Læsetid: 1 min.

FN’s flygtningehøjkommisariat har kritiseret Thornings regering

Enhedslisten undrer sig over, at Helle Thorning-Schmidt nu er i spil til toppost i UNHCR, efter at flygtningehøjkommisariatet så sent som i december 2014 kritiserede en stramning af udlændingeloven fra hendes regering
Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er i spil til topposten som FN's næste flygtningehøjkommissær.

Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er i spil til topposten som FN's næste flygtningehøjkommissær.

Polfoto

4. september 2015

FN’s Flygtningehøjkommissariet UNHCR har for nylig kritiseret Helle Thorning-Schmidts regering i skarpe vendinger for at stramme den danske asyllovgivning. Derfor kan det undre, at den tidligere danske statsminister nu rygtes på vej til topposten i flygtningehøjkommissariatet. Det mener Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

»Helle Thorning har jo sådan set stået i spidsen for en regering, der flere gange er blevet kritiseret af FN’s flygtningehøjkommissariat. Blandt andet da Thorning-regeringen fratog børn af flygtninge retten til familiesammenføring det første år og gjorde det muligt at sende flygtninge tilbage til ustabile forhold. Men hvis hun bliver kommissær, kan vi naturligvis ikke vide, hvordan hun vil agere.«

I december 2014 sendte UNHCR en skarp kritik, da regeringen Thorning-Schmidt ændrede udlændingeloven, så nogle flygtninge kun får et års ophold i Danmark og samtidig mister retten til familiesammenføring i første omgang.
Ret usædvanligt anbefalede UNHCR i sit høringssvar simpelt hen regeringen at trække indskrænkningen af retten til familiesammenføring helt tilbage. Samtidig udtrykte UNHCR sin bekymring i lyset af de historisk store strømme af flygtninge fra ikke mindst Syrien:

»UNHCR beklager derfor, at den danske regering fremsætter et lovforslag, som eksplicit har som mål at indskrænke adgangen til asyl på dette tidspunkt, hvor behovet for international solidaritet og at dele byrden blandt de europæiske lande er større end nogensinde,« hedder det blandt andet i høringssvaret.

Læs også: Thorning står helt på mål for sine asyl-stramninger

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

peter fonnesbech

Topposten i sig selv er attraktionen for HTS.
Hun har ingen særlig veneration for flygtninge sagen, og fremstår ikke som en troværdig repræsentant, hvilket artiklen her klart beviser.

Flemming Berger, Henrik Christensen, Arne Lund, Ib Heinisch, Jens Illum, Per Klüver, Carsten Mortensen, Mads Berg, Vibeke Rasmussen, Hans Paulin og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet er om det var/er regerings eller embedsværkets beslutning, da de siddende regeringer mere og mere ligner marionetdukker

Thomas Andersen

Suk hvor er det ulideligt let at kritisere når man ikke selv tager ansvar for at finde pengene. Enhedslisten prioriterede jo pengene til flere pædagoger indrullet i et revisor og ansøgningshelvede således at over 1/3 af pengene nu går til 'kolde' hænder.

John Christensen

Opstramninger er ikke nødvendig dårlige, og vi ønsker vel at der bliver strammet op - så masseflugt fra sikre nærområder imødegås, eller ragnarok?

John Christensen

Håber at HTS i FN-rollen får succes og at den skyldes - at hun prøvede at gøre en forskel.

UNHCR bør samle alle nationer, og det kan EU jo ikke!
Den fri bevægelighed er en saga blot, og EU-projektet har ramt muren, mener jeg.

Forstemmende at folketinget ikke hæver blikket op over EU, som ikke har en fællespolitik på området.
Hjælp i nærområderne skal EU ikke gøre andet ved end - at punge ud, og så lade UNHCR gøre det nødvendige.
Vi har alene brug for mellemstatslige aftaler, fordi EU ikke har, og ikke skal have midler/muskler til deres overstatslige projekt. Jeg ønsker det ikke, og støtter ikke den udvikling.

