Læsetid: 3 min.

’21 års snak er nok’

Flere hundredtusinde demonstranter over hele verden krævede i går handling af politikerne op til COP21, der begynder i Paris i dag
Gårsdagens klimamarch i København begyndte på Den Røde Plads på Nørrebro, hvorfra turen gik til Rådhuspladsen. Omkring 5.000 deltog ifølge politiet.

Gårsdagens klimamarch i København begyndte på Den Røde Plads på Nørrebro, hvorfra turen gik til Rådhuspladsen. Omkring 5.000 deltog ifølge politiet.

Cisilie Andersen

30. november 2015

En bronzeskulptur af en bjørn i fuld størrelse bliver trukket henad Nørrebrogade på en trailer. »Den skal sættes op, så den bliver spiddet af en CO2-graf og med til Paris,« forklarer Sofus Markus, der selv er klædt ud som isbjørn og taler ud gennem et lille gitter i halsen.

»Isbjørnene er blevet et symbol på klimaforandringerne. Det er vigtigt at vise, at vi som befolkning bekymrer os om klimaet. Politikerne repræsenterer befolkningen, og hvis der er nok i befolkningen, der siger fra, bliver de nødt til at indrette sig efter det,« siger han.

Håbet er stadig tilstede blandt de cirka 5.000 demonstranter, der i går var på gaden i København for at lægge maksimalt pres på politikerne frem mod COP21-mødet, der starter i Paris i dag. Foruden København var der også demonstrationer i Aarhus, Aalborg, Hjørring og Odense og hundredvis af andre byer over hele verden under overskriften ’Climate March’. Ifølge Climate Action Network blev der afholdt 2.300 begivenheder i 150 forskellige lande – den største aktionsdag for klimaet nogensinde.

»21 års snak er nok« står der på et papskilt spændt fast på en barnevogn med henvisning til COP-processens skuffende resultater, siden den startede i 1995 i Berlin. Det er græsrødderne, der er på gaden, og der er bannere, skilte og badges for forskellige lokale grønne initiativer, som kræver handling.

»COP15 var en kæmpe skuffelse, men der er sket rigtig meget siden 2009. Der er kommet Københavns Fødevarefælleskab, Alternativet og stor fremgang både i den praktiske økologi og permakultur-Danmark. Der er flere og flere mennesker, der vil,« siger Heidi, der er til demonstration med sine børn, der går på Den Grønne Friskole.

»Derfor er det også virkelig vigtigt, at politikerne nu også kommer på banen. Vi kan gøre meget som enkeltpersoner, men der skal også ske noget ovenfra.«

Den store globale aktionsdag er steget i betydning, efter det ikke ser ud til at blive muligt at demonstrere ude foran selve mødet i Paris. Undtagelsestilstanden efter terrorangrebet for lidt over to uger siden ser ud til at betyde, at demonstrationer under hele mødet er forbudt. Derfor blev der appelleret til, at folk andre steder i verden demonstrerede på vegne af de franskmænd, der i går var afskåret fra at gøre det.

I Paris var der dog i går flere forsøg på at trodse demonstrationsforbuddet. Place de la République blev i går formiddag fyldt af 10.000 tomme sko som symbol på de mennesker, der ikke måtte være der. Andre trodsede forbuddet med en kilometerlang menneskekæde igennem byen, mens nogle få hundrede demonstranter endte i voldelige sammenstød med politiet i det centrale Paris. Ifølge fransk politis oplysninger til AFP er godt 200 mennesker blevet anholdt efter sammenstødende, der kommer efter nogle dage, hvor også 24 klimaaktivister i Paris er blevet sat i husarrest og flere steder er blevet ransaget, i hvad aktivister betegner som en udnyttelse af undtagelsestilstanden fra myndighedernes side.

Aftale eller ny klode

»The cop is part of the problem – not the solution,« står der på et sort banner, nogle aktivister har hængt ud af vinduet i en lejlighed på Nørrebrogade, mens den flere hundrede meter lange demonstration passerer forbi. »Bekæmp systemet – systemet er problemet,« råber en ung mand i en højtaler med dårlig lydkvalitet. For Povl Markussen, 58 år og fra Albertslund, kan man ikke se bort fra nødvendigheden af en global bindende klimaaftale.

»Det er afgørende, at vi får en klimaaftale. Vi skal alle sammen gøre, hvad vi kan, og det er også det, der sker rundt omkring. Borgere, kommuner og virksomheder er i gang, og nu skal vi have det politiske niveau med. Uden dem så hænger det ikke sammen, så bliver det bare sporadiske initiativer. Der er brug for en global aftale,« siger han og holder godt fast på et banner på en pind. På banneret står »Globale aftaler – eller flere kloder« – samme slogan, som hans organisation, Kulturøkologisk Forening, har lavet på en 25 meter lang og seks meter høj mosaik i Albertslund.

– Med den måde, det er gået for COP-processen, hvad er så egentlig mest sandsynligt. En god aftale eller en ny klode?

