Nyhed
Læsetid: 3 min.

V-kandidat: ’Regeringen krænker retssikkerheden’

Det er dybt problematisk, at regeringen vil genbehandle 2.750 statsborgerskabssager, mener forsvarsadvokat og folketingskandidat for Venstre, Kåre Traberg Smidt. Nogle i partiet har behov for et kursus i jura, mener han
Venstre-kandidat Kåre Traberg Smidt går nu i rette med sit eget parti, efter at integrationsminister Inger Støjberg (V) har lagt op til at genbehandle cirka 2.750 sager om statsborgerskab.

Magnus Holm

Indland
3. september 2015

»Signalpolitik af værste skuffe« og »lektion ét i hvordan man skaber politikerlede«.

Sådan omtaler forsvarsadvokat og Venstre-medlem Kåre Traberg Smidt regeringens udmelding om, at man vil genbehandle cirka 2.750 sager om statsborgerskab på dispensation, selv om et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg allerede har godkendt ansøgningerne under den tidligere regering.

»Det har ingen gang på jord at gå ind og lave om på det, tidligere lovgivere har vedtaget. Det er simpelthen en tilsidesættelse af retslig tradition og et grundkrav for, at vi skal kunne have tillid til vores magthavere. Det handler om borgernes fundamentale retssikkerhed, som bliver krænket,« siger Kåre Traberg Smidt, der stillede op for Venstre til Folketingsvalget i Nørrebro-kredsen, men ikke blev valgt ind.

Der var oprindeligt blot tale om 255 herboende udlændinge, hvis sager skulle genbehandles, fordi udlændingemyndighederne først godkendte deres ansøgning efter udskrivelsen af Folketingsvalget i maj måned. I godkendelsesbrevene til de 255 ansøgere var der således indføjet det forbehold, at dispensationen kunne annulleres, hvis retningslinjerne for godkendelse ændrede sig efter valget.

Men Politiken onsdag annoncerede integrationsminister Inger Støjberg (V) så, at hun ønsker yderligere cirka 2.500 ansøgninger om statsborgerskab genbehandlet, selv om Folketingets Indfødsretsudvalg allerede har godkendt ansøgningerne under den tidligere regering, i nogle tilfælde for helt op til et år siden. Det minder ifølge Kåre Traberg Smidt om brud på almindelig aftaleret. Han sammenligner det med, hvordan studerende skal leve op til nogle krav, f.eks. om karaktergennemsnit, når de søger ind på et universitetsstudium:

»Hvis du så bagefter får et brev fra universitetet om, at du er blevet optaget, så stoler du selvfølgelig på det. Regeringens ageren i denne sag svarer til, at du dagen før studiestart får et nyt brev om, at kravene har ændret sig. Hovsa, du er ikke optaget alligevel. Sådan kan man ikke opføre sig i et samfund i det 21. århundred,« siger Venstre-kandidaten.

Måske ulovligt

Integrationsminister Inger Støjberg har begrundet genbehandlingen af de cirka 2.500 sager med, at hun synes, kravene tidligere har været for lempelige.

»Det kan ikke være nogen hemmelighed for nogen, at jeg synes, og regeringen synes, at der har været for lempelige vilkår. Og at der har været alt for mange, der har fået statsborgerskab via dispensation,« sagde hun til Politiken onsdag.

Men det argument køber Kåre Traberg Smidt overhovedet ikke:

»Det er en fair begrundelse for at hun vil ændre reglerne fremadrettet. Men man kan ikke begynde at ændre regler og beslutninger med tilbagevirkende kraft og slet ikke i noget så fundamentalt som det at få statsborgerskab,« siger han.

»Statsborgerskabet er noget af det vigtigste for et menneske, fordi det er en anerkendelse af, at du er en del af vores samfund. Regeringen reducerer de her mennesker til andenrangsborgere, efter vi én gang har sagt til dem, at de nu kan blive fuldbyrdige borgere. Det er dybt krænkende,« mener Kåre Traberg Smidt, hvis kone arbejder netop med statsborgerskabssager. De vil sammen nu undersøge, hvorvidt regeringens ønske om at genbehandle de cirka 2.500 sager overhovedet er lovligt, eller om ansøgerne kan søge om retslig erstatning, hvis beslutningen gennemføres.

Uheldige signaler

Uanset hvad mener Kåre Traberg Smidt, at Inger Støjbergs udmelding er en af flere »uheldige udlændingepolitiske signaler«, som Venstre har udstukket de seneste to år:

»Der er nogle i partiet, som har behov for at komme på et kursus i jura. Jeg er ked af, jeg ikke kom i Folketinget, for efter Birthe Rønn Hornbech trådte ud, har der manglet en person, som kunne minde om, at der altså gælder nogle retlige principper. På begge sider af blokkene kommer folk med de mest hovedløse udtalelser uden at tænke hverken jura eller almene menneskeretslige principper igennem,« siger Kåre Traberg Smidt, der understreger, at han stadig er Venstre-mand helt ind i hjertet, selv om han i denne sag er dybt uenig med sit parti.

Information har bedt integrationsminister Inger Støjberg forholde sig til kritikken, men det var ikke muligt på grund af travlhed, oplyser hendes pressekontor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nå ja, man kan vel ikke klandre Inger Støjberg for ikke at vide noget om jura, hun har vist kun bestået et kursus i kommunikation, om det var hos Ekstra Bladet kan jeg ikke se, men noget tyder på det!

Liliane Murray, Jørgen Wassmann, John Andersen, Jens Jørn Pedersen, Janus Agerbo og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar

Det er meget ulækkert at se på, hvordan Inger Støjberg går efter de fremmede. Der er næsten ikke en uge uden hendes udfald trækker overskrifter og aldrig for noget rart eller inkluderede. Altid handler det om at finde nogen der skal udelukkes fra fællesskabet, det er både uværdigt for demokratiet og skammeligt for nationen og så er det tegn på virkelig dårlig opdragelse. Ufatteligt at hun vil være det bekendt og uforståeligt at Venstre vil lægge navn til.

Liliane Murray, Jørgen Wassmann, John Andersen, Lise Lotte Rahbek, Jens Jørn Pedersen, olivier goulin, Ole Frank, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne-Marie Krogsbøll, Einar Carstensen, Jørgen Steen Andersen, Tue Romanow, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Jesper Hansen, Holger Madsen, Peter Wulff, Carsten Mortensen, Troels Brøgger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Den danske Stat sender et signal ud i verden, at Danmark ikke er en fair og demokratisk nation...
... men det er jo ikke noget der skræmmer den internationale pengemagt.

Anders Kristensen, Jørgen Wassmann, John Andersen, Felix Austin, Britta Hansen, Einar Carstensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Den nuværende venstre regering, krænker allerede fra start alle former for anstændighed, med forsvaret: Det gjorde jo også den gamle S,R,SF regering også.

Endnu bare et tydeligt bevis på de gamle partiers utroværdighed.

Når nu DF, selv med deres utålelige nazi lignende "racisme", som allerede både venstre sammen med deres socialkammerater har overtaget, bør vi i fællesskab samlet finde nye veje, fuldstændig uden de gamle partier og deres satelitter.

NB: Folkets vilje bør igen få genlød på christianborgs bonede gulve. Nazi tendensen "rassismen" hos DF, skal folket nok få fjernet, hovedsagen er, at vi ser , hvor den befinder sig og ikke som hos de gamle partier lukkes inde under gulvtæppet.

mogens kristensen

Inger Støjberg er fuld gang med at rulle "løftebrud" tilbage, hvordan man kan dette er mig uforståeligt.

Vil det sige at hvis den nuværende regering sender et brev ud til alle skatteydere om at skatten aldrig vil stige, så kan den næste regering kun sætte skatten op for NYE skatteydere?

Alt kan rulles tilbage. Selv folkepensionen kan forsvinde. Det drejer sig jo bare om at tælle til 90!
Personligt bør muligheden for at opnå dansk statsborgerskab være rimelig. Kravet om at kunne tale dansk, er vel ikke for meget at forlange. At man ikke er kriminel er vel også logik.

@Lars Hansen

Det betyder at, hvis nogen har fået en afgørelse fra skat under den gamle regering, så bliver den ikke ændret af en ny.

Liliane Murray, Lise Lotte Rahbek, Jens Jørn Pedersen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

@Janus Agerbo
Jeg synes at have læst om skatteydere, der har fået forhåndsgodkendt et eller andet, disponeret ud fra dette og efterfølgende oplevet at SKAT har ændret praksis med et tab for skatteyderen?

Det ændrer jo helt ved de principper der har været gældende for folkestyret. Det en regering har vedtaget ændrer den næste og den efterfølgende ændrer det tilbage igen.
Det siger vist sig selv at det vil blive folkestyrets død.

Liliane Murray, Lise Lotte Rahbek og Helle Merete Norup anbefalede denne kommentar

@Peter Jensen.
Så du synes at hvis een regering vedtager skattelettelser så kan en efterfølgende regering ikke rulle dem tilbage?

At alene de planer, ministeren udtaler er en ægte svinestreg, står uden for enhver diskussion for mig. Men også dette synes jeg er kritisabelt: 'I godkendelsesbrevene til de 255 ansøgere var der således indføjet det forbehold, at dispensationen kunne annulleres, hvis retningslinjerne for godkendelse ændrede sig efter valget.'

Selv om jeg ikke kender behandlingsfrister for statsborgerskab og kravene i den forbindelse, mener jeg, at dispensationen for disse 255 mennesker ikke skulle have været givet på så usikkert et retsgrundlag. Så havde det været bedre at informere ansøgerne om at beslutningen udsættes til efter valget mhp godkendelse af folketinget.

Og til Kåre Traberg Smidt vil jeg sige: Tak for din indsats. Måske på tide at overveje, om et parti med disse repræsentanter er det rette at være med i...

Jens Jørn Pedersen

Jeg oplever mere og mere, at Venstre er blevet et parti fyldt med banditter, måske i habitter.
Enhver borger med respekt for sig selv og sine må melde sig ud af Venstre.
Det startede især med Anders Fogh, at man ikke kan stole på Venstre, men det er blevet ekstrem med LLLR (Lars Løftebryder Luskefis Rasmussen).
Jeg er ked af det, men jeg har ingen respekt for disse mennesker overhovedet.
Danmark kan ikke være det bekendt!

Liliane Murray, John Andersen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg tror ikke, at det er intelligens og indsigt, der tynger Inger Støjberg!

Helle Merete Norup

Selvfølgelig er det også et angreb mod folkestyret, at ændre tidligere regeringers politik med TILBAGEVIRKENDE kraft. Man kan lave love om, ja selvfølgelig og gi skattelettelser til de rige igen, eller lave nye stramninger overfor indvandrere, det er demokratisk og kan ikke anfægtes som udemokratisk. Men man kan ikke gøre dette med tilbagevirkende kraft! Det er uhørt og jeg føler mig som borger, der stemte den røde regering ind udsat for et udemokratisk overgreb her. Desuden minder det for meget om hvad der skete med jøderne i Tyskland, der fik frataget deres statsborgerskab. Det er bare for meget dette, kan ikke tro de Konservative som det hæderlige parti jeg anser dem for at være, kan billige det som sker nu!?

Liliane Murray, Jens Jørn Pedersen, Britta Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

I morgen foreslår Inger Støjberg, at man skal have dannebrog tatoveret i panden for at opnå statsborgerskab.

Anders Kristensen, Britta Hansen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Test dig selv: Kan du klare Støjbergs krav til udlændinge?

http://www.politiko.dk/nyheder/test-dig-selv-kan-du-klare-stoejbergs-kra...

Lars Hansen - har du nogensinde betalt skat med tilbagevirkende kraft? Hvis din personlige selvangivelse er blevet godkendtog den er i orden efter gældende regler, bliver du ikke opkrævet yderligere for det år, den dækker. Hvis skatteindtægterne ikke slår til, kan satserne ændres efterfølgende. Et statsborgerskab er efter rmin mening endegyldigt og der skal mere til, end populistisk fnidder fra V for at ændre et allerede tildelt statsborgerskab.

Liliane Murray, Lise Lotte Rahbek og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Jens Jørn Pedersen
Du skriver, - "Jeg tror ikke, at det er intelligens og indsigt, der tynger Inger Støjberg!"

Hvordan kan du overhoved være i tvivl?

Jens Jørn Pedersen
Du skriver, - "Jeg tror ikke, at det er intelligens og indsigt, der tynger Inger Støjbjerg!"

Hvordan kan du overhoved være i tvivl?

Og hvis den kære Inger kommer igennem med det her, hvor vil hun så stoppe, dem der statsborgerskab for 2 år siden, for 3 år, eller skal endnu længere tilbage, for gennemtvinger hun dette, så åbner det op for at man også kan gå længere tilbage.

Det er de gældende regler på et givet tidpunkt, der må være det der gælder, og ikke hvad man måske finder længere ude i fremtiden.

John Andersen, Tue Romanow og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Inger Støjbergs forslag føjer sig uskønt ind i tidligere danske regeringers brud med grundlæggende retssikkerhedsprincipper: Den grundlovsstridige ophævelse af parlamentarisk immunitet i 1941 for lovligt valgte folketingsmedlemmer for at imødekomme nazityske krav og lovgivningen med tilbagevirkende kraft i forb.m. retsopgøret efter besættelsen.

Jo, Danmark har skam visse traditioner at leve op til på dette pinlige område....
Og ledende venstrepolitikeres skamløshed kender ingen grænser - dengang som nu.

Det virker urimeligt at fratage mennesker statsborgerskab, hvis de har modtaget et offentligt papir, som ikke levner tvivl om, at statsborgerskabet er 'hjemme', men meget tyder på, at den tidligere regering har været rigelig rundhåndet med dispenserede statsborgerskab.

Bortset fra det, synes jeg kommentarerne til artiklen her generelt er helt uden sagligt indhold, men hvor hadet tager over, forsvinder fokus og forstand jo ofte.

'men meget tyder på, at den tidligere regering har været rigelig rundhåndet med dispenserede statsborgerskab'
Hvad tyder på det?

Det kunne tyde på, Ole at begrebet statsborgerskab har været under devaluering i den senere tid.

Venstre har nu smidt alt menneskelig anstændighed ( igen et 'forældet' ord) over bord. Det parti er helt uden moralsk kompas. Den eneste der tæller for dem, er hvad de tror giver stemmer. Hvem kan dog stemme på det sådan parti?

@Peder: Ja undskyld jeg har ikke meget tiltro til dine 'mavefornemmelser'. Har du nogle konkrete eksempler?

Mandatar Torben Wilken

Hvor er det befriende at der findes mennesker i Venstre der tør sige folketingets venstrepolitikker imod når de er ude på "tåbelighedens gade"
Tak for det Kåre Traberg Smidt

Kenneth Jacobsen

Nogle er slagtere, nogle er smede, mens andre igen gør rent. Det er deres arbejde, og det er al ære værd. Inger Støjberg er ansat til og lever af at pukle på "de fremmede".

@Ole Frank
Vi diskuterer ikke allerede tilkendte statsborgerskaber. De omtalte statsborgerskaber skal først godkendes af folketinget. Så selvfølgelig kan de laves om ligesåvel som SKAT kan ændre en forhåndsgodkendelse. Så fejlen ligger i at man udsender et brev før folketinget har godkendt statsborgerskaberne ved lov.

@Ole Falstoft

"Har du nogle konkrete eksempler?"

Det mest nærliggende eksempel på min mavefornemmelse må være "man vil genbehandle cirka 2.750 sager om statsborgerskab på dispensation, selv om et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg allerede har godkendt ansøgningerne under den tidligere regering" - klippet fra denne artikel.

Fra at der blev givet under 250 dispensationer om året steg det til 1.682 i 2014, og nu i år 2.750. The sky is the limit.

Lars Hansen -ja alt kan laves om i politik også når man vil kapre stemmer på at sparke nedad som, hvilket heldigvis nu er blevet forhindret. Da der er tale om allerede godkendte statsborgerskaber er lovvedtagelsen i disse sager blot en formalitet, som V har forsøgt at udnytte på det groveste.

Hvis man vil absorbere og ændre verdens problemer, er vi nødt til at forstå vigtigheden i deltagelse i lokale fællesskaber, med egen føde produktion og energiforsyning.

@Ole Frank
Jeg ved ikke rigtig hvem der sparker nedad. Men du går åbenbart ud fra at hovedparten af de berørte ikke kan dansk, har en plet på straffeattesten, har en diagnose eller ikke kan forsørge sig selv?

Lars Hansen - Gud Fader fri os vel for en gang volapyk. Hvis du kan citere mig for det, så værs'go.

@Ole Frank
Jeg gik ud fra at din kritik af genoptagelsen af disse sager skyldes at du forventer at størstedelen ikke vil få statsborgerskab efter regeringens nye stramninger. Disse stramninger har jeg angivet i mit sidste indlæg. Du kalder denne sag for et populistisk indslag, men i min optik forsøger V at implementere hvad de lovede i valgkampen?

Lars Hansen - jeg forventer ikke noget som helst. Lad være medat gætte dig frem på den måde. Det er uverhæftigt. Ja, "implementere" - et meget fint udtryk for en svinestreg.

Jeg synes at alle dem der her synes at det er fint hvad Støjsenderen laver, selv skulle tage til en flygtningelejr bare en uges tid, for der at give en hånd med, og leve side om side med de mennesker de åbenbart ingen empati har med. På den anden side, enten er man et empatisk menneske, eller også er man det ikke, og det det sidste gælder nok her.

@Liliane Murray
Ja, vi uempatiske mennesker burde ikke være her. Jeg fik et noget anderledes syn på problematikken i juli 2006 da 6000 danske statsborgere blev evakueret fra Libanon og ved at kigge på pressefotos fra Prag i februar 2013 af voldelige ballademagere.

Lars Hansen, du har kikket på billeder, wauw, hvad mennesker der mangler empati ikke forstår er at empati aldrig kan blive selektiv, for så kan der ikke tales om at man er empatisk. Enten er man det eller også er man det ikke.

@Liliane Murray
Min empati omfatter de mennesker som din empati ødelægger tilværelsen for.

Det er din gode ret, Lars Hansen.