Læsetid: 1 min.

Narkoloven skal kulegraves

Flertal afsætter penge til undersøgelse af dansk narkolov
29. oktober 2015

Det skal nu undersøges, om den danske narkotikalovgivning egentlig skader mere, end den gavner. Et flertal af Folketingets partier har nemlig i forbindelse med aftalen om satspuljemidlerne afsat 1,5 millioner kroner næste år til »undersøgelse af stofmisbrugerområdet fra et brugerperspektiv«.

Undersøgelsen kommer efter, at Liberal Alliance havde foreslået, at en Narkotikakommission fulgte op på den arbejdsgruppe under Sundheds- og Ældreministeriet, som netop har kortlagt behandlingsindsatsen på stofmisbrugsområdet.

Partiets socialordfører, Laura Lindahl, er derfor tilfreds med den nye undersøgelse. Den skal laves sammen med »praktikere« på området.

»Jeg er rigtig glad for, at vi nu får nogle dygtige folk til at se på, hvilke konsekvenser den nuværende politik på narkotikaområdet har – både socialt og samfundsøkonomisk. Opgaven for den undersøgelsesgruppe, som Liberal Alliance har kæmpet sig til, bliver ud fra et brugerperspektiv at se på, hvordan vi kan gøre tingene klogere på det her område. Det gælder både, når det kommer til behandlingstilbud og den helhedsorienterede indsats, men også i forhold til den lovgivning, der hersker på området,« siger Laura Lindahl.

En række eksperter har tidligere efterlyst en sådan undersøgelse og Nanna W. Gotfredsen, fra Gadejuristen, er tilfreds med, at det lykkedes at finde pengene:

»Vi bruger milliarder og atter milliarder på ugennemtænkte indsatser på narkoområdet, og derfor er der i høj grad brug for viden i bredeste forstand, så vi på tværs af de mange indsatsdelområder kan gennemgå lovgivning, praksis og de konkrete udfordringer for stofbrugerne, så vi på en kvalitativ og kosteffektiv måde, kan hjælpe nogle af samfundets allersvageste,« siger Nanna W. Gotfredsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste rapport blev der i 2013 registreret 213 narkotikarelaterede dødsfald i Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Janus Agerbo
Janus Agerbo anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der skal ikke så mange penge til, kig hvordan det går i Uruguay, Portugal, og hvor successfuld den hollandske stramning de seneste år af håndhævelse af narkolove har været.

Det er ikke muligt at komme narko til livs med straffe, det er prøvet igen og igen, millioner ovenpå millioner er blevet offret for den ideologi, uden at man er kommet et skridt nærmere et narkofrit samfund.

Og jeg tør påstå at narkopolitikken har gjort langt større skade en narko'en selv.

mvh

Michael Madsen, Janus Agerbo og Anders Hede anbefalede denne kommentar

Den underliggende premis er, at vi har pligt eller ret eller grund til at bestemme over andre menneskers private forbrug, og over andre menneskers børns forbrug.

Den premis er forkert.

Det er egentlig ligegyldigt, hvordan du føler om naboens datter, der piller næse, du har ikke pligt til at skære næsen af hende alligevel.

Retten til selvbestemmelse over sig selv og sine børn er så umådelig meget vigtigere i min optik, end alverdens uheld og skader fra narko.