Nyhed
Læsetid: 3 min.

Flertal for flere penge til dagpengeforlig

Prisen for en politisk aftale om et nyt dagpengesystem ser ud til blive 600 mio. kr. For den pris vil 2.100 færre årligt ryge ud af dagpengesystemet
Mandag fremlagde Dagpengekommissionen sine samlede anbefalinger til et forbedret dagpengesystem. 
 Professor Nina Smith præsenterede forslagene på et pressemøde, og meget tyder på, at der er et politisk flertal for at følge kommissionens anbefalinger.

Joachim Adrian

Indland
20. oktober 2015

»Se at få fundet nogle penge og få lavet et forlig i en fandens fart,« lød anbefalingen fra LO’s formand, Harald Børsting, da Dagpengekommissionen i går fremlagde sine anbefalinger på et pressemøde i Eigtveds Pakhus, i København.

En anbefaling som et bredt flertal på Christiansborg ser ud til at tage til sig sammen med resten af den – samlede – Dagpengekommissions anbefalinger.

I hvert fald taler regeringspartiet Venstre i dag kun om, at den kommende dagpengereform »som udgangspunkt« ikke bør blive dyrere. Socialdemokraterne har under den nye formand, Mette Frederiksen, allerede sagt, at det vil blive dyrere. Og Dansk Folkeparti sætter nu tal på, hvor dyrt: Nemlig 600-700 millioner kroner.

Hvilket næsten på kroner og øre svarer til den del af den samlede regning på 1,2 milliarder kroner for Dagpengekommissionens anbefalinger, som fagbevægelsens kommissionsmedlemmer Harald Børsting og FTF’s formand Bente Sorgenfrey, i en såkaldt mindretalsudtalelse ikke vil være med til at betale for.

Selv om Dagpengekommissionens kommissorium slog fast, at et nyt dagpengesystem ikke måtte koste mere, har fagbevægelsen for længst lugtet, at det må det alligevel godt. LO og FTF vil ikke være med til otte årlige såkaldte karensdage, hvor de ledige ikke får dagpenge. Tre årlige karensdage er, hvad fagbevægelsen kan gå med til at betale for.

Samtidig gør fagbevægelsen det let for politikerne ved til gengæld at købe resten af Dagpengekommissionens anbefalinger rub og stub.

Det selv om bundlinjen i regnestykket ikke lever op til LO’s og FTF’s tidligere krav om, at »antallet af personer, som opbruger deres dagpengeret, bør ikke være højere end forudsat før dagpengereformen fra 2010«.

Den gang vurderede daværende beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), at mellem 2.000 og 4.000 – mod tidligere mellem 1.000 og 2.000 – ville falde ud af dagpengesystemet som følge af reformen.

Som bekendt gik det værre. Fra januar 2013 og frem til i dag menes tallet at være helt op mod 60.000 (Dagpengekommissionen vil ikke gætte på, hvad det rigtige tal er).

Nu skønner Dagpengekommissionen, at 6.700 personer årligt ventes at opbruge deres dagpengeret med de foreslåede nye regler i en situation med såkaldt almindelige økonomiske konjunkturer. Hvorimod hvis reglerne forbliver uændrede, lyder skønnet, at 2.100 flere årligt vil gøre det.

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er alle – med Harald Børstings ord – interessede i at få lavet et forlig i en fandens fart, men det er dog ikke med regeringens gode vilje, at den samtidig må til pungen.

DF slår til på tilbud

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så allerede inden folketingsvalget skriften på væggen, da Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl tog afstand fra de forringelser af dagpengesystemet, han personligt selv havde opfundet i forbindelse med forhandlingerne om den såkaldte genopretningspakke i 2010. Nok klager finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) også over, at statskassen er tom, men en halv milliard er trods alt småpenge på statsbudgettet.

Hvilket også har fået Kristian Thulesen Dahl til hurtigt at slå til på fagbevægelsens tilbud. For det beløb kan Dansk Folkepartis formand indfri sit valgløfte om at bruge flere penge på dagpengesystem (hvor mange har han hidtil behændigt undgået at sige) og alligevel have penge tilovers til de ældre, politiet og hvad hjertet ellers måtte begære.

For Socialdemokraterne, som oprindeligt mente, at den daværende VK-regering »dolkede« helt almindelige lønmodtagere med forkortelsen af dagpengeperiode frafire til to år samt forlængelsen af genoptjeningsperioden fra 26 til 52 uger, sætter en dagpengeaftale forhåbentlig endelig en stopper for den kritik, som næsten fra dag ét forfulgte daværende statsmininister Helle Thorning- Schmidt (S).

Uden en aftale vil Socialdemokraterne ved det kommende folketingsvalg stå overfor det samme problem som i 2011: Man kan love forbedringer, men man kan ikke være sikker på at have flertal for disse efter et eventuelt regeringsskifte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

georg christensen

Det koster og det koster?. 600 hundrede millioner blot, et nyt kampfly koster 1.000 millioner, hvor metalværdien måske er 2 millioner medens illusionen , resten 998 hundrede millioner udgør arbejdsløn udført udenfor danmark, medens vi i danmark bøvler med sølle 600 millioner i vores eget samfund. Det er ikke andet, som storheds vanvids tankegange , vores gamle partiers ledende politikere formidler.