»Der er to ting, der er helt sikre ved COP’en. For det første, at der kommer en aftale, og for det andet at den ikke er god nok. Så arbejdet fortsætter. Vores parole er et signal til politikerne om, at de bliver nødt til at tage sig sammen. Det kan godt være, det er svært at lave en global aftale, men alternativet om at skaffe nogle flere kloder, det er alt andet lige vanskeligere,« siger Povl Markussen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • Niels-Simon Larsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Trond Meiring
  • Niels Møller Jensen
  • Ejvind Larsen
Flemming Berger, Niels-Simon Larsen, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Niels Møller Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

drop nu det spil for galleriet. Ikke engang de der protesterer er villige til at opgive det liv og de privilegier ødelæggelsen af jorden medfører.
Mennesket er en parasit med grænseløs adfærd.

Claus E. Petersen

Det er vel igen, igen sidste chance for klimaet.
Gud forbyde at grønlænderne kan begynde at dyrke økologisk landbrug, som det skete i grønland for kun 1000 år siden.
Den nye gud er åbenbart "klimaet".
I gamle dage kunne man ofre en ged eller til nød en jomfru for bedre vejr, men i dag klarer vi afladet med CO2 afgifter og dårlig samvittighed over at spise kød.

Claus E. Petersen

@peter hansen

"Mennesket er en parasit med grænseløs adfærd."

Og problemet er at...?

Før os var rotter og kakerlakker, og efter os kommer.... rotter og kakerlakker.
Jeg kan ikke se problemet.

Og bare vent til 1.5mia kinesere, 1.5mia indere, 1.5mia afrikanere, 1.5mia andre fra asien og 1.5mia andre rundt om på kloden alle vil have køleskabe, lokumspapir, vejbelysning, computere (hvilket dog er godt på vej), infrastruktur, transport, kloakering og airkondition.

"We got a thousand points of light, for the homeless man
We got a kinder, gentler machine gun hand
Got department stores and toilet paper,
Styrofoam boxes for the ozone layer
Got a man of the people, says keep hope alive
Got fuel to burn, got roads to drive."

(Keep on rocking in the free world, Neil Young.)

Det er faktisk ret mange af os, der er "villige til at opgive det liv og de privilegier ødelæggelsen af jorden medfører." Og kæmpe, på forskellige arenaer, for jordens miljø, og at lade dette engasjement få reelle konsekvenser i ens eget daglige liv.
Sat på spidsen, ikke alle er egoistiske og ligeglade med jorden, naturen og fremtiden.
Og der sker også en masse ting, ind imellem aktioner, kampanjer og demo'er, som altså ikke
bare er "spil for galleriet" !

@Trond
På hvilken måde har du sænket dit ressource forbrug betydeligt?
Har du droppet al motoriseret transport? At spise kød? At gå på sygehuset? At handle ind i supermarkeder?
Det er netop – vil jeg tro – spil for galleriet.
Selv demonstranterne har iPhones og går hjem og ser flimmer bagefter.
Hykleriet er som regel størst hos dem der er først til at pege fingre.

Jeg har ikke peget fingre ad nogen, men har åbenbart provokeret nogen. Men det'da vel itt så gal endda...
For at svare på Christian Holms spørgsmål ;
Jeg har aldrig selv kørt privatbil, men rejser gerne med bus, tog, sporvogn, (elektrisk) scooter
eller båd. Jeg spiser noget kød, måske dessværre, men ikke ret meget. Gå på sygehuset gør jeg
selvfølgelig hvis jeg har brug for det. Og at handle ind i supermarked er vanskelighed helt at undgå,
men ikke umuligt. Der er ikke så mange købmænd og lokale markeder tilbage. Men, jeg forsøger at handle ind"alternativt", så tit som jeg kan få det til.

Er dette, og mit miljøengasjement iøvrigt, kun spil for galleriet, fingerpegen og hykleri?
Tak for dine retoriske spørgsmål. Håber jeg har besvaret dem adekvat og fyldestgørende.

P.s. ; Jeg har ingen iPhone eller sådan noget. Klarer meg fint med en computer. Samt en mobiltelefon.
Men, jeg kunde godt leve uden begge apparater. Det har jeg da også gjordt førhen.
Håber ikke, at jeg fremstår som en hykler, ved at besvare disse spørgsmål.

@Trond
Du må undskylde. Min kommentar kom til at pege på dig mere end jeg ønskede.
Min pointe er – at den nedgang i ressource forbrug der skal til – hvis vi ønsker at også 3. Verdens lande skal have en fornuftigt liv laaaaaaangt overstiger hvad vi er klar til.
Det vil betyder en væsentlig tilbagegang i levestandart – også på områder de fleste ikke er klar over.
Selvom man lever temmeligt spartansk efter danske forhold – ja så bruger man næsten uendeligt flere ressource end de fleste mennesker der kommer fra 3. Verdenslande.
De fleste, synes jeg, glemmer HVOR langt vi skal ned.
Det er ikke et argument for eller imod – men det kommer sjældent frem HVOR langt der faktisk er tale om.

Flemming Berger, Anders Barfod og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg ser nu ikke så mørkt på det, egentlig. Jeg er selv mentalt og praktisk, mer end klar for, at
nedsætte forbruget (og produktionen) betydeligt. Vi skal langt, men vi skal ikke ned, men opad.
Det er ikke den store nederen, egentlig, men svært vil det blive for mange, helt sikkert.
For et rigere liv, med enklere midler. (Arne Næss.)

Her i verden sætter nogle deres lid til videnskaberne og følger det klarheden lys der skabes af forskningen.
Andre giver sig ud i diverse metafysiske og religiøse fantasier. Snart ser de rumvæsner, en anden gang engle, for tiden ser de ofte kulde, hvor der er varme, men aldrig ser de sandheden.

Vores egen "troværdige" Løkke har just skåret ned på investeringer i grøn energi og teknologi og så argumentere han med at vi skal tro på ham ved folkeafstemningen... politikerne har ledt os lige ind i klima katastrofen og for en stor del med helt åbne øjne.....tak for kaffe og leve græsrødderne.

Niels-Simon Larsen

Pessimisterne, der her giver deres besyv med, har vel en mening med det og den, der råber - hyklere! har vel også en mening med det, må man formode.

Ole Vagn Christensen

verden kan se lys forude, på Nordisk Folkecenter ved vi, at vi kan skabe en fossilfri verden med vedvarende energier, som sol og vind og biomasse.
Vi ved også, at der er megen energi, i en bedre genudnyttelse af vores ressourcer.
Vi ved også, at det er med den omstilling er gode muligheder for, at lave energieffektiviseringer.
Når vi ser på, om mulighederne i Danmark, kan med modellen fra folkecentert bruges i Danmark, ser vi, at der er barrierer, som er selvskabt af politikkerne med afgiftspolitikken.
Ser vi på Ulandenes muligheder for barrierer, er de største analfabetismen, som skyldes manglende undervisning og folkeoplysning, på grund af manglende lys. Den mangel skyldes at de ikke har elektricitet, til at skabe lys i skolerne. Men med sol og vind, kan de løse den opgave, med vestens rige landes hjælp. En solcelle og et batteri, kan for 7500 kr. oplyse en skole i Burgino Faso, og dermed skabe grundlag for, at voksne kan få undervisning og gennem folkeoplysningen mulighed for at udvikle landet så de ikke behøver sulte.
EU burde gå i forvejen, med at de penge vi stiller til rådighed, at de bliver brugt til at ulandene for mulighed for, at vise som vi selv gjorde det i Europa, at sult og nød ikke mere var acceptable, for at vores Europa udviklede sig, så flygtninge strømningerne fra Europa, som havde udgjort 5 millioner mennesker, der flygtede til de forjættede lande som Amerika og Canada, ikke mere var eneste vej. Europas lande viste at med folkeoplysning og undervisning kunne vi udrydde sult og nød.
Sætter min lid til at herom kan man blive enige ved cop 21.

Trond Meiring, johnny lang og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

@Ole Vagn Christensen

Sol, vind og biomasse er ikke godt nok. Det skal hedde sol, vind, biomasse og batterier. Og så forsøg at gange op til ca 7 mia i dine forsøg.

Der findes nu ganske intelligente løsninger allerede, maskiner som leverer mere strøm end de bruger.
Tesla kunne distribuere strøm uden ledninger allerede for mange mange år siden.
Sol, vind, hav, jordenergi kan bruges og optimeres.
Desuden er der teknologi som ikke er frigivet, pga offentligheden er 20-30 år bagefter den teknologiske front. (google er min ven......f.eks om den hemmelige rumteknologi)
Ting kan sagtens laves mere holdbare, og med intelligent genbrug flettes med lidt nyt.

Teknologi, afgifter med mere er godt nok, hvis det bruges rigtigt, det vil sige progressivt, miljøvenligt og
bærekraftig. Og glem nu ikke, at udfordringerne med miljøet, er flere end de globale klimaendringerne.
Men teknologi, afgifter og genbrug er ikke nok. Det kan komme godt med på vejen, men problemerne stikker nu langt dybere. Selv regner jeg mig som del af den dybøkologiske bevægelse, som ikke er i nogen modsætning til den grunde og den såkaldt brede økologi, eller økologi som fag og økologisk landbrug. Alt dette er meget godt. Men ikke alle vindmøller, f.eks. er bare af det gode.
Husk at tage det gode med det onde, som Lars Von Trier sagde.

Kast et blik på denne graf over energiforbruget globalt de sidste ca 200 år og på denne figur som viser andelen af vendvarende energi. Derefter kan I snakke, snakke videre hvis I lyster. Jeg vil betragte det som tidsfordriv og religiøsitet, snakken om bæredygtighed har intet med virkeligheden at gøre.

Ole Vagn Christensen

Enig niels
Batterier er en nødvendighed for at udnytte energien i den meget mørke aften i skolerne.
Ja det er meget billigt at få lys i Afrika og hvis du tager 7,5 mia. er det nemt at se hvor mange skoler der kan få lys i Afrika.