Læsetid: 4 min.

’Ikke et midlertidigt fænomen’

Flygtningestrømmen til Europa er ikke et forbigående fænomen, og det er reelt ikke muligt at give dem et tidsbegrænset ophold, for der bliver ingen fred, så de kan vende tilbage foreløbig, konstaterer Dansk Flygtningehjælps leder Andreas Kamm. Han efterlyser, at danske politikere begynder at kigge efter løsninger
Andreas Kamm efterlyser nogle kvalificerede bud fra politikerne på, hvordan vi løser flygtningekrisen. En del af forslagene fra politikerne har så lidt med virkeligheden at gøre, at det ikke rigtig giver mening at diskutere dem, mener han.

Ulrik Hasemann

17. september 2015

»Jeg synes, det var kedeligt.«. Andreas Kamm er ikke imponeret over den partilederdebat, der i søndags skulle besvare en tårnhøj bunke af spørgsmål fra befolkningen om den strøm af flygtninge, der de seneste uger har fyldt de danske motorveje og sind.

Debatten var ikke kedeligt, fordi emnet ikke optager generalsekretæren for Dansk Flygtningehjælp, men fordi der reelt blev talt meget lidt konkrete løsninger på mødet.

»Jeg synes ikke, de talte særligt meget om kernen i problemet; hvordan vi skal håndtere, at vi er en union med et stort fælles problem, nemlig hvordan man skal fordele et bestemt antal flygtninge i en situation, hvor man har fælles ydre grænser, men ingen indre grænser. I en virksomhed eller en organisation havde man hurtigt sagt: Hvad er problemet, og hvad kan vi gøre? Men det kan politikere ikke. De kører på ryggen af valgløfter, som ikke har så megen gang på jorden i forhold til at løse de problemer, vi har nu. En del af forslagene har så lidt med virkeligheden at gøre, at det ikke rigtig giver mening at diskutere dem. Som praktiker er det frustrerende at overvære,« siger han.

»Der er jo det rationelle niveau, hvor jeg helst vil befinde mig, og så er der den politiske boksering, hvor man er bundet af tidligere udtalelser. Europas ledere er mest optaget af at demonstrere over for deres nationale vælgere, at man kan hindre, at flygtningene kommer til dem. Kampen i dag handler om at undgå at give beskyttelse til dem, der har brug for det, og så skruer man på alle mulige remedier og har alle mulige påstande om, hvordan man skal undgå det – men du hører ikke særlig mange forslag til, hvordan man skal klare det,« siger Andreas Kamm, der som chef for bistandsgiganten Dansk Flygtningehjælp har fået en prominent placering i den danske immigrationsdebat.

Langvarige konflikter

Den placering har han blandt andet benyttet til at medgive, at der er en naturlig grænse for, hvor mange flygtninge der er plads til i Danmark, og at Danmarks indre sammenhængskraft kan blive truet af det. Men også at presset ikke er aftagende, og at der er behov for at finde politiske løsninger. Dem har han ikke set mange af i de forløbne ugers politiske debat – heller ikke i det forslag som Dansk Folkeparti i de seneste dage har luftet om tidsbegrænsede ophold til flygtninge til gengæld for isolering fra resten af samfundet.

»Det er jo ikke en mulig løsning, sådan som verden ser ud. Det er ønskværdigt, og jeg ville stemme for det, hvis det var muligt. Men når man forslår det som en løsning på den udfordring, vi har i dag, hvor gennemsnittet på en konflikt er 20 år, så giver det ingen mening at tale om at indkapsle flygtningene i lejre, hvor de kun skal tale deres eget sprog og ikke have samkvem med samfundet rundt om dem, fordi de skal hjem lige om lidt. Der er ikke noget, der hedder hjem lige om lidt,« konstaterer han.

»Jeg tror, man må være realistisk og sige, at de syrere og irakere, der kommer herop med al sandsynlighed vil blive her. Alt, hvad jeg ser i verden, tyder på, at de her konfliktmønstre er meget langvarige. Irak har været i stykker siden invasionen. I Syrien er der efter 4 1/2 års krig ikke udsigt til fred, og ikke til at Syrien bliver helt igen. Libyen ditto,« siger han.

»Der er et klart mønster, hvor de her konglomeratnationer, der er stykket sammen lidt tilfældigt, bliver mere og mere fragmenterede,« siger han og opfordrer til, at man reviderer synet på regionens krakelerende lande som nationalstater, der kan limes sammen igen og på den måde løse problemet.

