Læsetid: 4 min.

Da Støjberg narrede verden

Udlændingeministeriet er tilsyneladende lykkedes med at sprede budskabet om, hvor restriktive de danske regler er for asylansøgere. Men de mest opsigtsvækkende punkter i ministeriets annonce har slet ingen relevans for langt størstedelen af de syriske flygtninge
Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har kaldt de omstridte flygtningeannoncer saglige og nøgterne. Ifølge eksperter er de dog snarere vildledende.

Anthon Unger

12. september 2015

Historien gik verden rundt, da Inger Støjbergs (V) længe ventede flygtningeannonce i mandags blev indrykket i en række libanesiske aviser og hængt op på danske asylcentre. Med kongekrone og stempel fra det danske Udlændingeministerium i bunden.

Internationale medier som New York Times og BBC hæftede sig ved annoncen, som blandt andet fremhæver de stramninger, den tidligere og nuværende regering har gennemført på flygtningeområdet.

»Formålet er at informere sagligt og nøgternt om forholdene i Danmark, som regeringen er i fuld gang med at stramme op på,« skrev Inger Støjberg på sin facebookprofil.

Men annoncen er misvisende, idet flere af de regler, den fremhæver, kun gælder for et fåtal af de syriske flygtninge. Det mener en række eksperter, der vurderer, at annoncens modtagere dermed får et forkert indtryk af forholdene i Danmark. Ifølge eksperterne har annoncen nærmere til hensigt at manipulere end at informere »sagligt og nøgternt« om den danske lovgivning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Arendal
  • David Zennaro
  • Grethe Preisler
Torben Arendal, David Zennaro og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Om dette er godt eller skidt, afhænger af hensigten.
Skidt, hvis man ønsker ubegrænset tilstrømning - uden at se på behovet hos de forskellige grupper.
Godt, hvis antallet af bekvemmelighedsflygtninge skal begrænses mest muligt for at give mere plads til dem, der virkelig er i nød.
Skidt, hvis man vil undgå mange flere "danskere" som løndumpende arbejdskraft, til erstatning for dovne og uduelige velfærdsdanskere.
Godt, hvis man vil give humanitært ophold til tilsvarende flere nødlidende, uden at ville gøre dem til danskere gennem bureaukratiske kategoriseringer.
Den generelle modstand i landet kommer af, at alle "flygtninge" skal integreres , lære dansk og være indvandrere.
Samtidig svigtes den hjælp der er tvingende nødvendig til mange, fordi pengene prioriteres forkert.
Man må lære at sige nej til nogen, for at kunne sige ja til andre.

René Pedersen, Frede Andressen og Lennart Kampmann anbefalede denne kommentar

*Leo Nygård
Jeg synes bare lige jeg vil sige, at jeg synes, du skal lave en straksopbremsning og overveje, om du måske ikke bare er ved at fare vild i nej og ja?

Mon ikke Inger Støjbergs annonce får modsat virkning, jeg mener hvis en familie på 3-4 personer skal klarer sig for 100 kr. i en flygtningelejer, så ville jeg da se det som en invitation fra den danske stat!

Bodil Waldstrøm

Som jeg skrev i en anden tråd om samme emne:
Den annonce får mig til at tænke på Jesper Tynells "Mørkelygten". Jeg er helt sikker på, at intet er overladt til tilfældighederne. Hvis noget i annoncen vildleder, er det, fordi det er meningen, at det skal vildlede.

Jette M. Abildgaard, Mads Berg, Karsten Aaen, Niels Nielsen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Jens Jørn Pedersen: overvurdere, hvad embedsmændene er i stand til?
I øvrigt er jeg bange for, at jeg ved en fejl kom til at klikke på "stødende kommentar" ved din kommentar - jeg fik pludselig besked om, at anmeldelsen var modtaget. Jeg håber ikke, det tages alvorligt af admin.

Jens Jørn Pedersen

Bodil Waldstrøm, det er ok. Det er vel Støjministeren der støber kuglerne. I det mindste må hun stå mål for dem efterdags!

Bodil Waldstrøm

Jens Jørn Pedersen. Ja, jeg mener også, at det er IS, der stiller embedsmændene en specifik opgave, som de så er eksperter i at udføre.

Det ligner den vildledning der foregår i alle landets kommuner: du kan ikke søge fleksjob - jo du kan og kommunen skal have svarfrister på hjemmeside - du kan ikke søge ressourceforløb og førtidspension gives kun til døende - du kan ikke få forlænget dine sygedagpenge og da vi ikke har givet dig en afgørelse og kun en vurdering kan du heller ikke klage - intet af det passer - men vildledningen har nøjagtig samme formål - at holde de trængende væk fra kassen

Jette M. Abildgaard, Ebbe Overbye, Karsten Aaen, Niels Nielsen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Kære Jens Jørn Pedersen. Jeg tror, at IS har sagt, hvad hun ønsker at kommunikere ud, og så er det op til embedsmændene at få det formuleret sådan, at det ikke er usandt, hvad der står. Har du læst Mørkelygten?

Jens Jørn Pedersen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg har nu orienteret mig led omkring Mørkelygten. Titlen er interessant og kan forstås på mindst 2 måder. Jeg vil læse bogen!

Læste kommentaren "Det må næsten være ulovligt"... Og indrømmet... Jeg grinte faktisk lidt. Hvornår har det holdt noget som helst statsligt/kommunalt/offentligt tilbage, at en given praksis er ulovlig? Og nu vi er igang... Hvad forskel gør det, om noget er ulovligt eller ej? Det er også - helt firkantet - ulovligt at fragte flygtninge.

Anyway. Annoncen: Var formålet ikke at ramme potentielle asylansøgere/flygtninge/migranter sådan helt generelt uanset nationalitet? Er det så ikke lidt forfejlet, at tolke den udfra et rent syrisk synpunkt?

Så vidt jeg lige har kunnet søge mig frem til, så blev annoncen planlagt, og debatteret heftigt, allerede i juli måned - altså lang, lang tid før de syriske flygtninge blev et 'emne' her i DK (dumt ordvalg, men i mangel af bedre).