Læsetid: 1 min.

Overlæge: Reform er sundhedsskadelig for mange

Der er ingen evidens for, at et arbejde gør livet bedre for kronisk syge, skriver to arbejdsmedicinske overlæger i kronik
20. oktober 2015

Forud for førtidspensionsreformen i 2013 sagde daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at alle borgere skal have mulighed for at være en del af arbejdsfællesskabet.

Men ifølge en kronik i Ugeskrift for læger af overlægerne Johan Hviid Andersen og Rolf Petersen tyder intet på, at det at være en del af arbejdsfællesskabet forbedrer helbreddet og livskvaliteten hos personer med alvorlige og invaliderende sygdomme.

Tværtimod viser undersøgelser, at sådanne personer får det både psykisk og fysisk bedre, når de tildeles førtidspension.

På de arbejdsmedicinske klinikker møder de to overlæger personer med svær sygdom, der af en kommune er placeret i et rehabiliteringsforløb, men »hvor det pres, der lægges på den enkelte for at efterleve kravene, vurderes at kunne skade den pågældendes liv og helbred«, som de udtrykker det.

Johan Hviid Andersen og Rolf Petersen kritiserer, at de læger, der deltager i de såkaldte rehabiliteringsteam i kommunerne – det er dem, der afgør, om en borger skal have førtidspension eller i arbejdsprøvning f.eks. i et ressourceforløb – kun har en rådgivende funktion.

»Dette gør, at speciallægernes vurdering, der f.eks. kan være, at en syg person skal have førtidspension, ikke følges.«

Reelt er det nemlig kommunerne, der afgør sagerne, og de to overlæger frygter, at »hensynet til kommunens økonomi spiller en rolle«, når der indgår andre hensyn end helbredsmæssige.

»Førtidspensionsreformens hovedvægt på, at syge og invaliderede skal arbejde i stedet for at få førtidspension, gør, at sagsbehandlingen i kommunerne efter vores mening er sundhedsskadelig for mange personer med svær sygdom og invaliditet,« lyder deres konklusion.

De opfordrer derfor Lægeforeningen til at tage initativer, »der kan føre til, at den helbredsskadelige sagsbehandling i kommunerne bliver stoppet«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Heidi Larsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Laust Persson
Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og Laust Persson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Man har set mere end én syg, der fik det bedre af at komme på førtidspension, fremfor at blive tvunget ud i diverse jobs.