Regeringen vil skære i flere af de forskningsprogrammer, der understøtter den grønne omstilling og udviklingen af grøn energiteknologi i Danmark. Samlet vil regeringen fjerne for op mod 400 mio. kroner grøn forskning på den kommende finanslov, og det vil blandt andet gå hårdt ud over EUDP – forskningsprogrammet, der understøtter udvikling og demonstration af ny teknologi. Altså det sidste led inden kommercialisering.
Besparelserne møder ikke overraskende hård kritik fra energibranchen, der ikke forstår, hvorfor regeringen vil skære i et program, der bidrager til en succesfuld eksport af grøn energiteknologi, skaber arbejdspladser i Danmark og sikrer den danske førerposition på det grønne område. For det er præcis, hvad forskningsprogrammet EUDP samt de to mindre programmer ForskEL og ELFORSK gør. Det viser en helt ny evaluering bestilt af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.
»Det er evaluators vurdering, at de betydelige private og offentlige investeringer i forskning, udvikling og demonstration, som de tre programmer er en del af, udgør en vigtig del af årsagen til (i) de betydelige fremskridt i dansk eksport af grøn energiteknologi, (ii) at vedvarende energi fylder stadig mere i det samlede danske energiforbrug og (iii) det forhold at dansk industri øger sin samlede produktion, samtidig med at det samlede energiforbrug er faldende,« står der således i evalueringens konklusioner.
Grøn forskning gavner
Samtidig fremhæves de tre forskningsprogrammer som afgørende for at binde industrien sammen med den offentlige forskning i Danmark og dermed understøtte de nødvendige vidensmiljøer, der skaber innovation og teknologiudvikling.
»Det er en meget væsentlig del af konklusionen, at programmerne i høj grad bidrager til at etablere netværk mellem offentlige og private aktører på energiområdet. Evaluator vurderer, at disse netværk udgør en uundværlig del af den videnudvikling, der finder sted, og er en forudsætning for den fortsatte udvikling af dansk industris konkurrenceevne på området,« konkluderes det.
Derfor vækker det særdeles hård kritik fra energibranchen, at regeringen vil skære i netop de programmer, der binder de danske ekspertiser og forskningsmiljøer sammen og som føder morgendagens eksportsucces.
»Programmerne har jo været en succes,« konstaterer branchedirektør for energi i Dansk Industri, Troels Ranis, der derfor er skuffet over det udspil til en ny finanslov, som regeringen har præsenteret.
Regeringens prioriteter går stik imod Dansk Industris ønsker for området, siger han:
»I Dansk Industris strategi for 2020 lægger vi vægt på det modsatte, nemlig at øge støtten til innovation og udvikling med henblik på at skabe vækst og eksport. Danmark er og skal være arnested for grøn udvikling. Derfor er de forskningsprogrammer vigtige for dansk erhverv og industri, og derfor er det vigtigt, at de ikke bliver nedprioriteret.«
Store udfordringer
Hos Dansk Fjernvarme, der er fjernvarmens interesseorganisation og dækker 99 procent af al fjernvarme i Danmark, advarer direktør Kim Mortensen imod konsekvenserne af at spare på den forskning, der netop skal løse den store udfordring med vedvarende energi, nemlig lagring. Det er blandt andet dét, der vil blive beskåret, hvis regeringen får sine finanslovønsker igennem.
»Det betyder, at den satsning, som den tidligere regering satte i gang for at finde måder, hvor man kan lagre strøm i systemet ved hjælp af enorme varmepumper, stort set nulstilles,« siger Kim Mortensen, der mener, at det vil gå hårdt ud over mange igangværende satsninger, hvis regeringen får sin vilje på finansloven.
»Skærer man to tredjedele af et program, som det er tilfældet med EUDP-programmet, så ødelægger man det. Man skal jo fyre og stoppe en masse igangværende aktiviteter. Det har taget år at opbygge et netværk af virksomheder, rådgivere og vidensinstitutioner – og det er den skov af viden og erfaring, man lægger ned,« mener Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Per Christensen, forbundsformand i 3F er ligeledes særdeles kritisk over for regeringens udspil, som han kalder »et kæmpe selvmål.«
»Det er så kortsynet, som det kan blive. Det handler om at bevare Danmarks teknologiske forspring, og dermed skabe arbejdspladser i Danmark, derfor er det virkelig tåbeligt ikke at satse på den grønne forskning,« siger Per Christensen.
Minister: Der er penge nok
Onsdag langede den tyske energikoncern E.ON ud efter den danske regerings slingrekurs på energiområdet. Her var det de danske klimamål, som regeringen vil slække på, der var under kritik. »Usikkerheden om målene skaber et usikkert investeringsklima for virksomheder som os. Og uden stabile klimamålsætninger, kan vi ikke forsvare flere investeringer i Danmarks grønne omstilling,« sagde Tore Harritshøj, direktør i E.ON.
Regeringen afviste dog kritikken, ligesom den afviser den aktuelle kritik fra den danske energibranche.
Til spørgsmålet om ministeren da ikke tror på, at programmerne har virket efter hensigten og opnået de positive resultater, som den netop udkomne evaluering konkluderer, skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Information:
»Regeringen justerer forskningsmidlerne over en bred kam, som hidtil har ligget på et meget højt niveau. Det berør også forskningsmidlerne til energi. Selvom vi justerer lidt, så vil der til næste år være omkring 700 mio. kr. i midler til energiforskning, når man eksempelvis regner hjemtag af EU-midler med. Herudover kan der komme endnu flere penge til forskning i ny energiteknologi, når forskningsreserven skal udmøntes. Så jeg er ganske fortrøstningsfuld. Der skal nok komme rigtig mange hundrede mio. kr. til forskning i ny energiteknologi næste år,« siger Lars Christian Lilleholt.
Det giver Troels Ranis dog ikke meget for.
»Der har været større efterspørgsel på de her forskningsmidler, end man har kunnet honorere. Det viser, at der er en underliggende positiv dynamik i dansk erhvervsliv for at skabe den teknologi, vi skal leve af som land,« siger Troels Ranis.
»Derfor må vi håbe, at den her finanslov ender et helt andet sted end der, hvor regeringen ønsker det.«
Det bliver mere og mere håbløst. Hvis Løkke Rasmussen ønsker at gøre noget godt for Danmark så udskriver han valg efter hans EU-afstemning er overstået. Eller hvis han virkeligt vil spare penge så samme dag.
Hvis EU-budget regler hindrer en positiv dansk udvikling som CHF nu hævder, ja så må vi nok se om de regler også ender som Shengenaftalen og Dublinforordningen. De gælder alligevel ikke.
Mindre EU nu, ikke mere.
Hvem ønsker nedskæringer på omstillingen til grøn bæredygtighed - formentlig et mindretal?
Skal vi få flyttet det mandat, og gerne flere?
Blå blok med regeringen i spidsen opfører sig som kræsne børn ved grøntsagsfadet.
Man begynder at få mistanke om, hvorvidt Venstre blot mangler "grøn intelligens", eller om det er fordi, det vil være for stort et nederlag at erkende, at der er penge i grøn omstilling.
Danmark skal tjene penge på innovation og teknologiudvikling i fremtiden - p.t. er der kun visioner for at gøre tingene halvt og billigt og så lade de næste om at rydde op og komme videre.
Den berømte øvelse med at tisse i bukserne!
Regeringen og blå blok taler til egoet og ikke til loyalitet og sammenhold.
Husk nej - den 3.december!
Jamen regeringen handler decideret dumt og uintelligent, det må efterhånden være tydeligt for enhver. En flok Molboer, der tramper kornet ned overalt ,hvor de kommer frem.
På den anden side giver de oppositionen gode kort på hænderne hele tiden, men befolkningen græmmes.
Nu mangler vi bare at socialdemokratiet indtager rollen som et værdigt oppositionsparti.
Hvor fanden bliver de af !
Den grønne forskning spærrer for udviklingen af rene energikilder som atom- og thoriumkraft. De eneste energikilder, som har power til at reducere forbruget af fossile brændstoffer.