Læsetid: 4 min.

Hvordan går det med økonomien?

Finanslovforslaget har bebudet besparelser. Men er det nødvendigt? Økonomiprofessor ved Århus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen giver det hurtige overblik over dansk økonomi
Om bord på verdens største containerskib, Mary Maersk. Det går frem for dansk økonomi – men langsommere end ventet, siger økonom.

ANDREW TESTA

31. oktober 2015

– Hvad er dit overordnede syn på dansk økonomi?

»Det er positivt, men det går langsommere, end vi havde regnet med. Privatforbruget får os til at hænge i bremsen. Siden finanskrisen har vi haft meget svag vækst i privatforbruget, og før der sker noget dér, er det svært at tro på, at der virkelig kommer gang i jobskabelsen og dermed økonomien. Over 60 procent af den samlede produktion udgøres af privatforbruget.«

– Regeringen har lagt op til en række besparelser på finansloven. Men hvordan går det egentlig med statens økonomi? Er det nødvendigt at spare?

»Problemet er, at vi er begrænsede i forhold til EU’s regler. For hvis du kigger på den finanspolitiske holdbarhed, så kigger man på indtægter og udgifter de næste 100 år. Der ser det fint ud. Vi har en offentlig økonomi, der hænger overordnet fint sammen. EU-reglerne er strammere end nødvendigt for en sund offentlig økonomi. Det er prisen, vi må betale for at være en del af eurosamarbejdet.«

– Men er det så EU, der gør, at vi skal spare på finansloven?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Schou
Poul Schou anbefalede denne artikel

Kommentarer

Her er så dejlig stille. Hvorfor hører vi ikke noget til OECD eller CEPOS? Måske fordi OECED's landerapport for Danmark er lutter glade budskaber, og medierne de synes ikke de vil lukke luften af Venstre-regeringens politiske eksistensberettigelse: Sortmaling af økonomien og pisk til de lavere lønnede. Og CEPOS de kan ikke heller rigtig finde på noget at skræmme med... Og så er det klogt nok at holde kæft.

Nu skal folk bare indse, at der ikke er brug for Venstres sorte blok i regeringskontorerne. Der er brug for - og plads til - investeringer i vores skoler, hospitaler, og infrastruktur. Endvidere kan topskatten sagtens tage et vrid op ad, så den fællesskabte formue kan blive bundet i samfundets produktive offentlige infrastruktur, i stedet for at blive investeret i en tivolisering og asfaltering af vores strande og øvrige natur.

morten Hansen, kjeld jensen, Gorm Lerche, Torben Selch, Torben Skov, Preben Haagensen, Anne Eriksen, Thomas Barfod, Steen K Petersen, Anders Jensen, peter fonnesbech og Peter Suwalski anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Når væksten kommer - hvis væksten kommer .. men er vækst da ønskværdig,
hvis den ligesom japansk pileurt kvæler den jord, vi skal leve på?

Vækst er misforstået.
Ubegrænset vækst i et lukket system kan ikke lade sig gøre.
Besparelserne på vores infrastruktur som er nødvendige kan aldrig retfærdiggøres.
Argumenter som vi forvalter overholder gældende lovgivning er ej moralsk eller etisk forsvarlige.
"Når uretfærdighed bliver til lov, bliver modstand til pligt. "

Den ene dag skriver Information, at danske mainstreamøkonomers 'faglighed' bygger på en absurd og uvidenskabelig præmis om, at man med matematiske formler kan forudsige fremtiden og derfor udsige noget autoritativt om den første politik - "homo economicus er død" proklamerer avisen. To dage efter beder Information så en dansk mainstreamøkonom om at udlægge teksten og fortælle os 'sandheden' om danske økonomi - homo economicus er åbenbart genopstået i Store Kongensgade.

Gorm Lerche, Torben Skov, Curt Sørensen, Per Delphin, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

De præmisser, som økonomer forsøger at påtvinge menneskelige samfund, er ikke ønskværdige. Derfor skal man holde op med at lytte til dem, der tror, at et regnskab kan sige noget om, hvordan ting skal foregå fremadrettet. Vækst er jo omsonst, når folk ikke efterspørger flere varer. Det er en masse arbejde derimod ikke, som ikke i sig selv er produktivt, men som kan foregå, fordi den materielle produktion er mere end rigelig til at sikre enhver et ganske pænt økonomisk råderum.

Henrik Brøndum

@Lasse Glavind

Heldigvis beskriver avisen fra forskellige synsvinkler - og nogle historier er så gode at de kan gentages i det uendelige - tænk bare på "Prinsessen på Ærten"?

Med hensyn til forudsigelser mere generelt var vi vidne til - en ny version af Robert Storm Petersen: "Det er svært at spå - især om fremtiden!"

Med hensyn til hvordan det går med økonomien - er der tale om en yo-yo: "Aktierne stiger" , "Liggetiderne falder", "Investorerne går i guld!" Her blot i varianten "vi ligger lunt i svinget". Det er de færreste - professortitel eller ej - der kan gøre det bedre end Bibelen: "Efter syv gode år kommer syv magre!" på dette område. Og dem der virkelig kan - fortæller ikke om det i avisen.

Du kan godt starte et felttog mod at aviserne skriver den slags historier ....men så er det altså nemmere at tjene en formue på relancering af dampmaskiner med øko-mærke.

Spørgsmålet er, Henrik Brøndum, hvorfor aviserne fører den slags ammestuesnak i stedet for mere konkretistisk at undersøge de strukturer, der bestemmer de økonomiske forhold - hvorunder det indlysende er, at aktivitet skaber værdi. Så hvis man vil have værdier i samfundet, skal man iværksætte aktivitet.

@Henrik Brøndum.

Jeg kan godt se elementet af Don Quixote-kompleks/komik 'in my noble effort', men for helvede mand - hvis man nu ligefrem skal tro på genopstandelsen for at finde logikken i Informations redaktionelle økonomilinje... Hvad bliver det næste? Vil deres politiske redaktion så fx også have os til at tro på, at Socialdemokraterne er et venstrefløjsparti? Jeg spørger bare.