Læsetid: 3 min.

Nyuddannede betaler for ny dagpengereform

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har fundet hinanden i en dagpengeaftale. Finansieringen findes ved at tage fra ledige nyuddannede uden børn. Fagforeninger frygter, at reformen kan holde unge fra at melde sig ind i a-kasser
23. oktober 2015

Torsdag faldt dagpengereformen på plads med Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne som underskrivere. En del af finansieringsgrundlaget stammer fra dimittendsatserne, som kommissionen anbefalede at reducere fra 82 til 78 procent af en maksimal dagpengesats. Sådan endte det ikke i det færdige udspil. Hvis du er nyuddannet med et barn vil din dagpengesats blive liggende på de 82 procent i det nye udspil. Mens satsen for en barnløs nyuddannet falder fra 82 til 71,5 procent. Det møder skarp kritik fra Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening. Hun kalder nedskæringen for »branduretfærdig«.

»Vi er en masse nyuddannede, som har gjort det, samfundet siger, og søgt ind på en uddannelse. Vi har kæmpet for at blive færdige og er nu på vej ud på arbejdsmarkedet, hvor vi kæmper med høj arbejdsløshed, fordi både den tidligere og nuværende regering har svigtet opgaven med at skabe jobåbninger. Nu stikker de så lige kniven ind en ekstra gang. Det er et uantageligt angreb og et svigt af en generation.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fraus Dolus
  • Dorte Sørensen
Fraus Dolus og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er da altid noget, at det ikke er folkepensionisterne som skal betale folks dagpenge. Det er virkelig svært at forholde sig de ny generationers forventninger.

Dorte Sørensen

Husk ved Dagpengereformen vedtaget med VK-regeringen, DF og RVs stemmer sparede staten flere mia. kr. Havde det ikke været RET og RIMELIG at tilbage føre et lidt højre beløb en de 300 mio kr.

Skal Danmark fra at kunne kalde sig en Velfærdsstat, nu til at kaldes et kastesamfund, hvor de ledige og andre uden for arbejdsmarkedet er udskud????

Tue Romanow, Heidi Larsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Man skal også lige bemærke at for de lavestlønnede, dem der tjener under 17.700 kr. om måneden - tager det længere tid at optjene retten til dagpenge. Altså ikke nok med at du må leve med en mindre løn, men dine kolleger der tjener mere for samme arbejde - kommer ind i dagpengesystemet hurtigere. Det er fanme ikke solidarisk - men åbenbart noget der fylder uendelig lidt i forhold til hvad nyuddannede får eller ikke får.
Hvor er hylet over uretfærdigheden henne over længere optjeningstid? ikke en lyd om det fra fagbevægelserne eller pressen. Men det er selvfølgelig også de nederste i samfundet - dem behøver man jo ikke være solidarisk med.

Sascha Olinsson, Tue Romanow, Heidi Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Så har de liberale socialdemokrater endegyldigt sagt farvel til at varetage lønmodtagernes interesser, så det på plads, ingen grund til at stemme på dem mere, hvis man har gjort det.

Der er vel kun to partier som vi måske kan forvente reelt vil varetage lønmodtagernes interesser, de kan også gå hen og blive rigtig store partier.

Man må håbe de for sidste gang har peget på de liberale socialdemokrater som regeringbærende ellers kan alle jo regne ud at det er de 10% der endegyldigt har sat sig på magten.

Henrik Brøndum

Eksistensen af et dagpengesystem og et kontanthjaelpssystem er jo et udtryk for en sondring mellem de naestnederste og de nederste. Det er ikke rart at sige hoejt - men saadan er det - og saadan er det desvaerre ogsaa noedt til at vaere.

Jørn Petersen

Henrik Brøndum

At der er brug for et dagpenge system og et kontanthjælpssystem, tydeliggør kun at staten ikke evner at varetage borgernes interesser, eller at de kun varetager nogle borgeres interesser.

Holdninger der går på at nogle borger er lavt rangeret i vores system, er en meget farlig vej at betræde og betyder i virkeligheden at man klart tilkendegiver en førsteret.

Man bør bare huske at en førsteret kun kan opretholdes hvis man forstår at behandle andre mennesker ordentlig ellers kan man nemt midste sit kæreste eje, "hovedet", forstås.

Henrik Brøndum

@Joern Petersen

Jeg er saa lang i forvejen at det ikke skraemmer at blive gjort et hoved kortere. Det at have to systemer er udbredt i mange lande - jeg forstaar du mener man skal gaa lidt mere stille med doerene om baggrunden?

Jørn Petersen

Henrik Brøndum

Nu dit hoved næppe interessant i den sammenhæng.

Gå stille med dørerne, næææææ det nok ikke løsningen! det vil nok være bedre hvis man begyndte at sikre land og folk ud fra hvordan man selv gerne vil behandles.

Gør man ikke det kan der ikke være mange indvendinger imod at hovedet ryger. Vel.