Nyhed
Læsetid: 2 min.

Desperationen stiger blandt syriske flygtninge

Siden Rusland har indledt bombardementer i Syrien, er mange flygtninge i Danmark blevet endnu mere desperate efter at få familiesammenføring. Flere truer med at gøre skade på sig selv og andre
Syriske flygtninge har ad flere omgange protesteret over den tid, det tager at blive familiesammenført. En af dem er 13-årige Usama Bilal (i teltet), som sultestrejkede foran Udlændingestyrelsen i frustration over at skulle vente så lang tid på at blive genforenet med sine søskende.
Indland
30. oktober 2015

Situationen for den civile befolkning i Syrien har rykket sig fra ondt til værre, siden Rusland i slutningen af september begyndte sine bombetogter i landet. De russiske bomber har ramt adskillige civile mål og skabt endnu mere usikkerhed blandt almindelige syrere. Det forklarer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Helle Malmvig.

»De russiske bombardementer og nye offensiver fra Assad har flyttet frontlinjen ud i nogle hidtil fredelige områder, blandt andet omkring Homs og Aleppo,« siger hun.

»Mange er flygtet fire-fem gange tidligere og har ingen ejendele tilbage. De flygter ud i det åbne med en madras og lægger sig på en mark. Uden mad, uden lys og uden hjælp fra nødhjælpsorganisationer. Situationen for dem er blevet endnu mere desperat i den seneste måned.«

Desperation i Danmark

Den usikre situation i Syrien smitter også af på de syriske flygtninge i Danmark, der lige nu venter på at blive familiesammenført. De frygter for deres familiemedlemmers skæbne og bliver mere og mere desperate efter at få behandlet sagerne.

Flere af de frivillige, der hjælper flygtningene med sagsbehandlingen, oplever, at flygtninge truer med at lemlæste sig selv, sætte ild til sig selv og sågar truer de frivillige, der forsøger at hjælpe dem. Det fortæller Asrin Nesbah, der er jurastuderende og juridisk rådgiver hos Venligboerne.

»Flere truer med at begå selvmord eller skade sig selv på anden måde. Jeg har set en af de sultestrejkende syrere, som havde syet sin mund sammen. Jeg fik ham til at fjerne tråden, fordi jeg forklarede ham, at det ikke hjalp hans sag,« siger Asrin Nesbah.

Information har talt med en anden kilde, som også har set manden med munden tilsyet.

Ingen hastebehandling

Udlændingeretsadvokat Marianne Vølund har på vegne af flere flygtninge bedt Udlændingestyrelsen hastebehandle sager om familiesammenføring, hvor familien stadig befinder sig i Syrien. Men i et skriftligt svar afviser Udlændingestyrelsen, at det kan lade sig gøre.

»Vi behandler alle ansøgninger til herboende flygtninge så hurtigt som muligt. Vi ser det derfor ikke som en mulighed at behandle nogle grupper af sager hurtigere end andre,« skriver styrelsen i sit svar til Marianne Vølund den 13. oktober.

Fra januar til september i år har 8.868 flygtninge fået familiesammenføring i Danmark, mens 1.503 har fået afslag. Lige nu venter omtrent 10.000 flygtninge ifølge Udlændingestyrelsen på at få behandlet deres sag om familiesammenføring. Knap halvdelen af alle ansøgere er syrere.

Freden er langt væk

Mens verdens stormagter så småt begynder at nærme sig hinanden i forhandlingerne om fred i Syrien, virker freden uendeligt langt væk for den syriske befolkning, der hidtil kun har oplevet volden eskalere. Ifølge FN er antallet af syriske flygtninge steget med 130.000 alene i de første tre uger af oktober.

»Hvis ikke der kommer fred, vil situationen kun blive endnu mere desperat. Der vil komme flere flygtninge og flere internt fordrevne. Folk kommer til at sulte og dø,« siger Helle Malmvig fra DIIS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og samtidig med, at Rusland bomber de sidste civile ud af Syrien, har FN måttet afvikle fødevarehjælp og anden hjælp til de gigantiske flygtningelejre i Libanon og Jordanien og nu også i Tyrkiet.

Grunden er, at EU-landene stort set har stoppet overførsler af de lovede penge til FN. - Også selv om EU-landene netop for 2-3 uger siden lovede endnu flere penge, for at kunne holde flygtningene fast i disse lejre.

Og da flygtningene i disse lejre heller ikke mere må tage arbejde (fra landenes borgere) har de faktisk kun en eneste mulighed tilbage. - Gæt selv 3 gange på hvad det er?

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Selch og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Reinhold

@Gert Romme, hvad da, at fatte et maskingevær og rejse tilbage til Syrien og kæmpe for deres land?

@ Lasse Reinhold,

Tak for dit gemytlige svar på en meget tragisk situation.

Efter en langsom start for 4-6 uger siden, er er faktisk nu op mod 6.000 personer, der vender tilbage til Syrien hver eneste uge fra disse gigantiske lejre. Det vil sige mænd, kvinder, børn og gamle, for som du formentlig er velinformeret om, er det jo kun familier, der har adgang til disse lejre.

Og maskingeværet da? - Ja, som du formentlig også ved, er dem, der rejser tilbage til det totalt ødelagte Syriske helvede jo faktisk de familier, der har brugt de sidste penge på mad, og derfor ikke mere har råd til at være i lejrene uden fødevarehjælp. Men måske kan du sponsere en brugt AK-47, for den kan jo også bruges af kvinder og lidt større børn.

Henriette Bøhne, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Britta Hansen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Desperationen er også stigende i GROKO, med åbent skænderi mellem CDU og CSU - underholdende ...;-)

Merethe Hansen

Ja, GROKO skal mødes søndag, og jeg er også lidt spændt på Seehofer. Skrev lidt om det herinde på: Østrig taler med to tunger
FDP trækker klart mod højre, og AFD på 8%.
På Welt eller Faz læste jeg, at der er flygtninge i Flensborg som ikke tør tage gennem Danmark pga. tvangsregistrering. Men historien er ikke nævnt herhjemme.
Så i øvrigt på youtube en valgdebat fra 1976 med de fire store tyske partiformænd. Hold kæft de går hårdt til hinanden.

Merethe Hansen

Ved ikke om SPD ser kanslerposten som lidt mindre attraktiv i lige denne situation, og det måske er en bagtanke ved fortsat at pege på kun Merkel. De stiller lidt CDU bagland i skak. Merkel er jo nærmest synonym med flygtningekrisen, selvom det er en koalition. Alt der eventuelt går dårligt vil primært lande hos Merkel og CDU i fremtiden. Og vel også smartere at lade CDU slås med sig selv og CSU et par år. Omvendt kan man sige, at især SPD vælgere risikerer at blive ramt på pengepungen pga. besparelser?
Gad godt være en flue på væggen til mødet søndag.