Nyhed
Læsetid: 2 min.

SKAT’s ’stikkerlinje’ lukker, mens kommunernes stadig er åben

En nyt tiltag fra skatteministeren annullerer muligheden for anonym indberetning af naboens skattesvindel på nettet. I kommunerne er anonym indberetning af socialt bedrageri dog stadig en mulighed
Indland
2. september 2015

Alle danskere har hidtil haft en mulighed for at anmelde formodede skattesvindlere anonymt via en netformular på SKAT’s hjemmeside. Ifølge tal fra Skatteministeriet har der i første halvdel af 2015 været næsten lige så mange anonyme anmeldelser som i hele 2014.

Mens tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) så anmeldetjenesten som et led i kampen mod sort arbejde og skattesvindel, mener den nuværende, at den er et problem i forhold til retssikkerheden:

»Tjenesten kan opfattes som en opfordring til at angive sine naboer anonymt, og det vil jeg ikke være med til. Jeg ønsker ikke, at Danmark udvikler sig til et samfund, hvor SKAT’s kontrol er baseret på gensidige mistillidserklæringer imellem borgerne,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

SKAT’s kontrol er dog stadig baseret på, at borgerne kan indberette hinanden, men fra nu af skal det ske pr. mail, telefon eller brev.

»Det er svært at forbyde folk at sende et anonymt brev til SKAT. Det er også svært at slække på den forpligtigelse, der er til at se på tingene. Til gengæld er det relativt let at fjerne den her mulighed for anmelde over nettet,« siger Karsten Lauritzen.

Annulleringen af anmeldetjenesten er en del af den nye skatteministers ’retssikkerhedspakke etape 1’, som skal sikre borgerne bedre retssikkerhed over for staten.

»Jeg synes ikke, at det klæder det danske samfund og skattevæsenet, at der er en anonym anmeldetjeneste, hvor staten nærmest opfordrer folk til anmelde venner, familie, kolleger og naboer for skatteunddragelse,« siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Findes stadig hos kommunerne

Men når det handler om socialt bedrageri, eksisterer en sådan anmeldetjeneste fortsat i mange danske kommuner.

Da Odense Kommune i 2013 oprettede sin hjemmeside til de anonyme anmeldelser, beskrev byrådsmedlem Morten Kibæk (V) tiltaget som noget, der minder om DDR. En sammenligning, skatteministeren også har gjort brug af i denne omgang.

»Jeg vil fortsætte kampen mod disse anonyme anmeldelser, da jeg mener, det krænker vores retssikkerhed, når en anonym anmeldelse kan få igangsat store undersøgelser af, hvordan man lever sit liv,« siger Morten Kibæk efter skatteministerens udspil.

»Da vi diskuterede det dengang, var et af argumenterne, at man brugte det inden for SKAT. Så når de nu har fjernet det hos SKAT, ser jeg det som helt naturligt, at vi følger efter.«

Morten Kibæk sad dengang i kommunens social- og arbejdsmarkedsudvalg sammen med socialdemokrater, folkesocialister, uafhængige og konservative, og han var den eneste, der stemte imod meldetjenesten.

Kulturkamp

Karsten Lauritzen kan dog ikke gribe ind over for det kommunale selvstyre, så det er stadig op til borgmestre og byråd, om der skal sættes en stopper for de anonyme anmeldelser i kommunerne.

»Nu har man truffet den beslutning i kommunerne, så må det være borgmestre og kommunalpolitikere, der står på mål for det,« siger Karsten Lauritzen. »Men hvis jeg var borgmester, ville jeg få fjernet den mulighed.«

Ifølge en opgørelse, Politiken lavede i 2012, gjorde hver anden kommune brug af de anonyme anmeldetjenester.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Det er svært at forbyde folk at sende et anonymt brev til SKAT" siger Karsten Lauritzen...

...det har han så evigt ret i.

Dorte Sørensen

Hvorfor kan Folketinget ikke bestemme at AL anonyme stikkeri forbydes eller ikke tages med i betragtningerne. Ligeledes bør alle både på retsområdet, socialområdet, skatteområdet have RET til at se anmeldelserne, beviserne imod dem så de har mulighed til at forsvare sig.
Hvorfor skal denne retssikkerhed kun gælde for skatteområdet??????
Mener Venstre forsat at socialbedrageri er værre end skattesnyd?????????

Carsten Wienholtz, Einar Carstensen, Malan Helge, Peter Wulff, lars abildgaard, Jens Jørn Pedersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Er vi virkelig kommet så langt ud, at mange mener vi skal have et stikkersamfund?
Jeg synes ikke vi kan være det bekendt. Derfor byder jeg det velkomment, at man ikke længere kan stikke naboen til SKAT!

Jens Jørn Pedersen

SKAT synes åbenbart, at det er bedre at fange den lille til 1.000 end de store til 5 mia.
Det er endnu et bevis på, at skat ser borgerne som potentielle kriminelle og modspillere.
SKAT's opgave er at være en service for samfundet, så vi i fællesskab kan løfte opgaven at have et godt samfund. Ligeledes er kommunens opgave at servicere borgerne ikke at jagte borgerne, blot fordi kommunen mangler penge.

Jens Jørn Pedersen

Det var VKR-regeringen, der centraliserede SKAT, således at vi nu kun betaler STATSSKAT. Tidligere var det delt op i: Kommuneskat, kirkeskat, amtsskat og statsskat. Det var kommunerne der opkrævede og sendte pengene videre til stat, amt og kirke. Nu er det staten der opkræver og sender pengene videre. Det betyder også en centralstyring af økonomien.
En liberal ledet regering, der har som en hovedinteresse at decentralisere, men de gør det stik modsatte. Det er det man kalder LUSKEFISERI. Vi kan også taler rent ud, de snyder befolkningen, uden at befolkningen egentlig opdager det.

lars abildgaard, Einar Carstensen, Malan Helge og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kommunerne beklager sig over social bedrageri, men de beklager sig ikke over, at sagsbehandlere udbetaler penge på en forkert grundlag.
Staten beklager sig over, at SKAT ikke samler penge nok, men den beklager sig ikke over, at SKAT udbetaler penge på et forkert grundlag.

Virkeligheden er sjældent sort/hvid, og det kan være svært at forstå menneskers generelle vrede mod anonymitet, hvis de selv skiftevis er for og imod på områder som anonyme anmeldelser til skat, brug af whistle blowere, anonyme anmeldelser af rockere og bander, anonyme vidner, hemmelige kilder i journalistik etc.

Man skal ike stikke nogen til myndighederne, men der er en verden til forskel på at anmelde et forhold som er ulovligt og så bedrive stikkervirksomhed.