Læsetid: 5 min.

’Opfinder, iværksætter og filantrop’

Den svenske serieiværksætter Carl Freer har lagt sag an mod DR, for at forhindre dem i at nævne hans navn i deres dokumentarserie om jagten på Stein Baggers penge. Meget andet af, hvad der er skrevet om den svenske ’opfinder, iværksætter og filantrop’, er på samme vis blevet mødt med trusler fra hans advokater
Svenskeren Carl Freer (billedet) er ’enormt interessant’ i jagten på Stein Baggers penge, siger Anders Stegger som har lavet dokumentarserie om Stein Baggers skjulte penge

Svenskeren Carl Freer (billedet) er ’enormt interessant’ i jagten på Stein Baggers penge, siger Anders Stegger som har lavet dokumentarserie om Stein Baggers skjulte penge

Polfoto

15. oktober 2015

Det er ikke en åbenlyst lyssky mand, der har forsøgt at få nedlagt navneforbud i forbindelse med DR3’s dokumentar om Stein Baggers forsvundne millioner.

Carl Freer er, som it-folk er bedst – med store armbevægelser, høje ambitioner og en imponerende evne til ikke at blive slået ud, efter at endnu et selskab har vendt bugen i vejret.

I bogen Stein beskriver forfatterne Niels Ole Qvist og Morten Nøhr Mortensen, hvordan svenskerens veje krydsedes med Stein Bagger og IT Factory i midtnullerne, da han, sammen med Stein Baggers svenske sidekick, Mikael Ljungman, var leder i et af de selskaber, der var forbundet til IT Factory.

Efter at IT Factory knak og brak, og Stein Bagger flygtede fra kontinent til kontinent for til sidst at melde sig selv til myndighederne i Los Angeles, jagtede bagmandspolitiet resterne af, hvad svindlerne ikke havde brugt på yacht, kunst og cykelhold.

Her blev noget af mistanken rettet mod et af Carl Freers nye selskaber. Kurator i IT Factory-boet, Boris Frederiksen, rejste optimistisk til USA for at finde et større millionbeløb, som måske var overflyttet til et af Carl Freers nye selskaber, GetFugu.

Gizmondo

GetFugu er blot et af mange Carl Freer-selskaber. Carl Freer ligger inde med adskillige patenter fra en karriere som iværksætter. I starten af 00’erne var han medudvikler på en spilkonsol, Gizmondo, der konkurrerede med Nintendo og Sony.

I 2006 gik Gizmondo ned, 1,6 milliarder forsvandt ifølge Aftonbaldet, som efterfølgende skrev om de karrusellignende metoder, direktørerne skulle have brugt til at trække penge ud af selskabet.

Ingen af direktørerne blev straffet efter firmaets konkurs, og i Aftonposten anklagede Carl Freer »folk« for at prøve at finde fejl ved direktørerne, fordi de var nye i branchen. Derefter flyttede Carl Freer til USA.

Ifølge Carl Freers egen hjemmeside er han i dag beskæftiget med at udvikle platforme for mobilbetaling, der involverer øjen-autentificering.

Dertil er han stifter af Aluminaid, der har udviklet en aluminiumsbandage til brandsårspatienter, og han arbejder som konsulent for nye it-startups.

Under hans monogram med et anker, en fyldepen og initialerne CF, står der ’opfinder’, ’entreprenør’ og ’filantrop’, og hvis man ruller længere ned på hans hjemmeside, fortæller Carl Freer om sine projekter, sin velgørenhedsfond og sine patenter.

Nederst er der en kontaktformular, men Carl Freer er ikke er vendt tilbage på flere forespørgsler via formularen.

Årsagen til indeværende portræt er Carl Freers seneste sagsanlæg mod DR3, da han først i byretten og for nylig i landsretten har forsøgt at få DR til ikke at nævne ham i dokumentaren om Stein Baggers penge.

Det er ikke første gang, Carl Freer er gået via advokater, når det kommer til hans renommé. Efter at en svensk graverjournalist skrev om angivelige sammenhænge mellem Carl Freers handlen med luksusbiler og tyverier af selv samme luksusbiler, blev journalisten mødt med injurieanklager og det, der var værre.

Flere danske teknologimedier og bloggere har modtaget samme trusler, når de har skrevet om Carl Freers virksomheder og formodede Stein Bagger-forbindelser.

Kristian Hansen pustede som graverjournalist på Computerworld kraftigt til IT Factory-korthuset, inden det faldt. Han skrev efterfølgende bogen Fupfabrikken.

I et kapitel om Stein Baggers venner bliver Carl Freer introduceret som leder i virksomheden Media Power, der samarbejder med IT Factory. Kristian Hansen skriver over flere sider om Carl Freers kriminelle fortid med angiveligt dubiøse salg af sportsvogne, våben og bandekriminalitet. I forbindelse med udgivelsen fremlagde han dele af manus for Carl Freer.

Svenskeren prøvede ifølge Kristian Hansen at true ham til ikke at udgive bogen. Kristian Hansen justerede afsnittene med Carl Freer lidt, hvorefter han udgav bogen. Han hørte aldrig fra Carl Freer igen.

I en otte år lang karriere som graverjournalist med en stribevis af kritiske artikler er Carl Freer stadig den eneste, der har truet Kristian Hansen med injuriesager.

IT-journalist Dorte Toft blev også kontaktet af en mand, hun formodede var Carl Freers juridiske rådgiver, efter at hun skrev om den farverige svensker. Dorte Toft medvirker i DR3's dokumentar efter at have fået lovning fra Journalistforbundet, om at de vil hjælpe med at rydde op, hvis hun udsættes for et angreb på sociale medier efter programmet er kørt.

DR3

Flere af de journalister, der har jagtet Stein Baggers penge, siger, at det hverken var Stein Bagger eller Mikael Ljungman, som var dukkefører bag den massive svindel. Der var en skarpere intelligens indblandet.

Den hjerne har Anders Stagger og DR3-kollegerne sat jagten ind på. I første afsnit var de i Sydafrika for at finde Stein Baggers formodede hus, og i de kommende afsnit er de taget til Sverige for at få Mikael Ljungman i tale. Det har sat dem på sporet af Carl Freer.

»Vi fik hurtigt en idé om, at der var noget spændende ved ham,« siger vært Anders Stegger. DR3 prøvede via LinkedIn og Twitter at få kontakt til Carl Freer. Da de endelig hørte fra ham, var det i form af en stævning fra hans advokater.

»Det kom ikke bag på os, at han lagde sag an. Det passer meget godt med hans historik. Jeg er bare glad for, at der er nogle kloge mennesker i DR, der kan hjælpe med den slags,« siger Anders Stegger.

Ifølge ham er Carl Freer »enormt interessant« i jagten på Stein Baggers penge. Men at give et klart svar på, hvem Carl Freer egentlig er, er en juridisk balancegang for Anders Stegger:

»Carl Freer er en mand, der er enormt dygtig til … Argh, nu begynder jeg at køre det igennem jurascreening i hovedet. Jeg tror bare vi skal holde os til, at Carl Freer efter min opfattelse er interessant i forhold til hele Stein Bagger-sagen. Og så er der altså en historik, hvor han lægger sag an, så snart et medie sætter ham i forbindelse med Stein Bagger og IT Factory – og det er trods det faktum, at forbindelsen mellem Freer og IT Factory er blevet belyst flere gange.«

– Er det den mest præcise karakteristik af manden?

»Nej, manden er jo selv. Eller nej. Det kan jeg ikke sige. Så jo. Det må være det mest præcise, jeg kan sige lige nu ...«

Næste afsnit af ’Find Stein Baggers penge’ sendes i aften kl. 21.30 på DR3.

Se de to første afsnit her.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • uffe hellum
uffe hellum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu