Læsetid: 2 min.

Røde Kors: Nu må politikerne tage ansvar

Hvis ikke politikerne tager ansvar nu, vil Europa se frysende og syge flygtninge på landevejene, advarer generalsekretær for Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl
28. oktober 2015

– Meget tyder på, at Danmark om nogle uger vil opleve en ny stor bølge af flygtninge ved grænsen. Hvordan er I forberedt på det i Røde Kors?

»Vi har gjort os nogle erfaringer fra sidst og har et beredskab klar til nærmest hvert et scenarie, men jeg kan ikke gå ind i hypotetiske scenarier, før vi ved, hvilket et vi kommer til at se. Det kommer jo blandt andet an på, hvad regeringen beslutter, i forhold til om de fortsat vil lade flygtninge rejse igennem Danmark til Sverige.«

– Hvilke erfaringer har I gjort jer fra sidst?

»Vi blev klogere på, hvor mange medarbejdere og frivillige vi har behov for ved grænserne, og hvad der er behov for at stille til rådighed, når der kommer en masse mennesker ind over grænserne. Jeg kan ikke sige mere, end at vi har en handlingsplan klar til de fleste scenarier.«

– Er der kapacitet til at håndtere en ny bølge?

»Indtil nu har det været overkommeligt for os at tage imod flygtninge på vores asylcentre, men om vi kan håndtere en ny bølge, afhænger helt af, hvor mange der kommer, og det kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt.«

– Hvad forventer I, at der kommer til at ske over vinteren?

»Konsekvenserne for manglende politisk handling vil betyde, at vi kommer til at se frysende og syge flygtninge på vores landeveje her til vinter.«

– Hvordan kan det være, at det ikke aftager nu, som man i første gang havde forventet?

»Det er et tegn på, at konflikten i Syrien ikke er aftagende, og at presset på nabolandene og flygtningelejrene er for stort til at kunne absorbere de mennesker, der er på flugt. Det er en indikator for, hvor alvorlig situationen er, at flygtningepresset ikke bliver mindre.«

– Vil presset på jer som nødhjælpsorganisation bliver større, fordi det bliver vinter?

»Det er klart, at det kræver flere ressourcer om vinteren, fordi det bliver koldere. Regeringen har ikke kun et ansvar i nærområderne, men først og fremmest i Europa.«

– Hvad savner du af politikerne?

»Regeringen og EU skal tage et større ansvar, for det kan ikke være rigtigt, at det er private nødhjælpsorganisationer, der skal bære ansvaret. Det at de bliver ved med at komme stiller endnu større krav til, at politikerne finder en løsning i stedet for at oprette hotspots, der ikke fungerer optimalt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu