Læsetid: 4 min.

’Jeg kender alle grønlænder-vittighederne’

Gorm Vold er født i Grønland, er højtuddannet og har fået det danske sprog ind med modermælken. Alligevel er han i mange danskeres øjne den fordrukne grønlænder
’Jeg har søgt omkring 80 job på to år bl.a. ledelsesjob, almindelige kontorjob, og job som ekspedient i forretninger, men jeg får aldrig jobbene,’ fortæller Gorm Vold, der frygter, at det har noget at gøre med hans grønlandske baggrund.

Ulrik Hasemann

22. oktober 2015

»Har du hørt den om grønlændere, der går forbi en bar?«
»Nej, siger du? Den findes heller ikke, de går altid derind.«

Vittigheden hører 47-årige Gorm Vold ofte i mødet med danskere. Han er grønlænder og har boet i Danmark af flere perioder.

I Grønland har han altid følt sig mere dansk end grønlandsk, fordi han taler det danske sprog bedre. Men i Danmark har han siden første gang, han kom hertil i 1984 som efterskolelev i Nordjylland, følt sig udenfor.

»Dengang jeg sad alene på efterskole, troede jeg, at jeg var ligesom de andre på skolen, men det var jeg ikke. Jeg har altid været Gorm, som var grønlænder,« fortæller han.

Læs også: Det er opslidende at være grønlænder i Danmark

I dag bor Gorm Vold i Dianalund og læser en bachelor i offentlig administration på University College Sjælland i Næstved. Igennem de perioder, hvor han har boet i Danmark, har han i flere sammenhænge følt sig diskrimineret af danskere og danske myndigheder, fordi han er grønlænder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Trond Meiring
  • Margit Tang
  • Lars Dahl
  • Gert Romme
Kurt Nielsen, Trond Meiring, Margit Tang, Lars Dahl og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Negative stereotyper om grønlændere reproduceres mestendels gennem medierne – hvis bare medierne ville gennemføre ledt moralsk selvdisciplin i denne forbindelse så var meget nået!

Tak Gorm Vold,

Der er virkelig brug for succeshistorier for at aflive alle myterne. Og jeg håber virkelig, det vil gå godt med din bachelor.

Jeg kender en grønlandsk kvinde, der er dansk gift. Hun er HD-R og registreret revisor, og blev senere cand. merc. aud. på grund af netop disse dumme myter. Revisorvirksomhederne er simpelt hen bange for klienternes reaktion, når de opdager, deres revisor er grønlænder.

Så er det i øvrigt korrekt, at vil alle har mødt grønlændere, der ikke har klaret sig godt i det danske samfund, men samfundet har formentlig heller ikke givet dem nogen særlige muligheder. Men det er min opfattelse, efter at have talt med hende, at det især er socialt lavt rangerende og lavt uddannede danskere, der holder myterne i gang.

Kurt Nielsen, Pia Nielsen og Vasili Frang anbefalede denne kommentar

Til Oreskov der skriver, at det mestendels er medierne, der gentager stereotyper om grønlændere.
En for mig væsentlig pointe er, at der ikke alene er tale om 'stereotyper om grønlændere,' der er i mine øjne tale om en grundfæstet dansk kulturracisme. Medierne kan kun anvende disse udtryk mv. FORDI de er accepteret bredt i befolkningen.
Det er beskæmmende, men jeg føler mig ikke i tvivl om, at mange morer sig med, når jeg fortæller hændelsen om den tyske dame, der måtte forlade grillbaren i Galten tomhændet. Der var ingen nåde. Damen var udlænding. Damen kunne ikke tale ordentligt dansk, og man ekspederer ikke - når vennerne står i flok omkring én - hvis en udlænding bestiller to 'grillkillinger'. Nej, så gør man nar. Mobber. Tilsviner. Gør sig til bedste på den fremmedes bekostning. Dét behøver man ingen medier til. Kun den danske klikekultur med sine uskrevne sammenholdsregler, som mest handler om, at holde de fremmede ude.
Naturligvis Oreskov, ville det være et mindstemål, at de offentligt betalte medier, som også danskere, der ikke behersker det danske sprog, betaler for, at de medier var særligt vagtsomme.
Men medierne mærker jo også den nationalistiske vind, der hersker. Og mediefolkene vil hellere gøre sig til hos politikerne, og vise de 'rigtig danske' holdninger end præsentere publikum for viden og fakta.
Det er folk, der stemmer politikerne ind på borgen, og der er ingen vej uden om: den ildelugtende nationale højrevind har tag i danskerne.

Henrik Brøndum

Som humorist og ud af Molboslægt - vil jeg gerne protestere lidt mod at flere og flere morsomheder blev politisk ukorrekt.

Der sad en grøndlandsk mand ved fjorden, ved siden af sin kvinde. De kiggede begge udover vandet, fjeldene, fuglene. Så vendte han sig mod hende, strøg hende over håret og sagde: "I only have ice for you!" (Tak til Jesper Klein)