Baggrund
Læsetid: 5 min.

Først fik han afslag, men så kom han i avisen

Det tog syv måneder og en artikel i Information før Yahia Alhomsi fik tilkendt familiesammenføring med sin hustru og datter. Men godt 5.000 syriske flygtninge i Danmark venter stadig på familiesammenføring, oplyser Udlændingestyrelsen. Ngo’er og flygtninge retter en hård kritik mod styrelsens sagsbehandling
Torsdag i sidste uge blev Yahia Alhomsi familiesammenført med sin hustru og et-årige datter efter syv måneders sagsbehandling.

Torsdag i sidste uge blev Yahia Alhomsi familiesammenført med sin hustru og et-årige datter efter syv måneders sagsbehandling.

Ulrik Hasemann

Indland
21. september 2015

Yahia Alhomsi knuger blomsterbuketten, hans blik er stift rettet mod døren, der svinger op og i, op og i. Hans ansigt har tabt sin farve.

Han venter.

Nu er flyet landet, nu er bagagen klar på båndet. Et sted bag den dør er hans livs kærlighed, hustruen Mais og datteren Eva. Sidst han så hende var hun en måned gammel, i dag kan hun gå.

Yahia Alhomsi er flygtet fra krigen i Syrien. Nu bor han på Fyn. Han efterlod sin hustru og datteren i Jordan for at risikere livet på en overfyldt plimsoller over Middelhavet.

Det sidste han sagde, da han efterlod hustruen og datteren i Amman, var:

»Vent her, elskede, vær sød at blive.«

Døren svinger. Op. Og i.

Han stod tidligt op i morges, skønt natten var lang og urolig. Han gjorde huset rent, og han gik i supermarkedet og fyldte køleskabet op, før han steg på toget til København.

Han har taget den pæne, kortærmede skjorte på.

»Livet stoppede for et år og fem dage siden. I dag begynder livet igen,« siger han.

Døren går op.

Og her forlader vi Yahia for nu.

Strejkende syrere

For mens Yahia Alhomsi torsdag aften ventede i Københavns Lufthavn, ventede sultestrejkende syrere foran Udlændingestyrelsen i Ryesgade i et forsøg på at få deres kære til Danmark. De ønsker et møde med Udlændingestyrelsens direktør, Henrik Grunnet.

De strejkende får støtte fra frivillige og ngo’ere som Venligboerne, Welcome to Denmark og SOS mod Racisme– blandt andet med en demonstration i går. I en fælles udtalelse skriver de strejkende:

»Samtidig med, at vi er taknemmelige for at have fået tildelt asyl i Danmark, er vi fortvivlede over ikke at have fået tilsagn om familiesammenføring endnu. For mange af os er der gået et halvt år og mere, for nogle endda helt op til halvandet år, siden vi har indleveret vores ansøgninger. I hele den tid, hver dag, hver nat og hvert øjeblik, der er gået siden, lever hver enkelt af os i største bekymring om vores kære – vores børn og/eller ægtefæller. Det er nedbrydende for os, men meget værre end, hvordan vi oplever det er, at vore familier lever under akut livstruende forhold, og det er næsten ubærligt – for dem!«

Det er tredje gang denne sommer, at der er en sådan aktion. Der menes at være cirka 60 i strejken, men antallet af syrere, der venter på familiesammenføring lige nu skal tælles i tusinder.

Udlændingestyrelsen oplyser i en email, at der er cirka 11.500 verserende familiesammenføringssager. Af disse er godt 5.000 syrere.

Asrin Mesbah fra Venligboernes juragruppe hjælper sammen med andre jurastuderende frivilligt i 19 sager. Hun er stærkt kritisk over for Udlændingestyrelsens sagsbehandling.

Yahia Alhomsi søgte familiesammenføring i februar og fik først afslag. Udlændingestyrelsen ville ikke anerkende hans ægteskab eller samliv med Mais, skønt de havde en datter sammen og kunne dokumentere både en religiøs vielse og registreringen af den hos myndighederne.

