Nyhed
Læsetid: 2 min.

Klimaminister: Grøn omstilling må ikke skade erhvervsliv

Spændende rapport fra 3F, men Danmark må ikke komme for langt foran, siger klima- og energiminister om jobanalyse fra grøn tænketank
Energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

Energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

Joachim Adrian

Indland
25. september 2015

»Det er jo ikke nogen stor nyhed, at der kan skabes grønne arbejdspladser ved at investere massivt i grøn omstilling.«

Det siger energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) i en skriftlig kommentar til den rapport fra fagforbundet 3F’s Grønne tænketank, som Information beskrev i gårsdagens avis.

Rapporten, udarbejdet for 3F af bl.a. en række fremtrædende erhvervsfolk og forskere, peger på initiativer i energi- og miljøsektoren med potentiale til at skabe 58.000 job i omstillingsfasen og 15-17.000 varige job derefter. Initiativerne vil foruden beskæftigelsen gavne udviklingen i landdistrikterne, Danmarks eksport og forsyningssikkerhed samt klimaet, anfører tænketanken.

»Det er en spændende rapport, der viser, at der er et potentiale for vækst og arbejdspladser i grøn omstilling,« siger Lars Christian Lilleholt.

»For mig at se er det afgørende at lave grøn omstilling på en måde, der er så omkostningseffektiv som muligt, og hvor der satses tilpas på en grøn omstilling, uden at det går ud over konkurrenceevnen og de mange arbejdspladser i resten af det danske erhvervsliv, der ikke lukrerer direkte på grøn omstilling. Det kunne være transportsektoren eller landbrugssektoren, hvor jeg tror, at mange af 3F’s medlemmer er beskæftiget.«

»Regeringen vil have grøn realisme i klima- og energipolitikken,« understreger ministeren.

»Danmark skal ikke løfte en isoleret indsats, der ligger langt ude over vores internationale klimaforpligtigelser og har minimal effekt på den globale opvarmning. Især ikke hvis konsekvensen er markante omkostninger for den danske statskasse og det danske erhvervsliv – med tab af vækst, beskæftigelse og konkurrenceevne til følge.«

En af de konkrete anbefalinger i tænketankens rapport er, at regeringen giver opbakning til det planlagte bioraffinaderi, Maabjerg Energy Concept (MEC) ved Holstebro, som på basis af halm og andre restprodukter vil producere kraftvarme, biogas og andengenerations bioethanol. Projektet har tilsagn om EU-støtte på 293 mio. kr., forudsat at også den danske stat bakker op.

3F-tænketankens anbefaling er, at regeringen fastsætter et krav om iblanding af 2,5 pct. andengenerations bioethanol i benzinen, så den ny produktion er sikret afsætning. Uden en sådan statslig opbakning risikerer Maabjerg-projektet at komme i tidsmæssig knibe og miste noget af EU-tilskuddet.

Om anbefalingen siger Lars Christian Lilleholt:

»Der er et spændende potentiale i andengenerations biobrændstof, og med MEC har vi et konkret projekt, som kan bidrage til den grønne omstilling af både landbrug og transport, samtidig med at der skabes danske arbejdspladser.«

»Jeg arbejder for at lave en omkostningseffektiv grøn omstilling herunder også af vores transportsektor, og her kunne et nationalt iblandingskrav for andengenerations biobrændstof være en af flere muligheder, men det er for nuværende ikke afklaret om og i givet fald, hvordan et eventuelt iblandingskrav skal udformes,« fastslår ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selvfølgelig kan og skal vi "foran", det er jo noget, vi gør for os selv, ikke for at spejle os i andre. I det hele taget er det en stor fejl ved politikere i dag, at de ikke har selvstændige ambitioner på samfundets vegne, men hele tiden må tage bestik af, hvad andre har fundet på andre steder, under andre forhold, med andre formål og under andre konditioner. Danmark skal derimod være det bedste land at være dansker i - også for danskere, der tilvælger vores samfund.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Jens Jørn Pedersen og Keld Albrektsen anbefalede denne kommentar
Ole Vedel Villumsen

Lilleholts snævre danske perspektiv foruroliger mig. Hvis politikere i alle lande tænker sådan, har vi om et par generationer en klode hvor både befolkning og erhvervsliv har det voldsomt svært.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Benjamin Bach, Niels Erik Nielsen, Rasmus Knus, Steffen Gliese og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Tænk, jeg troede, at erhvervsfolk tænkte i muligheder, men jeg kan se, at Lars Christian Lilleholt (V) tænker i begrænsninger. Det kommer måske fra kassemesteren, der mener at kassen er tom.
Begge dele sætter ting i stå, folk mister interessen i at udvikle, når de bliver bremset den ene gang efter den.
Så vid jeg husker var et slogan for Lars Christian Lilleholt (V) i valgkampen, at det skulle give troen på fremtiden. Og han gør det stik modsatte. Gumpetung!

Jens Høeg, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Benjamin Bach, Niels Erik Nielsen, Rasmus Knus, Lars Dahl og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Der er masser af muligheder for dansk erhvervsliv i udbygning af "grøn" teknologi og industri.
Danmark har kapaciteten til det, kom så i gang!!

Problemet udfoldes særskilt smukt: at når man sætter bogholderen til at styre virksomheden, går alt i stå, for intet kan nogensinde fra et regnearksperspektiv svare sig.

Carsten Wienholtz, Benjamin Bach og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Erhverslivet må ikke skade grøn omstilling !

Carsten Wienholtz, Benjamin Bach, Steffen Gliese, Jens Jørn Pedersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Et af de væsentligste skridt i en grøn omstilling må være at omlægge landbruget fra at forsøge at konkurrere på produktion at billig-mad, at gå over til at producere ædle fødevarer. Der er ganske sikkert på verdensmarkedet et stærkt marked for sådanne varer.
Konkurrencen er udsigtsløs: Tyskland er en enorm svineproducent, og mens der i Danmark er 4,5 svin pr. ha, er der i Tyskland kun knap ét. Og mulighederne i Polen er tilsvarende store.
I Danmark betyder industrialiseringen af landbruget ikke blot forringet dyrevelfærd, men også tab af arbejdspladser samt et stadig dårligere arbejdsklima.
Når Lilleholt bruger ord som omkostningseffektiv, så er det klart, at manden ikke ser realiteterne i øjnene. Det danske landbrug er alt andet end omkostningseffektivt. Landbrugsgælden er eksploderet og fortæller en klar historie om netop manglende omkostningseffektivitet. Hvem der fodrer landbrugsministeren med den slags propaganda kan vi kun gisne om, men klart står det, at ministeren ikke har noget overblik over dansk landbrug, dets problemer og dets konkurrencesituation.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Sikke en overskrift - eller rettere et udsagn fra ministeren: "Grøn omstilling må ikke skade erhvervsliv", men Venstre taler jo ikke om at skade erhvervslivet, men derimod om erhvervslivet ikke skal være med til at betale(gøre noget) for miljøet, det skal skatteyderne derimod alene betale, og det er dig og mig.

Ministeren mener altså at erhvervslivet ikke er en del af samfundet og dermed også med til at forringe miljøet via sin produktion, og derfor skal friholdes?

Det er typisk Venstre politik, med hovedet under armen, og en tom bortforklaring af virkeligheden, alene til fordel for en enkelt gruppe i samfundet, men også vendt mod en anden gruppe i samfundet skatteborgerne.

Omskrivningen er bedragerisk i sin enkelthed.

Venstre folk er ikke just de skarpeste knive i skuffen...

Sur og fodslæbende

Jens Thaarup Nyberg

“Danmark skal ikke løfte en isoleret indsats, der ligger langt ude over vores internationale klimaforpligtelser og har minimal effekt på den globale opvarmning. Især ikke hvis konsekvensen er markante omkostninger for den danske statskasse og det danske erhvervsliv - med tab af vækst, beskæftigelse og konkurrence til følge.”
Kan vi så forvente, at klima- og energimisteren går i intenationale forhandlinger, om de fælles klimaforpligtelser og fordeling af byrder og afkast ?

Dansk erhvervsliv må ikke stå i vejen for en grøn omstilling.

Niels-Simon Larsen

Hvis ministeren skulle vælge mellem vækst og klimaet, ville han vælge det første. Klimaet er klart nr.2

Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

Først når Venstres grupperum på Christiansborg står under vand falder 10 øren. Noget andet er Liberal Alliance. De har til den tid forlængst søgt tilflugt i de Schweiziske Alper...

