Nyhed
Læsetid: 1 min.

Minister kritiseres for at udskyde grøn reform

Energi- og klimaministeren i modvind efter at have udskudt grøn reform på energiområdet
Indland
14. september 2015

Det har fået både politikere og organisationer op af stolene, at landets energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), foreløbigt har besluttet at udskyde en grøn reform af energiafgifterne i Danmark.

Hos Enhedslisten er man både skuffet og forvirret over den seneste udmelding.

»Det er simpelthen utroligt, at vi har en klimaminister, der igen og igen melder ud, at han ikke vil leve op til de klimamålsætninger, som et flertal af folketinget står bag,« lyder det fra Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding.

Det er Folketingets røde partier, der sammen med Radikale Venstre og Konservative udgør det flertal, der ønsker, at Danmark skal følge de gældende klimamålsætninger.

Og SF's formand Pia Olsen Dyhr siger i en pressemeddelelse, at udmeldingen fra landets energi- og klimaminister er en alvorlig kæp i hjulet på den grønne omstilling i Danmark: »Det er dumt og ufatteligt kortsigtet, at regeringen ikke vil kigge vores energiafgifter igennem. For afgifter handler om at få os borgere og virksomheder til at handle klima- og miljøvenligt, og det er bare ikke tilfældet med alle afgifterne lige nu.«

Den udskudte energireform har blandt andet til formål at sænke afgifterne på miljøvenlige energiløsninger. Men Lars Christian Lilleholt siger i søndagens udgave af Politiken, at det ikke er realistisk at ændre på afgiftssytemet inden for de næste tre-fire år.

Og det er ikke kun ministerens Christiansborg-kolleger, der møder den udmelding med skepsis. Også Dansk Energi mener, at det er bekymrende.

De høje el-afgifter lkan nemlig betyde, at danskerne fremover vil investere i fossile energiløsninger frem for mere miljøvenlige alternativer, siger administrerende direktør Lars Aagaard til Ritzau.

»Hvis der ikke bliver gjort noget, risikerer vi store fejlinvesteringer, hvor danskerne og vores fjernvarmesektor eksempelvis vælger oliefyr eller naturgas,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvad er det egentlig regeringen vil?????
Nu vil de stikke en kæp i hjulet for de virksomheder der nyder godt af at Danmark ses som et foregangsland inden for miljø og energibesparelser osv. Med den begrundelse at det er for dyrt for Danmark at gå foran. Kan Venstre og Lars Christian Lilleholt ikke huske hvor godt det var for vor økonomi, at "vi" var foran med vindmøllerne osv. Hvis Venstre ikke ønsker at "vi" skal være med fremme i forreste række i klimahensyn osv.

Men det er desværre ikke kun her, at Venstre sætter bomme op - de har nu også ophævet fattigdomsgrænsen, som den tidligere regering fik indført. Men det er vel fordi at med de nedskæringer i ydelser osv. som regeringen vil indføre ville Danmark få mange flere der falder under denne grænse - og det ses jo ikke godt ud.

Det er helt berettiget, at de 'røde' partier kritiserer regeringens udskydelse af en reform af energiafgifterne. Men realistisk set kunne man vel ikke forvente andet af en Venstre-regering.

Det synes derfor indlysende at spørge kritikerne, hvorfor pokker de ikke sørgede for selv at gennemføre den reform, mens de havde magten til det i periode 2011-2015?