Læsetid: 5 min.

Flygtningenævnet får massiv kritik af FN-komité

FN’s Menneskerettighedskomité har udtalt kritik af Danmark i fire sager på én måned. ’Alvorligt’ og ’helt usædvanligt’, siger Flygtningenævnets formand
Ifølge den erfarne flygtningeadvokat Jens Rye-Andersen er Flygtningenævnet i dag meget tilbøjeligt til at vurdere en asylansøgers forklaring som utroværdig, hvis der er mindre uoverensstemmelser eller ting, der er usammenhængende i forklaringen. 
 Arkiv

Ulrik Hasemann

22. september 2015

Kritikken hagler ned over Flygtningenævnet fra FN’s Menneskerettighedskomité. Nævnet har fra begyndelsen af august til begyndelsen af september fået kritik i fire sager fra komiteen, hvis henstillinger Danmark plejer at følge. Flygtningenævnets formand, landsdommer Henrik Bloch Andersen, ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, men skriver til Information: »Det er alvorligt og helt usædvanligt, at FN’s Menneskerettighedskomité har udtalt kritik af Flygtningenævnet i 4 sager på én måned. Til sammenligning har nævnet i de forudgående 11 år modtaget kritik i 4 sager.«

Flygtningenævnet behandler klager over asylafgørelser fra Udlændingestyrelsen. Nævnets afgørelser er endelige, og bevisbedømmelsen kan ikke ankes til domstolene. Det gør det ekstra vigtigt, at nævnets afgørelser er uangribelige.

Kritikken fra FN’s Menneskerettigheds-komité retter sig gennemgående mod en manglende grundighed i behandlingen af sagerne og blev drøftet i Flygtningenævnets øverste organ, det såkaldte Koordinationsudvalg, tirsdag i sidste uge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niclas Darville
Niclas Darville anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tillykke med den gode og positive omtale Danmark.

Efterhånden som andre landes journalister i Danmark får kigget lidt i danske avisers formiddagsudgaver, skal det nok gavne tilliden til Danmark og landets image i andre lande. Jeg har da indtil nu fundet den meget flatterende omtale i en udenlandsk netavis.

Shafi M., Hans Larsen, Søren Bro og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Danmark gør det ikke for godt. Manglende lederskab i form at laden stå til.

Lad os se de politiske ledere i Danmark og Europa tage hånd om flygtningesituationen og integrere disse mennesker i vort samfund, hvor de kan være medvirkende til at skabe et endnu bedre samfund.

Der skulle efter sigende være et internationalt møde om Syrien og Irak, og hvorledes man kan hjælpe mennesker i disse områder til at få et i første omgang tåleligt liv og efterfølgende godt liv.

I første omgang vil jeg afskrive Dansk Folkeparti som et muligt emne til at løse situationen, de er kun interesserede i egen navle, og fortælle hinanden hvor gode de er. Hvis de skal videre må de ekskludere hele Krarup familien (de er udenfor pædagogisk rækkevidde). Dernæst må de finde en udlændingeordfører, der interesserer sig for mennesker.
Venstre må afskrive Inger Støjberg som minister i integrationsanliggender.
Lad os få intelligente mennesker til at tage sig af hele flygtningeproblemet, så vi får det vendt til en fordel i stedet for en ulempe.
DI ved godt, hvor meget de kan få ud af, at der kommer interesserede mennesker til landet.
Når mange er så bange for udlændinge, så er det hovedsageligt fordi de ved, at det bliver sejlet agterud i løbet af få år. Men udlændingene er til Danmarks fordel, når vi vil det.

Jeg antager at Gert Romme er spydig.
De danske regeringer og allerfleste politikkere lider af det man kalder racism...
jeg anbefaler alle denne analyse http://journal-neo.org/2015/09/22/washington-has-now-lost-the-middle-east/ ... mange danskere har heldigvis bestaaet proeven vi lige har haft om at vise medmenneskelighed... men Danmark som saadan her ikke... analysen er ikke om flygtninge, men danner grundlag for at forstaa at de millioner of Syriske flygtninge en ikke saa fjern dag kan tage hjem til deres land... .... .... ....

Som jeg læser artiklen, er der en undertekst, som gir lidt håb:
På den ene side noterer man sig at den skærpede og mere hyppige kritik fra FN-side falder sammen med den omstændighed at vi har fået en ny regering. Det vil sige: Nævnet er formentlig underlagt en eller anden form for politiks pression, som har ført til mere kritisable afgørelser i de seneste måneder.
På den anden side noterer man sig også at formanden, landsdommer Henrik Bloch Andersen, ikke prøve at nedtone kritikkens alvor. Det vil formentlig sige at han bruger lejligheden til at sende et signal til sine politiske foresatte om at ikke i Nævnet bryder sig om den form for indblanding der sikkert har været tale om. Og han vælger den mest præcise måde at gøre det på uden at komme i polemik: at skrive en udtalelse men ikke stille op til interview. Dygtigt.

Og så er der faktisk lige så graverende sager der endnu ikke er nævnt i kritikken, - går jeg stærkt ud fra.
Unge der udvises til et liv på gaden i Afghanistan, der intet netværk eller kendskab har til landet, der er et af de farligste lande i verden.

Philip B. Johnsen

Folketinget kunne intensivere hjælpen til de civile der er flygter, men det ligger mere til Folketinget at føre krig end at hjælpe mennesker i nød, det har historien desværre vist med alt tydelighed, racismen er det danske varemærke, der konstant vejer tungere end hjælp til flygtende børn, kvinde og mænd.

Trussel om vestens tropper på jorden i Syrien en rød klud i hoved, på fanatiske imperialist hadende ekstremister, fra samtlige tænkelige fraktioner i Syrien og Afganistan også vore egne, i dag allierede i krigen, det skal nok skal få gang i tingene, men hvordan Folketinget ser det skulle forbedre forholdene for flygtninge, det skylder Folketinget at forklare befolkningen.

John Robert Parkins

WHAT IS THE CRITIEIA OF INFORMATIONS POLICY ON CENSORSHIP ?
I ask this question as they removed my comment to the debate I made yesterday!!!!
Quote; "Flygtningenævnet version of 'wagging the dog' they purposely have diverted attention from what would otherwise be of greater importance, to something else of lesser significance. By doing so, the lesser-significant event is catapulted into the limelight, drowning proper attention to what was originally the more important issue.F.eg.at kvindens forklaring om det nigerianske netværk af menneskehandlere var VAG" Unquote

Niels Ishøj Christensen

Ja, hvis blot alle medlemslande betalte deres bidrag til FN. I 2009 manglede i alt 3,1 mia. dollar, knap 15,4 mia. kr. at blive indbetalt. Mon ikke det er nogenlunde det samme her i 2015? Og mon ikke USA - hovedbidrageren - endnu ikke har betalt? Hvis vi skal nedbringe uligheden globalt set er der ingen vej udenom et FN der i modsætning til i dag får fuld råderet over anvendelsen af bidragene