Steffen Gliese, Jens Høeg og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Sikke en uduelig og decideret inkompetent miljøminister vi har. Selvfølgelig må det koste erhvervslivet noget, når DK og andre træder i karakter på miljøområdet. Hvis det koster dit firma noget at omstille til miljøvenlig bæredygtighed, så er det fordi dit firma's business plan ikke længere holder vand, når nu folk kun vil have dit produkt/service, så længe den er bæredygtig. Så må du jo ændre/adaptere din business plan, lukke biksen.. eller f**k off.

Venstre advokerer for frie markeder etc.. Hvorfor dælen er grøn omstilling undtaget for de selv samme markedskræfter?

Hr. Lilleholt/minister/whatever... Din besked burde være: "Kære virksomhedsejer! Se så at få gang i den grønne omstilling NU !"

Men som sædvanligt er det repræsentanter fra den snæversynede, navlepillende middelklasse (samt overklasse) fra Andedams-Danmark, der er sat til at administrere det ubetingede VIGTIGSTE område for os alle (i hvert fald hvis vi har en forventning om at der også skal være plads til menneskeheden i fremtiden).

Men igen... For hver dag der går, bliver jeg mere og mere overbevist om, at verden tilsyneladende i vid udstrækning er befolket af idioter (undertegnede inkl.). I hvert fald hvis man sammenholder de problemer mennesket står over for, med den snæversynede adfærd og tankegang der er fremherskende i verden i dag.. Specielt den vestlige middelklasse mønstrer ufortyndet foragt hos mig, når jeg ser på hvor langt op i egen bagdel deres egne hoveder befinder sig..

Men hey, bare de kan få deres fladskærm/Facebook/vild med dans/ipad/, så er resten skideligegyldigt, for det vedrører jo ikke dem (Rolling eyes)..

Som min skotske kammerat ville sige: "Jaysus, Mary 'n' friggin' Joseph and the wee donkey"

Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Ole Vedel Villumsen

@Niels-Simon, sådan ser det ud, ja. Problemet er bare at han ikke indser (eller i hvert fald ikke gør noget for at tage højde for) at det løbske klima også er ødelæggende for væksten på længere sigt.

Kristian Jensen

Han er jo ikke miljø-, men erhvervsminister og det endda rigtig dårligt. Alle ved at det handler om at komme først særligt inden for erhvervslivet. Dem der kommer først får panteterne, har fingeren på pulsen og bestemmer morgendagen. Det kan ikke gøres gratis, så ja nogle af de der tunge i røven bliver efterladt i støvet, men de innovative omstillingsparate sætter dagsordnen og høster frugterne både i form af knowhow og markedsposition. Det er jo det vi skal leve af fremtiden. Vi har brug for visionære politikere, folk der vil tisse i bukserne for at få varmen har vi nok af.

Niels-Simon Larsen

Liberal Alliance har indrømmet, at det hedder menneskeskabte klimaforandringer. Det har Venstre selvfølgelig også. Alle har indset det.
Back to business så og gang i væksten, og når vi har fået rigtig godt gang i væksten, så kan vi godt se lidt på de skader, vi har lavet, men ikke før.
At vækst er lig klimakatastrofer, er ikke en ligning, der er accepteret. Hvornår begynder vi at kalde regeringen og dens støttepartier for klimaforbrydere, for det er det, de er? Forbrydere mod de kommende generationer.

Måske Venstres miljøminister skulle læse dette her. For det er den nøgne klima virkelighed og lidt betænkelig for nu ikke ligefrem at kalde det skræmmende http://politiken.dk/klima/ECE2858884/ekstremt-koldt-omraade-paa-jorden-b...

...Men hvad. Vi køre sikkert bare ignorerende videre.

...Det er lidt lige som flygtningekrisen. Vi har vist i årtier, at det ville komme uden at gøre noget andet end lappeløsninger.

...På grund af fremsynethed på klimaforandringer er forsikringsselskaber begyndt at foretage risikovurderinger som det kan læses her http://politiken.dk/oekonomi/2050/ECE2838318/asiens-kystnaere-megabyer-r...

Citat fra artiklen:

"For nylig har det verdensomspændende forsikringsselskab Allianz i en risikovurdering sat tal på, hvor stor skaderisikoen er for de kystnære, asiatiske megabyers vedkommende"

Måske miljøministeren skulle tage en snak med Allianz. Dem må en borgerlig minister da have tillid til.