Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politiet tilbageholder systematisk oplysninger i overvågningssager

Rigsadvokaten har lavet en instruks i, hvordan politiet undgår at give forsvarsadvokater aktindsigt i dele af det materiale, politiet har indsamlet om en tiltalt borger. Det er problematisk, mener juraeksperter
Indland
24. oktober 2015

Politibetjente bliver instrueret i ikke at nævne det i politirapporter, når de har brugt GPS-overvågning af f.eks. biler i efterforskningen. Betjentene skal blot skrive, at der foretaget ’observation’, men ikke nævne hvilken form for observation. Det fremgår af en hemmelig instruks, som er udarbejdet af landets øverste anklagemyndighed, Rigsadvokaten, og som Information er kommet i besiddelse af. På den måde får forsvarsadvokater ikke at vide, hvilken type observation der er anvendt, ligesom de ikke får aktindsigt i GPS-oplysningerne. Hvis en forsvarer under en retssag spørger, om der er brugt GPS, skal anklageren ifølge instruksen »protestere herimod« med henvisning til, at »sådanne oplysninger ikke fremgår af sagen,« hvorfor forsvarer ikke har krav på aktindsigt. Instruksen er problematisk, vurderer professor emeritus i jura fra Københavns Universitet, Eva Smith: »Man skriver bare ’observation’ i rapporten og når forsvareren så bagefter spørger ind til, om det er GPS-overvågning, så afviser man at give aktindsigt, fordi det ikke er nævnt i rapporten. Det er simpelthen forkert at gøre sådan.«

Læs også: »Det virker ikke særligt betryggende«

GPS-oplysningerne kan være afgørende for et forsvar, siger professor i jura på Aarhus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen.

»Det er et problem, hvis forsvareren efterlyser materiale, som taler til tiltaltes fordel. og politiet ikke vil sige, at de ligger inde med det. Det er helt åbenbart,« siger han. Det kan f.eks. være oplysningen om, hvor tiltaltes bil befandt sig på bestemte tidspunkter.

Information beskriver i dag to retssager, hvor politiet har fulgt instruksen. Forsvarerne opdagede, at politiet havde brugt GPS-udstyr og det endte med, at retten pålagde politiet at udlevere materialet. Formentlig er der mange sager, hvor det aldrig bliver opdaget:

»Det er som om, at man spekulerer i, at forsvarsadvokaten ikke er kvik nok til at opdage det,« siger Eva Smith. En af de advokater, som opdagede brugen af GPS-udstyr, er Pia Nøddebo Jensen. Hun mener, at instruksen er med til at underminere politiets troværdighed: »Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvilke andre oplysninger, politiet holder tilbage,« siger hun.

Hos Rigsadvokaten forklarer statsadvokat Jens Røn, at GPS er et efterforskningsskridt man bruger, når man efterforsker alvorlig kriminalitet: »Derfor er der ikke noget behov for at sætte mere spot på det end højst nødvendigt,« siger han. Den forklaring køber Eva Smith og flere andre eksperter ikke. De vurderer, at det er alment kendt, at politiet bruger GPS-udstyr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Chemnitz Larsen

Rigsadvokaten har igen og igen bortskaffet beviser for strafbare forhold til uberettiget fordel for blandt andre Troels Lund Poulsen og Kristian Jensen.

Svarende til at Rigsadvokaten har begået kriminalitet som udgangspunkt.

Carsten Wienholtz, Jette M. Abildgaard, Torben Skov, Morten Andersen, Carsten Mortensen, Ole Frank, lars abildgaard, Jacob Mathiasen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Strøh, Jens Jørn Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og jonas larsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Politistat truer...

Jette M. Abildgaard, Torben Skov, Carsten Mortensen, Ole Frank, lars abildgaard, Benta Victoria Gunnlögsson og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Politiet er en vigtig del i undertrykkelsen af folket.

Betjent Jens, hvis de findes, bør vågne op og vurdere om han er en brik i magtens spil og om han synes det er iorden (tibet, miljø, mm) ellers må vi fortsætte med at bekæmpe ondskaben, pt styret af LLR og sammenrendet af alt på højrefløjen samt de nye neoliberale socialdemokrater.

Man kan undre sig over at sf og el ikke står mere frem og afslører og bekæmper denne sammenslutning af ondskab de står overfor.

Torben Skov, Carsten Mortensen, Ole Frank og Kim Strøh anbefalede denne kommentar

I sidste uge var der et parti på venstrefløjen, der appellerede til forståelse for den menige betjents vilkår og arbejdsbetingelser. Vi måtte forstå, sagde partiets retsordfører, at de menige betjente var presset af den onde ledelse. Gu' ved om det også gælder i dette tilfælde?

Torben Skov, Ole Frank, lars abildgaard, Majbritt Nielsen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Despoti har som vigtigst må at holde befolkningen udenfor information og indflydelse.
Med uvidenhed fører usikkerhed. En befolkning er let at styre, nå den uden indsigt.
Som det ser ud i øjeblikket, så viser det sig, at regeringen og Dansk Folkeparti vil holde befolkningen udenfor indsigt og indflydelse.
Der siges, at vi har de politikere vi fortjener. Ja, det er rigtigt. Problemet er når de valgte skifter indstilling efter valget, der med ved befolkningen ikke, hvad de stemmer på/for. Ja, vi kan stemme anderledes næste gang. Men vi er jo ikke alle politikere med indsigt i, hvorledes politikerne tænker og agerer. Vi har andet at tage os til.

Socialdemokratiet kan ikke selv holde balancen, SF lader sig snøre, Radikale skifter til at støtte det, der har været imod. Dansk Folkeparti er altid der, hvor de tror, der er stemmer. Holdningsløse bortset fra at ville stigmatisere alle, der ikke er som Dansk Folkeparti.

Enhedslisten holder fast, Alternativet holder fast, Konservative holder fast. Liberal Alliance lader sig styre af bankverdenen.

Venstre lader sig kyse rundt i manegen af DF og CHF's forskruede opfattelse af økonomi.

Vi skal holde transparens i administrationen, det gælder også politiet og retsvæsenet. Vi skal sikre, at seriøse journalister kan få indsigt i administrationen i enhver henseende. Det bliver mere og mere klart jo mere bl.a. Morten Messerschmidt forsøger at holde administrationen skjult og demonstrerer derved, at deres snak om åbenhed er ren blålys for at få stemmer. DF ønsker en lukket administration, hvor det kun er oligarkerne der ved og styrer. DF vil gerne lukke ned for magtens tredeling og ende med, at det er oligarkerne, der alene vide. Hvor er forskellen til Irans religiøse styring?

Jeg vil opfordre til omtanke. Tænk grundigt og vælg derefter!

Bjarne Andersen, Torben Skov og Kim Strøh anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det bliver mere og mere klart, at befolkningen er tvunget til at tage over, hvis vi skal kunne tale om begrebet demokrati uden af få røde ører.
SKAT har gjort sig til en selvstændig entitet i samfundet.
Politiet er ved at gøre sig til en selvstændig entitet i samfundet.
.
.
.
Det ser ud til, at retsvæsenet er ved at gøre sig til en selvstændig entitet i samfundet og lukker sig om sig selv.

Det er ved at være skabt er rigtig dårlig miljø i den offentlige administration!

Bjarne Andersen, Torben Skov, Morten Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg bliver nødt til at sige, at jeg også har kendt gode og samvittighedsfulde betjente, og de har ikke verdens nemmeste job, så man skal ikke dæmonisere over en kam. Men det ændrer ikke ved, at der er mange faresignaler i de historier, der er kommet frem på det seneste. Og jeg undrer mig over, om det er noget, der opstår i politiledelsen, eller om der er tale om politisk pres/indblanding.

Bjarne Andersen, Torben Skov, Morten Andersen, jonas larsen, Ib Christensen, lars abildgaard, Tue Romanow, Kim Strøh, Dorte Sørensen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Anne-Marie Krogsbøll
Jeg er helt enig i, at mange almindelige politibetjente gør et godt arbejde og er en stor hjælp for os.
Problemet, tror jeg, er i de ledelsesmæssig gemakker, hvor sammenspistheden florerer!
På samme måde gælder det i de fleste andre offentlige sammenhænge!

Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Torben Skov, Carsten Mortensen, Anne-Marie Krogsbøll og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Først kæmper befolkningen mod enevælde, politistat, diktatur, facisme eller lignende for frihed, åbenhed og lighed, og når de næste generationer af frie ledere - der ikke har oplevet hvad deres forfædre kæmpede imod - bliver valgt, så indfører disse de gamle samfund med nye teknologier. "Viva la revolution" er nok et udtryk Vesten kommer til at høre igen i løbet af ikke særligt langt tid.

Jette M. Abildgaard, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, jonas larsen, Jørn Petersen, Carsten Mortensen, Jens Jørn Pedersen, Jan Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Hvem husker "en retsmediciners bekendelser"? Der blev det fremlagt at politimesteren i københavn forsøgte at få retsmedicineren til at fabrikere falske beviser...

Hvor mange gange mon det er sket?

Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Morten Andersen, jonas larsen, Carsten Mortensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Hvem husker rødlyskørsel i Aarhus? Der blev fanget for mange betjente i ulovligheder - så betjentene sad og frasorterede billeder af politifolk, som havde kørt for hurtigt eller over for rødt...

Da en journalist opdagede dette - valgte man efterfølgende at fjerne systemet - selvom det tog 1000 billeder af trafikforseelser på en typisk weekend...

For det var jo systemet, der var noget galt med - ikke at man frasorterede politibetjentes lovovertrædelser...

Hvor mange gange mon lignende er sket?

Hvis man laver en inhabil struktur, får man typisk en korrumperet kultur.

Og den inhabile struktur har vi for en stor dels vedkommende forstærket over de seneste årtier, som mest af alt har handlet om at forandre forvaltning til forretning, med alt hvad dette indebærer af magtfuldkommenhed og totalitarisme.

Bjarne Andersen, jonas larsen, Carsten Mortensen, Jens Jørn Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jens Jørn Pedersen

Virkelig gode tanker, men lidt sjovt at du skriver:

"Hvor er forskellen til Irans religiøse styring?
Jeg vil opfordre til omtanke. Tænk grundigt og vælg derefter!"

Jeg er som sådan ligeglad om det passer eller ej, men synes at det med at "opfordre til omtanke" og "tænke grundigt", var lidt modsigende.

Sagen er at Iran med sin "religiøse styring" på ingen måde er hverken højt oppe i skalaen mht "good and bad" eller nederst i en hvilken som helst skala. Der findes et hav af andre lande der ville give meget bedrer "analogier" til din "pointe", men pudsigt nok valgte du at tænke på Iran. Tilfældigt du valgte et så dårligt et analogi? Det tror jeg ikke... Påvirket af samfundets "meningsdannere"? Det tror jeg mere på...

Og i så tilfælde synes jeg det er lidt sjovt at man skal tænke sig om. :)

Btw personligt mener jeg at denne debat er i sig selv lidt komisk, og man burde måske havde taget den for ca 10-15 år siden. :) Vi lever et Orwellisk samfund nu om dage. De der kan se det, ser det krystal klart, de andre, ja, som George skrev, "følger bare linjen".

Jens Jørn Pedersen

Kære Arash Shahr
Jeg kan ikke se, hvor jeg har modsigelser - beklager.
Det må stå for din egen regning.

John Robert Parkins

Police officers may lie and/or give misleading information during an official interrogation, and the information they glean as a result is acceptable as evidence in court (or at least is not dismissed as a result of the means used to gather it).

John Robert Parkins

...........one more nail in the coffin!

Jette M. Abildgaard og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar