Interview
Læsetid: 3 min.

’Det her er en helt ny situation for dansk politi’

Først måtte de gerne gå langs motorvejen med kurs mod Sverige. Så måtte de ikke. De seneste døgns store strømme af syriske flygtninge har betydet skiftende meldinger fra politiet. Vi står i en uvant situation, hvor vi er nødt til at træde varsomt, siger formanden for Politiforbundet
Politiet anslår, at der de seneste døgn er kommet over 1.000 primært syriske flygtninge til Danmark

Politiet anslår, at der de seneste døgn er kommet over 1.000 primært syriske flygtninge til Danmark

Ulrik Hasemann

Indland
9. september 2015

I mandags blev store strømme af flygtninge med kurs fra Rødby mod Sverige fulgt på vej af politibiler, der sørgede for at afskærme de syriske flygtninge fra motorvejens mange biler. I går blev det syn erstattet af politi, der afspærrede et større område rundt om sportshallen i Rødby for at sikre, at de omkring 200 flygtninge i hallen ikke stak af mod Sverige.

Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, forklarer de skiftende meldinger fra politiet med, at flygtningesituationen er helt ekstraordinær:

»Det her er en helt ny og uvant situation for dansk politi, som vi ikke har stået i før. Politiet er nødt til at træde meget varsomt, for vi har at gøre med desperate mennesker. Mennesker, som står i en håbløs situation med grædende børn, der formentlig ikke har fået mad i flere dage. Derfor er det også en følelsesmæssig hård opgave, som man umiddelbart ikke kan sammenligne med andre politiopgaver. Det har selvfølgelig betydning for den måde, opgaven indtil nu er blevet håndteret på.«

– Der har det seneste par dage været mange historier i medierne om, at politiet har håndteret situationen forskelligt. Nogle steder har man ladet flygtninge gå, mens man andre steder har nægtet frivillige at uddele tæpper og tøj til flygtninge. Det virker, som om der har manglet en overordnet plan for, hvordan situationen skal håndteres?

»De historier har jeg ikke noget at sige til. Helt generelt opererer de enkelte betjente under politiets ledelse, som tager sig af koordineringen af den her opgave. Men det er klart, at det er en stor og særlig opgave. Situationen er helt ulig det, vi er vant til, og derfor arbejdes der selvfølgelig på, at man finder ud af, hvordan søren man håndterer den her situation. Opgaven sker jo også på flere niveauer og afspejler den politiske situation, hvor Rigspolitiet skal samarbejde med politikerne om at finde en måde, der sikrer, at opgaven bliver løftet ordentligt.«

– Man kan forestille sig, at det må være utilfredsstillende for den enkelte politibetjent ikke at få klare meldinger om, hvordan denne situation skal håndteres?

»Det kan jeg ikke sige noget om.«

Bange for uniformer

– Hvordan oplever du, at det generelle informationsniveau har været for de betjente, der har været på arbejde?

»Jeg har ikke fået nogen negative tilbagemeldinger. Vi ønsker at løse den her opgave, så godt som det er muligt. Men det er klart, at det er en særlig opgave, som berører mange betjente. De står pludselig i en situation, hvor de står over for ulykkelige børn og voksne. Samtidig er det en ekstra dimension, at mange af de her mennesker kommer fra steder, hvor man formentlig ikke forbinder uniformer med noget godt. Det skaber selvfølgelig en ekstra udfordring for betjentene.«

– Politiet i Rødby fortæller, at man er langt mere massivt til stede nu, end man har været de seneste dage, hvilket også betyder, at gruppen af flygtninge bliver håndteret anderledes fra nu af. Det virker, som om politiets koordinering har været uklar, og at der har været skiftende udmeldinger?

»Jeg ved ikke, om nogen stadig tror, at vi kan stampe 500 politifolk op af jorden fra det ene øjeblik til det andet. Derfor kan forløbet måske virke forvirrende. For det er klart, at vi ikke fra det ene øjeblik til det andet kan sende så mange betjente af sted til eksempelvis Rødby. De betjente, der nu bliver sendt af sted for at løse situationen, bliver taget væk fra nogle andre opgaver. Vi skal tage den her opgave meget alvorligt, men så længe vi ikke har flere ressourcer, end vi har, er der selvfølgelig grænser for, hvad vi kan gøre på meget kort tid.«

Politiet anslår, at der de seneste døgn er kommet over 1.000 primært syriske flygtninge til Danmark. Omkring 300 af dem har politiet ikke kunnet lokalisere. Nogle befinder sig formentlig forskellige steder på Lolland, mens andre angiveligt er lykkedes med at komme til Sverige. Politiet formoder, at mange af dem har fået hjælp af frivillige danskere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Løkkes optræder uværdigt

Statministeren indkaldte partilederne for at drøfte Danmarks "flygtningekrise", som bl.a. Er resultatet af Danmark aktivistiske udenrigspolitik. Hans hidtidige bedste bud på at komme ud af en ind til videre indenrigspolitisk krise er at sende flygtningene til Sverige på trods af, at Danmark er forpligtet til at modtage flygtningene og behandle dem efter internationale regler.

I P1 Morgen kan man i dag høre journalisterne problematisere, at Sverige, som i øvrigt optræder meget humant over for flygtninge, ikke vil modtage Danmarks indtil videre få flygtninge. Så vidt jeg kunne forstå, har Sverige allerede modtage 50.000(?). Sverige skal tilsyneladende forsvare sig.

Efter min opfattelse bør enhver dansker spørge sig selv, om Lars Løkkes forsøg på at flytte ansvaret over på svenskerne, er en statsminister værdig?

Lars Løkke synes på ny at ryste på hænderne, når han skal tage og stå til ansvar. Desværre repræsenterer han alle danskere udadtil, hvor efterlader han et indtryk af danskere på frihjul.

Christel Gruner-Olesen, Anne Eriksen, lars abildgaard, Flemming Berger, Malan Helge, Per Hansen, Carsten Wienholtz, Peter Hansen, Mads Hansen, Hans Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Samtidig med at jeg er enig i, at Damark ikke skal forsøge at skubbe ansvaret fra sig, så har jeg stor forståelse for de flygtninge, som gerne vil til Sverige, fordi de har familie der. Det må man på længere sigt forsøge at tage hensyn til på en eller anden måde.

Jeg hørte i øvrigt for nogle dage siden en politirepræsentant på TV sige noget om, at det var ulovligt at hjælpe flygtningene, men at det er lovligt at tage blaffere op. Man har vel ikke pligt til at tjekke blafferes pas og tilladelser, så husk det, hvis nogen her støder på folk på vejene, som ser ud til at trænge til et lift. Det er lovligt at tage blaffere op.

Gert Selmer Jensen, Peter Hansen og Mikael Nielsen anbefalede denne kommentar

I flygtningestrømmen kan man forstå at Lars Løkke havde tilbudt Angela Merkel at tage 100 flygtninge ekstra for at holde sig på den rigtige side af stregen og at Mette Frederiksen ikke vil være med til en fælles europæisk fordelingspolitik for tænk nu hvis vi fik lidt flere flygtninge og det er da næsten som at høre Pia Kjærsgårds far i købmandsbutikken og Pia Kjærsgårds mor der vil skilles og selv er Pia Kjærsgård allerede flyttet hjemmefra til en fin post som folketingets formand og har lovet at lade andre føre værdikrigen og det gør hendes pap forældre så, mens sønnike, Kristen Thuesen Dahl tager sig af købmandsbutikkens reklamearbejde og flittig sælger løsninger på frygt, frustrationer og vrede uden at være bundet af konventioner og ansvar, men måske var det netop den slags reklamearbejde, der i virkeligheden førte til skilsmissen mellem Pia Kjærsgårds mor og far, så ganske vist er familien Danmark blevet nygift ved valget, men måske var det på tide med et nyt familiemønster?

Hvordan kan dansk politi være uforberedte på opgaven? Os almindelige mennesker der holder sig en smule orienteret, har jo vidst at det ville komme snart...
Er det politisk medløberi eller inkompetence?

lars abildgaard, Daniel Hansen, Claus Nielsen, David Zennaro, Helene Kristensen, Peter Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ufatteligt, at danske politikere og dansk politi har været så uforberedt til at løse denne opgave. Politiforbundets formand siger, at "det er svært at stampe 500 polifolk op med kort varsel". Det er jo noget vrøvl. Det er jo ikke med kort varsel at denne situation er opstået. Holder man sig bare en lille smule orienteret har man de sidste mange måneder kunne se, hvad flygtningestrømmen ville udvikle sig til - også i Danmark. Det kan vi ikke være bekendt.

Claus Nielsen, Per Hansen, Peter Hansen, peter fonnesbech og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg mangler ord!

Hvad kalder man en voksen mand som ikke vil tage ansvar?

Hvad kalder man en formand for Politiforbundet, som ikke kan sætte sig i betjentenes sted?

Hvad kalder man en journalist som ikke følger op på åbentlyse inkompetente svar fra en embedsmand?

Det kan godt virke som om t det eneste vi er fælles om, er en forsat styrkelse at "idiokratiet"

Henriette Bøhne

Anne-Marie Krigsbøll,

Det tror jeg nu nok det er. Min tyske samlever blev for nogle år siden arresteret! en mørk og iskold vinteraften i Rødby Havn, fordi han tilbød et lift til en mand, der ventede ved busstoppestedet. Manden viste sig at være udlænding og så snart han satte sig ind i bilen rejste tolderne sig fra deres varme kaffestue og tilkaldte politiet.
Politiet opgav senere at rejse sigtelse for menneskesmugling, men han fik læst og påskrevet, at HAN selv er ansvarlig for om folk, han tilbyder et lift, har lovligt ophold her i landet.
Det skal lige nævnes, at min samlever aldrig før eller siden har set den udenlandske mand - hans argumenter om, at det er almindelig høflighed at tilbyde et medmenneske et lift, når det er frostvejr og der kan gå timer inden næste bus, blev ikke taget for gode varer af dansk politi, som iøvrigt optrådte ret uhøfligt.

Christel Gruner-Olesen, Anne Eriksen, David Zennaro, Per Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

henriette Bøhne:

Nå, godt du korrigerer min oplysning, som åbenbart så er forkert. Jeg ved så ikke helt, hvad tanken var med denne betjents oplysning. Jeg havde håbet, at det var et vink med en vognstang.

Konklussionen må jo så være, at det er ulovligt at tage udenlandske blaffere op, men lovligt, hvis de taler dansk og ser "danske " ud?

Ellers vil det vel betyde, at det i praksisk ER ulovligt at tage blaffere med?

Henriette Bøhne

Krogsbøll! - undskyld, Anne-Marie :-)

Henriette Bøhne

Anne-Marie Krogsbøll,

Det var også dengang vores konklusion, at så længe folk ser danske ud, så må man godt...

Anne-Marie Krogsbøll

Henriette Bøhne:
Sørgeligt...

Børge Rahbech Jensen

For mig tyder forløbet på to udfordringer for dansk politi søndag og mandag.

"Først måtte de gerne gå langs motorvejen med kurs mod Sverige. Så måtte de ikke."

Jeg gætter på, de fik lov til at gå langs motorvejen, indtil Sydsjællands Politi havde samlet mandskab nok til at kunne stoppe flygtninge, og kunne gøre det om natten, hvor medierne ikke var til stede. Det blev antydet af en pressemeddelelse fra Sydsjællands Politi.

Søndag var den store udfordring formentlig en passiv regering. Den hårde linje blev indført efter Lars Løkke Rasmussens pressemøder mandag.

En tredie udfordring kom tirsdag eftermiddag, da tysk politi lod flygtninge, der ønskede det, rejse videre mod Danmark. Indtil da blev direkte tog fra Hamburg mod Danmark tilbageholdt på tysk side. Siden tirsdag aften udførte tysk politi ingen kontrol af rejsende mod Danmark. Det har givet mere arbejde til dansk politi i Padborg og Rødby Færge.

Hvordan kan det blive anderledes, når man har valgt en ansvarsløs person til bestride statsministerembedet, hans bedste undskyldning har jo været, at virkeligheden kom bag på ham.

Flemming Berger, Malan Helge og Per Hansen anbefalede denne kommentar

Manden kan jo ikke sige andet for at undgå at blive hængt ud af sine politiske chefer...

john andy houbo Pedersen

I en verden med multimedia og store økonomiske og sociale forskelle bør det ikke undre at mennesker forsøger at skaffe sig bedre livsvilkår. Det der er mærkeligt er at efterkommere tager til Mellemøsten for at gøre situationen værre.

Min medfølelse er altså efterhånden lidt presset. Det er MANGE lande siden at disse personer var i fare.
Man har krav på sikkerhed, men man skal ikke selv kunne bestemme præcis hvilket land man vil slå sig ned i. Og den vaden frem og tilbage provokerer, for med eftertanken kan man jo se hvordan det hele vil kollapse, hvis eks. Tyskland og Sverige bare skal acceptere at alle vil til deres land.

