Interview
Læsetid: 4 min.

’Narkolov forhindrer kontrol af cannabisolie til syge’

Tidligere folketingskandidat Rikke Jakobsen blev interesseret i medicinsk cannabis, da hendes far lå for døden med kræft. Men forbuddet mod cannabis forhindrer ifølge hende en effektiv kontrol, og derfor sælger man for meget dårlig cannabisolie til syge
Rikke Jakobsen har været med til at stifte den første landsdækkende forening for medicinske cannabis-brugere. Det skete, efter hun havde erfaret, hvor positivt blot små dråber cannabisolie på hendes kræftsyge fars tunge virkede på hans symptomer.

Rikke Jakobsen har været med til at stifte den første landsdækkende forening for medicinske cannabis-brugere. Det skete, efter hun havde erfaret, hvor positivt blot små dråber cannabisolie på hendes kræftsyge fars tunge virkede på hans symptomer.

Jakob Dall

Indland
28. september 2015

Cannabisolie til medicinsk brug må legaliseres, så alle de, der sælger dårlig cannabisolie over nettet, kommer op til overfladen, for der sælges for meget dårlig olie i Danmark.

Det mener 45-årige Rikke Jakobsen. Hun er tidligere folketingskandidat for Liberal Alliance og formand for foreningen Medicinsk Cannabisforening Danmark, der angiveligt har omkring 60 medlemmer, der alle bruger cannabisolie til lindrende formål eller er pårørende.

Det er ofte personer med livstruende sygdomme som f.eks. forskellige former for kræft, der beslutter sig for at prøve en kur med cannabisolie.

Læs også: Jeg er ikke misbruger, jeg er patient

Et af foreningens mål er ifølge Rikke Jakobsen at få fat i syge medborgere, før de havner hos ’oliesælgerne’.

»Fordi cannabis er ulovligt, er der ingen kontrol, og dermed er der ingen beskyttelse af de mange syge, der desperat forsøger at finde frem til cannabisolie på nettet. De er nødt til at have blind tillid til den leverandør, de får kontakt til, og mit indtryk er, at der mange steder loves for meget på leverandørernes facebooksider.«

Rikke Jakobsen kender til tilfælde, hvor syge har fået det dårligere af den cannabisolie, de har købt. Og når de så har beklaget sig, har de ofte fået den besked, at der var tale om ’begyndervanskeligheder’. Senere er deres kritik blevet fjernet fra de pågældende leverandørers facebooksider.

Hun kender også til tilfælde, hvor nogle af de folk, der anbefalede et produkt på grundlag af egne erfaringer, i virkeligheden var betalt, f.eks. med gratis olie til eget brug fra olielevandører.

På den ene side er Rikke Jakobsen ikke i tvivl om, at medicinsk cannabis kan være gavnlig, og at den medicinske anvendelse derfor bør legaliseres. På den anden side er der ifølge hende grund til at advare alle de syge, der desperat bestiller cannabisolie fra den første og bedste leverandør, selv om 10 milliliter kan koste op til flere tusinde kroner.

Læs også: 6 gode grunde til at legalisere cannabis

Mange olieleverandører leverer cannabisolie, hvor der ikke er det euforiserende og generelt forbudte aktivstof THC, men kun stoffet CBD, og hvis de syge køber CBD-olie i den tro, at det er rigtig cannabisolie, så bliver de snydt.

»Problemet er, at når man leverer CBD-olie uden THC, så er der ifølge den forskning og de undersøgelser, der findes, ikke meget medicinsk tilbage i hampplanten,« siger hun.

Men også den THC-holdige olie, man kan finde på nettet, kan være problematisk.

»Hvis olien er lavet af cannabisblomster, hvor der har været mug eller skimmel på grund af en våd sommer, eller hvis olien er fremstillet med isopropylalkohol, som ikke er helt fordampet i den senere proces, er olien forurenet,« siger hun.

Bitcoins mod cancer

Det var, da Rikke Jabsens 69-årige far var dødssyg og lammet af kræft, at Rikke Jakobsen selv begyndte at interessere sig for medicinsk cannabis. Hun aftalte med sin far, som havde arbejdet på Carlsberg i over 30 år og nu boede i Korsør, at hun ville påtage sig at skaffe noget cannabisolie, selv om det var ulovligt.

»Jeg valgte at købe cannabisolie i udlandet via hjemmesiden Silkroad. Det var voldsomt besværligt, dels fordi man skulle bruge en bestemt slags krypteret browser, dels fordi man skulle betale med bitcoins, som jeg først måtte anskaffe.«

Men da hun endelig fik fat i cannabisolien og gav en sprøjte med 10 milliliter til sin far, blev hun overbevist om, at olien kunne noget.

»Han fik en smule olie på størrelse med et riskorn på tungen, og han blev næsten smertefri og kunne sove,« fortæller hun.

Da den første portion var brugt op, var hendes far begyndt at få morfin. Det tog tid for Rikke at skaffe en ny portion fra udlandet, og den kom for sent til, at hendes far kunne bruge den. Han døde kort efter sin 70-års fødselsdag.

Men Rikke Jakobsen var ikke færdig med medicinsk cannabis. Det oprørte hende, at det skulle være så svært at skaffe den olie, som måske kunne have hjulpet hendes far.

Gik aktivt ind i sagen

Hun indvilligede derfor – på baggrund af sine erfaringer fra politisk arbejde – i at være med til at stifte den første landsdækkende forening for medicinske cannabisbrugere. Det viste sig efter et stykke tid, at der efter Rikke Jakobsens smag var for tætte bånd mellem flere af initiativtagerne og forskellige af olieleverandørerne. Derfor er Medicinsk Cannabisforening Danmark siden blevet reorganiseret.

»Vi har systematisk fjernet alle de brugererfaringer, der pegede på et bestemt produkt. Til gengæld har vi indført en forhandlerliste, hvor leverandørerne skal fremlægge en række oplysninger og leve op til den almindelige købelov. Men foreløbig er der kun to leverandører på listen.«

– Hvad skal folk så gøre, hvis de i dag vil skaffe cannabisolie til en syg pårørende?

»Så længe markedet for cannabisolie er ulovligt og derfor også så uigennemskueligt, er mit bedste råd, at folk må lave deres egen cannabisolie: Tag ud på Christiania og køb en portion tørrede cannabisblomster og kog olien selv. Der er mange opskrifter og vejledninger på internettet, og det er slet ikke så svært, som det lyder. Jeg vil ikke opfordre til ulovligheder, men hvis jeg stod i den desperate situation en anden gang, så er det det, jeg selv ville gøre,« siger hun.

Selv om olien ikke kunne hjælpe hendes far, er Rikke Jakobsen ikke i tvivl om, at cannabisolie kan have en gavnlig virkning som medicin.

»Jeg siger ikke, at cannabis kan helbrede kræft, men jeg har personligt været vidne til, at kræftudviklingen gik fuldkommen i stå hos bl.a. en prostatacancerpatient. Og når jeg om kort tid skal tale for Gigtsforeningen, så vil jeg også advare mod den juhu-stemning, der blusser op om medicinsk cannabis. Vores forening går ind for at legalisere cannabis og få spredt information om de undersøgelser og forskningsresultater, der findes på et videnskabeligt grundlag om cannabis.«

Læs også: Mogens laver medicinsk cannabis

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bindegalt at det er forbudt. De aktive russtoffer kan jo trækkes ud. Ved også, at sukkersygepatienter har brug for det mod neuropati m.m.. Andre syge ligeledes. Og kemien i meget fra lægemiddelindustrien kommer netop selv fra planter. Ud fra deres logik skulle man også forbyde morfin til terminalt syge...bindegalt. Måske kan det hjælpe, at Alternativet er kommet ind?

Endnu en gang mikrofonholderjournalistik. Der stilles ikke spørgsmål til den opgejlede cannabishype, hvor olien kan helbrede det meste og lindre alt.

Det er netop et af de helt store problemer, for patienterne, at de ikke har et håb i helvede, for at vide hvad de køber.
Jeg kunne selv igennem mere end to år, gå på apoteket og købe det der kaldes, 'medical grade cannabis', fremstillet af farmaceuter, på laboratorier, standardiseret så indhold af THC og CBD, var kendte og det samme hver gang. Fri for pesticide og gødningsrester, og garanteret fri for tungmetaller. I Danmark, må jeg ud på det illegale marked, og købe fra 'dealere' der knap nok ved hvad de sælger, andet end 'pot' eller 'skunk'.

jeg får dog en mærkelig smag i munden, når man snakker om legalisering af cannabisolie. Som om det er den eneste form det kan indtages i. Cannabisolie er på lige fod med hash, blot ét produkt der kan fremstilles af cannabis. Det er planten der bør legaliseres til medicinsk brug, og ikke blot det ene produkt, for vi er alle forskellige og har hver især vores egen måde at indtage cannabis på, og jeg vil gerne betakke mig for at skulle indtage min medicin som olie.

@ Sven Felsby, Cannabis er ikke et vidundermiddel, der kan kurere alt, det er heller ikke pointen for mit vedkommende, men cannabis kan både lindre og hjælpe, og somme tider forebygge flere forskellige lidelser. Cannabis er meget bredspektret og det er det grundet den måde det interagere med kroppen på. Hvor indtaget cannabis går ind og topper kroppens egne endocannabinoider op, og derfor sætter kroppen bedre i stand til at bekæmpe sygdomme og symptomer.
F.eks. kan cannabis brugt ved lidelsen Tourette (og her duer olien ikke) næsten virke som et mirakel.

https://www.youtube.com/watch?v=P3a_utQlCdU (man behøver ikke at kunne tysk, billederne siger det hele.

Anne Eriksen, Benta Victoria Gunnlögsson, Merethe Hansen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

@ Merethe, at trække den psykoaktive komponent, THC, ud af medicinen, er ikke nogen god idé, for det er den cannabinoide, med det allerstørste terapeutiske potentiale, rusen, er blot en bivirkning, som også ses hos andre 'anerkendte' midler. Rusen lærer man som patient at styre over tid, hvorefter man også kan fungere i helt normale sammenhænge selvom man har indtaget sin medicin.

Benta Victoria Gunnlögsson og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

liliane
okay, ikke så godt, men er der alligevel ikke noget med, at THC også kan designes videre ned. Jeg så engang en britisk dokumentar, fra en skjult indendørs mark derovre, hvor der var noget med at to størrelser lå meget tæt på hinanden, men de havde kun brug for den ene? Men jeg kan ikke huske detaljer.
Hvis man er nødt til at medtage rus, så er det er dårligt nyt for sukkersygepatienter med neuropati, fordi de skal helst ikke risikere for meget ædeflip.

slog mig lige Liliane med hensyn til indtagelsesform: kan man egentlig dampforstøve medicinsk cannabisolie med de nye e- cigaretter? Men det er så en forbrænding vel, og det er måske ikke godt? Men det vil vel virke hurtigere, hvis det optages gennem lungen?

Hej Merethe,

For at dampe olien, skal man have en speciel pen, specifikt til cannabis, da temperaturerne skal passe. Men jo man kan godt dampe olien, hvilket også er det, der af mange anbefales, jeg ryger min cannabis, fordi det virker meget hurtigere end andre former for indtagelse.

Her et eksempel på en pen, at den står beskrevet som værende til urter, er fordi de ikke må skrive cannabis. Jeg har forsøgt i snart et år at få fat i netop denne her, men der er nogle importrestriktioner i forhold til EU.

https://www.indiegogo.com/projects/grasshopper-vaporizer#/story

Cannabis brugt ved Diabetes, vil være med til at normalisere insulin-niveauet i kroppen, og jeg vil tro at man skulle indtage en daglig vedligeholdelsesdosis, jeg gør det at jeg indtager hovedparten af min cannabis, henholdsvis før jeg går i seng, og før jeg sover til middag, det vil sige at 'rusen' er så at sige overstået når jeg vågner igen.

Dem der udvikler sorterne, kan både 'skrue' op og ned for de forskellige cannabinoider, derfor findes der også sorter, der næsten kun indeholder CBD, og usandsynligt lidt THC, disse sorter er yndede til især børn med Dravet syndrom (en epilepsiform hvor der så at sige ingen anden form for behandling findes).

Det fleste har dog brug for THCen, og det er også den der virker på neuropatiske smerter.

davs davs....
der er jo også forskel på type1 og type2 diabetes....måske den ene bedre kan tillade sig det end den anden? Jeg tror nok, at ved type 1 skal al insulin tilføjes, og man regulerer løbende blodsukkeret, men er lidt i tvivl. Jeg kender én som har sukkersyge, men både er bange for at komme ud på Christiania, men også bange for noget med blodsukkeret. Og det hjælper jo så heller ikke hendes ro, at der er pesticider, tungmetalller og alt muligt andet som du nævner. Sikkert også fortynding i mellemled. Man sagde i gamle dage, at man kunne risikere vinyl fra vinyplader i det. Måske en skrøne, men man står med problemstillingen, at der ingen kontrol er.
Jeg tror, jeg ville dyrke og lave det selv, hvis man kan, og bare tage eventuel straf, hvis det bedre lindrer smerter og giver sult etc...men selvfølgelig bedst hvis politikerne ville lette lovgivningen. Jeg foreslog engang, at man som kompromis kunne tillade potcafe, men ikke hashcafe, og disse kunne måske få lov til at sælge olien, ....ville dog nok foretrække apoteket. Men mit forslag var før dampcigaretternes tid.....ved ikke om det ikke komplicerer det lidt for politikerne? Kunne de da ikke bare lette deres taburetklæbende politikerpodeks, og tillade det med lægerecept....

Hej Lilliane
Jeg er meget opmærksom på, at det ikke kun er cannabisolie, som skal legaliseres, det er bare der, hvor der har været det største problem med salg til syge.
Akut smertelindring med en joint eller damp kan aldrig blive erstattet med noget spiseligt, hvilket nogle politikere fejlagtigt håber på.
Iøvrigt tak for debatindlægget forleden.
Med venlig hilsen
Rikke Jakobsen

Du kan tro jeg takker også Rikke, det er vigtigt at dette ikke bliver glemt i mængden af andre nyheder. Sålænge kampen ikke er vundet, må vi blive ved.
Med venlig hilsen,
Liliane

Hej Merethe,

Har man overhovedet muligheden, så er det at dyrke det selv, absolut nummer et, sålænge der ikke er lavet en ordning for patienterne.

Nu vil jeg ikke kloge mig for meget i forhold til diabetes, men diabetes 1 er den insulinkrævende.
Jeg kan spørge hos min tidligere læge i Tyskland, som har arbejdet med cannabis de sidste 20 år, men der kan godt gå et par dage inden jeg vender tilbage med svaret.

Hvis du vil vide lidt mere om min baggrund, så har du måske lyst til at læse denne;-
http://www.information.dk/545037

Med venlig hilsen,
Liliane

PS. Jeg opfordrer ingen til at bryde loven.

læste lige din artikel, og den var sgu god.............jeg havde aldrig tænkt over, at læger diagnosticerer een som misbruger, når man selv fortæller begavet........ Ved ikke, om man har lovhjemmel til at slette noget selv? Det hele er absurd. Det tilbyder kemi som er vanedannende fysisk, og med andre bivirkninger, og kalder én der anvender noget mod smerter, som kun psykisk er vanedannende, misbruger. Ikke for at proppe noget ned i halsen på dig og Rikke, men I burde sende disse to artikler til Alternativet, da de i modsætning til andre partier er åbne for forslag. Vi snakker jo ikke om frigivelse af hash hér. Men okay, emnet kan være prekært også for Alternativet? Ærgerligt, at de ikke kan fjerne rusen, men beholde den fulde virkning.

nå for søren, Alternativet går ind for det i forvejen.......sorry.....men det flytter vel fokus til så at oprette en pipeline her, hvor man, uanset partifarve, akkumulerer forskningsresultater i stor stil

Liliane Murray

@ Merethe,

Undskyld at jeg kommer så sent tilbage har haft gæster i sidste uge, her er hvad videnskaben er kommet frem til i forhold til Cannabis og diabetes;-

Science/Human: Cannabis use associated with reduced DIABETES risk

Cannabis use may have a protective effect against the development of DIABETES. This is the conclusion by researchers of the Department of Epidemiology and Biostatistics of Michigan State University in East Lansing, USA, from a meta-analysis of eight large independent studies.

Results show that recently active cannabis smoking and DIABETES are inversely associated. The meta-analytic summary odds ratio was 0.7, which means that cannabis use was associated with a 30% reduction of DIABETES risk. Authors concluded that “current evidence is too weak for causal inference, but there now is a more stable evidence base for new lines of clinical translational research on a possibly protective (or spurious) cannabis smoking-DIABETES mellitus association suggested in prior research.”

Alshaarawy O, Anthony JC. Smoking and DIABETES Mellitus: Results from Meta-analysis with Eight Independent Replication Samples. Epidemiology. 2015 May 14. [in press]

Science/Human: Simultaneous intake of THC and alcohol increases THC concentrations in blood

A study by the National Institute on Drug Abuse in Baltimore, USA, shows for the first time that the simultaneous use of alcohol and cannabis produces significantly higher blood concentrations of THC than cannabis use alone. Researchers studied 19 adult participants who drank placebo or a moderate dose of alcohol 10 minutes prior to inhaling 500 mg of placebo, low-dose (2.9% THC), or high-dose (6.7% THC) vaporized cannabis.

The researchers found that with no alcohol, the median maximum blood concentrations for low and high THC doses were 32.7 and 42.2 ng/ml THC, respectively. With alcohol, the median maximum blood concentrations for low and high THC doses were 35.3 and 67.5 ng/ml THC, which is significantly higher than without alcohol. A relevant number of participants (16.7%) presented with a positive THC concentration in blood with a concentration of 1 ng/ml or above at 8.3 hours after intake of cannabis.

Hartman RL, Brown TL, Milavetz G, Spurgin A, Gorelick DA, Gaffney G, Huestis MA. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol. Clin Chem. 2015 May 27. [in press]

Liliane Murray

Man kan ikke selv slette noget i ens journal, men man kan forlange at det bliver slettet eller skrevet andet steds, end under misbrug, hvis ikke man opfylder de internationale kriterier for misbrug, og der skal faktisk meget til, før man gør det.

På Gråsten Gigthospital har lægen i min journal, f.eks. noteret, "patienten fortsætter med cannabis som ordineret i Tyskland", vel og mærke ikke under misbrug. Hvilket er helt korrekt, da de ingen anden behandling har at tilbyde mig.

Merethe Hansen

hej Liliane...du fangede mig faktisk ovre på den anden artikel....godt tænkt.......og tak for henvisningen til science. 30procent reduktion er vel egentlig signifikant. Men det sigter vel såmest på type 2, da type 1 oftest udvikles i barndommen. Man kan egentlig komme i en svær situation, hvis dna studier tyder på, at barnet kan udvikle diabetes, og skal man så prøve at undgå det med cannabis,......... men man kan jo ikke give det til et barn, hvis der er en rus.
Da jeg læste artiklen, slog det mig, at man sagde, måske en skrøne, at cannabis er antiinflammatorisk, og jeg mener der er noget med, at sukkersygepatienter faktisk har en virus eller bakterie som skader insulinproducerende celler.......men jeg ved ikke om der er nogen sammenhæng der. Formentlig ikke, fordi ellers ville antibiotika nok virke, medmindre det skal sættes sammen med noget i hash?
Hørte iøvrigt, at nu har man for første gang kureret en type1 patient......kender dog ikke detaljerne...
Forstår jeg det rigtigt, at alkohol sammen med cannabis øger thc i blodet. Det må da ventileres til folk der tager medicinsk cannabis.......måske også for ikke at få for meget.......

Liliane Murray

Altså den første undersøgelse handler jo om at cannabis kan være med til at forebygge udviklingen af diabetes, og den anden, hvis man først har fået diabetes, mod netop de neuropatiske smerter.

Det er altid en dårlig ide at blande alkohol og cannabis i store mængder og 500 mg THC er rigtigt meget, jeg bruger dagligt 60-70 mg, men har så også et lavt nedre tolerance niveau. At mængden af THC øges i blodet, betyder ikke at den samlede mængde THC i kroppen øges, det skyldes at THC binder til henholdsvis fedt og alkohol. Nu sker der ikke noget ved at man tager en enkelt øl eller et glas vin sammen med cannabis, problemet er at unge ofte blander tingene så de indtager både alkohol og cannabis, og sommetider det der er værre, samtidigt. Og uden lødig oplysning, og erfaring, og fordi cannabis har en forsinket effekt, og hvis det er første de prøver det, så kan det gå galt, og næsten alle der bliver indlagt med en såkaldt 'hash-psykose' er da også helt unge, der prøver det for første gang, og har blandet det med alt muligt andet. Og som bliver forskrækkede over virkningen.
De aller aller fleste, der får en 'hash-psykose' behøver dog bare at vente et par timer for at virkningen forsvinder, fordi det er det der også kaldes en biologisk psykose, hvor en udefrakommende substans forårsager psykosen, men hvor psykosen fosvinder igen efterhånden som virkningen forsvinder. Denne process kan fremskyndes ved indtag af sukker (½ liter cola f.eks.) eller en druesukker tablet opløst i vand. En ganske lille bitte procent får en blivende psykose, men det er fordi den allerede ligger latent i personen, og sikkert ville have udløst sig selv på et eller andet tidspunkt alligevel. Men sjovt nok kan cannabis også, når det bruges rigtigt, behandle psykiske lidelser. Men alt det ved de færreste læger overhovedet noget som helst om.

Cannabis er anti-inflammatorisk, det er en af grundene til at jeg som gigtpatient bruger det, og det smertestillende, og det regulerer immunforsvaret (gigt er en autoimmun lidelse) og sætter celler i stand til at reparere sig selv, og minder gamle celler på at de skal dø.

Man bør ikke være så bange for den psykoaktive effekt, man lærer hurtigt, hvordan og hvor meget man har brug for, og også at fungere helt normalt efter indtagelsen. Til at begynde med var jeg næsten bange for at blive skæv, i dag nyder jeg det, den sidste halve time om dagen, og i dagens løb indtager jeg ikke nok til andet end at jeg lige kan mærke at smerterne forsvinder, og musklerne slapper af, hvilket vil sige 3-4 hiv af et joint, for mit vedkommende.

Merethe Hansen

ja......jeg har iøvrigt selv røget hash for år tilbage, så jeg kender godt til......vi plejede at kalde det sukker til baghovedet. Stoppede pga. paranoiasymptomer, og derfor ærgrer det mig, at man må tage rusen med i medicinsk cannabis. Måske netop "sukker til baghovedet" indikerer, at der kan være en terapeutisk sammenhæng mellem diabetes og cannabis på en eller anden måde?