»Hvis man bliver ved med at insistere og tro på, at disse lande kan hænge sammen som lande, så kommer vi aldrig videre, for det vil de ikke. Man er nødt til at revidere sin opfattelse og måske i højere grad arbejde med føderale modeller og med de eksisterende magtstrukturer, der er, når en diktator falder væk,« siger han.

Beskåret fra begge sider

I det store perspektiv forekommer det nuværende beredskab ikke bare lige nu, men også på sigt utilstrækkeligt.

»Vi står over for et paradigmeskifte, når vi kigger på konfliktmønstrene og de løsningsbesværligheder, der er knyttet til dem. Når man kigger på de 60 millioner flygtninge, der er i verden og så de normale værktøjer og ressourcer, vi sætter af til dem, er det helt ude af balance. Jeg er nervøs for, at politikerne har mistet overblikket og ikke ser, hvad det er for en udfordring, vi står over for,« siger han.

I den forbindelse kan mantraet om hjælp i nærområdet godt klinge lidt hult. Mens støtten er skåret i de seneste år, mangler regeringens nye nedskæringer på udviklingsbistanden stadig at blive konkretiseret. Resultatet er uanset hvad, at hjælp i nærområderne næppe vil stige foreløbigt.

»Vi bliver jo både beskåret fra toppen og fra bunden, hvor de hjemlige asyludgifter stiger, så det er svært at finde de penge. Samtidig er det store skibe, der skal vendes om. Vi kan godt omprioritere vores ressourcer, men det er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden. Der er programmer, der først skal afsluttes, før pengene kan kanaliseres et nyt sted hen. Det bliver teknisk utrolig svært at forstærke indsatsen i nærområderne før 2017. Og virkeligheden er jo, at det gab, der er mellem det, der er behov for, og det, der bliver ydet i nærområderne, lige nu vokser eksplosivt,« siger han. »Jeg har ikke nogen stor forhåbning om, at det bliver noget, der har nogen stor effekt, om overhovedet nogen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • morten Hansen
  • Vibeke Rasmussen
  • Jørn Andersen
  • Søren Veje
  • Thomas Tanghus
  • Marianne Rasmussen
  • lars abildgaard
  • Grethe Preisler
morten Hansen, Vibeke Rasmussen, Jørn Andersen, Søren Veje, Thomas Tanghus, Marianne Rasmussen, lars abildgaard og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Hermed en opfordring til regeringen om at indstille Andreas Kamm til posten som FN's flygtningehøjkommissær. Han har, i modsætning til den indstillede kandidat, kompetencerne.

Thomas Christensen, Preben Haagensen, Finn Thøgersen, morten Hansen, Gert Selmer Jensen, Morten Lind, Dan Johannesson, Anders Graae, curt jensen, Vibeke Rasmussen, Hans Larsen og Bente Petersen anbefalede denne kommentar

Måske man skal forstå Dansk Flygtninge Hjælps udmelding sådan, at vi kan ikke - EU kan ikke - integrere folkevandringer i en velfærdsmodel, som de selvsamme flygtninge nærmest er ved at vælte omkuld. Politiet har som de første opgivet. Folkevandringerne medfører spændinger, som fører til fejder mellem de nye indvandrere og den gamle urbefolkning, de ny familiers traditioner i konflikt med de gamle, konflikt mellem de unge og de gamle, teknologi versus samfundsstrukturer, forskellige religioner, kulturer, som alle er elementer som skubber de svage og de som er uden job nedad af stigen. Går det rigtig galt ender flere i en slags vagabond tilstand på parkeringspladser og tomter rundt omkring på landevejene, der opstår epidemier, sygehusene kan ikke klare presset, og det ny erhverv for dele af befolkningen bliver kasteløse tiggere. Mange vil mene, at vi er rige og vi har råd, og Lykketoft brøler, men ikke alle har råd som Lykketoft, som vist heller ikke har nogen løsningsforslag. Så det ender nok som en ren Morten Koch.

Preben Haagensen, Hans Aagaard, Peter Madsen, morten Hansen, Frede Andressen, Herman Hansen, Peter Ravn-Olesen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar
Peter Ravn-Olesen

Tak til Andreas Kamm. Alvoren er ikke til at misforstå. Vi står overfor en enorm udfordring af vores værdier. Vi bliver nødt til at forholde os til hvad vi gør, når Danmarks/Europas kapacitet nås. Og alle må bidrage til den diskussion, uanset at vi kan være uenige om, hvor den grænse ligger.

Preben Haagensen, Hans Aagaard, Morten Lind, Vibeke Rasmussen, Herman Hansen og Anne Koed Westergaard anbefalede denne kommentar
Peter Ravn-Olesen

Tak til Andreas Kamm. Alvoren er ikke til at misforstå. Vi står overfor en enorm udfordring af vores værdier. Vi bliver nødt til at forholde os til hvad vi gør, når Danmarks/Europas kapacitet nås. Og alle må bidrage til den diskussion, uanset at vi kan være uenige om, hvor den grænse ligger.

Istedet for at see udelukkende paa problemerne, kan (skal) vi ogsaa se paa de gode sider ....
De flygtninge der naar saa langt som til Danmark, maa vaere lavet af noget sejt materiale, det er beslutsomme folk, folk med stamina. Det er egenskaber der vil goere ethvert samfund rigere, bedre, mere levende, maaske enda mere konkurrencedygtigt...

David Zennaro, Sascha Olinsson og curt jensen anbefalede denne kommentar

Der er virkelig brug for langsigtede overvejelser og løsninger. I mange lande syd og øst for EU og Europa er der efterhånden flere og flere, som har fået en højere levestanddart gennem bedre lønninger for det arbejde i udføre i deres hjemland eller nærområdet. Hvilket jo umiddelbart er udemærket. Men da deres levestandart forsat ligger langt under EU's, og vil gøre det i årtier fremover, vil disse mennesker paradoksalt nok komme til EU i hidtil usete antal - For nu har de fået økonomisk råd til rejsen

...Det havde disse mennesker ikke økonomisk mulighed for før.

Og jeg vil tilfoeje at med det skift, der er geopolitisk, tror jeg ikke, at de konflikter vi har idag vil tage 20 aar ie at det vil tage 20 aar at faa fred I Syrien...

Mere info efterlyses, vi lytter gerne til en som har noget relevant at sige.

Det var rart at se udsendelsen hvor man slap for at høre på politikernes irelevante salgstaler. Personligt vil jeg hellere leve med demokratiets konsekvenser end leve uden demokratiet. EU har drænet Danmark for demokrati og vi bestemmer ikke længere over vores liv, derfor kan unionen aldrig blive løsningen for os, flere her i Danmark har indset dette.

Jeg kan tilgive mig selv for ikke at have løsninger på flygtninge situationen, men man burde forvente at en person som er Dansk Flygtningehjælps leder kunne komme med foreslag, og ikke bare brokke sig over at andre ikke har, men situationen ude i verden er deprimerende, og Danmark har forsøgt at bombe sig til en bedre verden, naturligvis blev situationen kun forværret, det skabte flere flygtninge.

For mange årtier siden fandt man på et delmål på 1 % af BNP, dette skulle være en begyndelse, og over tid øges indtil fattigdommen var væk. Reganismen og Tacherismen kom og minimalstaten blev den nye Magtelites mål, og demokratiet herhjemme blev reduceret til at vælgernes reelle indflydelse er nede på under 8%. I 2008 bevirkede de sindsyge spekulationer finanskrisen, og de fattige i verden gik fra at være 800 millioner til 1.4 mia.

Danmarks mål er nu 0.7% af BNP og yderligere nedskæringer er bebudet, anført af DF, for at øge uligheden, her i Danmark og i verden. Fattigdommen kunne vi udrydde hvis vi ville, måske nogle af konflikterne også ville forsvinde?

Janus Agerbo, Morten Lind, morten Hansen, Frede Andressen, Sascha Olinsson, curt jensen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Spændende interview. Vil gerne fremhæve Kamps vurdering, at føderale opdelinger af lande efter despotets fald kan være vejen frem.
Ja, en tredeling af både syrien og irak er en del af en holdbar konfliktløsning - da de to landes grænser blev gennemtrumfet af frankrig-england efter 1. Verdenskrig på tværs af befolkningernes nationale-etniske tilhørsforhold.

Janus Agerbo, Preben Haagensen, Morten Lind og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Ole Rasmussen 17. september 2015 - 09:07

Skal man forstå dit indlæg sådan, at du (når det nu ikke kan være andet med den foreliggende mandatfordeling mellem "rød" blok og "blå" blok efter folketingsvalget i juni) er helt godt tilfreds med, at det de facto er Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen, som sidder med nøglerne til redning af stumperne af "Den danske Velfærdsmodel" og løsningen på Danmarks rolle som værtsland for de syriske krigsflygtninge, DF vil have interneret bag lås og slå og pigtrådshegn, til de kan returneres til "Muhammedanien" igen?

Eller er der trods alt grænser for din længsel efter at vende tilbage til de tider, du erindrer som "ren Morten Koch"?

En interessant problemstilling, som EU og Danmark bliver nødsaget til at forholde sig til og som hidtil har udlagt sig i tavshed er, hvor mange fjendtligt stillede illegale kombattanter (som f.eks. IS krigere) der følger med i slipstrømmen af flygtninge og immigranter.

...De er der med 100% sikkerhed.

Preben Haagensen, Finn Thøgersen og Frede Andressen anbefalede denne kommentar

Grøn, blå, rød... Alle politiske farver er total ligegyldige, når der skal findes løsninger i de dimensioner der her er tale om.

Andreas Kamm kommer faktisk med et løsningsforslag, men det er der vist kun en enkelt kommentator der opdager: »Hvis man bliver ved med at insistere og tro på, at disse lande kan hænge sammen som lande, så kommer vi aldrig videre, for det vil de ikke. Man er nødt til at revidere sin opfattelse og måske i højere grad arbejde med føderale modeller og med de eksisterende magtstrukturer, der er, når en diktator falder væk." DET ER "VORES KOLONIGRÆNSER" DER ER PROBLEMET!

Janus Agerbo, Preben Haagensen, Morten Lind og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Herman Hansen, 17. september 2015 11:19:
"De er der med 100% sikkerhed"

Oh yes, Herman Hansen - det må vi endelig ikke glemme.

Syriske krigsflygtninge er jo pr. definition potentielle IS krigere. Også når de er små drenge på tre år, der drukner i Ægerhavet under flugten og skyller i land som lig på Dodekaneserne.

For blot nogle få dage siden udtrykte generalsekretær Andreas Kamm til dagbladet Politiken i forbindelse med den aktuelle flygtningestrøm, ”at vi ikke er forpligtet til at ødelægge vores eget samfund”, men nu siger den samme mand til os alle sammen, at vi lige så godt èn gang for alle må indstille os på, at de tilkomne syrere og irakere med flere aldrig nogensinde kan sendes hjem, fordi konflikterne i deres lande vil fortsætte mange år endnu.

Vi etniske danskere med førstefødselsret til vores forfædres jord gennem 1000 år, skal altså bare læne os tilbage og stiltiende finde os i, at titusinder af troende muslimer fra alverdens fejlslagne stater, der overhovedet ikke kan stave til ord som demokrati og menneskerettigheder, bare asylshopper sig frem til vores land med status af flygtninge, og med et universelt retskrav i hånden om øjeblikkelig bolig og økonomisk livsforsørgelse fra dag 1 på den etniske danske majoritetsbefolknings regning.

I forvejen lider de europæiske befolkninger under voldsom ungdomsarbejdsløshed på grund af manglende vækst, takket være blandt andet udflytningen af millioner af industriarbejdspladser til kommunistiske regimer i Asien gennem de sidste 20 år. Alt sammen orkestreret af det samme EU i Bruxelles, der i alverdens skåltaler kolporterer den uhyre historiske løgn til nye generationer om, at det er EU som har skabt fred og vækst samt velstand i Europa siden afslutningen på anden verdenskrig for 70 år siden.

Generalsekretær Andreas Kamm efterlyser nogle kvalificerede bud på, hvordan vi løser flygtningekrisen, men kommer ikke selv med nogle som helst forslag til, hvordan politikerne gennem lovgivning kan begrænse den stigende frygt blandt flertallet i den etniske danske majoritetsbefolkning. De oplever den aktuelle flygtningestrøm som en uoverskuelig demografisk ulykke og historisk-kulturel katastrofe, der om føje år vil udradere Danmark som en selvstændig kristen funderet nationalstat, og gøre danskerne til en ødelagt og splittet etnisk minoritet i deres eget fædreland.

”Kampen i dag handler om at undgå at give beskyttelse til dem, der har brug for det, og så skruer man på alle mulige remedier og har alle mulige påstande om, hvordan man skal undgå det – men du hører ikke særlig mange forslag til, hvordan man skal klare det”, siger Andreas Kamm. Også selv om der faktisk allerede eksisterer adskillige forslag til, hvordan man èn gang for alle stopper tilstrømningen af muslimer fra Mellemøsten og Afrika, men de forslag bryder generalsekretæren og nationens selvudråbte humanister sig bare ikke om.

Der er muligheder nok for at bremse strømmen af flygtninge og migranter ud fra en national tankegang om, at de europæiske nationalstaters befolkninger ikke kan blive ved med at betale en uhæmmet pris for, at millioner og atter millioner af muslimer ikke kan finde ud af, at leve i fred og fordragelighed med hinanden i hverdagen gennem etableringen af en religiøs tolerancedoktrin mellem sunnimuslimer og shiamuslimer – plus alle mulige andre trosretninger inden for islam som blandt andet den hårdkogte wahhabisme i Saudi-Arabien.

Man kan for eksempel bruge den australske model. Man kan for en periode suspendere retten til asyl og familiesammenføring. Man kan tilbyde ophold i flygtningecentre på ubestemt tid. Nøjagtig som det er tilfældet for de to millioner flygtninge i Tyrkiet, der ikke kan få permanent opholdstilladelse, familiesammenføring, bolig og økonomiske velfærdsydelser i den tyrkiske stat. Her tilbyder man fornødenheder til dagen af vejen – indtil FN og EU forhåbentlig kan få skabt en varig fred i Syrien og Libyen samt andre fejlslagne muslimske stater.

Hverken lande som Danmark eller andre EU-lande kan menneskeligt og økonomisk bære i længden, at millioner af muslimske flygtninge bare strømmer til Europa med en forventning om, at de kristne og ateistiske europæere nu giver dem gratis lejlighed og hus samt økonomiske velfærdsydelser på linje med de etniske befolkninger. Hvilket de enkelte EU-landes nationaløkonomier overhovedet ikke kan bære. Og slet ikke i et land som Danmark, hvor vi årligt gældsætter os for 70-80 milliarder kroner til velfærd, som vores børn og børnebørn skal betale tilbage i fremtiden.

Men under alle omstændigheder kan ingen politikere eller selvudråbte humanister ændre ved den ubestridelige kendsgerning, at det store flertal blandt de europæiske befolkninger ser med bekymring og angst på, at handlingslammede nationale politikere bare ligger under for en uansvarlig overstatslig myndighed i EU-kommissionen, der højt og helligt lovede alle nationalstaterne i forbindelse med tiltrædelsen af Schengen-aftalen, at de ville sikre de ydre grænser grundigt, så vi aldrig nogensinde kom i den situation, at Europa kunne blive rendt over ende af millioner af muslimske flygtninge og migranter.

EU-kommissionen har fuldstændig svigtet de europæiske befolkninger.

Kaj Spangenberg, Preben Haagensen, Nic Pedersen, Hans Aagaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Per Dørup Jensen

Peter Ravn -Olsen
Jo, vi er da de gode mennesker med humanitære værdier?
Og på søndag samler Dr 1 og TV 2 ind til flygtninge, som jo især kommer fra Syrien.
Vi vil jo så gerne hjælpe de stakkels flygtninge, som Assad - underforstået: altså ikke terror-netværket, herunder IS - har drevet ud af Syrien og til Europa.
Denne samstemmende kategoriske udmelding om skyldsspørgsmålet har senest DR´s udsending Mathilde Kimer, LA´s Mette Bock og Frankrigs udenrigsminister Laurent Fabius artikuleret. - En skyldsplacering som behændigt nok er helt kompatibel med USA´s, EU´s og mediernes.
Jamen, går den humanitære politiske udfordring da ikke ud på at få standset denne "borgerkrig" - ikke om 5-10 år, og hvad det måtte blive til af flygtningestrømme til den tid - men så hurtigt som muligt!
Prøv lige at tænk over Assad´s pointe: Dobbeltmoralsk Europa selv skyld i flygtningsstrøm.
Hvorfor støtter Europas ledere, de politiske partier, inklusiv Enhedslisten, humanisterne, etc., de væbnede terrorister i Syrien?
Hvorfor hjælper de ikke det syriske folk humanitært ved at kræve stop for USA`s EU´s og deres Mellemøst-allieredes støtte til dette flygtninge-producerende uvæsen?
Assad har siden gjort betydelige indrømmelser, har indført politisk pluralisme efter vestlig forbillede, har gang på gang erklæret sig villig til at gå af, men at det er det syriske folk, der skal bestemme dette.
Og hvad kan Assad gøre andet end at bekæmpe væbnede terrorister?
Hvad ville USA, UK, DK da gøre?
Og hvorvidt "borgerkrigen," ifølge den vestlige fortælling, brød ud i form af Assad´s nedkæmpelse af fredelig demonstranter, eller om demonstrationerne fra starten var infiltreret af væbnede terrorister forbliver påstand mod påstand.
Dét, som det drejer sig om, er at få en politisk løsning.
At få fred.
At få krigen mellem Assad-styret og de væbnede terrorister standset.
At få afholdt et internationalt overvåget (ny)valg.
Og denne gang respekterer dén, der vinder et sådan demokratisk valg.
Kan løsningen på "borgerkrigen" - og den efterfølgende flygtningestrøm fra Syrien, være mere humanitær logisk?

Bill Atkins, Hans Aagaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Angaaende midlertidighed "Russia’s UN envoy Vitaly Churkin told CBS in an interview on Tuesday that the United States no longer wants the government of Syrian President Bashar Assad to fall and also seeks to fight the Islamic State terrorist group in a way which is not going to harm the Syrian government.

The diplomat said that the US position was getting closer to the Russian view on Syria. "They [US authorities] have made a lot great progress in understanding the complexities of the situation. To me, it is absolutely clear that...one of the very serious concerns of the American government now is that the Assad regime will fall and (IS) will take over Damascus and the United States will be blamed for that," Churkin stressed.

I den same artikel sagde Syria's UN Ambassador Bashar Ja'afari some "wise people" within the US administration understand the role of President Bashar Assad in Syria and do not call for his resignation.

http://tass.ru/en/world/821699

@Grethe Preisler -17. september, 2015 - 11:12

Jeg kan ikke lige se, hvordan du kan nå frem til den konklusion, at jeg de facto skulle være tilfreds med Dansk Folkepartis politik. Det er til venlig orientering de facto et parti jeg aldrig vil stemme på. Ikke på grund af Martin Henriksen, men af flere andre årsager. Nu ved jeg så ikke i hvilket omfang Danmark skal være værtsland, som du skriver. Jeg gør alene opmærksom på det Dansk Flygtninge Hjælp gør, at de igangværende folkevandringer vil ændre vore samfund, vore måder at leve sammen på, med en stor risiko for yderligere konflikter. Sådan er det allerede i dag. Jeg bruger måske nogle andre ord, men jeg er jo heller formand, men jeg har set i Frankrig, hvordan lokalsamfund går i stykker under integrationsbyrden. Hvis der ikke er arbejde, så er der ingen integration, assimilering eller anden form for fornuftig sameksistens. Opsamlingslejre kan være en god løsning, bare ikke i Danmark, omvendt sætter økonomien grænser for hvor mange gratis ydelser samfundet kan stille til disposition. Personlig hører jeg til den gruppe af folkepensionister i Danmark, som skal leve for en pension på 108.400 kroner før skat, da jeg ikke i de sidste 15 år inden mine 65 år ALDRIG modtog en hjælpende hånd fra det danske velfærdsmodel, så jeg var dømt ude af samfundskagen, og har måtte overleve på min egen facon. Det er ret hårdt at være isoleret, og jeg kan derfor sagtens sætte mig i en situation hvor samfundets svageste nemt bliver de sociale tabere på et arbejdsmarked, som fremover domineres af veluddannede ambitiøse og arbejdsomme indvandrere, som har helt andre værdier, hvilket Dansk Industri bekræfter, da de er begejstrede for denne arbejdskraft. Om det er godt for Danmark, det kan det være, men vi ved det ikke før om mange år. Som jeg husker Morten Koch, så tegnede han et idyllisk billede af vagabonden på landevejen, men jeg betvivler det er ønskværdigt at havne i den situation. Jeg forstår derfor ikke, hvorfor jeg skulle have en længsel mod Morten Koch, når jeg nu netop advarer om, at samfundet i sin godhed risikerer at styre sig ud i en slags selvdestruktion. Jeg har i hvert fald svært ved at se Danmark som en muslimsk oase i Norden.

Hans Aagaard, Frede Andressen og Lasse Reinhold anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Ole Rasmussen 17. september 2015 - 11::12

Tak fordi, du gad svare på mine spørgsmål, som - NB! OBS! - ikke havde til hensigt at konkludere noget om dit nuværende partipolitiske ståsted, men kun som udtryk for ærligt ment undren over, hvor du egentlig ville hen med dit indlæg af dags dato kl. 09:07.

Med venlig hilsen
Grethe Preisler

P.S. Hvem vil du så foreslå, vi skal stemme på for ikke at blive oversvømmet af potentielle "IS terrorister" næste gang , vi får chancen for at skifte Lars Løkke Rasmussens Venstreregering ud med en anden?

Hvor vil Andreas Kamp hen med sit synspunkt, kunne man svare, for slet ikke at begynde at tale om det måske er en udvikling som bare sker, om vi vil eller ej.... Det er faktisk en udvikling som bekymrer mig en del.

Jeg synes nu Løkke gør det meget godt, taget situationen i betragtning. Dermed ikke sagt, at nogle af hans ministre virkelig er nogle løjerlige størrelser. Jeg er absolut heller ikke nogen Enhedslisten romantiker.

Vibeke Rasmussen

Forholder det sig sådan, at FN udelukkende udnævner politikere til chefstillinger i organisationen? For ellers ville Andreas Kamm efter min mening have været en langt mere indlysende dansk kandidat at indstille til det ledige job som chef for UNHCR.

Men … jeg kan jo sagtens få øje på uoverensstemmelsen mellem hans realistiske, virkelighedsnære, både praktiske og pragmatiske syn på situationen, og så politikeres perpetuelle politisering. :(

Grethe Preisler
17. september, 2015 - 11:47

Nej Grethe Preisler, syriske flygtning er ikke IS krigere og fjentlige over for vesten og dermed EU. Men der vil med sikkerhed være nogen under der sniger sig ubemærket ind den vej med falsk identitet.

Bloker internationalt for våben leveranger til konflikt områder. Det vil sikkert ikke med ét skabe fred, men det vil være et skridt på vej.

Grethe Preisler

FULD TILFREDSHED ELLER STEMMERNE ER SPILDT
(vogt Dem for efterligninger)

Ja, mine herskaber, grevskaber og klædeskaber fyldt med gamle skeletter og vendekåber hen over midten: cand. jur. Lars "Løkke gør det stadigvæk ganske godt". Og det var lige akkurat det, hele øvelsen gik ud på at sikre fra dag ét under 'regeringsforhandlingerne' mellem S, RV og SF i Det sorte Tårn på Amager i 2011.

"Alt det trylleri, der gi's, foregår på samme vis:
Put en hvid kanin i hatten, træk den så igen op a' den.
Før du laver trylleri - husk og put' kaninen i".

M.v.h
A. F. Rasmussen
Ekstern NPM-konsulent
(diplomuddannet på Troldmandens Værksted i Washington D.C.)

Andreas Kamm er absolut en særdeles god og værdig repræsentant for sin organisation - hans opgave er, at fokusere på og så effektivt som muligt varetage flygtningenes interesser ( - og intet andet).

Regeringernes /parlamenternes / de folkevalgtes opgave i deres respektive EU-lande er , at varetage deres landes interesser og på en eller anden måde, at få det hele til at "gå op"

- nogle EU- lande er økonomisk i bund ( f eks Grækenland)
- nogle EU-lande er økonomisk OK ( f eks Danmark, Sverige , Finland, Tyskland, Holland,Luxemburg)
- nogle lande har stor arbejdsløshed , og andre har god beskæftigelse
- nogle EU-landes vælgere er dybt bekymrede for , om velfærdsydelserne skulle blive mindskede ( f eks Danmark) , og andre EU-lande har faktisk reelt ingen velfærdsydelser, der er noget værd (sammenlignet med de danske)

Det er p g a den aktuelle russiske udenrigspolitik behov for (ærgerlige) udgifter til at bære tab ved økonomiske sanktioner og til nye udgifter til udbygning af forsvaret.

Olieprisens styrtdyk har forringet statens ( relativt beskedne)olie- indtægter, og har ramt en række olie-baserede økonomier ( produktionserhvervene og forbrugerne får så en slags kompensation i form af færre udgifter til energi).

Flygtminge-/migrations situationen er produkt af mange ting/elementer ( - vi kender dem alle til bevidstløshed).

Og NÅR DET HELE går ind i beslutningsgrundlaget ( eller beslutningsgrundlagene) i diverse lande og internationale organisationer - så bliver det faktisk rigtig svært - sandheden er måske nok (desværre), at der ikke her og nu kan findes langsigtede løsninger - så det bliver måske nok de moralske, etiske , økonomiske, ideologiske , religiøse, magtpolitiske ,populistiske o s v kræfters frie spil, der i sidste ende definerer enden på "fortællingen".
(Lige nu er "prognosen" vel, at det ikke bliver en "happy ending".)

"»Jeg synes ikke, de talte særligt meget om kernen i problemet; hvordan vi skal håndtere, at vi er en union med et stort fælles problem, nemlig hvordan man skal fordele et bestemt antal flygtninge i en situation, hvor man har fælles ydre grænser, men ingen indre grænser. I en virksomhed eller en organisation havde man hurtigt sagt: Hvad er problemet, og hvad kan vi gøre?"

Enig Per Dørup Jensens perspektiv - og uenig i Kamms - kernen i problemet er ikke den kortsigtede/mellemlange EU-håndtering af flygtningestrømmene, men at der intet aktiv gøres for at nedtrappe konflikten i Syrien, herunder et stop for vestlig armering af flere at de krigende militser. Og videre i dén boldgade; at der ikke aktiveres et markant og produktivt vestligt pres på Israel om efterlevelse af de talrige FN-resolutioner mod landets konfliktfastholdende politikker - at der ikke tages ansvar for ødelæggelserne i Libyen og at der mobiliseres en kritisk, fredsorienteret refleksion over den aktivistiske udenrigspolitik som praktiseres af flere magter i Vesten. En opgave, EU passende kunne tage på sig som sit sidste, og formentligt eneste reelt konstruktive, bidrag til medlemslandene og verden som sådan.

Men naturligvis er det væsentligt at der globalt samarbejdes om at hjælpe ikke blot syriske krigsflygtninge, men også alle andre typer af flygtninge - herunder det stigende antal klimaflygtninge, som vinker lystigt til verden om de kommende mange hjørner.

Grethe Preisler

Collateral Damage

Venstre og Dansk Folkeparti ved vi, hvor vi har. Det har vi i det mindste vidst siden Anders Fogh Rasmussen og George Walker Bush, som også vidste hvor de havde hinanden, fjollede rundt på mountainbikes på sidstnævntes ranch i Texas i 2008 for at fejre deres fælles sejr over den fælles fjende Saddam Hussein og indførelsen af "fredelige tilstande" og "demokrati à l'americaine" i Irak med tilstødende nabostater.

Det kniber mere for S og RV at finde fælles fodslag i spørgsmålet om, hvad "vi danskere" skal stille op med de flygtninge og internt fordrevne fra "nærområderne" som er biprodukter af Danmarks deltagelse i "The coalition of the Willing" i 2003.

Så lad da endelig dem, der kan læse og skrive og regne den ud (Inger Støjberg & Martin Henriksen) ordne det problem i fællesskab med akklamation fra Socialdemokratenes Mette Frederiksen og De Radikales Morten Østergaard, som stadig ikke ved, hvor de har hinanden efter øretæven ved folketingsvalget i sommeren 2015.

Går det galt, kan S og RV altid indgå et nyt fornuftsægteskab med hinanden og give Enhedslisten, Alternativet og LA skylden for skilsmissen, når det revner igen.

Michael Kongstad Nielsen

Stop for krigen i Syrien kræver som minimum, at Vesten begynder at samarbejde med Rusland.

Per Dørup Jensen, Gert Selmer Jensen, Hans Aagaard og Bente Petersen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Kan man forestiller sig at en dag vil mange mennesker, ikke kun dansker vender deres vrede mod Syrien I stedet for Saudi arabien, som vil de siger de fordamte Alawitter vs. Wahhabitter. Alawitter er den dynasti det regerer I Syrien. Men den Nye jeg har opdaget er at Syrien "ligger på en tektoniske plade af Gas, den største Gas reserve på planeten. Altså man skal ikke undervurderer folk der regerer os, om de er amerikaner, Russer, Alawitter, og måske også dansker; hvem ved måske lars Løkke ved det. han blev meget vedkommende a propos flyktninge, det er ikke bare altruism. Jeg håber at de Syriske flygtninge planlågger at rejse hjem om nogle år for der venter dem "det største Gas reserve, som kunnne give til enhver den højeste levestandard I mange år. jeg mistænker at olie prisen idag har at gøre med de gas reserver der blev opdaget under Syriens land. Jeg har ikke link. men søg Google I den" Nye fund af Gas reserve under Syrien". Gas er beregnet for Energie I 21 århundert, den ren og enorm.Jeg kan ikke gøre noget for at energy ressoucer er stadivæk arabisk. hvordan engtlig kan man finde en løsning til Syriens konflikt, nu jeg forstår jeg at det er meget svært. bare ikke kommer en krig.

"Ikke et midlertidigt fænomen"...
Allerede overskriften er udtryk for den fortrængningsmani establishementet lider af. Krige er ikke fænomener, men videreført (erhvervs)politik ...hvilket især de klavsewitzbegejstrede krigstilhængere på højrefløjen burde vide. Fortrængningsnarkomaner.