Nyhed
Læsetid: 4 min.

Rapport: Teleselskab udleverede fejlagtige oplysninger til politiet

Igennem en ukendt periode har teleselskabet Telia ifølge en politirapport udleveret fejlbehæftede masteoplysninger til politiet. Det kan betyde, at uskyldige er blevet fejlagtigt dømt, siger advokater. Telia afviser, at der er et problem
Indland
4. september 2015
Telia har ifølge en rapport udleveret fejlagtige oplysninger fra mobilmaster til politiet. Dermed kan uskyldige være blevet dømt, frygter advokater.

Ulrik Hasemann

Teleselskabet Telia har i et ukendt tidsrum haft tekniske fejl i sine registreringer af masteoplysninger, og det kan betyde, at danske straffesager kan være blevet afgjort på et forkert grundlag.

Problemet med masteoplysningerne fra Telia er beskrevet i en intern politirapport, som Information har fået aktindsigt i. I rapporten, der er dateret 20. november 2014 og udarbejdet af en teleekspert fra Københavns Vestegns Politi, fremgår det, at Telia i starten af 2014 blev kontaktet af flere politikredse. Politikredsene gjorde teleselskabet opmærksom på, at Telias registrering af masteoplysninger ved internettrafik ikke gav mening, da de »grundet tid og geografisk udstrækning ikke fandtes valide«.

Eller sagt på en anden måde: De bevægelser, som de pågældende mobiler skulle have foretaget sig, kunne ikke lade sig gøre inden for de tidsrammer, der var angivet.

Sysette Vinding Kruse, der er formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg, finder det særdeles bekymrende, at de masteoplysninger, som politiet i en indtil videre uspecificeret periode før starten af 2014 har fået til brug i efterforskningsarbejde, kan have indeholdt fejlagtige oplysninger. »Der er rigtig mange sager, hvor masteoplysninger er en stor del af bevismaterialet,« siger hun.

Også formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, er foruroliget.

»I sin yderste konsekvens kan folk være blevet uskyldigt dømt, fordi det materiale, der er lagt til grund for deres geografiske position, er faktuelt forkert,« siger han.

Oplysninger var ikke valide

Mens masteoplysningerne hos Telia blev logget korrekt for sms’er og opkald, så er logningen af masteoplysninger for brugen af mobilt internet ifølge rapporten »ikke valid«.

I takt med at flere og flere personer får smartphones, fylder datatrafikken stadig mere af den samlede telefontrafik. Der er altså tale om en stor del af masteoplysningerne fra Telia, som potentielt er registreret forkert.

Telia har ifølge politirapporten efterfølgende kontaktet sin netværksoperatør, Ericsson, der efter at have undersøgt sagen bekræfter, at der er registret masteoplysninger, som telegiganten »ikke kunne forklare, hvor kom fra«. Der var altså tilsyneladende masteoplysninger, der placerede telefonerne steder, hvor de ikke havde været.

Hos Rigspolitiet bekræfter kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen, at der har været problemer som beskrevet i rapporten.

»Rigspolitiet har dog været orienteret om problematikken, men vi kender ikke til omfanget eller tidsperioden,« siger han.

Han henviser til, at det er anklagemyndigheden, der i sidste ende har ansvaret for, hvilke beviser der bruges i straffesager.

Kristian Mølgaard fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater forklarer, at »de fleste forsvarere, der har siddet med teleoplysninger, er stødt på situationer, hvor klienterne har sagt, at de ikke kunne passe«.

»Derfor er det særdeles tankevækkende, at der er oplysninger, som teleselskaber ikke kan validere,« siger han.

Kristian Mølgaard mener, at politiet nu må kortlægge problemets omfang: »Politiet må starte med at finde ud af, hvad det præcise tidsrum er, og hvilke sager teleoplysningerne indgår i. Der kan være alvorlige fejl i bevismaterialet.«

Den vurdering deler Sysette Vinding Kruse fra Advokatrådet:

»Politiet bør undersøge, hvor meget de her masteoplysninger har været brugt. De bør kontakte politikredsene, der så kan undersøge, om de har haft sager med masteoplysninger fra Telia, og de sager bør kigges igennem.«

Telia: Intet problem

Telia har haft lejlighed til gennemlæse politiets rapport. I en e-mail skriver kommunikationsdirektør Mette Honoré: »På baggrund af lidt uklarheder i fortolkningen og forståelsen af vores data, som jo nok ligger til grund for det brev, som du har sendt os en kopi af, har der været en dialog med Rigspolitiet, og Rigspolitiet er ikke længere i tvivl om validiteten og fortolkningen af de data, vi leverer. Telia leverer ikke data med fejl i til politiet.«

Information ville gerne vide, om Telia erkender, at der har været et problem med forkerte masteoplysninger, og i så fald hvad omfanget af problemet var. Kommunikationsdirektør Mette Honoré har dog ikke ønsket at svare på opfølgende spørgsmål.

Et lignende svar kommer fra Ericsson, der står for teknikken i Telias mobilnet.

»Vi har hos Ericsson ikke konstateret fejl i vores løsning vedrørende celle-ID (masteoplysninger, red.) i forbindelse med den sag, som fremsendte politirapport henviser til. Vedrørende historiske teleoplysninger – herunder specifikt celle-ID – kan Ericsson oplyse, at vores løsning følger de internationale teknologiske standarder på dette område. De omhandlede abonnent- og trafikoplysninger ejes af teleoperatørerne og vedrører deres kundegrundlag. Ericsson har derfor ingen kommentarer til kommunikationen mellem operatørerne og de danske myndigheder,« lyder det fra virksomheden i en skriftlig udtalelse.

Information ville gerne spørge Ericsson om, hvorfor deres forklaring modstrider, hvad de ifølge politiets rapport har forklaret til Telia. Ericsson vil dog heller ikke svare på opfølgende spørgsmål.

Kommunikationschef hos anklagemyndigheden Mikkel Thastum udtaler til Information:

»Det er, som om Information har fået trukket sølvpapirhatten lige langt nok ned over hovedet. Der er jo ikke nogen, der bliver dømt alene på baggrund af masteoplysninger. Nogle gange er det et stærkt bevis. Andre gange er det et lidt svagere bevis. Og det er klart, at hvis der er fejl i masteoplysninger, er det ikke noget værd som bevis. Vi er mennesker lige som alle andre, og lige som alle andre kan vi også lave fejl. I den konkrete sag, som I henviser til, er vi ved at se på, om det har haft nogen betydning.«

Som beskrevet er det uklart i hvilken periode før starten af 2014, at politiet kan have modtaget fejlagtige masteoplysninger fra Telia. I løbet af 2013 indgik masteoplysninger i godt 3.800 straffesager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her