Læsetid: 5 min.

Mobilbrugere bliver sporet af teleselskaber, når de går på nettet

Igen og igen oplever forsvarsadvokater, at masteoplysninger fra mobiltelefoners internetbrug indgår i straffesager, selv om de ifølge juraprofessor er ulovligt fremskaffet. En teknisk nødvendighed at logge dem, forklarer selskabernes brancheorganisation
Teleselskaberne er forpligtede til at registrere, hvilken telefonmast du er forbundet til, når du sms’er eller snakker i mobilen, men må ikke gøre det, når du går på nettet

Teleselskaberne er forpligtede til at registrere, hvilken telefonmast du er forbundet til, når du sms’er eller snakker i mobilen, men må ikke gøre det, når du går på nettet

Jacob Erbahn

14. september 2015

Siden logningsbekendtgørelsen trådte i kraft i 2007, har en række teleselskaber logget, hvilke telefonmaster du er forbundet til, når du sms’er og snakker i mobilen. Men sideløbende har flere teleselskaber også registreret dine bevægelser, når du bruger din mobiltelefons 3G eller 4G-forbindelse til at tweete, snapchatte eller lede efter madopskrifter på mobilen.

Information er kommet på sporet af den ulovlige registrering ved at interviewe en række forsvarsadvokater. De fortæller samstemmende, at de jævnligt modtager teleoplysninger fra politiet, hvori der optræder masteoplysninger fra mobiltelefoners internetbrug.

Læs også: Teleselskaber overvåger kunder ulovligt

For at politiet kan hente masteoplysningerne til brug i straffesager kræves det, at teleselskaberne logger dem for alle sine kunder. Hvorvidt det er alle eller blot nogle teleselskaber, der gør det, er dog uklart.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bruger 173030
Bruger 173030 anbefalede denne artikel

Kommentarer

erik mørk thomsen

Hvis man er så dum, at man tager sin mobil med, når man skal ud at lave noget ulovligt, så fortjener man at blive taget!

Michael Öberg, Niels Peter Jensen, lars abildgaard, Erik Karlsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Er løbet i realiteten ikke forlængst kørt forbi på overhalingsbanen uden om lovgivningen og politikerne og "Big Brother" skabt for altid? Spørgsmålet der står tilbage er, hvor det vil fører os hen og om politikerne reelt har magten til at styre "Big Brother" - Jeg tvivler stærkt på de har. Dertil er nettet allerede alt for kompleks. Krydre det hele med lidt uundgåelig kunstig intelligens og det går i selv sving ude af kontrol og "SkyNet" er født.

Hvis man kan "nedlægge" et antal narko-handlere, alfonser, voldsmænd, tyvebander o s v med bistand fra masteoplysningerne, så er det da bare om at lovliggøre anvendelse her og nu.

Det ville være ret perverst at lade forbrydere "slippe af krogen" fordi, man skal respektere privatlivet og dermed udelukke brugen af masteoplysninger.

Retssikkerheden skal beskytte de uskyldige - men den skal ikke samtidig være en kærkommen hjælp til de kriminelle.

Jens Erik Starup

Til Robert Kroll kan man bemærke, at bankdirektører tilsyneladende ikke kan nedlægges, selv om man har adgang til indholdet af meddelelserne.

Thomas Toft, David Zennaro, Per Hansen, Flemming Berger og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

For eller imod mere overvågning er én ting.
Men hvis man læser de andre artikler i serien, kan man se at problemet er at de masteoplysninger, der bruges (ukritisk) i retssager kan være sindsygt upræcise og at folk derfor kan blive fejlagtigt dømt.

David Zennaro, erik mørk thomsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nu har der jo på det sidste været flere artikler om, at disse masteoplysninger IKKE altid er pålidelige - så måske rammer man ikke kun evt. skyldige?

Og hvis man gerne vil ramme skyldige, så kan man jo starte med at retsforfølge disse selskaber for at logge ulovlige oplysninger.

Hvorfor sker det mon ikke?

Tue Romanow, Bjarne Andersen, Michael Öberg, Per Hansen, Freddy Andersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Freddy Andersen

Hvordan kan nogen få den tanke at vi ikke har styr på IT i Danmark, har Corydon ikke fortalt jer det har vi helt styr på, mon ikke også vi er verdens bedste på det område, som så mange andre hvor vi også er verdensmestre.

Freddy Andersen

Hvad betyder det der ryger et par nummerplader, lidt cpr numre og sådan, vi har jo ikke noget at skjule.

Medlemmerne af den aktuelle regering har tidligere vist stor modvilje mod overvågning og krænkelser af privatlivets fred - f.x. ved Skats adgang til at kontrollere sort arbejde på privat ejendom eller ved fotofartfælder og trængselsafgift (den famøse betalingsring), hvor det primære argument imod har været, at det indebærer en krænkende og unødvendig overvågning af private borgere (hvilket altså har vejet tungere end nedbringelsen af trafikdrab og dødbringende forurening i storbyerne). Så jeg er ikke så bekymret, regeringen skal nok få denne praksis afviklet snart.

Det kan kun være en stor fed løgn at det skulle være "nødvendigt" at logge oplysningerne. Selvfølgelig kan der laves en teknisk løsning som med det samme eller efter meget kort tid (få minutter) sletter alle de oplysninger fra loggen, som ikke vedrører sms'er og mms'er. Eller som fjerner masteoplysningerne fra de selvsamme logoplysninger. Det drejer sig kun om at teleselskaberne ikke gider (= ikke vil bruge pengene på det) og at de i øjeblikket kan slippe af sted med at bryde loven. Den slags firmaer overholder efter min bedste vurdering kun loven hvis det er det der bedst kan betale sig for dem.

At politiet (endda ligefrem rutinemæssigt) benytter ulovligt indsamlede data i retssager finder jeg i øvrigt forkasteligt. Det er jo i praksis en blåstempling af ulovlighederne.

I et demokrati skal reglerne overholdes, også selv om det betyder at nogle forbrydere må gå fri. Det er principperne, der er de vigtigste. Hvis reglerne medfører at for mange går fri, så må man justere reglerne, ikke bryde dem. Hvis man bryder dem for at fange forbrydere, så er man helt principielt ikke anderledes end dem man vil fange, og så ryger ens moralske ret til overhovedet at fange dem.

Laust Persson, Thomas Toft, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar