Læsetid: 3 min.

Så meget har Danmark givet nærområderne

Indsatsen i nærområderne skal styrkes for at mindske flygtningepresset mod Danmark, mener regeringen. På mere end fire år har Danmark bidraget med en milliard i humanitær hjælp i relation til Syrien-krisen, viser ny oversigt fra Udenrigsministeriet
Syriske børn i en flygtningelejr i Libanon. Red Barnet vurderer, at de har kunnet få hjælp frem til 3,1 millioner flygtninge i bl.a. Libanon, Jordan, Irak og Syrien.

Syriske børn i en flygtningelejr i Libanon. Red Barnet vurderer, at de har kunnet få hjælp frem til 3,1 millioner flygtninge i bl.a. Libanon, Jordan, Irak og Syrien.

Magnus Wennmann

11. september 2015

Selv om en styrket hjælp til flygtningenes nærområder optræder hyppigere og hyppigere i den politiske debat, er det ikke lige til at skaffe sig et overblik over, hvad Danmark reelt bidrager med.

Således opgav Udenrigsministeriet for godt tre måneder siden i et svar til Folketinget præcis at angive størrelsen på den danske »hjælp til nærområderne i form af finansiering af flygtningelejre m.v.«, som venstrefolketingsmedlemmet Martin Geertsen ville have oplyst. Begrundelsen var ifølge ministeriet i maj, at »hverken Udenrigsministeriet, FN-organisationer eller OECD/DAC anvender begrebet ’nærområder’ til fordeling eller afrapportering af bistandsmidler«.

Siden da har Udenrigsministeriet på foranledning af Information fået sat tal på den del af den humanitære danske bistand, der er givet i relation til krisen i Syrien:

1.012.006.210 kroner – eller godt én milliard.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Petersen

Hvis man bruger en lommeregner, så er der ca. kr. 40,- pr. flygtning om året. Det er hvis man alene regner med internt- og eksternt fordrevne fra Syrien.

Regner man på verdens samlede antal, så er Peters regnestykke ikke så skævt.

Henrik Petersen

Vi har altså sendt ca. 250 mio. om året. Et ikke særligt stort beløb i den store sammenhæng.

Vi burde sende mange flere penge, hvis vi virkelig mener noget med, at vi vil styrke indsatsen i nærområderne - og vi burde sende et takkekort med pengene.

morten Hansen, Poul Sørensen, Morten Lind og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

Så kunne det jo være intressant at holde det tal op mod eller med beløbet vi har brugt i samme område på at smide jern efter indbyggerne. Husk at der skal indregnes både direkte gennem militæret og inddirekte betalte beløb, våbenhjælp, beskyttelses penge, demokrati udvikling osv.

Der bor 75 mio. i Tyrkiet, dvs. at man har modtaget flygtninge fra Syrien svarende til 2,7% af landets befolkning -- et pres / ansvar, der udmålt i antal indbyggere er ca. 27x større end det, EU pålægges (antaget, at EU modtager 500.000 flygtninge).

Målt i BNP bliver forholdet endnu skævere: Tyrkiet har en BNP på $411.000 pr. flygtning, man tager i mod. I EU er dette $36.920.000 pr modtaget flygtning, dvs at ansvaret/presset, som Tyrkiet løfter er 92x større end EUs set ud fra en mere økonomisk betragtning.

Man har i Tyrkiet brugt over $6 mia. til støtte for syriske flygtninge. DK har siden 2011 bidraget med 1,1 mia. kr, dvs. ca. 1/35 af Tyrkiets bidrag, og tager man vores lands BNP i betragtning, har Tyrkiet taget et 15x større ansvar end DK.

Eftersom Tyrkiet slet ikke har samme politik, som EU, kan syrene faktisk bevæge sig frit i landet. De fleste bor i lejre tæt på grænsen, fordi de ikke er i stand til at benytte sig af muligheden. Læs mere om Tyrkiets politik i " What Turkey’s open-door policy means for Syrian refugees ":

http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/07/08-turkey-...

Vi har altså at gøre med en dansk regering, der hverken gider tage ansvar inden for landets grænser eller uden for landets grænser.

I sidste uge halverede FN ret dramatisk sine madrationer til flygtninge i nærområderne på grund af pengemangel.

Og medens Danmark i virkeligheden har reduceret sit bidrag til i alt 250 mio. DKK årligt, har Sverige til gengæld øget sit med 380 mio. SEK, således at Sverige i dag yder 5.2 mia. SEK om året til FN´s madprogram i flygtningelejre i krisens "nærområder". Desuden har svenskerne også i går øget støtten til Røde Kors og Læger uden grænser´s aktiviteter i disse flygtningelejre.