Læsetid: 6 min.

Skatteskandalen, ingen har overblik over

SKAT er ramt af en af danmarkshistoriens største svindelskandaler, og sagen kan vokse yderligere. Det er stadig uklart, præcis hvordan svindlen er foregået, og om SKAT er blevet snydt på mere end en måde
SKAT er ramt af en af danmarkshistoriens største svindelskandaler, og sagen kan vokse yderligere. Det er stadig uklart, præcis hvordan svindlen er foregået, og om SKAT er blevet snydt på mere end en måde

Molly Wittus/iBureauet

12. september 2015

Den danske statskasse er blevet franarret et stort milliardbeløb. Det er den eneste konklusion, der med sikkerhed kan drages allerede nu.

Men skattemyndighederne ved ikke, hvor stort beløbet er, de ved heller ikke, hvordan de er blevet franarret pengene, og de kan heller ikke udelukke, at de er blevet snydt på flere måder, end der aktuelt er mistanke om.

Siden SKAT tirsdag den 25. august offentliggjorde, at man har anmeldt mistanke om økonomisk kriminalitet for 6,2 mia. kr. til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, er sagen blot vokset i omfang.

Sagens kerne er, at udlændinge, der ejer danske aktier, betaler skat i Danmark, når de får udbetalt udbytte. Den udbytteskat har de i nogle tilfælde ret til at få tilbagebetalt.

Men med forskellige former for svindel har udlændinge, der ikke har betalt udbytteskat i Danmark, og måske slet ikke ejer danske aktier, fået tilbagebetalt skat alligevel.

SKAT har konkret mistanke om, at de er blevet udsat for svindel på ét område, og har derudover mistanke om, at der også kan være sket svindel på et andet område.

»Vi tolker alle sammen på de relativt sparsomme udmeldinger, som SKAT og Skatteministeriet kom med, da sagen startede. Og i de uger, hvor sagen har kørt, er der blevet spekuleret i, om der ud over sagen om dokumentfalsk for 6,2 mia. kr. også er foregået andre former for snyd med dansk udbytteskat,« siger Jesper Frøkjær, der er skatteekspert og Executive Director i revisionsfirmaet EY.

Den første skandale

I den oprindelige sag, som SKAT anmeldte i slutningen af august, tyder oplysningerne på, at svindlen er relativ simpel. Ved at forfalske dokumenter og opfinde aktiebeholdninger har udlændinge fået tilbagebetalt udbytteskat, de aldrig har betalt, for aktier, de aldrig har ejet.

Kontrolinstansen hos SKAT har ikke opdaget, at dokumenterne var forfalskede, og at aktiebeholdningerne var opdigtede. Det var et tip fra en udenlandsk myndighed, der gjorde SKAT opmærksom på skandalen.

Den 27. august kunne Information beskrive, at SKAT siden januar 2013 automatisk har fået indberettet oplysninger fra de virksomheder, der udbetaler udbytte, om, hvem de udbetaler udbytte til.

De oplysninger kunne SKAT med en simpel sammenligning have holdt op mod de falske tilbagebetalingsanmodninger og dermed undgået svindlen for 6,2 mia. kr., vurderede skatteeksperter.

Og dagen efter forklarede de svenske skattemyndigheder, Skatteverket, til Information, at man i Sverige gennemfører en grundig kontrol af refusionsanmodningerne, og at man »ingen indikationer« har af, at noget lignende skulle være sket i Sverige.

Niels Johannesen, der er skatteekspert og lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, undrer sig over sagen.

»Man kan altid ønske sig at have flere ressourcer, og hvis SKAT havde uendeligt mange ressourcer, havde man nok sat flere folk til at kontrollere området. Det kan godt være, de har været presset – og også presset til at lave nogle systemet, som har været automatiseret på en måde, hvor man egentlig ikke har haft kontrol,« siger han.

Men Niels Johannesen har stadig svært ved at forstå, »hvorfor SKAT ikke har sat flere ansatte til at kontrollere området, og hvorfor SKAT ikke har sat flere ressourcer af til at udvikle et bedre kontrolsystem«.

Skatteministeriets Intern Revision har af skatteministeren fået fire uger til at lave en redegørelse af sagen.«

Endnu en skandale?

Oven i den første sag er siden kommet en anden sag. SKAT har fået en advarsel, der har sat gang i endnu en udredning af, om statskassen er blevet snydt for flere milliarder kroner.

Mens den første sag drejer sig om, at udbytterefusioner er udbetalt på baggrund af forfalskede bilag, så handler den anden sag om den skattemæssige behandling af aktielån og såkaldte cum/ex-handler.

»Spørgsmålet er, om finansielle aktører, som køber, låner og sælger aktier, har haft mulighed for, at de to parter kan anmode om refusion af den samme skat,« skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse den 7. september.

Parallelt med undersøgelsen fra den interne revision har Skatteministeriet desuden sat gang i en undersøgelse af, om der også er sket svindel på dette område.

I Tyskland har man allerede gang i optrævlingen af en lignende sag. Ved såkaldte cum/ex-handler har man handlet og lånt aktier til hinanden i dagene omkring udbyttebetalingen.

Det gør, at både den oprindelige ejer af aktien, og den, der låner aktien, får en udbyttenota, der gør det muligt at kræve udbytteskatten tilbagebetalt mere end én gang.

»Der er ikke nogen af os, der ved, om det er foregået i Danmark og foregået på en måde, som ikke er efter reglerne. Vi mangler i høj grad at få fakta på bordet, før vi kan begynde at diskutere juraen og hvad, der er lovligt og ulovligt, og derfor mener jeg, at det er meget spekulativt at begynde at drage konklusioner på nuværende tidspunkt,« siger Jesper Frøkjær.

Han forklarer også, at der i princippet er tale om to forskellige former for potentielt svindel, da aktielån og cum/ex-handler teknisk set dækker over to forskellige ting.

Sagen kommer under alle omstændigheder i tillæg til de 6,2 mia. kr., som SKAT allerede har anmeldt til Statsadvokaten.

Ifølge beregninger fra Finans.dk, som en række skatteeksperter bakker op om, kan skatteskandalen meget vel have kostet statskassen over 10 milliarder kroner.

Til Finans.dk lyder svaret fra SKAT: »SKAT kan ikke afvise, at sagen er endnu større.«

Og under alle omstændigheder skal politikerne ikke regne med at kunne bruge de seks milliarder kroner, som statskassen er blevet snydt for.

»Sandsynligheden for at få nogle af de her penge tilbage er noget, man skal være mindre optimistisk omkring,« har skatteminister Karsten Lauritzen (V) sagt til Ritzau.

Simpel svindel

Både redegørelsen fra Intern Revision og undersøgelsen fra Skatteministeriet skal ligge klar i slutningen af september.

»Det bliver interessant at se, hvor fyldestgørende overblik SKAT og den interne revision kan skabe på de her fire uger,« siger Jesper Frøkjær og tilføjer:

»Det bliver interessant, om det fulde billede bliver lagt frem i sin helhed, så vi alle kan vurdere omfang og ansvar på et mere oplyst grundlag.«

Han vurderer, at der er stor forskel på, hvor svært det er at kortlægge svindlen i den første sag og mistanken om svindel i den anden sag.

»I den første del, som handler om simpel dokumentfalsk, virker det som om, at SKAT har fast grund under fødderne og har et klart billede af, hvor stort et omfang, det har,« siger han.

Samtidig er det juridisk set simpelt at forholde sig til: »Når der er tale om dokumentfalsk, så skal vi ikke bruge tid på at diskutere, om det er ulovligt og kriminelt.«

Med aktielån og cum/ex-handler er det langtfra lige så enkelt.

»Den anden del er mere kompleks og vil i højere grad også være et spørgsmål om juridisk fortolkning baseret på den praksis, der er på området,« siger Jesper Frøjkær.

Niels Johannesen fra Københavns Universitet mener ikke, at SKAT kan undskylde sig med, at den mulige svindel i forbindelse med aktielånene er et udtryk for, at de finansielle markeder er blevet mere globale og avancerede, og at det derfor er svært for SKAT at lave et system, der kan kontrollere, hvem der ejer de forskellige aktier, og hvem der får udbytte.

»Det, at man låner værdipapirer fra hinanden, er ikke noget nyt. Det handler bare om at lave en klar juridisk regel for, hvem der skal betale udbytteskat,« siger han.

»Det lyder meget besnærende, at det igen er historien om, at det hele er så komplekst og så stort, at SKAT ikke kan følge med, men jeg tror egentlig, at så længe reglerne er rimelig klare, så kan jeg ikke se, hvorfor SKAT ikke skulle kunne løfte det.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

De største banditter er dem i habitter. Deres grådighed i form af kreativ bogføring, uendelige gebyrer, smarte udtænkte salgstekniker, forvirrende priser, luftige og brudte løfter og hvor bedrageri kun er kritisabelt, når det opdages og udstilles i medierne. Grådigheden har idag ingen grænser og for dem er flere penge - til dem selv vel at mærke , GUD - og det helt uden undtagelser, for findes der mon idag nogen som kan kaldes en ærlig og moralsk forretningsmand? - jeg kan ikke komme i tanke om nogen. Mon ikke også der findes nogle ledende skattemedarbejdere med en svulmende millionkonto i skattely? De vidste jo v, at man kunne tømme statskassen 100 % risikofrit - helt uden at besvære sig!

Og så påstår nogle enda, at kapitalismen er selvregulerende, selvom enhver kan se, at kontrol og atter kontrol er den eneste modvægt til denne ekstreme gud dyrkelse, der har spredt sig som en pest over hele kloden.

Torben Arendal, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Bodil Waldstrøm, lars abildgaard, Tue Romanow, Hans Larsen, Uffe Illum, Aksel Gasbjerg, Peter Hansen, Dan Johannesson og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Skattely i udlandet, Luxemburg-finte, hemmelige udenlandske konti, momsrefusion til udlændinge, udbytterefusion til udlændinge, Cayman Island osv osv.

I en globaliseret verden vil de finansielle transaktioner hen over grænsen vokse i omfang. Samtidig vil typen af finansielle produkter også vokse (optioner, derivater, cum/ex osv). Dette stiller selvsagt store krav til Skat mht professionalisme, it-systemer, kontroltyper, uddannelse, faglighed osv.

Desværre sidder man med det indtryk, at Skat overhovedet ikke har fulgt med udviklingen og er på stenalderstadiet mht kontrol og it-systemer.

Det er dybt frustrerende at være vidne til denne inkompetence, der medfører, at vi skatteydere ikke nok med at skulle spytte mere i kassen, men også føler os ydmyget af den lethed, som disse skattesvindlere kan fylde lommerne med vores skattekroner.

Kim Houmøller, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Flemming Berger og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Søren S. Andersen

De seneste gange SKAT har udnævnt topembedsmænd, har man foretrukket folk helt uden skattefaglig baggrund. Direktøren Jesper Rønnow Simonsen kommer f.eks. fra Københavns Børne- ungdomsforvaltning, og han vidste ikke et hak om skat, da han blev ansat. En anden chef kom fra Frederiksberg Hospital. Nu ser vi konsekvenserne af, at SKAT i de seneste år har nedprioriteret fagligheden. Det er ikke noget kønt syn, men er trods alt ganske underholdende.

Vibeke Hansen, Torben Arendal, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"Nigeriabreve" til Skat, og de hoppede på dem!?

Sagt kort, det sejler i Skat, og så kommer det sædvanlige, - ingen har pludselig ledelsesansvaret, det de eller dagligt hæger så meget om de har, og derfor er berettiget til deres store lønningsposer.

Ikke nok med det, så får de vel også andel i(belønning) målopfyldelsen som incitament for veludført arbejde og de opnåede mål, - om berettigelsen så er til stede kan man spørge sig selv om.

Nu afskedigede man så mange skattefunktionærer tidligere på året, for i stedet skulle der ansættes mere kvalificerede medarbejder(DJØF'er), for kurser til skattefunktionærerne var der ikke råd, det var selvfølgelig ikke for at gå på strandhugst i andre medarbejdergrupper, men for at give mere kvalitet i Skats arbejde, - men det lader virkelig vente på sig, og spørgsmålet er, og det nogensinde kommer?

Det sidste kommer af to ting som ovenfor beskrevet, - ingen vil kendes ved ledelsesansvaret, og belønningen i form af incitament løn alligevel bliver udbetalt, selv om der ingen resultater er opnået, som kan berettige hertil.

Perspektivet er en total reorganisering af Skat og dets ledelse, ganske som vi har set indenfor Sundhedsstyrelsen.

Det allerbedste ville dog være hvis vi fik nogle flere Henrik Hassenkamp ind i disse organisationer som ledere, de skråler ikke så højt op om deres fortrin og ambitioner som visse andre, - men i stedet sørger de for tingene fungere og kassen stemmer og togene kører til tiden.

Vi mangler mennesker der kan og vil udføre deres job, og har de rigtige evner hertil, for det har vi for lidt af i øjeblikket.

Lars Brok, Torben Arendal, Kim Houmøller, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Steffen Gliese, lars abildgaard, Tue Romanow og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Desværre er det her nok del af en større plan.
Det borgerlige Danmark kan ikke lide skatter; pengene skal forblive i borgernes lommer. Og de penge, der falder i statskassen skal helst også kanaliseres over i private lommer - på den eller anden måde.

SKAT er blevet svækket og undermineret over en årrække, så 'finansielle gangstere' har fået let adgang til de offentlige kasser. Disse tyveknægte udgør en stor broget flok, som i den store moderate gråzone har et stort overlap med borgerlige politiker og erhvervsfolk, i Danmark og udlandet. Ikke nødvendigvis som en konkret sammensværgelse, men som en værdiforbundet og indbyrdes indforstået klasse, der samarbejder og dækker over hinanden i deres fælles projekt; at få lænset de offentlige kasser. Dét er der mange måder at gøre på - og de kender alle trickene.

Det er den enkle sandhed om den sag.

/O

Ole Henriksen, Torben Arendal, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
bente-ingrid bruun

Det der også skal fokus på.
Det er nødvendigt at se de store problemer med skattesnyderi og skatteinddragelse i en større privatiserings og udliciterings sammenhæng. I 1996 købte CSC den offentlig ejede Datacentral, der skiftede navn til CSC Danmark.
Kommunedata fortsatte på offentlige hænder indtil også Kommunedata blev solgt til multinationale kapitalfonde og i dag ejes af Advent International- under navnet KMD.
Multinationale koncerner har tjent stort på det ikke fungerende skatteinddrivelsessystem EFI, og de er medansvarlige for de skatteskandaler som ruller lige nu.
Men der er jo altid nemmere at gå efter nationale hoveder end efter kapitalfondes ageren og politisk udsalg af danske systemer.

Vibeke Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Søren S. Andersen

@olivier goulin
Nu er det jo ikke kun de borgelige, der fyrer de skatteansatte. Forud for valget i 2011 sagde Socialdemokraterne at de ville ansætte 1250. De endte med at fyre 350.

Jens Jørn Pedersen

Jeg tror ikke et øjeblik på, at disse skandalesager har noget med antal ansatte at gøre.
Hvis man som jeg har været udsat for en af skats revisorer, der har opført sig absolut uacceptabelt, så drejer det sig om miljøet i SKAT.
SKAT har gjort sig til en selvstændig entitet i samfundet på lige for med den italienske mafia. Mange ting tyder på, at de har anvendt nogle af de samme metoder.

Torben Arendal, Anne Eriksen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

@Søren

Nu er det jo ikke kun de borgelige, der fyrer de skatteansatte. Forud for valget i 2011 sagde Socialdemokraterne at de ville ansætte 1250. De endte med at fyre 350.

Ja, det er det virkelig skræmmende. Det var også Socialdemokraterne (+ Radikale), der solgte offentlig infrastruktur til en af de værste aktører i den liga, jeg omtalte. Men den forrige regering førte jo generelt borgerlig politik, og det efterlader et meget forstemmende indtryk af, at vi ikke længere har politiske partier - pånær de relativt ubetydelige yderst på venstrefløjen - som forsvarer en stærk velfærdsstat. De er alle ude på at privatisere mest muligt - og dette er det første skridt mod den korruption af den offentlige sektor, som nu er endt i regulært tyveri - og nu ikke længere i anførselstegn.

Vi har stadig til gode at se, i hvilket omfang banker og andre kreative finanstalenter har været involveret i denne sag. Herunder dem, der evt. har forsynet svindlerne med falske dokumenter og stempler. De kan selv have fremstillet dem ganske nemt - men det er lige så sandsynligt, at de har fået hjælp af kontakter i myndigheder i udlandet.

/O

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Jens Jørn Pedersen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Sort arbejde, og fiflen med skat og moms, kan have et vist " Spinoff ", i form af en virksomhed der
måske klarede skærene og kom videre. Ligesom sort arbejde- Kr. ryger direkte tilbage i omløb.
Til ny omsætning, og beskatning i næste led. Intet af dette er ok.!
Men denne form for drænage af Statskassen, er fuldstændig og totalt "Dødvægt", i regnskabet.
Der kommer intet tilbage. Der er ikke tale om at miste et skatteprovenue, over et enkelt led i skattekæden. Nej.. her er alt tabt. Og borgerne er de store tabere.

Jens Jørn Pedersen

Skat har haft en oplevelse af, at de kunne gå på vandet!
Der er visse ting her i tilværelsen, der rammer en i nakken som en boomerang!

Jens Jørn Pedersen

Vi andre bliver buret inde, hvis vi snyder 10.000, men når man snyder med 6 nuller mere, så får man en stor fratrædelsesgodtgørelse!
Vi er alle lige for loven, men nogen mere lige end andre!

Hvor er det lige jeg har overset, at en mister eller embedsmand har forsikret os om, at Skat har stoppet dette vanvid? Eller udbetales der stadig uden dokumentation?

@ olivier goulin

Det har du aldeles misforstået; "pengene over i borgernes lommer", det kan der slet ikke være tale om som en liberal hensigt.

Nej virkeligheden er at pengene skal ud af statens forvaltning til velfærdgoder, og over i liberalismens lommer, - det er nemlig liberalismens mål, så kan de tjene penge på at sælge velfærdsforsikringer til borgerne, sygeforsikring, skolegang, uddannelse, lægehjælp osv., osv.

Derfor skråler de op om verdens højeste skattetryk, - og implicit, at vi ikke får noget som helst for pengene hos den onde stat, der intet giver os for vore surt tjente penge.

- Næ, så hellere liberalismen, som vil frelse os med deres "varer", som vi helt naturligt skal betale for, og så skal der selvfølgelig også lige være et overskud til ejerne for "ulejligheden"!
(det sidste får du så ikke lægebehandling for, uddannelse for osv., osv.)

@ Peter Tagesen

Ja selvfølgelig, dyrkelsen af "Peter princippet" er det vigtigste, og hvis ikke de får en topstilling, så giver man dem gerne en overtopstilling(forfremmelse).

Det så vi med den tidligere PET chef, Scharff, stor løn og intet arbejdsområde!

Det politiske ansvar er let at få øje på, og mens vi venter på udredningen hos Statsadvokaten angående det kriminelle, burde vi gå i gang med at rydde op i det politiske landskab, men problemerne ligger dybt i den politiske magtstruktur i Danmark.

Man kan forestille sig et tankeeksperiment hvor et medlem af en royal arabisk familie bliver behandlet/fejlbehandlet på et hospital, og hele afdelingen derefter blev nedlagt på grund af dette, hvilket naturligvis er utænkeligt i Danmark. Imidlertidigt er det netop det som skete da Skat forsøgte at agere overfor nogle udenlands danskere. Den sag viser hvilken utrolig politisk magt der er koncentreret hos de få i Magteliten, og dette er ødelæggende for demokratiet og i særdeleshed for velfærdssamfundet.

Skat har ageret legeplads for de liberales drøm om minimalstaten, og det kan naturligvis kun gå grueligt galt. Skat er underlagt roboter/programmer og kapitalfonde, CSC, KMD, Amanda og EFI. At udlicitere Skat er det samme som at sælge Skat til de liberale, Skat vil kun virke for de liberale ikke for os alle sammen. Der er 17.000 virksomheder i Danmark men 3 millioner vælgere, hvordan og hvornår får vi demokratiet til at virke? Svaret er at vi ikke kan overlade dette vigtige aspekt til politikerne, men selv må sørge for de nødvendige ændringer.

Hvis Skat nogensinde skal komme til at virke til alles fælles interesser og ikke primært agere for Magtelitens interesser, må Skat gøres uafhængige af politikerne på samme måde som kirken, domstolene og politiet er uafhængige af staten.

Desværre er det de liberale som har flertallet i folketinget inkl. S og R, så der er ikke udsigt til forbedringer i nær fremtid, og derfor vil vi komme til at høre om mange flere skandaler fremover.

"Skatteskandalen, som ingen har overblik over"... det tror da Fanden... når vi har en skattelovgivning som ingen har overblik over... god søndag og tak for kaffe til de ansvarlige herfor...

Jens Jørn Pedersen

For år tilbage kommunikerede jeg med en skatteadvokat, der gav udtryk for, at skattelovgivningen i Danmark er så kompliceret, at ingen kan gennemskue det hele.
Ryd op! Ryd op i lovgivningen, men måske vigtigst i medarbejderstaben og især ledelsen!

@Jens Jørn Pedersen.
Jeg tror du har misforstået noget. Det er ikke ansatte hos SKAT, der har snydt sig til penge - hvor får du fratrædelsesgodtgørelse fra?

Jens Jørn Pedersen

Kære Jan Persson, hvor ved du det fra?
Jeg har ikke fået fratrædelsesgodtgørelse, det får man ikke som selvstændig!

Sidste nyt handler om 50 mia over 5 år i negativ moms.

Der er kun 17.000 virksomheder i Danmark, det kunne være at Skat udelukket burde koncentrere sig om disse istedet for os andre, det kan i hvert fald betale sig.