Nyhed
Læsetid: 4 min.

Da Støjberg narrede verden

Udlændingeministeriet er tilsyneladende lykkedes med at sprede budskabet om, hvor restriktive de danske regler er for asylansøgere. Men de mest opsigtsvækkende punkter i ministeriets annonce har slet ingen relevans for langt størstedelen af de syriske flygtninge
Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har kaldt de omstridte flygtningeannoncer saglige og nøgterne. Ifølge eksperter er de dog snarere vildledende.

Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Indland
12. september 2015

Historien gik verden rundt, da Inger Støjbergs (V) længe ventede flygtningeannonce i mandags blev indrykket i en række libanesiske aviser og hængt op på danske asylcentre. Med kongekrone og stempel fra det danske Udlændingeministerium i bunden.

Internationale medier som New York Times og BBC hæftede sig ved annoncen, som blandt andet fremhæver de stramninger, den tidligere og nuværende regering har gennemført på flygtningeområdet.

»Formålet er at informere sagligt og nøgternt om forholdene i Danmark, som regeringen er i fuld gang med at stramme op på,« skrev Inger Støjberg på sin facebookprofil.

Men annoncen er misvisende, idet flere af de regler, den fremhæver, kun gælder for et fåtal af de syriske flygtninge. Det mener en række eksperter, der vurderer, at annoncens modtagere dermed får et forkert indtryk af forholdene i Danmark. Ifølge eksperterne har annoncen nærmere til hensigt at manipulere end at informere »sagligt og nøgternt« om den danske lovgivning.

»Man lader, som om at reglerne omfatter alle, der kommer fra Syrien,« vurderer jurist og adjunkt ved Aalborg Universitet Jesper Lindholm, der også er tidligere ansat ved FN’s Flygtningehøjkommissariat.

Vildledning

For det første står der i annoncen, at »udlændinge med midlertidig opholdstilladelse ikke har ret til familiesammenføring gennem det første år«. Det gælder dog kun flygtninge, der falder under udlændingelovens paragraf 7, stk. 3, som blev vedtaget af den tidligere regering i 2014. Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at kun 6,2 procent af de flygtninge, der har fået asyl i Danmark i 2015, falder i den kategori.

Langt størstedelen af flygtningene får asyl i henhold til Flygtningekonventionen og kan derfor få familiesammenføring allerede efter tre måneders tid.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm kalder annoncen for »vildledende« og »egnet til fejllæsning«.

»Det her er ikke informationsformidling. Det er simpelthen vildledende. Det er helt umuligt ikke at læse det sådan, at familiesammenføring har meget lange udsigter for flygtninge. Det er jo helt unfair, når det kun vedrører den mindste del af den syriske gruppe,« siger Andreas Kamm.

Til og med juli i år har 3.646 syrere ifølge en foreløbig optælling fra Udlændingestyrelsen opnået asyl i Danmark. Heraf har kun 11 procent fået ophold gennem de nye regler om midlertidig asyl.

Ikke neutralt

I annoncens næste punkt står der, at udlændinge tidligst kan få permanent opholdstilladelse efter fem år, og at de »inden da risikerer at få inddraget deres opholdstilladelse«. Også det punkt angår primært flygtninge, der får midlertidigt ophold gennem udlændingelovens paragraf 7, stk. 3, eftersom den gruppe får revurderet grundlaget for deres opholdstilladelse en gang om året.

Risikoen er imidlertid langt mindre for det store flertal af syriske flygtninge, der opnår status af konventionsflygtninge, da der ikke er praksis for at revurdere deres opholdsgrundlag, med mindre der sker markante forandringer i hjemlandet. Dermed giver det punkt i annoncen heller ikke et retvisende billede af de danske forhold. Det vurderer forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen.

»Det er ikke faktuelt forkert, men det er omvendt ikke en neutral formidling af forholdene i Danmark,« siger han.

»I praksis handler det kun om den mindre gruppe, der får opholdstilladelse efter de nye regler om midlertidigt asyl. Men hvis formålet er at fremstille de danske forhold i så negativt et lys som muligt, så kan man vel godt sige, at det giver mening at have med i sådan en annonce.«

Jesper Lindholm vurderer, at teksten i annoncen er »sat på spidsen«.

»Ministeriet skyder lidt med spredehagl og får det til at lyde, som om reglerne gælder bredere, end de gør,« siger han.

Helt malplaceret

Mange af de flygtninge, der på vej gennem Danmark har ladet sig interviewe af medierne, har givet udtryk for, at de hellere vil til Sverige på grund af de danske muligheder for familiesammenføring. De har tilsyneladende forstået reglerne på den måde, som de beskrives i Inger Støjbergs annonce, der har cirkuleret i internationale medier. Ifølge deres udtalelser synes de således at have antaget, at den begrænsede ret til familiesammenføring også vil gælde for dem. Men størstedelen af dem ville formentlig have lige så gode muligheder for at få hurtig familiesammenføring i Danmark som i Sverige.

»Det er utroligt, at regeringen kan slippe afsted med at give oplysninger om Danmark, som er fuldstændigt misvisende, og at hele verdens aviser bare sluger det råt,« siger Michala Bendixen, der er formand for organisationen Refugees Welcome, der tilbyder juridisk assistance til asylansøgere.

Et tredje punkt i annoncen understreger, at asylansøgninger, der er »åbenbart grundløse«, bliver afvist med det samme. Men det er helt unødvendigt at understrege over for de syriske flygtninge i Libanon, vurderer Andreas Kamm, eftersom 98 procent af syrerne, der kommer til Danmark, får asyl, og ingen sorteres fra i den såkaldte åbenbart grundløsprocedure.

»Det er helt malplaceret,« siger Andreas Kamm.

»Rent forvaltningsmæssigt er det ikke i orden. Ministeriet har en forpligtelse til at informere korrekt, men det her er simpelthen vildledende.«

Det har ikke være muligt at få en kommentar fra udlændingeminister Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Jeg er bange for, at hun snyder Danmark mere end resten af Verden!

*Leo Nygård
Jeg synes bare lige jeg vil sige, at jeg synes, du skal lave en straksopbremsning og overveje, om du måske ikke bare er ved at fare vild i nej og ja?

Mon ikke Inger Støjbergs annonce får modsat virkning, jeg mener hvis en familie på 3-4 personer skal klarer sig for 100 kr. i en flygtningelejer, så ville jeg da se det som en invitation fra den danske stat!

Bodil Waldstrøm

Som jeg skrev i en anden tråd om samme emne:
Den annonce får mig til at tænke på Jesper Tynells "Mørkelygten". Jeg er helt sikker på, at intet er overladt til tilfældighederne. Hvis noget i annoncen vildleder, er det, fordi det er meningen, at det skal vildlede.

Jette M. Abildgaard, Mads Berg, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Det må næsten være ulovligt.

Jens Jørn Pedersen

Kære Bodil Waldstrøm, nu skal vi jo ikke overvurdere ;-)

Bodil Waldstrøm

Jens Jørn Pedersen: overvurdere, hvad embedsmændene er i stand til?
I øvrigt er jeg bange for, at jeg ved en fejl kom til at klikke på "stødende kommentar" ved din kommentar - jeg fik pludselig besked om, at anmeldelsen var modtaget. Jeg håber ikke, det tages alvorligt af admin.

Jens Jørn Pedersen

Bodil Waldstrøm, det er ok. Det er vel Støjministeren der støber kuglerne. I det mindste må hun stå mål for dem efterdags!

Bodil Waldstrøm

Jens Jørn Pedersen. Ja, jeg mener også, at det er IS, der stiller embedsmændene en specifik opgave, som de så er eksperter i at udføre.

Jens Jørn Pedersen

Bodil Waldstrøm, tror du også, kuglen var tænkt dobbeltbundet fra IS?

Bodil Waldstrøm

Jens Jørn Pedersen, jeg er faktisk ikke helt med ...

Det ligner den vildledning der foregår i alle landets kommuner: du kan ikke søge fleksjob - jo du kan og kommunen skal have svarfrister på hjemmeside - du kan ikke søge ressourceforløb og førtidspension gives kun til døende - du kan ikke få forlænget dine sygedagpenge og da vi ikke har givet dig en afgørelse og kun en vurdering kan du heller ikke klage - intet af det passer - men vildledningen har nøjagtig samme formål - at holde de trængende væk fra kassen

Jette M. Abildgaard, Ebbe Overbye, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kære Bodil Walstrøm, spørgsmålet går på, om det er IS, der har udtænkt det uklare bevidst?

Bodil Waldstrøm

Kære Jens Jørn Pedersen. Jeg tror, at IS har sagt, hvad hun ønsker at kommunikere ud, og så er det op til embedsmændene at få det formuleret sådan, at det ikke er usandt, hvad der står. Har du læst Mørkelygten?

Jens Jørn Pedersen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg har nu orienteret mig led omkring Mørkelygten. Titlen er interessant og kan forstås på mindst 2 måder. Jeg vil læse bogen!

Læste kommentaren "Det må næsten være ulovligt"... Og indrømmet... Jeg grinte faktisk lidt. Hvornår har det holdt noget som helst statsligt/kommunalt/offentligt tilbage, at en given praksis er ulovlig? Og nu vi er igang... Hvad forskel gør det, om noget er ulovligt eller ej? Det er også - helt firkantet - ulovligt at fragte flygtninge.

Anyway. Annoncen: Var formålet ikke at ramme potentielle asylansøgere/flygtninge/migranter sådan helt generelt uanset nationalitet? Er det så ikke lidt forfejlet, at tolke den udfra et rent syrisk synpunkt?

Så vidt jeg lige har kunnet søge mig frem til, så blev annoncen planlagt, og debatteret heftigt, allerede i juli måned - altså lang, lang tid før de syriske flygtninge blev et 'emne' her i DK (dumt ordvalg, men i mangel af bedre).

@ Flemming B - Nej det afholder dem ikke, men Birthe Rønn Hornbech måtte jo gå efter ulovligheder.