Giv for alt i verden ikke Folketinget ene bestemmelse over retspolitik, men bevar hele EU forbehodet - ellers er vi solgt.
Det ligner mere og mere choktarapi for viderekommende, lad os sige fra.

God dag der ude

Helene Kristensen, Felix Austin og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Er det ikke nogle fantastiske politikere vi har valgt, - Helle Thorning - Schmidt, Lars Løkke, Søren Pind, Inger Støjberg o.s.v. :-)

Henrik Petersen

At eliten passer godt på hinanden er ikke en nyhed. Men nogle gange bliver det kvalmende tydeligt, at indhold ikke har den fjerneste betydning for, hvilke jobs man kan "kvalificere sig til", når man er indenfor i varmen.

Kunne man i det mindste ikke ha fundet et job som "kommissær til afskaffelse af sociale hensyn" til hende?

Flemming Berger, Henrik Christensen, peter fonnesbech, Per Klüver, Carsten Mortensen, Helene Kristensen, Vibeke Rasmussen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Hvis man fra dansk side virkelig gik efter at indstille en kvalificeret person – måske endda var så ambitiøs, at man indstillede dén mest kvalificerede – ville Andreas Kamm da være et langt mere oplagt bud.

Men han er ikke politiker, såååh …

Helene Kristensen

Det tror jeg ikke hun er, Torben Skov, men måske har hendes fagforening Dansk Skuespillerforbund gang i noget.

Har man hos FN fulgt bare en smule med i dansk politik, vil kritikken af Thorning-regeringens linje på ingen måde stå i vejen for udnævnelsen, da hun har vist en nærmest unik evne til temmelig radikalt at skifte mellem modsatrettede holdninger og derefter benægte modsætningen. Thornings fleksibilitet vil gøre hende særdeles velegnet.

Jørgen Mathiasen

Bemærk Lars Løkke Rasmussen bemærkninger om proportioner. I klartekst siger han, at FNs generalsekretær kan være parat til at lukke øjnene for det blakkede ry, de to sidste regeringer i DK har bevirket gennem asylpolitikken.

DK er et land, som med et massivt flertal afviser koordineret handling i flygtningespørgsmål på EU-plan, - som indfører fattigdomsydelser for at holde flygtninge væk og med samme formål skærper betingelserne for at blive statsborger, for blot at nævne de allerseneste tiltag i den danske politik over for omverden. Går vi længere tilbage er der pointssystemer, 24-årsregler, forsørgelseskrav og meget andet.
Skulle en dansker blive valgt til ny flygtningehøjkommissær, ville det være et meget dårligt signal.

Flemming Berger, Mads Berg, Henrik Christensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Proportioner - er det så ikke lidt for småtskårent at vedhæfte alle nye og gamle tiltag i forhold til flygtninge/ indvandrere i årenes løb til Helle Thorning?
Alt andet lige, så er hun velkvalificeret og i stand til at markere sig i forhandlinger, hvilket kan siges at være svært at finde tilsvarende i de hjemlige "folkevalgte" politikere, som lige nu igen spiller hasard med "velfærden" og roder rundt i for- og baglæns beslutninger og saboterer den fremtidige ligevægt inden for snart hvad som helst?

Benta Victoria Gunnlögsson og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Det er det sædvanlige socialdemokratiske politiske fup.
Thorning udtaler da også, at hun ikke står på mål for sine udtalelser som startsminister. Årsagen er da logisk.

Socialdemokraterne ønsker magten for enhver pris. Ikke for Danmarks skyld, nej da, hvor herre bevares, men for deres videre karriere forløbs skyld. Så udover at Thornings påståede stramninger var regulære løgne, så vil hun naturligvis heller ikke stå på mål for dem, nu hun har udsigt til en toppost i endnu et fejlramt foretagende; FN, der intet andet handler om Thornings, Lykketofts, og den Radikale Venstre Christian Friis Backs egne personlige interesser.

Man kan undre sig over at så stor en del af befolkningen hopper på politikernes gentagne løgne, men jeg kan kun opfatte det midlertidigt, i det mindste indtil det går op for disse naive sjæle, at politikernes personlige agendas, handler om alt andet end dette lille lands økonomi at gøre.

HTS er en fin kandidat til posten - og Danmark er set udefra OK m h t bidrag til diverse humanitære tiltag.

Håber hun får jobbet, og at de indenrigspolitiske og populistiske "benspænd" bliver "dømt ude".

Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Måske er Lars Løkke mere dreven, end vi går og tror. Nu indstiller han HTS til posen - velvidende, at den får hun ikke pga. manglende kvalifikationer og DK's lidet flatterende flygtningepolitik. Når hun så bliver vraget af FN i fuld offentlighed, da vil hun atter fremstå som taber, og som en der ikke kan få hvad hun rækker efter. Ydmygelsen vil være total.

Ja, Lars løkke er meget dreven - ingen tvivl om det...
Og hvis vi skal tale om manglende kvalifikationer, så scorer han betydeligt i forhold til Helle Thorning. Han var aldrig blevet statsminister uden støtte fra DF.

Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Kristian Rikard og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

arne lund

De der har forstand på de dele, mener at vide, at medmindre stillingen er sikret, ville man – den nuværende og den tidligere statsminister – ikke gå ud med en så åben og offentlig erklæring – Pressemøde! Inten mindre! – som de har gjort.

Sammenlign fx med hendes forgæves forsøg på som 'bestemt slet ikke', 'overhovedet ikke', 'ikke-kandidat', at blive EU-Parlamentets leder og senere formand for Folketinget. Denne gang skulle, den, igen ifølge ekspertisen på det område, 'være hjemme'. Og det må de begge være klar over.

Jeg finder det usmageligt, at Helle Thorning skal udråbes som taber, såfremt hun ikke får en toppost. Hvad enten det var i EU, hvor det stadig kun er gætværk, eller nu, hvor hun står frem som kandidat. Det er en besynderlig holdning at mene, at alle andre kandidater, end den valgte, bliver vraget og dermed pludselig skal omtales negativt. Hvor stor er sansynligheden for at jobbet går tol Danmark? Den normale danske smålighed taget i betragtning, synes jeg hun er modig. Nu er tiden en helt anden end for 1/2 år siden, så mon ikke FN også begynder at se, at uagtet hvor blødt et hjerte, man har, skal noget gøres. Derfor er det ikke så tosset at se på Thorning. Hun optræder scenevant omkring i Verden, og har et godt netværk i EU. Nu har vi så bare Friis Bach og Løkketoft i FN systemet, så nogen kan jo synes, at det er rigeligt for et lille land.

Benta Victoria Gunnlögsson og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Hvis det nu var sådan, at man faktisk gik efter kvalifikationer, så har vi faktisk en af de mest
kompetente i Søren Jessen-Petersen.

Vibeke Hansen - For en ordens skyld: Personlig har jeg intet imod "tabere".
Når jeg bruger ordet "taber" her er det fordi, at sådan vil medierne fremstille det, såfremt hun ikke får stillingen. Og det ved Lars Løkke godt, thi han kender medierne, og ved hvordan de vil reagere.

Om HTS er "modig" - tjah... mon ikke det mest handler om, at hun er ivrig efter at komme væk fra Chr.borg - her er det ikke mere for hende at gøre mht. karrieren. Jobbet som statsmedister var - som forudsagt allerede i 2005, da hun blev forkvinde for Sosserne - et springbræt til noget andet og større.

At hun er scenevant er vist ikke tilstrækkeligt i FN-regi, her skal der en hel del mere til, og det er her, jeg tvivler på, at HTS har de nødvendige kvalifikationer. Desuden taler hendes medløb til DF-kursen ikke til hendes fordel.

Lad nu ikke national benovelse tilsidesætte den alm. kritisk vurdering af HTS' muligheder.