Skræmmekampagnen virker

Der er 195 kilometer fra Rødby til Malmö. Hvis man spørger flygtningene fra krigen i Syrien er der længere endnu: Mens Sverige er målet for deres drømme, er Danmark landet, de nødigt vil fanges i
Amer Muhammed er sammen med sin kone og tre børn flygtet fra Syrien. De håber på at komme til Sverige, hvor de i forvejen har familie, og hvor de kan få permanent opholdstilladelse

Amer Muhammed er sammen med sin kone og tre børn flygtet fra Syrien. De håber på at komme til Sverige, hvor de i forvejen har familie, og hvor de kan få permanent opholdstilladelse

Indland
8. september 2015

De fleste af de cirka 800 asylansøgere, der i de seneste dage er kommet til Danmark, vil videre til Sverige i stedet for at ende i Danmark. Danske politikere er med deres stramninger af udlændingereglerne tilsyneladende lykkedes med at skræmme flygtninge væk fra Danmark og i retning af vores nabolande.

Søndag aften, Rødby

Det var præcis dét, der ikke måtte ske.

Eihab og Rasha Ahmed og deres tre døtre på 4, 6 og 7 år var på flugt fra Syrien med kurs mod Sverige, da de søndag aften blev stoppet i Rødby af dansk politi.

Politiet fortalte dem, at de ikke måtte tage videre med toget:

»De bad os om at blive for at besvare nogle spørgsmål og sagde, at vi enten skulle lade os registrere med fingeraftryk eller tage tilbage til Tyskland,« fortæller Eihab Ahmed via en tolk.

Han er oprindeligt skomager fra Aleppo, og familien havde været på flugt i godt en måned, da de blev standset af dansk politi. I Rødby var de omkring 150 flygtninge af forskellig oprindelse, der blev holdt tilbage af myndighederne.

Da de fleste ikke havde noget ønske om at blive i Danmark, begyndte gruppen at gå fra politiet for at undgå registreringen og komme til Sverige, siger Eihab Ahmed:

»Politiet så på os på afstand, da de vidste, at vi ville blive trætte af at gå. Jeg var så træt. Jeg efterlod mine to tasker og bar mine døtre,« siger han.

Ifølge Eihab Ahmed opstod der på et tidspunkt tumult. Det endte med, at politiet tvang flygtningene ind i minibusser og kørte dem til Hotel Stop’n Sleep i Rødby.

»Jeg forsøgte at forklare politiet, at jeg bare ville være i fred og tage mine døtre med til Sverige og ikke have nogle problemer. Min datter havde et brækket ben, og hun skulle have hjælp på hospitalet,« siger Eihab Ahmed.

»De gav os vand til børnene, men jeg bad dem om at lade os være i fred, så vi kunne rejse videre. De skulle lade være med at tvinge os til at være her,« siger han.

Om natten besluttede familien sig for at tage sagen i egen hånd. De hoppede ud af vinduet på Hotel Stop’n Sleep og stak af.

Det lykkedes for Eihab Ahmed at flygte med sin familie fra det danske hotel i Rødby natten til mandag. Information møder ham og hans familie på et asylhotel i Malmø, hvor de er blevet indlogeret. Det har været en lang og opslidende rejse fra Syrien til Tyrkiet, og videre til den græske ø Lesbos. Derefter op gennem Ungarn, Østrig, Tyskland og Danmark, inden de er nået til Sverige.

Det lykkedes for Eihab Ahmed at flygte med sin familie fra det danske hotel i Rødby natten til mandag. Information møder ham og hans familie på et asylhotel i Malmø, hvor de er blevet indlogeret. Det har været en lang og opslidende rejse fra Syrien til Tyrkiet, og videre til den græske ø Lesbos. Derefter op gennem Ungarn, Østrig, Tyskland og Danmark, inden de er nået til Sverige.

Ulrik Hasemann

Mandag klokken 11:00, Københavns Hovedbanegård

Christiania-cyklen holder lige før nedgangen til sporet, hvor toget til Malmö fører flygtningene fra Syrien i sikkerhed. Cyklen er fuld af hjemmebagte chokoladeboller, æbler og flasker med vand.

Indimellem fisker et par ivrige hænder en blå og en hvid pose op til flygtningene. Det foregår hurtigt og diskret, for der er meget på spil: Hvis dansk politi får fat i flygtningene, slutter rejsen i Sandholmlejren. Hvis det lykkes at komme på toget uden at blive registreret af dansk politi, når de rejsens mål.

Marie Starup, 33 år og handicapmedhjælper, har bagt bollerne.

Dagen forinden var hun på hovedbanegården for at hente sin 11-årige datter. Datteren var på sin første togtur alene fra Vordingborg.

Men da toget, som kom helt fra Hamborg, kørte til perron, så Marie Starup et overraskende mylder af mennesker, mens hun fandt sin datter. Mennesker på flugt fra krigen i Syrien rullede ind på Københavns Hovedbanegård.

»De væltede bare ud af de forreste vogne. De skilte sig virkelig ud. Det var folk uden bagage. Jeg så mig omkring efter myndighederne. Hvis folk vil søge asyl, er det jo vigtigt, at der er de rette myndigheder. Det var der ikke. Jeg tænkte, at jeg kunne hjælpe dem med at få kontakt til politi eller myndigheder. Men alt, hvad folk sagde var: ’Sweden, Sweden, Sweden.’ Så viftede de med deres billetter. Jeg ved ikke, hvor mange der var. Der var mindst 50, nok snarere 75.«

Marie viste dem hen til spor 4. Det skar i hendes hjerte at se børnene.

