Nyhed
Læsetid: 2 min.

Guatemalas præsident er trådt tilbage

Søndag skal guatemalanerne vælge nyt parlament og ny præsident. Den nu tidligere præsident risikerer at blive straffet for medvirken til korruption
Indland
5. september 2015

Det har været en uge, som guatemalanerne sent vil glemme.

Efter måneders pres på præsident Otto Perez Molina, der beskyldes for at være dybt involveret i en større korruptionssag, der i april i år blev oprullet af den FN-finansierede antikorruptionsenhed, CICIG, valgte Guatemalas kongres tirsdag at fratage præsidenten hans immunitet.

Ganske få timer senere udsendte den statslige anklager en arrestordre på præsidenten, der på daværende tidspunkt fastholdt sin uskyld.

Godt et døgn efter, natten til torsdag lokal tid, valgte præsident Otto Perez Molina imidlertid selv at trække sig fra sit embede. En beslutning kongressen accepterede torsdag, hvorefter Otto Perez Molina samme dag blev fængslet og sigtet for meddelagtighed i korruption.

Fredag blev landets vicepræsident, Alejandro Maldonado, indsat som ny præsident. Han overtog posten som vicepræsident i maj i år, efter den tidligere vicepræsident, Roxana Baldetti, måtte trække sig på grund af beskyldninger om medvirken i samme korruptionssag som den, der nu har fældet præsidenten. Roxana Beldetti blev sammen med flere tidligere ministre sigtet og fængslet for medvirken til korruption i august.

Et særsyn

Selvom 19 af 35 mellemamerikanske præsidenter de seneste 15 år er blevet beskyldt for medvirken til korruption, er ingen tidligere blevet dømt.

Og det er da også de færreste, der for blot få måneder siden ville have troet, at det skulle blive muligt at tvinge en siddende præsident fra magten i Guatemala. Men det er sket takket være den uafhængige antikorruptionsenhed, CICIG, der har haft dygtighed til at infiltrere det guatemalanske erhvervsliv, der i årevis systematisk har bestukket landets politiske top for at få rabatter på importtold, opnå bygningstilladelser og vinde offentlige kontrakter.

Intet af det er nyt i Guatemala eller i andre mellemamerikanske lande, hvor aviserne dagligt er fyldt med hele og halve beskyldninger om korruption i de offentlige systemer. Det nye er, at det er lykkedes at få domstole og statsadvokaturet til at bakke op om anklagerne og dermed gøre det muligt at gennemføre en eventuel retssag.

Valg søndag

Midt i det, der må betegnes som den største politiske krise i nyere guatemalansk historie, skal guatemalanerne søndag til urnerne for blandt andet at vælge ny præsident, vicepræsident og 158 medlemmer til landets kongres.

Valget har intet med den nu tidligere præsident Otto Perez Molina utidige tilbagetrækning at gøre, men er et ordinært valg med planlagt indsættelse af ny præsident, vicepræsident og kongres i januar 2016. Den nu afgåede præsident kunne end ikke opstille, da Guatemalas grundlov ikke tillader genvalg af den siddende præsident.

I sin første tale til kongressen umiddelbart efter sin indsættelse fredag anmodende den nye præsident, Alejandro Maldonado, der altså skal sidde frem til januar 2016, de resterende ministre om selv at trække sig, så der kan indsættes et nyt kabinet af ministre, der ikke allerede er omgærdet af beskyldninger om medvirken til korruption.

Præsident Alejandro Maldonado opfordrede derfor samtidig landets civilsamfundsgrupper, landbrugsorganisationer og fagforeninger til at foreslå egnede kandidater til hans nye ministerhold, der skal regere landet frem til januar 2016, hvor en nyvalgt kongres og præsident indsættes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her