Nyhed
Læsetid: 5 min.

’Hvis mine børn var kommet herop tidligere, var det her aldrig sket’

En syrisk kvinde sidder i Horsens og sørger over tabet af sin ældste datter. En datter hun forlod sammen med tre andre børn for at give dem et bedre liv i Danmark. Men udsigten til en endnu længere ventetid i Syrien knækkede ifølge moren viljen til at leve hos den kun 15-årige datter
Nazira Rashid fik beskeden om datterens død torsdag i sidste uge. Det var familiens nabo i Syrien, der skrev til hende og fortalte, hvad der var sket.

Hans Christian Jacobsen/Ritzau scanpix

Indland
29. oktober 2015

I går sendte Jobcentret i Horsens en e-mail med et billede til Udlændingestyrelsen i København. Billedet var af Shirin, en 15-årig afdød syrisk pige. Beskeden var sendt på vegne af hendes mor, Nazira Rashid, der er fortvivlet over, hvordan det kunne gå så galt.

Den 15-årige pige bukkede ifølge moren under for uvisheden om sin egen fremtid, presset ved at skulle passe på tre yngre søskende uden nogen forældre og savnet af sin mor, der flygtede ud af landet i august sidste år.

Læs også: Syrisk pige begår selvmord efter forsinket familiesammenføring

Nazira Rashid fik beskeden om datterens død torsdag i sidste uge. Det var familiens nabo i Syrien, der skrev til hende og fortalte, hvad der var sket. Shirin havde ifølge moren drukket en giftig væske fra en flaske, umiddelbart efter Nazira Rashid over en knasende telefonforbindelse havde fortalt sine fire børn, at udsigten til familiesammenføring i Danmark kunne få længere udsigter end først antaget.

Shirins 13-årige lillesøster så hende drikke væsken og spurgte, hvad hun lavede. Hun fik besked på at blande sig uden om, men tog selv en tår af flasken og faldt om.

Søstrene, der boede med deres bedstemor og en kræftsyg moster, blev ifølge moren hastet på hospitalet, hvor den ældste blev erklæret død. Den yngre søster blev siden udskrevet igen.

Nazira Rashid havde netop sat sig ind i en bil efter et møde i Udlændingestyrelsen i København, da den tragiske nyhed tikkede ind på telefonen.

»Jeg gik i chok. Jeg håber ikke, at noget andet menneske skal komme til at opleve den følelse, der ramte mig,« fortæller 36-årige Nazira Ra-shid, da Information besøger hende i hendes søsters gule murstenshus i udkanten af Horsens.

15-årige Shirin sammen med to af sine mindre søskende i Syrien, hvor de ventede på at blive familiesammenført med deres mor i Danmark.

15-årige Shirin sammen med to af sine mindre søskende i Syrien, hvor de ventede på at blive familiesammenført med deres mor i Danmark.

Hun sidder sammensunken på en bolsjestribet hynde fra en strandstol midt i familiens stue. Den beskedne madras har gjort det ud for en seng, siden tragedien indtraf. Ikke at hun får sovet mere end få minutter ad gangen. Sorgen er for stor.

»Hvis mine børn var kommet herop tidligere, var det her aldrig sket,« funderer Nazira Rashid og stirrer tomt ned i gulvet. Hun har hverken spist eller drukket i fem dage.

»Mine børn har lidt meget, mens vi har ventet på familiesammenføring. Jeg vil bare så gerne have dem herop nu. Jeg er bange for, at de skal gøre skade på sig selv igen.«

Mailen med billedet til Udlændingestyrelsen blev sendt af Nazira Rashids sagsbehandler på jobcentret. Hun er hjælpsom. Ligesom Nazira Rashid undrer sagsbehandleren sig over, hvorfor Udlændingestyrelsen bad den syriske kvinde komme til København med nogle dokumenter, som hun allerede havde afleveret. Og som jobcentret også var i besiddelse af. Det var de dokumenter, der kunne have sikret en glat familiesammenføring for Nazira Rashid og hendes fire børn.

Mister begge mødre

I Syrien arbejdede Nazira Rashid for en organisation, der hjælper internt fordrevne flygtninge. Hun kom pludselig i myndighedernes søgelys, da en af hendes kolleger blev anholdt, og hun så sig nødsaget til at flygte ud af landet i august. Hun krydsede grænsen til Tyrkiet og sejlede over Middelhavet med destination mod Danmark, hvor hendes ene søster boede i forvejen med sin mand og deres tre børn.

Hun ankom i Danmark i november og fik opholdstilladelse syv måneder senere. Straks efter søgte hun om familiesammenføring med sine fire børn, der stadig opholdt sig i Syrien. Børnenes far har hun ikke hørt fra, siden han drog til Aleppo for fem måneder siden for at skaffe sig et pas. Hun frygter for, hvad der er sket med ham.

Inden flugten fra Syrien sørgede hun for at få oversat alle dokumenter, der var relevante for hendes sagsbehandling i Danmark, til engelsk. Hun afleverede dokumenterne sammen med ansøgningen om familiesammenføring i juni og fik en kopi af dokumenterne med hjem.

I efteråret begyndte Nazira Rashid at undre sig over, at hun ikke havde hørt fra Udlændingestyrelsen. Hun fik en veninde til at kontakte styrelsen, der oplyste, at de manglede nogle dokumenter fra hende. Ifølge styrelsen havde de sendt et brev til hende med besked om, hvad de manglede fra hende. Men brevet nåede aldrig frem. Det fremgår af de kopier, Nazira Rashid fik med hjem i juni, at hun allerede havde afleveret dokumenterne første gang.

21. oktober kørte hun alligevel til Udlændingestyrelsen i København for at aflevere de omtalte dokumenter igen. Men her fik hun at vide, at de allerede havde dem. Til gengæld manglede de id-attester fra hendes mand. Hun forklarede, at han var forsvundet.

Men den oplysning måtte hun også aflevere skriftligt. Med hjælp fra en dansktalende veninde fik hun skrevet en forklaring på mandens forsvinden, som hun afleverede dagen efter, 22. oktober. Det var her, hun fik den skæbnesvangre besked, der endte med at tage livet af hendes datter.

Shirin drak en giftig væske umiddelbart efter, at hendes mor over en knasende telefonforbindelse fra Danmark havde fortalt, at en familiesammenføring havde lange udsigter.

Shirin drak en giftig væske umiddelbart efter, at hendes mor over en knasende telefonforbindelse fra Danmark havde fortalt, at en familiesammenføring havde lange udsigter.

»Min datter var meget følsom,« forklarer Nazir Rashid.

»Jeg havde fortalt hende, at nu måtte hun passe på sine mindre søskende. Den yngste på fem år havde vænnet sig til at blive passet af hende. Hun kaldte hende endda for ’mor’. Nu har hun mistet begge sine mødre.«

26. oktober, mandag i denne uge, fik hun et brev fra Udlændingestyrelsen, hvori der står, at styrelsen alligevel ikke har modtaget de dokumenter, der skal til, før sagsbehandlingen kan begynde. Det var det brev, der fik hende til at sende et brev tilbage til Udlændingestyrelsen med hjælp fra sin sagsbehandler i jobcentret.

Sagsbehandleren har alle de dokumenter, som Udlændingestyrelsen efterspørger og har nu sendt dem til styrelsen sammen med billedet af den døde datter.

Nazira Rashid er efterhånden begyndt at miste den tiltro til det danske system, hun havde haft så høje tanker om, da hun flygtede fra Syrien.

»Det er, som om det system, jeg møder, er ligeglad med mig. Hvis man ikke vil tage imod folk, skal man lade være med at åbne sin dør for dem. Når man lukker folk ind, må man også give dem deres rettigheder. Det er det eneste, jeg vil have,« siger hun.

Udlændingestyrelsen oplyser, at de nu vil fremskynde behandlingen af den 13-årige datters sag.

Den ældste datter skal begraves i morgen.

Læs også: Udlændingestyrelsen fremskynder sag efter selvmord

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Føj for Satan

Jeg læser disse historier om Udlændingestyrelsen igennem ud af respekt; men det er godt nok en bitter drik. Blandingen af sorg og medfølelse, skam og impotent raseri er giftig.

peter fonnesbech, Mads Berg, Robert Ørsted-Jensen, Holger Madsen, Sofie Jørgensen, Mark Helsing, Pernille Sys Hansen, Lisbeth Lynghus, Jørn Andersen, Bill Atkins og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar

Men nu skal hun måles igen.
Og hun skal være glad for at hun nu kan betale for en ny prisskilt til at binde rundt om halsen. Tallet i hendes skilt vil nu være lavere pga. manglende omkostning til familiesammenføring, hvilket betyder at hun trods alt nu er bedre integreret.
Hvorfor viser hun ikke hendes tal i billedet? Folket har jo krav på at vide det! Politisk korrekthed!? Føj!

Tillykke til hende alligevel.
Efter et par generationer kan hendes familie jo blive fuldt integreret, og statistkken vil blive fjernet (men det ville selvfølgelig underlette behandlingen, hvis hun altså sørger for at skaffe nogen børn sammen med en ren dansker). Arbejde vil også gøre hende mere fri...
Det her system, det er man altså nødt til at acceptere: det er prisen som man skal betale for at få de samme rettigheder som vi har.

Den her klage vedr. Danmark og vores Folk er ikke et godt tegn.
"Hvis man ikke vil tage imod folk, skal man lade være med at åbne sin dør for dem." Hvor er taknemmeligheden henne? Hun fortæller os hvad vi skal gøre? Den type udemokratisk holdning og mangel på respekt for Folket skal ikke belønnes.
Sagsbehandlingen kan trække ud, men det er jo pga. hendes udanske opførsel.

__________________

Det ovenstående prøver bare at vise at vores samfund stadigvæk er meget uudviklet ift. rettigheder. I stedet for en retsstat, hvor den individuelle frihed er garanteret gennem forfatningen, så tillader vi stadigvæk mange typer af diskrimination og magtmisburg pga. 'demokratiet'.
Enkeltsager kan selvfølgelig være komplicerede, men forhåbendtlig kan man også underlette sagsbehandlingen, f.eks. gennem at sørge for at al sagsbehandling sker på engelsk - hvilket jo også ville være vigtigt mht. dansk 'integration' og solidaritet.

Jeg kommer til at tænke på John Grishams bog Regnmageren, hvor et forsikringsselsskab altid, som det første, afviser sagerne ligegyldig om kunden er berettiget til erstatning eller ej. Sagen bliver trukket i langdrag; informationer mangler eller sagen afvises igen og igen. Meningen med det hele er ganske enkelt at få kunden til at opgive sin ret. Ganske enkelt og kynisk som bare helvede.

Akkurat som med Nazira Rashid's sag og Udlændingestyrelsen.

Det kunne være rigtig relevant at undersøge, om 1) der er nogle som ender med at opgive familiesammenføringen, og hvad det har af konsekvenser for familien både her og der, og 2) hvilke processer og/eller kvoter medarbejderne i Udlændingestyrelsen har at arbejde efter, der kan give anledning til disse sagsforhalinger, samt, hvem der er ansvarlige for disse (udover politikerne, selvfølgelig).

Måske en god case for Information at grave ned i; noget af en demokratisk stinker (tag gasmaske på).

peter fonnesbech, Kåre Wangel, peter juhl petersen, Jørn Andersen og jonas larsen anbefalede denne kommentar
Lasse Reinhold

Den holdbare løsning er jo, at fx Sverige bruger sine 60 milliarder kr/år på at forbedre lejrene i nabolandene til Syrien, sådan at hun kun havde behøvet at flygte dertil. Det ville koste hende færre penge og spare turen over middelhavet, sådan at hun kunne have taget sin famile med.

Else Marie Arevad

Det er ikke første gang, vi hører om kludder i Udlændingestyrelsen. Jeg tror nu ikke, det skyldes en bevidst strategi om at forhindre familiesammenføring, men snarere inkompetence. Tænker de ansatte på, at deres sjusk har store omkostninger for de mennesker, det går ud over? I dette tilfælde kunne lidt rettidig omhu have forhindret en ung piges selvmord.

jens peter hansen

En mor forlader sine børn i et land hvor man slår hinanden ihjel. Myndighederne i DK er ikke for hurtige, men at beskylde sendrægtighed i et formentlig dårligt fungerende system som årsag til et tragisk selvmord er vist noget af en overspringshandling, når man angiveligt ikke kender årsagen til handlingen.

Jørn Andersen, Vivi Rindom og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Er der ellers andet i vejen med det danske samfund og dets institutioner, nu I nationale masochister er godt i gang med denne selvkritik efter kritik fra folk, der i stedet burde være glade for, at nogen i det hele taget tager sig af dem ...

Henning Nielsen

Det er sgu så såre simpelt, hvad der er galt i hele det offentlige apparat. Den der sidder med arbejdet må ikke træffe nogle beslutninger med mindre de falder inden for nogle arbitrære krav, som man ikke kan fravige uden repressalier.
Socialrådgivere må intet, Folke i udlændingestyrelsen må intet, intet må foretages med mindre alle arbitrære krav er indfriede og den overordnede har fået lov af sin chef at sige ja!

I det nazistiske Tyskland havde embedsmændene også bare gjort deres pligt, altså hvad de fik besked på, sagde de efter krigen.
Men det var alligevel bemærkelsesværdigt, så pligtopfyldende de var, at de ofte overgik i iver, hvad de fik besked på at gøre.
Med denne ulykkelige sag samt en masse andre sager i tankerne kan jeg ikke slippe den tanke, at der i Udlændingestyrelsen befinder sig en lang række af disse embedsmænds arvtagere.

Til de folk, der mener, at det er uforsvarligt at flygte uden sine børn:
Jeg går ud fra, at I også mener, at danske jøder under 2. Verdenskrig skulle have undladt at flygte til Sverige, fordi mange af deres børn blev ladt tilbage i Danmark.

peter juhl petersen, Hans Larsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Følelser frem for fornuft

Hvorfor begrænse den følelsesladede analyse til ’Udlændingestyrelsen’ - det samme negative kan man vel sige om behandlingen i 'Flobcentrene' og andre institutioner, hvor staten udøver sin magt over undersåtterne og hvor menneskelige ofre for beslutningerne ikke kan udelukkes – men det talen ingen ret meget om ...

Philip B. Johnsen

Der er nu en politisk opildning til had mod muslimer og opildning til optøjer, trods meget faldende kriminalitet i samfundet, skal politiet tilføres væsentlig flere resurser, men der er ikke nogen grund til, at give politikkerne mere for deres argumenter end, hvad de er værd, det handler om 'ikke', at hoppe på limpinden og bevare ro og orden i blandt borgerne i Danmark og EU, hvor regeringen er faldet i de gamle danske og europæiske grøfter, for det bliver sikkert meget værre før det kan blive bedre.

25-årige Belal El-Khatib, der er født og opvokset i Danmark, fik i denne uge afvist sit ønske om dansk statsborgerskab, fordi han har ytret sin modvilje mod demokratiet.

Det politiske neo-fascistiske anti-demokratiske består i fratagelsen af ytringsfriheden, nu skaber folkevalgte selv parallelsamfund alene, som resultat af forbudte tanker, der kan få afgørende konsekvens for borgers fremtid, hvis tankerne ikke er forenelige med den herskende klasses opfattelse af, hvad der er rigtigt.

Neo-facisme

Fra link:
"Neo-fascism usually includes ultranationalism, populism, anti-immigration or, where relevant, nativism, anti-communism, anti-marxism, anti-anarchism and opposition to the parliamentary system and liberal democracy.

Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Neo-fascism