Baggrund
Læsetid: 3 min.

Finn nåede ikke at blive afklaret, før de 22 uger var gået

Den 56-årige kræftpatient Finn Kristensen har mistet sine sygedagpenge og er overgået til et jobafklaringsforløb uden at være færdigudredt. Socialrådgivere fremhæver i ny undersøgelse, at 22 uger er for kort tid til at kunne revurdere borgeres arbejdsevne
Finn Kristensen blev opereret for kræft i 2013 og 2015. På grund af eftervirkninger fra sygdommene har han været på sygedagpenge siden juni i år. Men nu har han mistet sine sygedagpenge og kan blive nødt til at prøve at finde et arbejde for at få økonomien til at hænge sammen.

Bo Amstrup

Indland
9. november 2015

Den 56-årige kræftsyge Finn Kristensen har netop mistet sine sygedagpenge og er blevet indstillet til et jobafklaringsforløb. Det har ikke været muligt for hans jobcenter at afklare Finn Kristensens situation på 22 uger, og derfor har det ikke været muligt for hans jobcenter i Randers at tage stilling til, om han skal have forlængelse af sine sygedagpenge.

»Jeg ved ikke, hvad der skal ske med mig. Jeg har ikke fået noget at vide om, hvad jeg skal lave i mit job-afklaringsforløb, for det ved kommunen vist ikke engang selv,« siger Finn Kristensen.

En af de nye ting i Sygedagpengereformen er, at borgere på sygedagpenge skal have revurderet deres arbejdsevne efter 22 – og ikke som tidligere efter 52 – uger. En ny undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening viser, at 66 procent af de adspurgte socialrådgivere ikke kan afklare borgernes arbejdsevne på et fagligt forsvarligt grundlag efter så kort tid. Dette er netop tilfældet i Finn Kristensens sag.

Læs også: Socialrådgivere: Vi vurderer syge på uforsvarligt grundlag

»Grunden til, at Finn ikke kan blive forlænget, er, at han ikke nåede at blive afklaret på det helbredsmæssige, og når han ikke er det, kan kommunen ikke tage stilling til nogle af de forlængelsesmuligheder, der ligger i sygedagpengeloven,« siger Jane Klitgaard, der er socialrådgiver i 3F og repræsenterer Finn Kristensens sag.

Kan ikke forlænges

Finn Kristensen blev opereret for første gang for kræft i prostata og blæren i 2013 og igen i februar 2015 for kræft i nyren. På grund af eftervirkninger fra sygdommene har han været på sygedagpenge siden juni i år.

Finn Kristensen undrer sig over, at kommunen på den ene side siger, at de kan se, at han er for syg til at gå på arbejde, men samtidig må sende ham i et jobafklaringsforløb, hvor han skal arbejdsprøves.

»Min læge siger, at han har stor tvivl om, hvorvidt jeg kan vende tilbage til arbejdsmarkedet,« siger Finn Kristensen.

Finn Kristensen kan ikke få forlænget sine sygedagpenge efter de syv forlængelsesregler. Blandt andet fordi hans kræftsygdom ikke er i en livstruende fase. Omvendt kan kommunen heller ikke lave et jobafklaringsforløb til ham, fordi hans medicinske tilstand ikke er færdigudredt.

Læs også: For få ressourcer spænder ben for beskæftigelsesreformer

Ifølge Jane Klitgaard er der mange af 3F’s medlemmer, der kommer i klemme på grund af det nye, korte revurderingstidspunkt i sygedagpengereformen.

»Mange af vores medlemmer når aldrig at blive udredt rent helbredsmæssigt, før der skal tages stilling til forlængelse. 22 uger er simpelthen for kort tid,« siger Jane Klitgaard.

Tilbage i job

Før Finn Kristensen blev sygemeldt, kørte han rundt til rastepladser og holdt dem ved lige i Mariager Fjord Kommune. Da kræften blev værre, kom han ind på kommunens værksted, hvor han blandt andet hjalp til med vedligeholdelse af maskiner. Det blev dog også for hårdt til sidst, og han måtte sygemelde sig.

Nu er Finn Kristensens arbejdsgiver blevet opmærksom på, at hans sygedagpenge er udløbet og skal overgå til en lavere ydelse.

Finn Kristensen er blevet indkaldt til en samtale, hvor han forventer at blive fyret, fordi hans arbejdsgiver nu modtager en lavere refusion. Den ydelse, man får på jobafklaringsforløbet er nemlig væsentligt lavere end på sygedagpenge.

Med udsigt til at miste sit job er Finn Kristensen og hans kone nu begyndt at tale om, at han må vende tilbage på arbejdsmarkedet, selvom han kæmper med sin kræftsygdom.

»Det kan blive så svært at få det til at hænge sammen økonomisk, at der ikke er nogen anden udvej,« siger Finn Kristensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sindssyge regler uden relation til personen - en 56 årig kræftsyg i jobafklaringsforløb?
Disse firkantede regler er groteske i forhold til den rigtige løsning - nemlig at tage individuelle hensyn til borgeren på et realistisk grundlag.
Det sparer man ikke noget på - tværtimod - og dertil en masse unødvendig sorg og lidelse!

Melanie Weltz, Gert Selmer Jensen, Anne Sofie Nielsen, Peter Jensen, Jan Weis, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Dennis Berg, Lillian Redam, Carsten Mortensen, peter juhl petersen, Lilli Wendt, Ebbe Overbye, Kim Houmøller, Ole Frank, Gert Romme, Benta Victoria Gunnlögsson og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Fjern al offentlig støtte til operaen, det kongelige teater, diamanten og andet overflødigt kultur glimmer og lad brugerne betale selv - Det er til 99% alligevel kun de velhavende, som har råd til at benytte disse faciliteter.

...Kulturstøtten udgør årligt vanvittige 6 milliarder kr.. Disse penge kan bruges langt mere almennyttigt.

...Hvis først gardinerne bliver trukket for på operaen i København, så skal Mærsk fonden nok punge ud med støtte til driften - Et mørklagt eftermæle, det kan vi da ikke have, vel ;-)

Det er ikke kulturen der skal betale for et sindsygt politisk system, som hylder de, som har så rigeligt i forvejen , mens de, som har svært ved at klare tilværelsen på grund af sygdom, ledighed eller alderdom trykkes længere ned i pløret.
Der er masser af penge i dette samfund. Danmark er stadig et af verdens rigeste lande. Det handler om at prioritere. Velfærd frem for endnu mere velstand til de rigeste, tak!

David Zennaro, Heidi Larsen, Anne Sofie Nielsen, Helene Kristensen, Martin Madsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Fandens også for Finn, som nu ikke blot er syg - men også ledig. Ledighed er roden til alt ondt, nu om dage - du er en radiobil, som står til rådighed for ethvert omrejsende beskæftigelsestivoli, som måtte-kunne-ville klemme produktivitetsbidrag ud af dig.

Er det ikke fantastisk at neoliberale samfundsingeniørkunst har fået selv venstreorienterede til at tale så instrumentelt om arbejdsløse? Prøv engang at sige begge ord for dig selv, langsomt - først ledig ... og dernæst arbejdsløs. Bemærk hvilke konnotationer som udtrykkene respektivt aflejrer i din bevidsthed; ret produktivt for forståelsen.

Paul Gram-Hansen

Mette Frederiksen lovede dette ( citat fra pjece til kommunerne ifm reformen) :
"Borgere, der er ramt af en alvorlig, livstruende sygdom som fx kræft, har til gengæld brug for en anden løsning. De har
mest af alt behov for ro. Og den får de nu ved hjælp af en ny forlængelsesmulighed, som betyder, at de er sikret sygedagpenge
gennem hele sygdomsforløbet."
Men lægerne er uenige om definitionen på livstruende sygdom, og selv kræftpatienter kommer i klemme - kun de allermest syge omfattes

Enhver kan lynhurtigt komme i klemme i vort taksatorsystem, hvor forsikringstankegangen sætter sine tydelige aftryk. Vi er mere ansatte i vort land, end vi er ligeværdige borgere. Demokraturet holder os i buret. Ikke se, ikke høre, ikke mærke. Blot forbruge og dissociere.

