Nyhed
Læsetid: 2 min.

Magasin sælger cremer fra ulovlige bosættelser – igen

Efter kritik fra regeringen fjernede Magasin sidste år alle de bosætterproducerede Ahava-produkter fra deres hylder. Siden da har Ahava-cremer sneget sig tilbage i sortimentet, så søndag gik aktivister til handling
Indland
8. september 2015
Aktion Palæstina forsøgte søndag i Magasin at råbe forbrugere, ekspedienter og politikere op med en aktion mod Ahavaprodukter, som bliver produceret i en israelsk bosættelse på Vestbredden.

Aktion Palæstina

Søndag eftermiddag vandrede Aktion Palæstina-medlemmer ind i Magasins varehus i centrum af København. Med sig havde de kurve, hvorpå der var klistret skilte med beskeden »Boykot Israel«. Kurvene blev fyldt med cremer af mærket Ahava, der fremstilles i en israelsk bosættelse på Vestbredden. Herefter satte de kurverne på Magasins diske og fortalte de sagesløse ekspedienter om årsagen.

Det var ellers tæt på, at Magasin kunne fejre etårsjubilæum for tilbagetrækningen af de israelske kosmetikprodukter fra sortimentet.

I september 2014 kunne TV 2 nemlig fortælle, at varehuset solgte produktet på trods af, at det blev produceret i en israelsk bosættelse på Vestbredden. Det medførte kritik fra daværende Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, som henviste til, at regeringen frarådede danske virksomheder og borgere at handle med produkter fra ulovlige bosættelser. Det var Magasin lydhøre overfor dengang:

»Vi har besluttet at fjerne Ahava fra hylderne i Magasin. Det sker på baggrund af, at regeringen finder det problematisk, at danske virksomheder sælger varer, som stammer fra bosættelserne i Zone C,« forklarede indkøbsansvarlig fra Magasin, Esben Hougaard, til TV 2 dengang.

Men det er over 11 måneder siden, og i mellemtiden er produkterne kommet tilbage på hylderne i Magasin.

»…Magasin (har, red.), i samråd med moderselskabet Debenhams, valgt at genintroducere Ahava-produkterne, da vi oplever daglig efterspørgsel fra vores kunder,« skriver varehuset i en email efter telefonhenvendelse nr. syv er gået ubesvaret hen.

Politisk aktion

Siden Mogens Jensens kritik i 2014, er der kommet en ny regering, og Udviklings- og Handelsministerens ressort er lagt under Udenrigsministeriet. Til gengæld er Michael Aastrup Jensen (V) blevet ordfører for udvikling, og holdningen på området har også ændret sig:

»Jeg mener, at man hverken direkte eller indirekte skal gå ind og lave en boykot af varer fra besatte områder.«

Michael Aastrup Jensen vil ikke kritisere Magasin for at føre produkter, som er produceret i ulovlige bosættelser. Heller ikke Ahava, der bliver fremstillet i den israelske bosættelse Mitzpe Shalem på Vestbredden.

»Så længe der ikke er em konkret boykot mod et land, mener jeg ikke, vi skal sidde og være feinschmeckere i forhold til det ene og andet. Jeg vil ikke råde Magasin eller andre virksomheder om, hvem de skal føre varer fra. De skal bare overholde landets lovgivning,« siger Michael Aastrup Jensen.

Det er Aktion Palæstina, der stod bag søndagens aktion ikke tilfredse med.

»Det er langt ude, at det er Venstres holdning,« siger Asta Prescott, formand for Aktion Palæstina, som kalder det kontroversielt, at Venstre legitimerer bosætterprodukter med deres holdning.

»Venstres udmelding kommer bag på mig, da Venstre støtter en tostatsløsning. Det giver ingen mening at være for en tostatsløsning og så gå ind for de bosættelser, der annekterer Vestbredden,« supplerer Hanna Leinum fra Aktion I EU arbejdes der i skrivende stund på at indføre en markeringsordning af varer fra israelske bosættelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Billedet viser en aktivist med skiltet BOYKOT ISRAEL. Det gør jeg også, personligt, på grund af statens politik (samtidig med at jeg går ind for dens ret til at eksistere). Mon dog ikke aktionen her var bedre tjent med et mere præcist afgrænset slogan, der peger på de ulovlige bosættelser - som jo netop ligger uden for Israel?

Bosættelserne er direkte produkter af Israels politik.
De støttes politisk, militært, økonomisk osv. af den israelske stat og fungere som integrerede dele af Israel - I direkte trods af adskillige FN-konventioner.
Bosættelsernes funktion og indiskutable formål er at annektere og underlægge sig mere og mere palæstinensisk land, med det klare sigte at umuliggøre oprettelsen af en palæstinensisk stat.
Dette er ikke engang kontroversielt. Det har været Israels udtalte poltik siden 1947.

Fra et juridisk perspektiv udgør Israel i sig selv en 'ulovlig' bosættelse og har derfor ekstremt tvivlsom eksistensberettelse.
De fleste vælger at ignorere dette faktum, antageligt fordi det medfører en forfærdelig hovedpine og negerer de fleste argumenter der kan opstilles i Israels forsvar. Men op mod 750.000 palæstinensere blev myrdet, terroriseret og tvunget fra deres land for at gøre plads til det vi i dag kender som Israel.

Gorm Lerche ruller sig for meget ud her: man kan rent faktisk godt være imod bosættelserne (som er klart ulovlige ud fra et FN-perspektiv) uden nødvendigvis at være imod Israels eksistens (som ikke er det). Og man skyder sig selv i foden ved at blande de to ting sammen i en aktuel kampagne. Til fredsommelig pragmatisk overvejelse, hilsen OM