»En far sagde: Mine børn er sultne. Jeg ville gå over for at købe noget mad til dem. Men toget til Sverige kørte fem minutter senere. De turde ikke vente på det næste tog 20 minutter senere. De ville ikke fanges i Danmark. Det fik jeg ondt i maven over. Her kom en gruppe mennesker, som ikke ville være i Danmark, selv om det objektivt set er et sikkert sted. De ville bare videre med toget. De var så tæt på deres mål. Det måtte bare ikke glippe. Det var meget fokuseret og gik meget hurtigt.«

Marie Starup oplevede flygtningene som ’dybt taknemmelige’:

»Nogen gange skal der ikke andet til end at vise et menneske hen til en andet spor.«

Der samler sig flere og flere nysgerrige omkring Christiania-cyklen. En hænger et Dannebrogsflag op og en tekst på arabisk. Flere pressefotografer er også tilstede. Synligheden begynder at blive et problem – med en blå og en hvid pose i hånden har man i teorien identificeret sig som illegal flygtning på gennemrejse. Der har allerede været en civilklædt betjent forbi.

Ubeslutsomheden råder oven for Spor 4. Én piller Dannebrogsflaget ned, en anden sætter det op igen.

En hjemløs sælger af Hus Forbi tager opstilling foran cyklen. Manden har langt, tyndt hår og mangler flere tænder i munden.

Da han finder ud af, hvad der foregår, siger han:

»Drøngod idé!«

Et øjeblik senere, da han har tænkt sig lidt om, tilføjer han.

»Men der bliver eddermame tomt dernede, når de alle sammen er flygtet til Nordeuropa.«

Mandag klokken 12:45, Rødby Station

En haltende mand med gråt hår krydser togskinnerne. Ibrahmin Mosul er flygtet fra Aleppo i Syrien over Tyrkiet og er nu på vej til Sverige, hvor han håber at kunne få familiesammenføring med sin kone. Hun er blevet tilbage i Tyrkiet, fordi hun var for svag til at rejse, fortæller han.

Han støtter sig til sin stok og kan ikke gå mere end et par meter, før han bliver nødt til at holde pause. Hans fødder er fulde af store vabler, og han klager over mavesmerter fra det store ar, som gemmer sig på hans mave under hans sweater. Men han vil ikke give op nu:

»Jeg har allerede mistet min søn i krigen. Min kone er den eneste, jeg har tilbage. Jeg vil ikke risikere at miste hende også.«

Han kan ikke blive i Danmark. De danske asylregler betyder, at syriske flygtninge får tilbudt en midlertidig etårig opholdstilladelse med mulighed for forlængelse. I Sverige derimod kan familien få permanent opholdstilladelse.

»I Danmark skal jeg vente et helt år, og så er det ikke engang sikkert, at jeg kan få lov at få hende herop. Det tør jeg ikke vente på. Derfor har jeg besluttet, at jeg bliver ved med at gå, ligegyldigt hvor ondt mine fødder gør.«

Der er 195 kilometer til Malmö.

Mandag klokken 13:00, tankstationen Statoil i Rødby

Diana Jensen venter på, at færgen skal lægge til. Hun er pensionist og har bilen fuld af legetøj og børnetøj, som hun vil give til de syriske flygtninge, når de ankommer.

Hun har svært ved at forstå, at vi i Danmark ikke behandler flygtninge bedre, end vi gør.

»Jeg har selv fem børn, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at hvis verden havde været anderledes, så ville det måske være mig, der stod i den situation, som de her mennesker, nu står i. Det er så ubærligt, at de her mennesker har mistet alt. Især alle dem med børn,« siger Diana Jensen.

Hun står lige nu og venter på en veninde, der ligesom hende selv samlet tøj og legetøj sammen, som de vil aflevere på et af hotellerne i Rødby.

Mandag klokken 13:15, Hotel Stop’n Sleep, Rødby Havn

På rastepladsen foran Hotel Stop’n Sleep står Muhammed Adboul, hans kone Seyla og deres to børn på to og seks år.

Selv om børnene er trætte, tør forældrene ikke lade dem sætte sig, så de kan hvile sig. Forældrene er bange for, at politiet får fat i dem, hvis de holder for lange pauser.

Familien er lige kommet ind med færgen fra Tyskland og har i hast krydset skinnerne for at forsøge at komme ud på motorvejen, hvor de ligesom hundredvis af andre syriske flygtninge, der er kommet til Rødby det seneste døgn, vil gå til Sverige.

»Det værste ville være, hvis vi bliver fanget af politiet her i Danmark. Vores plan har hele tiden været at komme til Sverige. Der kan vi få en fremtid, det kan vi ikke her. Her kan vi risikere, at blive sendt hjem allerede om et år,« siger Muhammed Abdoul.

Manden løfter sin to-årige søn op i den bæresele, som han har båret sønnen i under det meste af familiens flugt. En flugt, der nu har været en måned.

Seyla Adboul lyder træt, da hun siger: »Vi trænger til fred. Vores børn har allerede oplevet alt for mange ting, som børn ikke skal opleve. Bomber, skyderier og venner og familie, der er blevet dræbt.«

Hun holder godt fast i den fem-årige datter med den ene hånd og en plastikpose med mad i den anden hånd.

Selv om de går rask til, har de svært ved at indhente den store gruppe på omkring 150 flygtninge, der længere fremme har passeret den første store vej og nu går langs nødsporet.

Mandag klokken 13:30, en bro over motorvejen E47

På broen over motorvejen står et midaldrende ægtepar og kigger ned på gruppen af flygtninge. De er ikke længere væk, end at man tydeligt kan se de mange forældre, der bærer deres små børn i armene og på ryggen.

En mand står på broen over E47 uden for Rødby og betragter den store flygtningestrøm, der passerer under ham. Pludselig begynder han at spytte ned på menneskemængden, hvorefter han råber til dem, at de skal skride hjem.Tilføjelse: Information har været i kontakt med kvinden på billedet. Hun ønsker at påpege, at hun ikke har noget at gøre med manden, der spytter. Kvinden er frivillig aktivitetsleder hos Røde Kors-butikken i Rødbyhavn og fotograferede fra motorvejsbroen for at dokumentere det, der fandt sted.

En mand står på broen over E47 uden for Rødby og betragter den store flygtningestrøm, der passerer under ham. Pludselig begynder han at spytte ned på menneskemængden, hvorefter han råber til dem, at de skal skride hjem.

Tilføjelse: Information har været i kontakt med kvinden på billedet. Hun ønsker at påpege, at hun ikke har noget at gøre med manden, der spytter. Kvinden er frivillig aktivitetsleder hos Røde Kors-butikken i Rødbyhavn og fotograferede fra motorvejsbroen for at dokumentere det, der fandt sted.

Forrest i den store menneskegruppe går nogle unge mænd og råber:

»Malmoe! Malmoe!«

Gruppen er omringet af politi, der forsøger af beskytte de mange gående flygtninge mod bilerne.

Manden på broen kigger på sin kone, før han begynder at spytte ned på flygtningene, der passerer under broen.

Mandag klokken 15:07, Spejlsalen i Statsministeriet, København

Statminister Lars Løkke Rasmussen (v) adresserer de tv-billeder, som danskerne har set hele dagen. Den danske regering vil nu »række ud« efter den svenske regering, siger Løkke, som indkalder partilederne til drøftelser senere på dagen.

»Det er tydeligt for enhver, at det europæiske asylsystem er under et enormt pres. Flere steder er det reelt brudt sammen. Der er ikke styr på tilstrømningen til Europa, og flere medlemslande lever ikke op til deres ansvar. Det er ikke et problem, som Danmark kan løse alene, ikke mindst fordi, at vi står uden for den fælles asylpolitik. Vi bliver nødt til at finde en fælles løsning.«

Mandag klokken 15:15, asylhotel i Malmø

Eihab Ahmed står med sin familie på et asylhotel i Malmø. Det har været en lang og opslidende rejse, som efter flugten fra det danske hotel i Rødby den foregående nat, nu har nået sin foreløbige afslutning.

Fra Aleppo kom de til Gazianstep i Tyrkiet og videre til havnebyen Izmir. Det var her, en af døtrene brækkede benet, da hun blev påkørt af en bilist. Alligevel valgte de at tage den farefulde færd videre i en båd til den græske ø Lesbos og videre op ad den flygtningerute, som hele verden har kunnet følge med i den seneste uge: De boede på gaden i fem dage i Ungarn, fordi myndighederne forhindrede dem i at tage toget, men blev hjulpet videre af en østriger, der gav dem et lift i sin bil.

»Han var ikke menneskesmugler,« understreger Eihab Ahmed, men en almindelig mand, der hjalp dem og fik en bøde af politiet på 5.000 euro, da han blev taget.

De tog videre fra Østrig op gennem Tyskland indtil konfrontationen med dansk politi.

Han fortæller om flugten ud af vinduet:

»Det var koldt, og mine børn havde ikke nok tøj på. Politiet opdagede og fangede min kone og prøvede at tvinge hende tilbage igen. Men der var en pressefotograf, der tog billeder, og politiet lod os være efter det. Det var en stor hjælp,« siger han.

Senere på natten mødte de nogle danskere, der samlede familien op i deres bil og kørte dem til en togstation, hvorfra de tog videre til Malmø.

Nu bor de på asylhotellet og venter på, hvad der videre skal ske. På spørgsmålet om, hvorfor han ikke bare blev i Danmark, svarer han:

»Jeg har børn og vil gerne have dem til at leve i et humant samfund. Her behandler de folk godt – ikke som andre steder. Før troede jeg, at Danmark var det bedste land efter Sverige, men sådan har jeg det ikke længere. De behandlede os ikke godt,« siger han.

Alligevel vil han godt aflevere en undskyldning for sin illegale gennemrejse til danskerne:

»Jeg undskylder og er flov over, at jeg kom hertil på en ulovlig måde, men jeg havde ikke nogle andre muligheder. Jeg kunne ikke bo i mit eget land.«

Asylsystemet, der er i stykker

Seneste artikler

 • Dansk kontorchef spillede afgørende rolle for FN’s flygtninge-konvention

  13. oktober 2015
  For 64 år siden blev den danske kontorchef Knud Larsen præsident for den FN-konference, der i Genève formulerede Flygtninge-konventionen, som siden har forpligtet verdens nationer til at give asyl til personer på flugt
 • Hvorfor er det så svært for Europa denne gang?

  29. september 2015
  I løbet af 1990’erne tog EU’s dengang 15 medlemslande imod 2,8 mio. Balkan-flygtninge, så hvorfor er det så svært for de nuværende 28 at fordele 120.000? Et større og mere økonomisk uensartet EU er en af forklaringerne, men krisen er også anderledes, siger OECD
 • ’Et usynligt jerntæppe rejses i Europa’

  24. september 2015
  Flygtningekrisen har synliggjort et splittet Europa, som vi troede var væk. Den manglende solidaritet risikerer at skabe et nyt jerntæppe gennem kontinentet med langsigtede konsekvenser, siger EU’s Udvidelseskommissær
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dear Eihab Ahmed and family and to any other refugees who must travel illegally. You do what you must, no need to apologize. In fact it should be us, the Danes as well as every other european, who should apologize to you for not assisting you on your travels. Providing you with medical care, shelter or food. We have the means but not the manners. Hope you find your safe heaven.

Mirna Smesnjak, Marianne Rasmussen, Frans Mark, Uffe Illum, Liliane Murray, Dorte Nielsen, Elisabeth Andersen, Lars Jepsen, Carsten Wienholtz, Wilhelm May, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Jonas Pedersen, Michal Bagger, Ole Jensen, Jens Frederiksen, Rasmus Kongshøj, Jonas Munk Pedersen, David Zennaro, Vibeke Hansen, John Andersen, Torben Selch, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Mortensen, Mads Berg, Steffen Gliese og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Disse historier mister nok til dels deres karakter og politiske drive, når det konstant er små børns tilstedeværelse, der skal bære dem.

Flemming Berger, Kaj Spangenberg, ellen nielsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Aagaard, odd bjertnes og Børge Rahbech Jensen anbefalede denne kommentar

"Manden på broen kigger på sin kone, før han begynder at spytte ned på flygtningerne, der passerer under broen."

Manden udspytter vel blot flertallet af den danske befolknings holdning her i 2015.

Jeg tænker på, om manden ved om, hvad det vil sige at være helt "down and out". Skulle det nogensinde ske for ham selv, ønsker jeg ham al mulig foragt og benspænd fra offentlige myndigheder.

Uffe Illum, Liliane Murray, Torben R. Jensen, Gert Selmer Jensen, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Ole Jensen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Hansen, John Andersen, lars abildgaard, Vivi Rindom, Carsten Mortensen, Mads Berg, Thomas Toft, Jette M. Abildgaard og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

til Holger Madsen:
Jeg håber ikke du har ret, eller at du er enig med manden på broen.
For efter min mening præsenterer han det laveste menneskesyn på denne jord.
se anmeldelse af "hjertets dannelse" af Erling Jepsen i denne avis
Den rammer helt plet.

Marianne Rasmussen, Liliane Murray, Gert Selmer Jensen, Elisabeth Andersen, Ole Frank, Ole Jensen, Dan Johannesson, Vibeke Hansen, John Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Hansen, Steffen Gliese og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

til Poul Anker Sørensen.
Nej, jer er absolut ikke enig med manden på broen.
Jeg burde nok ikke have skrevet flertallet af den danske befolkning, men flertallet i det danske folketing i stedet for.

Uffe Illum, Liliane Murray, Elisabeth Andersen, Ole Jensen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, David Zennaro, John Andersen, lars abildgaard, Calle Hansen, Thomas Toft, Peter Hansen, Steffen Gliese, Jette M. Abildgaard og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes, at vi faktisk ser, at den danske befolkning er helt anderledes imødekommende, end vi har troet, at den var (blevet). Politikerne er på flugt fra deres synspunkter, Dansk Folkeparti får ikke et ben til jorden - og det er skræmmende, at Europa ikke i højere grad kan tackle en situation som den foreliggende, hvor reelt promiller af vores befolkningstal flygter hertil.
Når det er sagt, må man også hylde alle gode ønsker om hjælp til at gøre livet i en række lande tåleligt.

Jens Jørn Pedersen, Liliane Murray, Ole Frank, Tino Rozzo, Henrik Thiesen, Lars Hansen, Ole Jensen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Svenskerne bor modsat danskerne i et lykkeligt land, som folk flygter til og ikke undgår, eller flygter fra!

Liliane Murray, Poul Sørensen, Rasmus Kongshøj og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvis Danmark er forpligtet til at registrere flygtningene, inden de evt. kan modtages i Sverige, må Tyskland og Østrig vel forinden have haft den samme forpligtelse. Hvis man ikke har tænkt sig at bebrejde tyskerne, at de lod dem fortsætte til Danmark, uden at standse og registrere dem, burde der vel heller ikke være noget i vejen for, at Danmark bare lod dem fortsætte til Sverige.

Gert Selmer Jensen og John Christensen anbefalede denne kommentar

Er der nogen der vil være så venlig at anmelde denne usle mandsling til politiet, spyt er vold!!

http://www.dr.dk/nyheder/indland/hoejesteret-spyt-er-vold

Marianne Rasmussen, Liliane Murray, Torben R. Jensen, Gert Selmer Jensen, Elisabeth Andersen, Ole Frank, Ole Jensen, Jakob Johannsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Jeg ved, at man ikke skal være så følelsesladet, men billedet af manden der står på en bro og spytter på de mennesker der går nedenunder, for mig til at græde.

Uffe Illum, Liliane Murray, Poul Sørensen, Torben R. Jensen, Gert Selmer Jensen, Ole Frank, Per Torbensen, Søren Jensen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Hansen, Karsten Hald Nielsen, Thomas Andersen, Anna Holmgaard, Benta Victoria Gunnlögsson og Thomas Toft anbefalede denne kommentar
Christian Nymark

Jeg er tilfældigvis just hjemvendt efter en tur fra Rødby til København. På turen samlede jeg nogle blaffere op - og jeg får tårer i øjnene af at tænke på stodderen har spyttet på dem!?
En af dem var en 15-årig dreng fra Afghanistan; jeg tror hans forældre var døde eller væk. Han havde en onkel i Malmö og nu venter jeg som et nervevrag på at høre om han kom hele vejen, de skide 34 minutter turen fra hovedbanen til Malmö den tager.
Hvorfor spytter han på ham?

Liliane Murray, Søren Jensen, Elisabeth Andersen, Michal Bagger, Poul Sørensen, Ole Jensen, Dan Johannesson, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, David Zennaro, John Andersen, Torben Selch og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Først blev Danmark en krigsførende nation. Så var der Muhammed-tegningerne. Nu har vi en regering, der sætter annoncer i udenlandske aviser for at skræmme asylansøgere væk. Kan vi synke dybere? Gudskelov rører positive kræfter nu på sig i folkedybet. Jeg håber, de/vi er stærke nok til at blive flertal.

Marianne Rasmussen, Uffe Illum, Liliane Murray, Keld Sandkvist, Flemming Berger, Jørgen Randrup Lassen, Helmut R., Michal Bagger, Poul Sørensen, Ole Jensen, Dan Johannesson, Rasmus Kongshøj, Bjarne Tingkær, David Zennaro, John Andersen, Torben Selch, lars abildgaard, Benta Victoria Gunnlögsson, Poul Anker Sørensen, Peter Günther og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Så vidt vides kan civilsamfundet godt hjælpe flygtningene med et gratis lift til tog/færge til Sverige, hvis vi ikke kan sende dem i busser.
Lad dem passere og få så styr på de grænser, ellers forsvinder lovenes legitimitet. Hvilket er en meget høj pris.
Syrere og andet godtfolk, kan altså ikke bare selv bestemme deres destination efter at krydse 5-6 sikre og fredelige lande - det går helt galt!

John Christensen

Stop trafficing!

John Christensen

Hvor fanden er UNHCR?
Hjælp i nærområder NOT!

Jørgen Mathiasen

Man undrer sig gang på gang over kommentarerne her.
Den spyttende mand på billedet er repræsentativ for et flertal af danskere. Hvor stort det flertal er, overlader jeg til andre at vurdere, men det kræver kun et halvt øre at høre, at retsforbeholdet står ved magt. Og et halvt øje at konstatere, at dette retsforbehold hos de fleste undersåtter suppleres med ønsket om færrest mulige flygtninge. Nu er det så i Ekstra Bladet at man kan se konstateringen af, at mange af de aktuelle syriske flygtninge hurtigst muligt vil væk fra DK, som de ikke har noget godt at sige om: De kender til enkeltheder i dansk asyllovgivning.

Det nye er, at det lille kongeriges regering og parlament har indset, at det aktuelle problem fordrer en europæisk løsning, og at det ville øve betydelig skade for landet, hvis man fortsatte med at sige, at man ikke ville høre tale om den slags.

I dansk politik er der hverken mangel på hverken krumspring, figenblade eller selvros. DK tager kvoten. simpelthen fordi landet ikke kan være andet bekendt eller undslå sig. Det må bare ikke være en del af en fordeling EU-kommissionen har udarbejdet.

Lars Hansen, Ole Jensen, Jørgen Garp, Henriette Bøhne og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

Det punkterer vist alle de myter om at flygtningene ikke har sat sig ind i asyl reglerne....

Kaj Jensen, Per Torbensen, Flemming Berger, Kaj Spangenberg, ellen nielsen, Rasmus Valentin og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

"Først blev Danmark en krigsførende nation. Så var der Muhammed-tegningerne. Nu har vi en regering, der sætter annoncer i udenlandske aviser for at skræmme asylansøgere væk. Kan vi synke dybere? Gudskelov rører positive kræfter nu på sig i folkedybet. Jeg håber, de/vi er stærke nok til at blive flertal."

Og før da, imens og siden, er vi en udbytternation med en reaktionær handelspolitik og en fortid som koloniherre. Sammen med alle vore fine venner i 'det europæiske'.

Manden som spytter understreger at hvor tynd, den borgerlige, civilisatoriske fernis er. Flygtningenes Herre, kunne man måske med en smule litterær kreativitet kalde os.

Uffe Illum, Liliane Murray, Helmut R., Ole Jensen, Rasmus Kongshøj, peter fonnesbech og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Jan Mogensen
Sådan kan man betragte det. Man kan også , som EB, observere at de gennemstrømmende flygtning taler godt engelsk: Det er ressourcestærke mennesker, som ikke har nogen planer om at blive i DK. Netop de lettest integrerbare. De andre kommer også, og dermed har dansk kortsigtethed fremkaldt nøjagtigt det, som det skulle forhindre.

Liliane Murray, Calle Hansen, John Andersen, David Zennaro, Vibeke Hansen, Henriette Bøhne og John Liebach anbefalede denne kommentar

Dette latterlige spyttende svin er ikke repressant for os. Men hvordan hjælper vi, uden at miste vores land? Hvis det er lovligt, vil jeg godt give et lift, om det så gik direkte til Malmö. Men hvor mange gange skal turen over Øresund tages? Og hvor meget skal folkepensionen sættes ned før kassen stemmer?

Kim Houmøller, hvor lidt vi end ønsker os det - så repræsenterer denne spyttende mand altså os. Han er dansk, han er et menneske, pas på med dehumaniseringen og banaliseringerne.

Liliane Murray, Calle Hansen, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

@Peter Jensen - Du kan kun tale for dig selv! Hvad andre mener og føler, ved du af gode grunde ikke.

Gert Selmer Jensen, Ernst Enevoldsen, Poul Sørensen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Kim Houmøller, bemærk at du selv indledte med at tale på andres vegne; naturligvis er det muligt for os at gøre dette, ligesom det er muligt for både mig og dig at erhverve os viden om/indtryk af hvad andre i forskellig grad mener og føler. I tilfældet den spyttende mand i særdeleshed.

lars abildgaard

og nu er danmark sørme også kommet på forsiden af bbc pga af den anti- migrant kampagne som støjsenderen har i iværksat -suk.

http://www.bbc.com/news/world-europe-34173542

Holger Madsen, Uffe Illum, Jonas Pedersen, Poul Sørensen, Ole Jensen, Dan Johannesson og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Ja det kan ikke gå hurtigt nok med at få HTS til FN - så Centrum Venstre og Centrum Højre - fortsat kan bifalde bombningen af mellemøsten - nu intensiveret imod syrien, i den ene ende - og HTS kan forsætte sin politik internationalt med at få lukket for flygtninge-rusen i den anden ende. Ovenover står danskeren så og spytter på dem. smukt DK!

Liliane Murray, Shafi M. og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Karsten Hald Nielsen

Manden på broen er et godt billede på en DF (og V?) kernevælger . I virkeligheden udtrykker han blot i handling, hvad DF og Inger Støjberg udtrykker i ord. Regeringen erklærer Danmark for et kristent land, og har i Inger Støjberg opfundet en helt særlig udgave af 'Den Barmhjertige Samaritaner'.

Ole Frank, Torben R. Jensen, Poul Sørensen, John Andersen, Ole Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Det forfærdelige ved den nuværende situation er, at de flygtninge, der virkelig har brug for vores hjælp, er dem, der sidder i de usle lejre i nærområderne. Som ikke har midlerne, uddannelsen, sproget og kræfterne til at flytte sig væk fra elendigheden. Dem, der vandrer nu, skal nok klare sig, hvor de måtte ende med at slå sig ned.

Og må jeg så lige tilføje, at INGEN fra de forskellige fløje i den nuværende situation har noget at lade hinanden høre. De verbale spytklatter flyver i lige høj grad fra både venstre og højre!

Per Torbensen, Vibeke Rasmussen, ellen nielsen, Kim Houmøller, Hans Aagaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Flygtningene ønsker angiveligt at komme til Sverige. Det er derfor de rejser fra Tyskland. Og vejen går over Danmark. Mange fortæller jo også at de har familie og venner i Sverige, som i mange år har haft ganske mange syrere boende.

Hans Aagaard, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Jeg har i langt tid beskæftiget mig med sammenligninger af de klassiske Molbo historier, og de "MOLBO-HISTORIER "som udspiller sig jævnligt i det politiske liv idag.

Problemet i alle historierne er en udtalt mangel på at ræsonnere korrekt, og se de klare årsagssammenhænge, der følger med en problemløsning og alle dens konsekvenser på lidt længere sigt.

Storken i kornmarken.
En sommer, da kornet stod højt på marken, havde molboerne fået besøg af en stork.
Den havde fået den grimme vane at spankulere frem og tilbage på deres mark for at fange frøer. Og det var jo en slem historie, for molboerne var meget bange for, at den skulle trampe al kornet ned på marken. De talte længe sammen frem og tilbage om, ... ... hvordan de skulle få den jaget bort. Til sidst blev de enige om, at hyrden skulle gå ind i kornet og drive storken ud.
Men lige da han stod og skulle gå ind i kornet, opdagede de, at han havde sådan nogle store og brede fødder, og så blev de bange for, at han skulle træde mere korn ned end storken.
Dér stod de - . Endelig fik en af dem en god idé! han foreslog, at man skulle bære hyrden ind på marken, så kunne han da ikke træde kornet ned.
Det syntes de alle var et godt råd. De gik derfor hen og løftede markleddet af og satte hyrden op på det; ... .. og så bar otte mand ham ind i kornet, for at han kunne jage storken ud.
På den måde trådte hyrden ikke spor korn ned med sine store fødder.

Ja, her lykkedes det faktisk at undgå, at hyrden trådte kornet, og de var så tilfredse med at have løst problemet, at 6 mand gladeligt bær ham ind på marken, og trådte mindst 6 gange så meget ned som hyrden kunne have gjort med sine store fødder.

Molboerne i de gamle historier er langt hen ad vejen tilgivet på grund af deres bondske enfoldighed og ganske få års skolegang.

Det samme kan vist ikke siges om nutidens politikere.
De er langt fra enfoldige og de fleste af dem har en akademisk baggrund.

Jo, Støjberg,s forslag om en annoncekampagne i Mellemøsten vil helt sikkert virke.
Der vil komme langt færre flygtninge til Danmark, og historien vil osse ende med at bringe bragt i store internationale medier for den er for "god" til at gå under radaren her.

Og når det sker, ( nu er vi ved det videre ræsonnement og dets konksekvenser) så vil Danmarks internationale omdømme lide et stort knæk, og omverdenen vil ses foragteligt til vores side.
Højt uddannet international arbejdskraft vil straks udelukke Danmark som et mulig at slå sine folder, ovs.

Og så er vi tilbage ved vores historiske arv hos de gamle Molboer.

Godaw, do.

Uffe Illum, Liliane Murray, Flemming Berger, Shafi M., Poul Sørensen, Rasmus Kongshøj og Karsten Hald Nielsen anbefalede denne kommentar
Karsten Hald Nielsen

Manden der spytter er naturligvis også et offer. Offer for en skræmmekampagne, der har dæmoniseret de mennesker (fra de muslimske lande), som kommer til Danmark. Når 'svage' mennesker bliver bange, kan man manipulere dem til irrationelle og agressive holdninger. Frygt udleves som vrede, og vreden skal have en genstand, en 'uniform'. Der er ingen mening i at hænge manden ud med foto mm, og drive hetzkampagne mod ham, det er en usmagelig form for psykisk terror, som ikke kan bringe ham til fornuft, men kun gøre ham endnu mere bange. Men hans handling er interessant som et 'skræmmebillede' på, hvad 'skræmmekampagner' og dæmoniseringer kan føre til. Vi almindelige mennesker burde alle blive klogere af at se dette eksempel.

Uffe Illum, Liliane Murray, Karsten Aaen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Jeg håber at spyttemandens venner, familie, kolleger og naboer ser billedet. Det ville heller ikke gøre noget, hvis man fandt frem til ham, og fik ham til at forklare sig. Sådan et regulært møgsvin skal ikke bare have lov at gemme sig.

Torben R. Jensen, Gert Selmer Jensen, Tino Rozzo, Shafi M., John Andersen, Poul Sørensen og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

lad dem da passere gaden. Eventuelt kunne man hjælpe dem videre uden at registrere dem. Mine tanker går til de millioner der ikke har råd til at betale menneskesmuglere, og som er strandet i nærområderne. De penge vi bruger her kunne være brugt meget bedre der.

Flemming Berger, ellen nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Spyttemanden spytter naturligvis kun fordi det politiske systems årtierlange appeasement af højreradikale holdninger, har gjort den slags adfærd stueren. Uden Kjærsgaard og Støjberg, ingen spyttemand. Men det ændrer ikke på han stadig selv er ansvarlig for sine handlinger; han er stadig et møgsvin.

Kell Nydén, Uffe Illum, Liliane Murray, Torben R. Jensen, Shafi M. og John Andersen anbefalede denne kommentar

Karsten Nielsen
Der er altså en gruppe mennesker der har et fascistisk sindelag - det kan vel ikke have undgået din opmærksomhed i disse tider....

Liliane Murray, Flemming Berger og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

@Peter Nielsen:

Enig. Tænk hvor meget hjælp i nærområderne man kunne have fået for de penge, vi gladeligt knalder af på dræberfly der ikke kan flyve og håndværkerfradrag.

Flemming Berger, Elisabeth Andersen og Lene Kruhoffer anbefalede denne kommentar

Om sR regeringens stramninger på familiesammenføring reelt har gjort en forskel, ved jeg ikke. Og at regeringens akutstramninger og tåbelige annoncer skulle være årsag til, at flygtningene går udenom Danmark, mener jeg er vås. Langt de fleste flygtninge/migranter har været under vejs flere måneder, før de kom her. En del havde faktisk haft planer om at bosætte sig i nebolandet, men måtte konstatere, at det ikke var muligt. USA kendte dårligt nok Danmark som et selvstændigt land, før Helle Thornings famøse selfie blev Verdenskendt, så at tro, at livstruede mennesker fra Mellemøsten og Nordafrika er inde i dansk bistandshjælp, endsige hvad købekraften er, synes jeg er lige overdrevet nok. Sverige er nok det land, der kendes bedst på de kanter. Grunden viser sig jo også at være familierelationer. Når det så er sagt, er jeg langt fra stolt over "mit" Danmark. Der hører egoisme og smålige fordomme ikke hjemme. Faktisk var jeg naiv nok til at tro, at hovedparten af befolkningen som minimum kunne forholde sig til fakta og ikke hoppede på al landskens skræmmebilleder. Uagtet jeg foragter Lars Løkke for det blå blok må opfatte som brud på valgløfter, synes jeg det er klogt af ham at agerer, som han tilsyneladende vil gøre, over midten. Så vidt jeg kan forstå, er vi tæt på at søsætte en fælles flåde i Middelhavet, og samtidig er optimistiske med det FN mandat, vi har bedt om til yderligere muligheder. Det må være vejen, at tage fælles kontrol med de ydre grænser og så iøvrigt fordele ansvaret ligeligt.

Jens Frederiksen

Hvornår er der i Europa sidst blevet spyttet efter mennesker på gaden? Det var vel da tyskere og østrigere spyttede efter jøder. I historisk sammenhæng er 80 år kun kort tid.

Kell Nydén, Uffe Illum, Liliane Murray, Søren Jensen, Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Lene Kruhoffer, Shafi M., Poul Sørensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Hvad om svenskerne, tyskerne, nordmænd og østrigere indrykkede annoncer i deres respektive lande med: Køb svensk (eller tysk osv), og kan du finde bedre og billigere produkter fra andre lande så køb tysk, norsk, østrigsk, du behøver ikke købe usolidarisk dansk eller ungarnsk!

Spytteren står på en kendt lokation, på et kendt tidspunkt med en mobil telefon i hånden. Han er fotograferet og hans handlinger dokumenteret, så hvis nogen genkender personen på billedet må vi håbe på at de er anstændige nok til at anmelde personen til politiet eller at vedkommende melder sig selv. Således at verden kan se at vi har love her i landet og at vi tager behandlingen af fremmede mindst lige så seriøst, som behandlingen af vore egne borgere.

Liliane Murray, John Andersen, Shafi M. og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Amer Muhammed er sammen med sin kone og tre børn flygtet fra Syrien. De håber på at komme til Sverige, hvor de i forvejen har familie, og hvor de kan få permanent opholdstilladelse....
Sigrid Nygaard

Dét tror jeg simpelthen ikke på...
Sverige har også asylregler, så alle får ikke bare permanent opholdstilladelse...

Hvad med årsagerne?

Er de mange flygtningeproblemer ikke et resultat af diverse borgerkrige i kølvandet på USA´s og allieredes løgnagtige krig i Irak og Afghanistan som i anden hånd udløste "det Arabiske forår" og oprøret imod diverse magthavere? Er det ikke det man skal fokusere på?

Her burde FN have en meget større rolle at spille og NATO´s styrker burde nedlægges og styrken høre under FN og sættes ind FØR diverse borgerkrige startes med en masse flygtninge til følge.

Også FN burde demokratiseres således at internationale afgørelser træffes med et kvalificeret flertal og ikke via Sikkerhedsrådet og dets medlemmer som kan nedlægge veto.

Ivar Nielsen
Det kan ikke lade sig gøre, så vil foragtlige bevægelser som IS og despoter i realiteten få fripas til at gøre hvad de vil...

Det der står tilbage efter i dag og i går er, at ingen flygtninge har venner eller familje i Danmark som de vil kendes ved - næsten uanset hvor desperat en rejse de er ude på.... og det er fandme sørgeligt. :-(((

Min opfattelse af danmark og danskerene er ved at ændre sig ... det gør ondt...

Holger Madsen, Liliane Murray, Calle Hansen, Rasmus Kongshøj, Poul Sørensen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Kan vi bebrejde hvis nogen i udlandet spørger, - hvordan kan Danmark det lykkeligste land i verden opføre sig så ubarmhjertigt over for folk som flygter fra krig.

Holger Madsen, Liliane Murray, Søren Jensen, Calle Hansen, Lene Kruhoffer, Rasmus Kongshøj, Shafi M. og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar

Kvinden ved siden af spytte-manden er ikke hans kone:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/oejenvidne-bekraefter-spytte-mand...

EU skal handle nu. At nogen land følger Dublin forordningen og andre ikke gør viser med alt tydelighed at noget ikke fungerer. Hermed et forslag til en fordelingsnøgle, som helt enkelt kan give et udgangspunkt for en retfærdig fordeling af flygtninge mellem EU landene. Kigger man lidt på tallene og sammenholder dem med viden om de enkelte stater er det efter min mening ikke helt ved siden af. Kommentarer og forbedringsforslag er velkomne. Mon ikke Danmark kan klare 17000 ud af en million?

(Medlemstats_befolkning/EU_Befolkning)*(Medlemsstat_BNP_pr_Capita/EU_ gennemsnit_BNP_pr_Capita)*BNP_PPP = Andel_Af_Migranter

PPP=Purchasing power parity

Anvender man denne simple model som udgangspunkt får man følgende fordeling på 1.mill flygtninge med EU_Befolkning=507.4 mill og EU_gennemnit_BNP_pr_Capita=27300 (Bemærk at BNP_PPP får totaler til ikke at gå op, men at det er mere retvisende end blot forholde sig til befolkningstørrelse og BNP). Ønsker man selv at regne med forskellige scenarier for danmark ganger man blot antallet af migranter i EU totalt med 0.016994.

Land Befolkning i mill Antal Flygtninge
Germany 80.8 244476
United Kingdom 64.3 186472
France 65.9 149150
Italy 60.8 112826
Spain 46.5 79609
Netherlands 16.8 56129
Poland 38.5 35154
Belgium 11.2 31271
Sweden 9.6 29304
Austria 8.5 27412
Denmark 5.6 16994
Ireland 4.6 15824
Czech Republic 10.5 14645
Finland 5.5 13103
Portugal 10.4 12532
Romania 19.9 11326
Greece 11 11206
Hungary 9.9 8991
Luxembourg 0.5 7053
Slovakia 5.4 6163
Estonia 1.3 3231
Lithuania 2.9 3114
Croatia 4.2 2880
Bulgaria 7.2 2877
Slovenia 2.1 2844
Latvia 2 1626
Cyprus 0.9 1292
Malta 0.4 567

Alle grunddata er hente fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union

Kell Nydén, Holger Madsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Skræmmekampagnen virker

Arh, det kan man ikke helt påstå. Den har følgende problem: 1) Resten af verden synes vi er latterlige, hvilket de har ret i og 2) Af frygt for åbenlyse brud på Dublin tager man alligevel imod alle dem, som godt ved, at Danmark er lort og Sverige er fedt.

Fordele indtil videre: Ingen. Ulemper: Mange.

@Anders Greve
Fed udregning, kan du evt. lave den på baggrund af de kendte antal af syriske flygtninge i Europa? De findes her: http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php

@benjamin bach

Med 4.088,099 flygtninge giver det følgende fordeling. Bemærk jo større antal flygninge jo mere usikkerhed grundet PPP faktor. Så jeg har i dette tilfælde tilrettet med at gange med 0.92 så forhold er nogenlunde intakte og total i nogenlunde overensstemmelse med total flygtninge. Vil gerne understrege at det er en forsimplet model udtænkt på 5 minutter, mere for at bevise at det ikke behøver at være så svært at lave en vejledende nøgle som rammer nogenlunde.

Germany 919488
United Kingdom 701331
France 560961
Italy 424343
Spain 299414
Netherlands 211105
Sweden 110216
Poland 132214
Belgium 117610
Austria 103098
Denmark 63915
Finland 49280
Ireland 59516
Greece 42148
Portugal 47134
Czech Republic 55080
Romania 42599
Hungary 33815
Slovakia 23178
Luxembourg 26528
Croatia 10832
Bulgaria 10820
Slovenia 10696
Lithuania 11712
Latvia 6117
Estonia 12152
Cyprus 4860
Malta 2132

Sider