David Zennaro, lars abildgaard og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Så stor er forskellen blevet mellem over-Danmark og under-Danmark, at alvorligt syge kan blive mishandlet og trampet på. Velkommen tilbage til middelalderen. Snart skal de syge vel udstilles i fattighuse og de arbejdsløse i arbejdslejre og udstilles i gabestok i weekenden. Så er der noget for hele eliten at se på, hvis de i weekenden tager udenfor de beskyttede akademiker-hills og shopper fattigdomsbilleder. Tænk alle de spændende billeder de kan tage og fordele på twitter og hvad overklassens sociale medier nu hedder. Bagefter kan de tage tilbage og få en styrkende latte så de kan få stanken af armod og sygdom ud af næsen og få sjælen bragt tilbage i mig-mig-mig-modus.

Lad os ikke piske om den varme grød så længe : Det tager 50 år at afgøre en persons arbejdsevne endegyldigt - pr. fag.

Tak til Information for at holde fast i de absurde konsekvenser potentialiseringsregimet har medført - Finn har betalt sin skat sin a-kasse og sine forsikringer - men mistet alle rettigheder til et værdigt liv som syg - Finn er ikke alene 100.000 kontanthjælpsmodtagere mistede sygedagpenge før de blev afklaret - nu er de i reserven - Jacob Bundsgaard foreslår at 27.000 førtidspensionister igen arbejdsprøves - så der kan komme flere i reserven - Den styrende model om arbejdsudbud kræver sine tal - På trods af at modellen ikke virker - og at vi har andre modeller der passer bedre til den skandinaviske samfundsmodel - modeller der ville sikre Finn sin værdige frihed og forsørgelse som syg samfundsborger

Michal Bagger, Karsten Aaen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg oplever alt for ofte at der ikke gøres brug af de syv forlængelses muligheder til borgerens fordel. Jeg vil da netop mene her hvis man skal tro beskæftigelses ministeriets hjemmeside, og som sagen er fremlagt her at der ville være forlængelses mulighed på nr 2. ?der er der netop lagt op til herunder også en helbredsmæssig afklaring, jeg ser gang på gang jobcentre kun tager udgangspunkt i at det skal være arbejdsmæssige afklarende foranstaltninger.

2. Hvis det er nødvendigt med en afklarende indsats – herunder en helbredsmæssig afklaring – for at klarlægge din arbejdsevne. Forlængelsen kan være op til 69 uger.

Denne overser Jobcenter meget ofte desværre. Man burde gennemgå alle afslag i retten på afslag forlængelse sygedagpenge, tro mig det ville være en tikkende bombe under systemet! Ja, det er min påstand. Desudne udeluker en forlængelses mulighed ikke en anden, man skal hele tiden have de 7 forlængelses muloigheder i spil når der gøres status. Det tror jeg også det halter en del med.

Jeg oplever alt for ofte at der ikke gøres brug af de syv forlængelses muligheder til borgerens fordel. Jeg vil da netop mene her hvis man skal tro beskæftigelses ministeriets hjemmeside, og som sagen er fremlagt her at der ville være forlængelses mulighed på nr 2. ?der er der netop lagt op til herunder også en helbredsmæssig afklaring, jeg ser gang på gang jobcentre kun tager udgangspunkt i at det skal være arbejdsmæssige afklarende foranstaltninger.

2. Hvis det er nødvendigt med en afklarende indsats – herunder en helbredsmæssig afklaring – for at klarlægge din arbejdsevne. Forlængelsen kan være op til 69 uger.

Denne overser Jobcenter meget ofte desværre. Man burde gennemgå alle afslag i retten på afslag forlængelse sygedagpenge, tro mig det ville være en tikkende bombe under systemet! Ja, det er min påstand. Desudne udeluker en forlængelses mulighed ikke en anden, man skal hele tiden have de 7 forlængelses muloigheder i spil når der gøres status. Det tror jeg også det halter en del med.

Niels Duus Nielsen

Tak til Laura Friis Wang og Information for at tage enkeltsager op, hvor de gældende systemer rammer såkaldte almindelige mennesker. Sådanne sager kan politikerne selvfølgelig altid afvise som anekdotiske og bortforklare som "isolerede enkeltsager", men når der kan fortælles - og dokumenteres - en stor mængde sådanne "anekdoter", begynder systemfejlene at komme til syne.

Se bare på den amerikanske kampagne "black lives matter", som netop er en induktiv ophobning af "isolerede hændelser", der ender med at afsløre en systemisk funderet racisme.