har gjort sig skyldige i forbrydelser mod menneskeheden, og har bidraget til at destabilisere forholdene i Mellemøsten, men problemerne i Mellemøsten er jo først og fremmest korruptionen (godt hjulpet på vej af de store olieindtægter) og som i alle andre korrupte lande, en fatal grad af misrøgt af naturgrundlaget og en fatal grad af misrøgt af samfundets sociale sammenhængskraft.

Således er det mit indtryk at FN’s Flygtningekonvention er skrevet med udgangspunkt i flygtningestrømme som følge af krige, men at Flygtningekonventionen spiller fuldkommen fallit i vore dages virkelighed med henved 7,5 mia. mennesker på planeten, som er i fuld gang med at fortære deres eget livsgrundlag. De penge vi har brugt på krigene i Mellemøsten kunne have været investeret i genopretning af jordens fertilitet i Afghanistan, Irak og Syrien og verden ville allerede i dag have været et meget fredeligere sted.

I have a dream.. at permakultur-gartneren får samme fremtrædende rolle i det enogtyvende århundrede som jægerpiloten havde i det tyvende.

Anne-Marie Krogsbøll

Karsten Kølliker:

Du siger rigtigt mange rigtigt spændende og interessante ting, så tak for det. Men genindførelse af Stavnsbåndet - der begynder jeg at få åndenød og kvælningsfornemmelser. Det er ikke vejen frem. Det vil i alt for høj grad være i strid med den menneskelige natur - og lidt i familie med kalifatet, synes jeg (sorry ). Det vil kræve alt for stor og omfattende undertrykkelse at få folk til at bøje sig under det åg.

Jeg kan meget bedre lide din sidste sætning: "I have a dream.. at permakultur-gartneren får samme fremtrædende rolle i det enogtyvende århundrede som jægerpiloten havde i det tyvende."

Den er smuk, synes jeg. Mere af den slags.

Karsten Kølliker har helt ret i at den frie bevægelighed af varer (penge, mennesker, etc..) står for fald under een eller anden form for global tvang. Den foreliggende situation hvor konventionstilhængerne i går står i kø for at bryde samme i dag om det så bare skal være med en kinky lille menneskesmugling - den holder ikke. Naturligvis vader professionelle kriminelle ikke forvildet rundt på danske motorveje ... den slags har de folk til.

Odd Bjertnes - skal man finde ud af, hvad folk, virkeligt er lavet af, skal de under pres. Den fine overflade krakelerede i 2001. Nyrup så det komme.

Touhami Bennour

Ændring af livsstil og tankegang er en langsigtig opgave, for den skal rumme alle aspekter , filo,psych,domogr, økonom.stat, altså alt, eller er den ikke ændring. Men her og nu vil vi gerne afskaffe den tone der bliver brugt mod fremmed og muslimer, og her der findes ikke undskyldning ( Korruption eller andet) Krigen I Irak skyldes ikke corruption men stor magt ambitioner. Menneskerettigheder siger: "alle mennesker er lige." til det siger en (dansker) ved du hvad jer er lykkelig og jeg forstår ikke hvad du taler om. Han taler om det personlige og vi taler for det almne, det univeselle. Nemlig for hver ide eller regel er der en antitese eller en mod regel. Den berømte "Spartacus" har kempet for sin frihed men også for alle slavernes frihed. Den samme er det med velfærd, velstand, sundhed og rettigheder, er der altid to aspekter, en er personlig og et andet er universel. de går sammen. Det kan vi at begynde med at tænker over det. Det vankeligste er samfundsændring, og her er mange ting man kan ikke forudser.

Karsten Kølliker

Ok, Anne-Marie Krogsbøll, det er selvfølgelig en polemisk vending at kalde det ”stavnsbåndet”, og i en vis forstand også en måde at foregribe eventuelle forsøg på at nedgøre ideen. Det oprindelige stavnsbånd var en dyster samfundsindretning, da det reelt jo var en form for trældom. Men så er det jeg spørger om ikke der ikke i dag hersker masser af trældom? Om det så er den enkelte der trælbinder sig selv, eller som jeg antyder ovenfor vores kommercielle og konkurrencebetonede samfundsliv som henviser os til liv levet i skyggen af ego’et, eller endnu mere konkret hvordan finanssektoren efterhånden har bundet både borgerne og staterne i forskellige former for gældsslaveri.

Jeg hører ikke til blandt dem der tror at alt hvad der sker i verden er udtryk for at skjulte magthavere sidder i kulissen og trækker i trådene, omvendt tror jeg heller ikke på, at vores folkevalgte politikere overhovedet er i stand til at udvise den mindste grad af lederskab i den verdensomspændende krise, der er under udvikling. Jeg tror det overstiger deres fatteevne, simpelthen fordi den nye virkelighed adskiller sig så væsentligt fra den de har trænet sig i, og jeg tror de reagerer pr. refleks og uden at have nogen ideer om, hvor det hele ender. Således er de folkevalgte politikere i sig selv en form for flygtninge på flugt fra nogle realiteter de ikke kan rumme.

Hvad jeg personligt i politisk henseende er på udkig efter er, hvor vi kan skaffe os nogle frihedsgrader, nogle handlemuligheder, noget spillerum. Og ideen om at vi alle gjorde op med os selv, at vi er dér hvor vi er, og vi starter med at løse de problemer der er, lige dér hvor vi er – det ville være et politisk greb som ville forløse noget kreativitet og handlekraft hos almindelige mennesker ud over hele samfundet, og som sådan et greb som ville give os frihedsgrader og spillerum.

Hvad jeg taler om er derfor en fredelig men ikke desto mindre en gennemgribende revolution, hvor almindelige mennesker tager deres myndighed tilbage og insisterer på deres ret til at leve i frie og autonome lokalsamfund. Men hvis vi virkelig ønsker at frigøre os fra statens og finanskapitalens formynderi, så skal hver eneste borger også høre til i et lokalsamfund. Eller med andre ord, hvis vi som lokalsamfund tager på os, at ingen vil blive ladt i stikken, så behøver staten ikke længere at spille rollen som forsørger, og kan således nøjes med at beskæftige sig med spørgsmål som vitterlig angår nationen som helhed, dvs. udenrigspolitik, forsvaret, visse former for infrastruktur, men hvor alle væsentlige beslutninger selvfølgelig vendes med lokalsamfundene og befolkningen som helhed.

På den måde kan vi transformere vores samfund fra at være 5,5 mio. mennesker som venter forgæves på at deres politiske repræsentanter kommer op med nogle løsninger, til en befolkning af 5,5 mio. agenter for forandring, og en mægtig social og økologisk heling kan tage sin begyndelse. Og det skønne er, at konceptet forekommer at kunne iværksættes i alle lande over hele kloden, og med resultater som formentlig vil være langt bedre end hvad de nuværende centraliserede og korrupte regeringer formår. Med andre ord ville behovet for at flygte blive dramatisk reduceret. Selv på helt kort sigt.

Anne-Marie Krogsbøll og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Det påstås, at den danske flygtningepolitik har erobret overskrifterne i den internationale presse.

Det vil jeg nu stille mig stærkt tvivlende overfor. Der har ikke være nogen overskrifter i hverken den japanske eller kinesiske presse, og disse lande dækker næsten 25 procent af verdens befolkning. Er der nogen der har tjekket den indiske presse? Da jeg tidligere på sommeren var i Chile var der absolut heller ingen debat om Danmark. New York Times repræsenterer ikke den amerikanske presse, men regnes for et lille og stærkt venstreorienteret medie ude ved den amerikanske østkyst med en cirkulation på ca. tre gange hvad Ekstrabladet havde for få år siden.

Der er vist mest tale om lidt lokalt fnidder blandt naboer.

Touhami Bennour

Verden´s historie er udspillet omkring middelhavet,dvs I centrun af planeten, nemlig omkring middelhavet og I forlængelse af det, I hvad den kaldes Vesten, men dette begreb om vesten har været brugt først af Kartago efter en konflikt mellem Grækenland(antiK) og Kartago. Denne region har nogenlunde den samme historie.Jeg kan nævner Vikinger, Korstoge, Spanien I arabisk tid osv. Syd øst Asien gør hverken mere elle mindre I den forbibdelse. det er som du taler til en døv. De bevæger sig ikke. De begivenheder foregår her og udspilles her, og deres effect udtrykkes på dansk.

Sider