Information gik ind i sagen. Og kort efter genoptog Udlændingestyrelsen sagen og nåede det modsatte resultat: Mais og Eva fik asyl i Danmark.

Ulrik Hasemann

Yahia selv er overbevist om, at Informations dækning spillede en rolle i sagen, det samme er Asrin Mesbah:

»Jeg er meget glad på Yahias vegne, men samtidig kan det ikke være rigtigt, at man skal i medierne for at opnå den familiesammenføring, man har retskrav på. Hvad med alle dem, der ikke kommer i medierne.«

Information har også skrevet om den 13-årige Usama Bilal, som ikke har nogen forældre, efter han så sin mor dø i et bombardement i Syrien. Usama venter stadig på familiesammenføring med sine søskende, siger Asrin Mesbah:

»Usama har i marts fået udleveret det forkerte skema i sagen af Udlædingestyrelsen. Grundet det, sagde Udlændingestyrelsen, er sagen udskudt, og de mener, at han først får svar engang i december, selv om han søgte familiesammenføring i marts. Vi håber på tidligere, for det er ikke Usamas skyld, at sagen trækker ud. Jeg forstår ikke, hvorfor Usama skal bøde for Udlændingestyrelsens fejl. Det er altid vigtig med en hurtig og korrekt sagsbehandling, men Usama er 13 år og taler ikke dansk – det gør altså sagen endnu mere grotesk.«

Sager med børn haster mere

I en tredje sag, Information har beskrevet, kæmper Oday Abood for at få familiesammenføring. Hans hustru og to børn overlever i Idlib, kontrolleret af Islamisk Stat (IS). Det ene af børnene har vejrtrækningsproblemer efter et klorgas-angreb i området og behøver behandling.

»Det er ikke kun Odays barn, der er sygt. Vi har en pige, der ligger med glasskår i hele kroppen. En dreng der har brækket kravebenet og ikke kan opereres i Syrien. Usamas søster er såret og risikerer at miste armen, hvis ikke hun snart bliver opereret. Vi har bedt om en hastebehandling af alle de sager, hvor der er børn involveret. Men vi bliver ikke hørt,« siger Asrin Mesbah.

Udlændingestyrelsen har tidligere oplyst, at på trods af et ekstraordinært stort antal ansøgninger i 2015 klares hovedparten, cirka 84 procent, inden for servicemålet på fem måneder. Antallet af medarbejdere er i år fordoblet fra 46 til 90.

Kontorchef Lone Zeuner skriver i en email: »Vi arbejder målrettet på at få nedbragt screeningstiden og overholde vores servicemål i flest mulige sager. Vi arbejder til stadighed på at sikre, at flest mulige oplysninger er på sagerne fra starten. Vi ser løbende på forbedringer i vores ansøgningsskema, og vi har aktuelt tilføjet en vejledning for at sikre, at endnu flere forstår vigtigheden af at indlevere de relevante oplysninger første gang. Vi er glade for input fra brugerne om forslag til forbedringer og ser aktuelt på nogle forslag som vi netop har modtaget.«

Døren går op

Tilbage til Yahia Alhomsi i Københavns Lufthavn.

Nu er det næsten nu, at han skal gense Mais og Eva.

Information benytter ventetiden til at tale med ham om hans forløb hos Udlændingestyrelsen: sultestrejke, afslag og så pludselig tilsagn.

Yahia havde regnet med, at han havde fået familiesammenføring hurtigt. Det var faktisk en af grundene til, han valgte Danmark som sin destination. Men det blev det hårdeste år, man kan forestille sig, siger han.

Det er dog alt sammen ligegyldigt nu.

»Jeg er lykkelig. Det her var præcis, hvorfor jeg valgte Danmark. I et demokrati retter systemet sine fejl.«

Yahia vil gerne takke det danske folk.

»Jeg ved, at flygtningestrømmen lægger pres på Danmark. Nu skal jeg blive rigtig god til dansk, nu skal jeg arbejde, betale tilbage, hjælpe Danmark. Tænk engang, Eva er 1 år, og nu er hun dansk.«

Han sender også en tanke til alle dem, der endnu må undvære deres familier.

»Det er svært for dem. Deres familier er i fare. Selv dem, der er i relativ sikkerhed i Jordan og Libanon, kæmper mod fattigdom, sult og sygdomme. Det er en fornuftig politik, at flygtninge skal lære dansk og arbejde. Men den danske regering bør vide, at det er nærmest umuligt, når ens nærmeste er i fare.«

Døren går op.

Dér kommer Mais med Eva.

De kysser og græder og kan slet ikke give slip på hinanden.

Yahia tager Eva. Han undersøger og kærtegner hver eneste af hendes fingre. Han lugter til hende. Som et dyr, der prøver at finde sin unge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus E. Petersen

Som med stort set alle historier om flygtninge for tiden, både dem der omhandler nuet og dem der fortæller om fortiden, er også denne en glad historie der bibringer både håb og livsglæde til læseren.
Der mangler dog en forklaring på hvorfor så få danskere er parate til at omfavne disse flygtninge med uforbeholden glæde.
Her er få af mange mulige forklaringer.

For mange år siden var forargelsen stor da diskoteker i københavn afviste unge mænd med differentieret hudpigmentering. Ingen aviser jeg kender gik nedenunder og undersøgte hvorfor.
Flere år efter hørte jeg at grunden var at de unge ikke brugte penge i baren, lagde an på eller generede andres kærester og generelt yppede kiv og skabte ufred og utryghed for betalende gæster.
Helt ærligt, hvis jeg havde en iskiosk hvor den slags kom havde jeg strittet dem ud med det samme, men dengang blev man kaldt hel- eller skabs- racist og brændemærket hvis man tillod sig at kalde en spade for en spade.

År efter år har vi fået at vide at det er flygtninge der kommer og at vi kun midlertidigt skal hjælpe nødstedte, og år efter år har vi set hvordan "flygtninge" bliver til "indvandrere" med permanent opholdstilladelse som ansøger om statsborgerskab og ikke engang efter vold, voldtægt eller narkoforbrydelser kan udvises eller blot få opholdstilladelsen sat i bero.

Jeg kan virkelig blive ved og ved, men jeg orker det ikke.
Der er ingen der lytter.

Preben Haagensen, Frans Kristian Randlev Mikkelsen, Britt Kristensen, Lasse Reinhold, Dorthe Mortensen, Henning Krog og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

Historien er god

Hvem kan ikke identificere sig følelsesmæssigt med Yahia? Han har gjort sig fortjent til asyl, han har et reflekteret forhold til integrationsproblematikken set fra dansk side, han har lyst til at arbejde og blive en del af det danske samfund, og han længes naturligvis efter at blive genforenet med sin ægtefælle og deres fælles barn. Han er en mønster-asylant, og Danmark kan være glad for at hilse ham og hans familie velkommen. Punktum.

Men ...

Lad os nu ikke glemme, at der også er ret mange asylanter, indvandrere i 1., 2. og 3. generation, der har et andet forhold til Danmark. Folk, der ikke er taknemmelige for at blive en del af det danske samfund. Folk, der helst vil organisere sig i parallelle samfund med egne normer (der bl.a. diskriminerer kvinder). Folk, der demonstrerer en overhyppig uvilje til at søge arbejde. Og folk, der selv efter flere generationers ophold i Danmark kommer ud af skolesystemet som funktionelle analfabeter og i påfaldende grad fylder op i fængslerne.

Lad os hilse Yahia, Mais og Eva velkommen. De vil - formentlig - blive en gevinst for det danske samfund.

