Nyhed
Læsetid: 2 min.

Europarådet: Danmark går et skridt tilbage i kampen mod korruption

Smøring, som ville være strafbar bestikkelse herhjemme, er det ikke altid i udlandet ifølge Justitsministeriet. Hård kritik fra Europarådet.
Indland
12. november 2015

Europarådets antikorruptionsorgan, GRECO, kritiserer Danmark og særligt Justitsministeriet for at åbne en bagdør for korruption, når danske virksomheder opererer i udlandet. Det fremgår af en ny rapport fra GRECO.

Som omtalt i Information i går er der samtidig hård kritik af de danske regler for partistøtte.

»Jeg synes, det er beskæmmende,« siger formand for Transparency International Danmark, Knut Gotfredsen: »I 2005 skrev Lene Espersen som justitsminister under på, at Danmark ville følge GRECO’s anbefalinger. Men det er stadig ikke i orden. Det er simpelt hen for ringe.«

Faktisk går Danmark med Justitsministeriets ændringer i maj 2015 i en pjece for korruptionsbekæmpelse et skridt baglæns, hedder det i GRECO-rapporten.

Det drejer sig om de såkaldte smøringspenge – mindre betalinger, som danske virksomheder, NGO’er og andre benytter for at få forretninger, de allerede har ret til, til at glide i udlandet.

Førhen var enhver såkaldt ’facilitation payment’ i udlandet uberettiget og strafbar. Nu hedder det i pjecen fra maj:

»Det kan dog ikke udelukkes, at der i nogle lande kan gøre sig sådanne helt særlige forhold gældende, at visse erkendtligheder efter omstændighederne vil falde uden for det strafbare område, selv om de ville udgøre strafbar bestikkelse, hvis det var foregået her i landet.«

Justitsministeriet skriver også, at virksomheder »så vidt muligt« bør undgå at gøre brug af sådanne betalinger, men med tilføjelsen:

»Hvis der udbetales smøringspenge, skal der altid ske bogføring af udgifterne hertil.«

»Dette er et tilbageskridt,« skriver GRECO i sin rapport, som forholder sig kritisk til, at ministeriet opererer med begrebet »efter omstændighederne«, hvilket mildt sagt er »åbent for fortolkning«.

Har ikke fulgt anbefalinger

GRECO konkluderer, at Danmark ikke har fulgt anbefalingerne og varsler nu afsendelsen af en højstående delegation:

»Her har GRECO strammet skruen, Danmark skal ikke bare svare på kritikken, men modtage en højtstående delegation. Det er GRECO’s måde at sige: Hvad foregår der? Hvorfor sker der ikke noget,« vurderer Knut Gotfredsen fra Transparency.

Chefkonsulent Christine Jøker Lohmann fra Dansk Industri roser derimod ministeriets pjece. Hun mener ikke, det tjener sagen at tabuisere ’facilitation payments’.

»Der skal ikke herske tvivl om, at Dansk Industri går aktivt ind i bekæmpelsen af korruption og bestikkelse. Men vi ser også sådan på ’facilitation payments’, at det forekommer i mange lande. Vi vil hellere, at vi kan tale om problemet, sådan som Justitsministeriet også lægger op til, end at vi gør det til et tabu.«

Justitsminister Søren Pind (V) skriver i en kommentar, at Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden, at Danmark deltager aktivt i den internationale korruptionsbekæmpelse, og at vi hele tiden bliver bedre.

»Den danske straffelov har klare regler for bestikkelse og lever efter Justitsministeriets opfattelse op til konventionens krav, og jeg ser frem til, at vi får mulighed for at mødes med GRECO og sætte nogle flere ord på, hvordan vi har valgt at indrette det danske værn mod korruption,« skriver ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Venstre Pind's fortolkning af hårde straffe er undtaget danske virksomheder og velhavere. For her er der noget alvorligt på spil - Penge.

...Velkommen til Venstre kammerateri.

Lise Lotte Rahbek

Det er sørme noget af en påstand, Søren Pind kommer med.
Transparancy Internationals statistikker, som formodentlig er hvad Pind baserer sin påstand på,
er fyldt med huller og fejlkilder.

Korruption har vi masser af i Danmark.
Vi taler bare ikke om korruption - det lyder så grimt,
Vennetjenester, netværks-ansættelser, bonusser, vederlag, kursusudgifter, skatteyderbetale rejse-udgifter og fryns - det lyder ikke helt så slemt, vel...?

Tue Romanow, Gert Romme og Flemming Berger anbefalede denne kommentar