Læsetid: 4 min.

Danmarkshistoriens største besparelse på ulandsbistand

Venstres forslår med sit finanslovsudspil den største besparelse på udviklingsbistand i danmarkshistorien. Organisationer advarer om alvorlige konsekvenser for deres arbejde med verdens fattige
Flygtninge og verdens fattige får færre penge, hvis regeringen kommer igennem med sit finanslovsforslag. På billedet ses flygtninge i Dzaipi-lejren i Uganda, der er på flugt fra konflikten i Sydsudan.

Flygtninge og verdens fattige får færre penge, hvis regeringen kommer igennem med sit finanslovsforslag. På billedet ses flygtninge i Dzaipi-lejren i Uganda, der er på flugt fra konflikten i Sydsudan.

Jakob Dall

30. september 2015

Venstre-regeringens udspil til en finanslov for 2016 lægger op til danmarkshistoriens største besparelse på udviklingsbistand. Helt præcist vil Venstre skære 2,3 mia. kroner af bistanden, så det årlige danske bidrag til udvikling i verdens fattige lande kommer til at flugte med 0,7 procent af BNI, som FN anbefaler som et minimum.

Det betyder, at udviklingsbistanden vil falde til det laveste niveau i næsten 40 år. Det møder hård kritik, ikke mindst fra de private danske bistandsorganisationer, der ligeledes rammes af besparelserne.

»Regeringens rundbarbering af ulandsbistanden er en historisk svinestreg. Ikke siden slutningen af 1970’erne har rige Danmark givet mindre til verdens fattigste,« siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. Det bekymrer dog ikke hos regeringspartiet Venstre, hvor man mener, at besparelserne på bistandsbudgetterne er helt rimelige. I forvejen er der kun fem lande i verden, inklusive Danmark, der giver mindst 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand, og derfor er Danmark selv med den historiske besparelse fortsat en del af det gode selskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Pia Qu
  • Thomas Tanghus
Britta Hansen, Pia Qu og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det bliver svære og svære at få øje på hvem regeringen vil noget godt, er der overhovedet nogen eller noget de holder af i Venstre?

Helle Walther, Arne Lund, peter fonnesbech og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar

Et sted skal de jo spare når Skat har ødslet 70.000.000.000 kr væk.

Søren Jensen, Britta Hansen, John Andersen, Per Torbensen, Janus Agerbo, Preben Haagensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Og det sker på et tidspunkt i verdenshistorien, hvor timingen næppe kunne være dårligere. Danmark bruger milliarder på at smadre løs i 4 forskellige nationer, og vælger så med den anden hånd at skærer i resurserne til den helt nødvendige hjælp til ofrene for vores voldshandlinger, såvel som i hjælpen til andre svækkede nationer, ramt af bl.a. vestens overforbrug igennem klimaforandringer.
Det er kynismens, umenneskelighedens og de små sjæles blinde politik vi ser indført. Dræb med den ene hånd, og skær ned for hjælpen med den anden.

Jeg føler tit at jeg drømmer en ond drøm, når jeg ser politikerne stirre blindt ned i deres regneark, i mens at borgerne stirrer blind og afledt ned i deres blå lys på de små skærme, der er blevet til et symbol på den totalt afledte og bedøvede jeg mig, min bevidsthed, der ser ud til at hærge overalt i den vestlige verden i disse år, med fatale følger for alle andre omkring os.

Hvornår fa... erkender vi at vi har en røkke ubalancer i vores kollektive sind, og i vores mentale systemer simpelthen? At vores bevidsthed er kommet markant ud af balance, og at vi er nødt til at revurdere os selv, vores selvpåtagne halv infantile offer mentalitet. (moder stat skal ordne alt for os, vi er selv magtesløse, og gør de noget andet end vi håber, sukker alle 5 millioner danskere blot og trækker på skulderen for gud ved hvilken gang. ) Er tiden ikke snart moden til i stedet fortsætte den ånd af selvstændig handlen og tænkning som vi viste i starten af "flygtninge krisen"?

Snap OUT of it!

lars abildgaard, Holger Madsen, Flemming Berger, Britta Hansen, Birgitte D Pedersen, John Andersen, Peter Hansen, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Janus Agerbo, Martin Madsen, Erling Arne Vetterstein, Peter Jensen, Mads Berg, Torben Skov, Karsten Aaen, Frede Andressen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

På sæt og vis er det lidt galgenhumoristisk først på dagen at læse om Carl Holst og
eftervederlag og ministerpension, og så læse denne historie et par timer senere!
Timingen er imponerende!

Holger Madsen, Flemming Berger, Britta Hansen, John Andersen, Per Torbensen, Thomas Tanghus, Helle Walther, Janus Agerbo, Arne Lund, Helene Kristensen, Kim Houmøller, Mads Berg, Torben Skov og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Man bliver både rasende, ked af det og rasende igen over Claus Hjorts forklaringer, hykleriske og ret usande version af de besparelser på udviklingsbistand, børn, forskning, natur og miljø. Fatter ikke Alternativet og SF kunne lade sig snøre mht. bolig job ordning på 800 millioner fremover, men dog 1,3 milliard med tilbagevirkende kraft. Hjorts angreb på den tidligere regering er både unfair, hyklerisk osv. De lagde ikke skjul på de gik til grænsen for at få gang i væksten og jobs igen. Men de SR har fået den højeste karakter for god økonomi, det får man ikke, hvis man som den tidligere VK regering giver skattelettelser der ikke er penge til og efterlader et EU krav til efterfølgerne.
Venstres egoisme kender ingen grænse.
Men den finanslov, den er sort, den er præget af DF ønsker og krav,

Jens Jørn Pedersen

Ja, Claus Hjort, det er den sikre vej til at modtage flere flygtninge!
Claus Hjort forstår ikke så meget, han sveder og taber papirerne.

Men vi er jo nødt til at spare på ulandshjælp, flygtninge og velfærd, hvis vi skal have råd til at bruge 30 milliarder på de kampfly, amerikanerne ønsker vi skal købe.

lars abildgaard, Holger Madsen, Flemming Berger, Torben Andersen, Lise Lotte Rahbek, Birgitte D Pedersen, John Andersen, Marianne Christensen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

https://globalnyt.dk/content/overblik-over-bistandshugget-land-land
er vaerd at laese foer man udtaler sig.... de allerfleste lande bliver ved at faa bistand fra Danmark... nok isaer fordi vi har langtids aftaler , naar det er sagt - burde man bruge besparelserne paa 2.3 milliarder paa flygtningene, ligesom man burde bruge de 30 milliarder der er sat af til kamp fly til flygtninge her I landet og I naeromraaderne... og til at hjaelp med at bygge op hvad der er blevet oedelagt... en slags Marshal hjaelp... ....

Marianne Christensen

Vær nu lidt søde ved Løkke.
Han er nødt til at få skattelettelser, hvis han selv skal til at betale sko og underbukser
Jeg undrer mig lidt over Mette Frederiksens spagfærdighed Hun lever ikke rigtigt op til betegnelsen skrigeskinken længere. Der er ellers nok at komme efter.

Flemming Berger, Helle Walther og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar

Danmarks officielle horisont er nu at sammenligne med øjet i en synål.... Tak tak tak Løkke nu ser vi fremtiden i møde med stor fortrøstning - igennem øjet i en synål.... (ironisk)
Danmark har stadigvæk en god økonomi og jeg tror ikke at millionærene flygter ud af Danmark hvis vi indføre en millionær skat, de fleste lande i Europa er i problemer og intet sted kan de rige være sikre på at deres skatte procenter ikke vil gå op... så der er både råd til mere i ulandshjælp og flere kampfly, det er kun et spørgsmål om politiks overblik og vilje... og der er også råd til flere pædagoger...

Rolig Marianne, det kommer, ikke som skrigeskinke, den tid er ovre, men med det lange seje træk.
Se lige, hvem hun har omkring sig 3 seje garvede gutter, og ligeså seje kvinder ditto, det er et betydelig stærkere team, end i Venstres fold, der må ty til de fravalgte for at få en person med blot lidt politisk talent, Når man omgiver sig med rygklappere som Løkke, taber man snart autoriteten.

Marianne Christensen, Birgitte D Pedersen og Torben Andersen anbefalede denne kommentar

Ja selvfølgelig er der sparet på dette område. Efter opstarten af EuropeAid vil der selvføgelig blive behov for mindre national støtte.

Marianne Christensen

Men prøv lige at gange op hvad 3 børn, der har fået over 15. 500 ( i2011 priser) månedligt i 14-15 år har kostet. Det er 12 gange 3 gange 15.500 gange
14. Det bliver 7 mio 812.000. Det har Vestagers forhåbentlig særdeles unikke børn kostet det danske samfund. Sådan er det jo , sagde kvinden der ikke mente folk, der havde optjent dagpengeret skulle have deres forsikring udbetalt.

jeg hæfter mig ved at Danmark fortsat ligger i top 5... det er sgudda tankevækkende er det ikke? Hvor er resten af I-landene henne? Tænk hvis alle levede op til de mål der var sat på 0,7 procent. Sverige har indberegnet 1 % i bistand i statsbudgettet, Tyskland og Holland er også langt fremme i en ny implementering af deres bistand i deres statsbudgetter. Norge halter heller ikke fter - men hvad så med alle de andre?
Dernæst skal vi vel også spørge os selv om den udviklingsbistand vi har ydet i årtier kunne være struktureret og anvendt bedre.
at flytte produktion til U-lande kunne være en idé, men hvad så med arbejdspladserne herhjemme, hvad med infrastrukturen og uddannelsesniveauet i de pågældende U-lande?

"0,7% er fint men hjælper det mon overhovedet "

Vi giver langt mere. EU fordeler via EuropeAid vores momspenge som ulandsbistand.