Preben Haagensen, Britt Kristensen, Anne Koed Westergaard og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar
Frank Fristed Pedersen

I stedet for at diskutere om det er flygtninge/indvandrere, stakler eller gevinster for det danske samfund, så burde denne artikel da i høj grad føre til, at der blev sat fokus på sagsbehandlingen. For uanset hvordan man ser på deres status i forhold til Danmark, så bør man da kunne blive enige om at de skal behandles anstændigt, efter reglerne og, ikke mindst ens. De eksempler der gives her, tyder da helt klart på at det ikke er tilfældet i øjeblikket.
Det er ikke et demokrati værdigt.

lars abildgaard, Ellen Chakir, Rikke Nielsen, Per Klüver, Tue Romanow, Britta Hansen, Hans Larsen, Anna Kjældgaard-Larsen, Thomas Tanghus, Anne Koed Westergaard, Henrik L Nielsen, Martin Madsen, Gert Romme, yusuf bych og Birgitte Gøtzsche anbefalede denne kommentar
Birgitte Gøtzsche

Også her skal man læse negative generaliseringer. Suk!
Hvad med alle de flygtninge/indvandrere I ikke hører om? Dem der tager uddannelser og arbejder og bare gerne vil leve fredeligt med deres familie og bidrage til samfundet. Jeg kender mange, mange af dem fra 19 år som underviser på en erhvervsskole - og som beboer i en såkaldt ghetto i nogle år. Mennesker som har 'Lev og lad leve' som en væsentlig værdi. Hvor ville jeg ønske at de mange som udtaler sig om indvandrere kendte nogle selv - af andet end omtale.
Suk .....

Michael Öberg, Ellen Chakir, Rikke Nielsen, charlotte keck, Per Klüver, Shafi M., Britta Hansen, Thomas Tanghus, Gert Romme og yusuf bych anbefalede denne kommentar

trist at medierne skal ta en sag op för man politiske/og eller i systemet tager den alvorligt-det vi ser er at systemet ikke fungere og det skal der fokus paa

trist at medierne skal ta en sag op för man politiske/og eller i systemet tager den alvorligt-det vi ser er at systemet ikke fungere og det skal der fokus paa

Jeg tror vi (venlige mennesker) ligenu kaemper for menneskeheden og isaer for medmenneskeligheden... Jeg er glad for at denne familie er sammen igen TILLYKKE !!!!

Michael Öberg, lars abildgaard, Rikke Nielsen, Shafi M. og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Medierne er langt effektivere end nogen advokat kan være uanset sag. De kan nemlig gradbøje loven. Vi har ikke lighed for loven længere.

En et-årig født midt i en borgerkrig. Sikke forældre.

Behandler Udlændige Service(US) asylansøgninger udfra nogle uskrevne regler…eller er der bare tale om almindelig vilkårlighed?….Som borger ville det være betryggende om nogle folkevalgte (Folketingets Retsudvalg??) tog initiativ til at få lavet et Service eftersyn af US. Så vi kan være sikre på, at asyl ansøgere får den behandling de har ret til. Danmark er vel ikke en Bananrepublik!?

Jeg kender til en ung arbejdsløs flygtning på midlertidigt ophold, der ikke ville søge om økonomisk støtte fra det offentlige. I stedet for fik han mad, tag over hovedet og sågar lommepenge af andre flygtningevenner i beskæftigelse… i ca 1 1/2 år indtil han fik sig et lønnet arbejde. Pågældende var tilsyneladende bange for at det kunne skade hans ‘chance’ for at få forlænget sit ophold, hvis han tog imod ydelser fra det offentlige. Hvorfra den pågældende har fået den opfattelse, at man som flygtning på midlertidigt ophold, gør klogt i at undgå at lægge det offentlige system til last, ved jeg ikke.
Vedkommende tør ikke nyde helt de samme rettigheder som os andre…en 2. rangsborger! Det er ikke rart, at være vidne til!

Esther Petersen, Karsten Aaen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Lars Heger har måske hørt om at man for nogle år siden blandt danskere satte en ære i ikke at lægge det offentlige til last og helst ville klare sig selv og det kunne jo måske, teoretisk set, være en grund for denne asylansøger.
De diskussioner for og imod indvandring og flygtninge der foregår overalt er vel også et slags bevis på at landet er splittet og sammenhængskraften der er forudsætningen for et nationalt sammenhold og gensidig tillid er blevet / bliver komplet eroderet. Er dette ved nærmere eftertanke en ønskelig udvikling for nationalstaten Danmark med en næsten tusindårig tradition som selvstændigt rige uden fremmed overmagt trods fordele ved en globaliseret erkendelse af det gode ved inspiration udefra. Det er dér jeg ihvertfald ser den vigtigste kamp og det er så også dér antallet af tilflyttere fra fremmede kulturer spiller en rolle.

Vi ser da frem til at de 4999 andre kommer i avisen så vi hermed kan byde 4999 x 3 velkommen i vort rige land. Om ikke andet skaber det omsætning på boligmarkedet m.m. En ren win-win situation.

Hvor er det dejligt, at Yahia Alhomsi har fået asyl. Det glæder mig også at se, at der er venligboere og andre der støtter op om de sultestrejkende flygtninge, der lever i angst og bæven for deres families skæbne.
Der er nemlig en tendens til at umenneskeliggøre disse familiefædre og antyde, at de er ligeglade med deres børn og kone og bare asylshopper.
Og hvorfor Morten Frich bidrager du til denne umenneskeliggørelse ved at at skrive at Yahia Alhomsi. ..."lugter til hende. Som et dyr, der prøver at finde sin unge."???

Michael Öberg, lars abildgaard, Rikke Nielsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Charlotte Keck: Godt set!

Artiklen er så fin. Den udviser medfølelse og forståelse for de mennesker, som hvert øjeblik må frygte det værste for deres familier, som de havde håbet på, hurtigt at kunne få ud af krigsområdet, når først de selv var kommet til det 'forjættede land': Danmark! og så i tusindvis må vente langt over den tidsramme, Udlændingestyrelsen selv har sat for sagsbehandlingen, nemlig fem måneder.

Ikke nok med at selvsamme flygtninge betegnes som 'kujoner' og det der er værre i mange avisers kommentarfelter. Nu er det selve forfatteren til artiklen, der sammenligner farens gensynsglæde og -adfærd med et dyrs.

Faktisk så er det, som om forfatteren selv tilintetgør sin egen artikel.

Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Rannveig - Så fat dog, at muslimer undertiden accepterer ikke-muslimske KVINDER i deres familier, men ikke MÆND, der ikke er muslimer. Fordi BØRNENE følger farens religion.
Jeg sender dig straks 5000 kr, hvis du kan finde et ægtepar, hvor kvinden er muslim og manden er kristen, og de er villige til at stå offentligt frem i et massemedie og fortælle dette.
Islams regler er ikke tilfældige. De udgør en strategi til at fortrænge befolkninger og overtage lande. Hvilket Koranen ikke lægger skjul på.
Men danskerne er alt for søde til at kunne se sådan noget.

Kristian
Det er ikke kun Islam der agerer på denne måde. Min far blev excomunikeret fra den kaolske kirke da hans barn (mig) blev protestantisk døbt.

Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Ole - Jeg kan kun gentage: Så fat det dog - katolikkerne håndhæver det ikke med vold/drab og social ødelæggelseskampagne, der reelt gør, at stort set ingen tør gøre det.
Det er let finde ægteskaber med katolske mænd og protestantiske kvinder. Og generelt sker der absolut intet socialt ved, at en katolik bryder ud.
Vil I ikke godt prøve på at se det reelle i dette, i stedet for at vildlede jer selv og alverden med sofistiske skinargumenter og Erasmus Montanus eksempler?! Hvilket FORMÅL tjener det?!

Hvis man i Danmark køber en vare, som ikke er på fødselsdags tilbud eller hvis man ikke for sin sag afprøvet i medierne er man jo nærmest at betegnes som idiot...