Nyhed
Læsetid: 2 min.

Energiselskab lukker for pengekassen, hvis regeringen fortsætter klima-slingrekurs

Det store energiselskab E.ON, der leverer energi og investerer i grøn omstilling, stopper for nye investeringer i Danmark, hvis regeringen fortsætter slingrekursen i forhold til klimamålsætninger. Venstre afviser kritikken
Indland
7. oktober 2015

På dagen for Folketingets åbning, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen undlod at nævne klimaet, sender den tyske private energikoncern E.ON en opsigtsvækkende hilsen til regeringen og det danske Folketing: Stop slingrekursen, eller vi smækker pengekassen i og stopper for nye investeringer i Danmark.

Selskabet, der har eksisteret i Danmark siden 2000 og i 2012 nåede en omsætning på 347 millioner kroner, har overtaget nettet af ladestationer til elbiler i Danmark. Selskabet har desuden aktiviteter inden for dansk biogas samt i havvindmølleparken Rødsand II.

Ifølge E.ON’s direktør Tore Harritshøj er Danmarks klimamål »det pejlemærke, vi foretager vores investeringer efter som en del af Danmarks grønne omstilling. Usikkerheden om målene skaber et usikkert investeringsklima for virksomheder som os. Og uden stabile klimamålsætninger, kan vi ikke forsvare flere investeringer i Danmarks grønne omstilling.«

Konkret er energiselskabet utilfreds med, at regeringen har reduceret ambitionen om en 40 procents reduktion af CO2-udslippet i 2020 til 37 procent, lige som regeringen ifølge E.ON har gjort fremtiden for elbilerne usikker, når den har afvist at forlænge den tidligere regerings løfte om afgiftsfritagelse til og med 2016.

»Det er helt afgørende for investeringsklimaet i Danmark, at den nuværende regering holder fast i de eksisterende klimamålsætninger. Danmarks klima- og energipolitik må ikke blive en politisk kampplads. Det er den alt for vigtig til,« lyder budskabet fra Toke Harritshøj.

Afviser kritikken som useriøs

Formanden for Folketingets Energi- og Klimaudvalg, Thomas Danielsen (V), kalder det

for »noget af en udmelding« fra E.ON.

»Der er jo ikke mange lande, E.ON så kan investere i, hvis de vurderer, at Danmark har en slingrekurs,« siger han og tilføjer, at det sidste, han har hørt fra E.ON’s hjemland Tyskland, er, at den tyske regering vil slække mere på deres CO-målsætning end V-regeringen.

Thomas Danielsen henviser til havvindmølleparken Kriegers Flak, hvor investerorerne ifølge ham står i kø:

»Så når EON nu siger, de vil være tilbageholdende, står de alene med den udmelding. Vi oplever en større lyst til at investere i grøn omstilling end nogensinde før.«

Når regeringen har sænket reduktionsmålet for CO2 til 37 procent, er det ifølge Thomas Danielsen tværtimod for at skabe sikkerhed for investorer.

»Vi holder fast i de 37 procent, så virksomhederne ved, hvad der skal gælde. Og vi har fremlagt de præcise virkemidler, der skal bruges for at nå derhen.«

Udvalgsformanden anerkender, at et flertal på Christiansborg ønsker at holde fast i en CO2-reduktion på 40 procent.

»Men man har haft en leg, der hedder ‘tænk på et tal’ uden at fortælle om vejen derhen, og det skaber om noget stor usikkerhed for investeringsvirksomheder og investeringsklimaet i Danmark,« lyder det fra Thomas Danielsen.

– Det er vel ikke for sjov, at en energikoncern truer med at stoppe investeringer i grøn omstilling i Danmark?

»At beskylde regeringen for slingrekurs er useriøst. Jeg kan ikke svare på, hvad deres ærinde er. Et gæt kunne være, at de gerne vil have nogle afgiftsfritagelser for elbiler. Det siger sig selv, at det gør det lettere at drive virksomhed, men det er der også mange jernstøberier, der gerne vil,« siger Thomas Danielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Erik Nielsen

Okay, med TTIP kunne E.ON sikkert have anlagt sag ved et ISDS tribunal og krævet erstatning af Danmark for skuffede forventninger til fremtidig indtægt pga af Venstre-regeringens kursændring.

morten Hansen, Niels Kristian Jensen, lars abildgaard, Dorte Sørensen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

"At beskylde regeringen for slingrekurs er useriøst"

Den utroligt nonchalante, ja nærmest arrogante bemærkning til virksomheder og borgere, der med rette bekymrer sig om denne sorte regerings miljø og klimapolitik , lader vi lige stå. Må hele denne regering snarest træde tilbage i skam og vanære.

morten Hansen, Flemming Berger, Sascha Olinsson, lars abildgaard og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvis folk ligefrem står i kø, for at investerer i Havvindmøller, så se da at komme igang. Der ligger jo alle de job, beskæftigelsesministeren mangler.
EON bliver ikke det sidste selskab, der opgiver Danmark. For investorer er det ikke det, at Danmark ligger højt på listen over opnåede resultater, der gør de finder os attraktive, men det at vi vedholdende er ambitiøse og nyskabende. Specielt på forskningsområdet. Det er hamrende ærgeligt, at vi har fået en regeringschef, der går efter de lavesthængende frugter. alt hvad der kan skrabes sammen, skal gå til små skattelettelser i bunden, for så er det jo OK at give de større af slagsen højere oppe i befolkningen. Jeg tror faktisk de godt ved, hvad der vil ske, men at de er hamrende ligeglade med fremtiden.

morten Hansen, Sascha Olinsson og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Nu er der jo intet nyt under solen. E.ON er ikke selveste miljø frelseren. Det her drejer sig udelukkende om investering og afkast - Business usual. Hvis E.ON investerede i kulkraft i Danmark og regeringen lagde skat på kul ville medingen være den samme.

Men med investeringer i vindmøller og biogas lyder det bare bedre og mere politisk korrekt.

...At E.ON skulle have en explicit miljø interesse frem for profit tvivler jeg på.

Jeg undrer mig over, den arrogante og nærmest ligegyldige kommentar som tidligere Iveco-lastbilmekaniker, Thomas Danielsen (V), har til Europas absolut største private energiselskab. Der bekymrer sig over sine investeringer - altså aktionærernes penge.

Hvis Thomas Danielsen (V) evner at undersøge sagen, vil han ganske kunne se, at der er masser af steder og lande som E-ON kan investere i. Men måske agerer lastbilmekanikere som stråmand for Goldman Sachs investor relations - altså DONG-Energy´s ejere.

Nu er investeringer i infrastruktur meget langsigtede, hr. lastbilmekaniker, og der går mange år før investeringerne er betalt, hvilket lastbilmekanikeren selvfølgelig ikke har indsigt i. Og E-ON har jo pligt til at sikre sig, at aktionærernes penge ikke forringes over tid af politiske grunde.

Og at E-ON virkelig mener det alvorligt, ses tydeligt i, at E-ON er i gang med at afvikle a-kraft i flere lande, - vel og mærke anlæg der kunne have fungeret en årrække endnu.

Uanset det faktum at jeg ikke bryder mig om den ny regering, og at jeg går ind for den grønne omstilling (hvem gør ikke det mht. sidstnævnte?), så giver jeg ikke en krumme for den udmelding EON kommer med. For at tro de er i Danmark for klimaet, miljøet og fremtidens skyld, er en fejlslutning. De er her fordi de kan tjene penge ...længere er den ikke!

Og det gælder såmænd også Nordens største energiselskab, det svenske Vattenfall, som for nylig vandt licitationen på opførelsen af vindmølleparken Horns Rev III.

Vibeke@:
"Hvis folk ligefrem står i kø, for at investerer i Havvindmøller, så se da at komme igang."

Dem der står i kø, står der fordi støtteordningerne mildest talt hidtil har været lidt for gavmilde, således at dig, mig og alle de de andre danskere betaler gildet, men uden at vi at sige har fået nogen større miljøgevinst ud af det! Anholt Havpark er skræmme eksemplet mht. profit og hvor eneste glæde desangående hidtil har været, at det om ikke andet er vores fælleseje, nemlig statsselskabet DONG, der har scoret de økonomiske gevinster ...

Og når jeg er så ubehagelig, at skrive at miljøgevinsten er det så som så med, så skyldes det, at C02 kvoterne, som eksempelvis EON og Vattenfall scorer i Danmark via vindparker, dem kan de tage med under armen og modregne i deres Co2 regnskab i de kulkraftværker de ejer i eksempelvis Tyskland og Polen. Øv! Ja, men sådan er det desværre!

I øvrigt bliver vi på det groveste misinformeret om vindmøllerne store betydning, for ud af et årligt energiforbrug på knapt 800 Pj, yder møllerne kun et tilskud på 40 Pj ... eller sagt på en anden måde, omkring 5% af vort samlede energi forbrug. Derfor er der set med mine øjne ingen vej uden om, at vi skal have nedsat vores enorme energiforbrug ganske betragteligt, og den diskussion mangler vi ligesom at tage, da mange (alt for mange desværre) er blevet forført til at tro, at møller er vores redning.

Men ok, et beskedent bidrag kan de give, men der bliver næppe nogensinde tale om andet end et beskedent tilskud ... men selvsagt vil den slags kritik jo altid blive forsøgt imødegået af den stærke vindindustri, der ved hvordan man kan forføre, og har forført folk med plusord som klima, grønne job og tænk-på-dine-børnebørn.

Philip B. Johnsen

At et flertal på Christiansborg ønsker at holde fast i en CO2-reduktion på 40 procent er det rene vås.

Nej de danske klimamål er intet værd, hvis planen er at give vores børn en bæredygtig fremtid og bekæmpelse af klimaforandringer, så er de danske ambitioner for bæredygtighed er ikke eksisterende.

Hvad der mangler?

Danmark har ingen planer om at stoppe udvinding og salg af olie og gas fra danske boringer, for at holde tematurstigningerne under 2 grader skal 80% af de danske olie og gas forekomster i undergrunden blive i undergrunden.

Desuden Danmark har en kolossal klimaudfordring der ikke tages hånd om, da Danmark i stigende grad importerer mange af vores varige forbrugsgoder fra udlandet, den CO2 der udledes for at producere disse varer, bliver ikke indregnet, som en del af Danmarks udledninger, selvom udledningen sker, som følge af, at danskere køber og forbruger disse varer.

Betyder fossilfri Danmark i 2050, at alle importerede varer, vil være fremstillet fossilfrit?

Betyder fossilfri Danmark i 2050, at danske fossilbredstof reserver, skal blive i jorden, at 80% ikke må sælges, er det planen 80% ikke må sælges?

Nej de danske klimamål, hvordan kan vi gøre mindst, så det samtidig ser ud til Danmark tager udfordringer alvorligt.

Frede Andressen

Slingrekurs er da ikke et isoleret fænomen til denne regering.

Det er normen i Danmark

Den unge Hr. Danielsen lever i en anden virkelighed. Venstres virkelighed.
Den virkelighed skal tvinges ned over os alle. Vi sluger det i slowmotion. Er vi bare dumme. Eller er det bare for surealistisk at forstå, denne verdens anskuelse. Dødsspiral logik.
Det skal være markedskræfterne som skal bestemme udviklingen, og den udvikling skal ske gennem afvikling.
Og er der noget der mestres i partiet Venstre, så er det afvikling.

Mads Kjærgård

"Venstre afviser kritikken!" Jamen selvfølgelig da, de molboer ville køre direkte udover en klippeskrænt havde de først besluttet sig for det! Ikke engang kritik indenfor deres egen forståelsesramme (økonomi) bider på dem!

Mads Kjærgård

"Venstre afviser kritikken!" Jamen selvfølgelig da, de molboer ville køre direkte udover en klippeskrænt havde de først besluttet sig for det! Ikke engang kritik indenfor deres egen forståelsesramme (økonomi) bider på dem!

Mads Kjærgård

Heller ikke megen logik i det Venstre siger! Hørte en Venstrepolitiker på DR2 i går sige "der jo ingen der vil antage, en der har et hul på 2 år i sit cv." Alligevel forventer de, at menneske, der har været på kontanthjælp i årevis, bare kan finde et job i løbet af 0, 5! Noget lidt andet, men..

Anders Vang Nielsen
Ib Christensen

@Frede Andressen

Jeg er ikke så sikker på det er slingerkurs. Er begyndet at se det som "at holde folk for nar".