Flygtninge/migranterne må blive fordelt rundt omkring i EU. Det er ikke noget de selv kan bestemme. I første omgang, for det er jo noget andet hvis man først er blevet statsborger i EU.
Jeg tror Sverige og Tyskland snart laver lignende tiltag som Danmark med lavere ydelser.

Så kan det godt være at nogen bliver sure over det, men man kan jo også sige at lavere ydelser giver råd til flere, og det kan jo også gøre at Polen og bulgarien bliver mere attraktive. Igen - der er for stort pres på lande med høje ydelser/godt velfærdssamfund. Og det holder ikke i længden.

Lasse Reinhold, Claus Nielsen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Ungarn forsøgte/forsøger at håndhæve Schengen-landenes ydergrænse
og bliver hånet for det,
Danske myndigheder forsøger at opfylde Dublin-forordningen
og bliver modarbejdet af Tyskland og Sverige...og danske civile selvtægt-tilhængere.
Tyskland lavede en særaftale med Ungarn om at sende den ophobede menneske-strøm i Ungarn
u-registreret til Tyskland for at registrere dem dér,
men lod/lader et stigende antal frit rejse videre til DK ad to ruter - Lolland og Sønderjylland.
De fleste vil videre til Sverige, men Sverige ønsker ikke en særaftale med DK, men at DK følger Dublin-forordningen, hvilket DK har forsøgt fra dag ét.
Kun Østrig og Tyskland bestemmer selv, om de vil følge Dublin-forordningen eller ophæve den fra den ene dag til den anden - uden at konsultere de øvrige Schengenlande og heller ikke gøre deres pligt for det lovede...

Jeg synes, at dansk politi er presset ud i en meget vanskelig opgave.
Pressen og medierne står på vagt for det mindste fejltrin....

Jeg kunne ønske mig,
at vi alle i DK stod sammen om at løse en rigtig vanskelig opgave,
i stedet for at hakke på hinanden og myndighederne....

Det er fandme for dårligt, at tyskerne ikke forhindre sådan nogle flygtninge i at vandre ind i vores land og optager pladsen på vores motorveje og minder os om deres eksistens. Og det er fandme ligeså dårligt, at svenskerne ikke bare vil tage imod selvsamme flygtninge med kyshånd, så vi kan slippe af med dem og glemme deres eksistens igen. Nu skal vi jo selv tage stilling og gøre noget. Holger Danske sover videre, hvorfor mon?

uffe hellum, Anne-Marie Krogsbøll og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Til dansk politi, har jeg et råd: Luk øjnene og tag skyklapper på, så længe I ikke får klare meldinger fra det danske politiske retssystem.

Klare meldinger på lige fod med det unganske retssystem. Et system jeg kun kan græde over, EU bestilt, på ligefod med alkymisternistermnes finanssystems beskrivelser "illusionsbeskrivelser" , som "LIVET" ikke længere bør følge., hvis overlevelsen for alle muliggøres. det trist og sørgeligt at se det danske system forsøger sig selv i det´s overordnede "raceafskilles system" forsøger sig på, at issulere sig selv, medens >>>>>>>>>>"syrerne" flygtede, fordi vi ikke hjalp dem.

georg christensen

Dansk politi bør bare lukke øjnene og vende ryggen til når "ny nasisterne hos især DF ,venstre og socialdemokraterne) forsøger at få fodfæste.

Disse gamle partier, samt deres satelitter, har Danskeren ikke længere brug for, send dem på ; hvorhen måske : Genbrugsanstalten, det koster for meget, hvad med bare at sende dem på "afskudsrampen". Med et brag fjernes "illusionen".

Hvor mange kampfly skal vi undlade at købe for at kunne huse tusind flygtningefamilier?

Mit gæt er cirka et enkelt.

Der er løbende omkostninger til vedligehold og mandskab, som sikkert rigeligt opvejer de løbende ekstraomkostninger til psykologhjælp og modersmålsundervisning til traumatiserede flygtninge.

Det medfører, at vi så ikke kan bombe helt så mange landsbyer, og få point som medløbere, men på sigt vil det givetvis formindske flygtningestrømmen. Win-win-win.