Læsetid: 2 min.

Ahmed fik besked om sine rettigheder ved et tilfælde

14-årige Ahmed Jabbar har haft ret til familiesammenføring fra den dag, han fik asyl i Danmark. Men han blev først klar over det, da hans onkel opdagede det ved et tilfælde
»Jeg har været virkelig bekymret for, om jeg var berettiget til familiesammenføring. Det har bekymret mig mere end min egen opholdstilladelse,« siger 14-årige Ahmed Jabbar

»Jeg har været virkelig bekymret for, om jeg var berettiget til familiesammenføring. Det har bekymret mig mere end min egen opholdstilladelse,« siger 14-årige Ahmed Jabbar

Ulrik Hasemann

3. november 2015

Den største bekymring, som 14-årige Ahmed Jabbar fra Syrien havde, efter han fik asyl i Danmark, var, om han kunne få sin familie til landet. Det har han ifølge reglerne en særlig ret til, fordi han er mindreårig, men det var ikke noget, Udlændingestyrelsen oplyste ham om. Tværtimod.

Ahmed Jabbar fik tildelt såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus af de danske udlændingemyndigheder i maj i år og bor i dag i Allerød med sin onkel Ismail Jabbar, der også har fået ophold i Danmark. At Ahmed Jabbar er kommet på midlertidig beskyttelsesstatus indebærer, at han skal genansøge om sin opholds­status efter et år.

Læs også: Udlændingestyrelsen fortier børns ret til familiesammenføring

I modsætning til voksne, der får midlertidig beskyttelsesstatus, har mindreårige en særlig ret til at søge om familiesammenføring i løbet af deres første år i Danmark. Men det var kun ved et tilfælde, at hans onkel fandt ud af, at nevøen kunne søge om at få sine forældre og søskende hertil uden at skulle vente et år.

»Vi fik aldrig noget at vide om, at Ahmed kunne have søgt familiesammenføring med det samme. Jeg fandt ud af det fra en advokat i Dansk Flygtningehjælp. Så tog vi selv ind til Udlændingestyrelsen og måtte derefter bede folk fra Røde Kors om at hjælpe os med at oversætte papirerne, vi modtog,« fortæller Ahmeds onkel.

»Jeg har været virkelig bekymret for, om jeg var berettiget til familiesammenføring. Det har bekymret mig mere end min egen opholdstilladelse,« tilføjer Ahmed selv.

Held og tilfældigheder

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer forklarer, at Ahmeds situation ikke er unik. Også bisiddere og asylcenterpersonale misforstår Udlændingestyrelsens vejledning og fortæller fejlagtigt de mindreårige, at de ligesom voksne ikke har ret til familiesammenføring i løbet af det første år i Danmark.

Ismael fortæller, at han selv oprindelig hæftede sig ved en passage i Udlændingestyrelsens brev, der lyder: »Du har fået midlertidig beskyttelse. Du kan derfor først få familiesammenføring, hvis den midlertidige opholdstilladelse forlænges efter det første år, medmindre helt særlige grunde gør sig gældende.«

En kort samtale med en anden 14-årig syrisk dreng med midlertidig beskyttelse tegner samme billede. Han ønsker ikke sit navn offentliggjort, men fortæller til Information, at hverken han eller hans bisidder blev informeret om mindreåriges ret til familiesammenføring.

Ismael Jabbar siger, at han savner bedre oplysninger fra Udlændingestyrelsen. Han er ikke i stand til selv at gennemskue reglerne og sine egne og Ahmeds rettigheder, og han føler ikke, de har fået en fair behandling.

»Held og tilfældigheder afgør, om vi får vores familier at se,« siger Ismael Jabbar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johanna Haas
  • Pia Qu
  • Anne Sofie Nielsen
  • ingemaje lange
Johanna Haas, Pia Qu, Anne Sofie Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Efter at have læst artiklen spørger jeg: Hvorfor tjekker de folk, der er omkring uledsagede unge ikke op på regler og paragraffer og hvorfor går Dansk Flygtningehjælp ikke aktivt ind og oplyser fakta til alle uledsagede unge og deres hjælpere? Hvad hindrer de folk i at yde den indsats?
Else Frost

Johanna Haas, Pia Qu, Bruger 180197, Anne Sofie Nielsen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Malmgren

Måske fordi de mennesker der er omkring flygtninge er almindelige mennesker, uden reelt kendskab til lovgivningen og dens spidsfindigheder. Det ville sikkert hjælpe gevaldigt, hvis der var jurister ansat i forreste linie, der selvstændigt kunne vurdere sagerne og skrive ansøgningerne, men det er nok en utopi.

Grethe Preisler

Dansk Flygtningehjælp er en privat humanitær organisation (NGO, og kan derfor ikke klandres for, at Udlændingestyrelsen, der sorterer under Udlændinge-, Integrations- og Boligminister Inger Støjbergs ressort, har undladt at oplyse den uledsagede 14-årige syriske krigsflygtning Ahmed Jabbar om mindreårige flygtninges ret til at ansøge om familiesammenføring med deres forældre og søskende i hjemlandet fra det øjeblik, de har fået tildelt en såkaldt 'midlertidig beskyttelsesstatus' her i landet.

Det ville sikkert hjælpe gevaldigt, hvis ministeren selv kunne tage sig sammen til at rådføre sig med de jurister, der er ansat i hendes eget ministerium, om hvordan hun kan gøre sagsbehandlerne i Udlændingestyrelsen begribeligt, at også de skal rette sig efter gældende lovgivning, når de 'vejleder' mindreårige krigsflygtninge om deres mulighed for at søge familiesammenføring efter selv at have fået tildelt 'midlertidig beskyttelsesstatus' i retsstaten Danmark.

Man kunne ellers let få den tanke, at det var vigtigere for Inger Støjberg at stå sig godt med regeringens støtteparti og parlamentariske grundlag alias DF's udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen, end at røgte sit høje embede i henhold til bestemmelserne i Ministeransvarlighedsloven.

Johanna Haas, Jørgen Malmgren og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar