Læsetid: 3 min.

Forsvarsminister forsvarer undersøgelser af civile tab

Den vestlige koalition bruger alle tilgængelige kilder, når mistanken om civile tab i krigen mod IS skal undersøges, forsikrer minister. Kritikere tvivler på, at det er tilfældet
6. november 2015

Hvor grundige er den amerikanskledede koalition og det danske forsvar, når de skal undersøge mistanker om civile tab som følge af de mange tusinde flyangreb i Irak og Syrien?

Det spørgsmål var forsvarsminister Peter Christensen (V) i går kaldt i samråd for at svare på.

Meget grundige, lød svaret fra ministeren. Ifølge Peter Christensen bruger koalitionens hovedkvarter Centcom og det danske forsvar »alle tilgængelige kilder«, når disse sager skal undersøges. Blandt kilderne er angiveligt både militære videooptagelser, efterretningsoplysninger, irakiske og kurdiske myndigheder samt lokale og internationale organisationer og ngo’er. Også lokale medier og sociale medier overvåges løbende for beskyldninger om civile tab, fortalte ministeren.

Ingen kontakt

Hos organisationen Airwars, der overvåger netop koalitionens bombninger og dens konsekvenser for civilbefolkningen, kan direktør Chris Woods imidlertid ikke genkende dette billede af meget grundige efterforskninger.

»Kvaliteten af koalitionens undersøgelser har i flere tilfælde været oprørende ringe,« siger han og henviser til en række friske afsløringer af manglende efterforskning, offentliggjort af den canadiske tv-station CBC.

»Det er vores helt klare konklusion, at efterforskningsprocessen ikke fungerer, som den burde,« siger han.

Airwars er den førende internationale ngo på området og har siden flykrigen mod IS startede i 2014 opbygget en omfattende database med oplysninger om mulige civile tab i både Irak og Syrien. Alligevel er organisationen på intet tidspunkt blevet bedt om at bistå med oplysninger, fortæller Woods.

»Ikke én eneste gang er vi blevet kontaktet af Centcom,« siger Chris Woods til Information. »Og det til trods for, at vi på eget initiativ har valgt at give Centcom en kopi af vores database.«

Generelt er det bestemt ikke airwars-direktørens opfattelse, at koalitionen anvender »alle tilgængelige kilder«, når de efterforsker sager om mulige civile tab.

»Tværtimod er det vores opfattelse, at de næsten udelukkende anvender militærets eget materiale til at afgøre, om der har været civile tab eller ej,« siger han og nævner tre forskellige eksempler på sager fra Fallujah og Mosul, hvor koalitionen ikke har undersøgt sagerne ordentligt.

Kun militære kilder

Torsdagens samråd var et forsøg fra Enhedslistens side på at få den danske forsvarsminister til at redegøre for, hvordan mistanker om civile sager undersøges, herunder den danske sag fra 30. august i år, hvor et dansk F-16-fly angreb et mål i Nordirak, hvor der efterfølgende opstod mistanke om civile tab. Efter at have undersøgt sagen konkluderede forsvaret i begyndelsen af oktober, at der med »overvejende sandsynlighed« ikke var tale om civile tab. Men ifølge Informations kilder er det en konklusion, som bygger på undersøgelser af militærets egen information om angrebet, herunder de danske F-16-flys videooptagelser.

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm var da heller ikke tilfreds med de svar, hun fik under samrådet.

»Vi mangler stadig at få oplyst, hvordan den konkrete procedure for at undersøge de her sager er,« siger hun.

»Det er jo virkelig godt, hvis sagerne efterforskes så grundigt, som ministeren giver udtryk for, men personligt tvivler jeg på, at det er tilfældet.«

Irak er nøglen

På samrådet fortalte den danske forsvarsminister, at eventuelle ofre eller pårørende skal henvende sig hos de lokale irakiske myndigheder, hvis de ønsker at anmelde en sag om civile tab. Tidligere har regeringen ellers oplyst, at irakerne kan henvende sig direkte til koalitionen eller for så vidt til Danmark. Men det synes ikke længere at være tilfældet.

»Vi har fået oplyst, at befolkningen kan henvende sig til de lokale irakiske myndigheder, som så videreformidler mistanken om civile tab til koalitionen,« sagde Peter Christensen.

»Koalitionen er i Irak på anmodning fra den irakiske regering, så det er mest korrekte, at eventuelle henvendelser går gennem de irakiske myndigheder.«

Eva Flyvholm mener imidlertid ikke, at det er en realistisk mulighed for eventuelle ofre eller deres pårørende.

»Danmark og resten af koalitionen bomber jo hovedsageligt IS-områder, og spørgsmålet er, hvilke muligheder lokalbefolkningen i disse områder har for at anmelde en sag,« siger hun og bebuder en række opfølgende spørgsmål til ministeren om emnet.

Samme bekymring har Airwars-direktør Chris Woods:

»Det er helt urealistisk, at civile, der befinder sig under militær besættelse af IS, skulle have mulighed for at kontakte de irakiske myndigheder,« siger han.

På samrådet efterlyste Alternativets forsvarsordfører Rene Gade i øvrigt større åbenhed fra regeringen og forsvaret med hensyn til den danske krigsdeltagelse. Han kritiserede bl.a. ministeren for ikke med det samme at fremlægge så mange oplysninger som muligt vedrørende det danske angreb i august og de efterfølgende undersøgelser.

Peter Christensen mente, at der »er grænser for, hvor detaljeret en pressemeddelelse kan være«, men bedyrede, at det var hans ambition, at både forsvaret og ministeriet skal være »så åbne som overhovedet muligt«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man vil jo gerne give det indtryk at vi ikke er i krig, samt at der heller ingen ofre er, alt andet ville være horribelt og politisk uholdbart. Vi har i over 12 år på åben skærm set forsvarets ansatte stå og grine os lige ud i skærmen, samtidigt at de åbenlyst løj.

Læs artiklen: Danmark bør tage ansvar for civile tab: http://www.information.dk/541727

Forsvaret og Slotsholmen har været én stor løgnehistorie siden Fogh i 2002 inden Irak krigen i 2003 lovede USA at Danmark ville bakke op om alt hvad USA gjorde.
I dag er Fogh en joke ude i verden undtagen i Danmark hvor han bliver båret rundt i guldstol af molboerne.
USA og dermed det logrende danske forsvar er hermetisk lukket for lødige "informationer" omkring deres overtrædelser af alle internationale regler og deres laden som om krig med ISIS, medens Russerne løbende udgiver videofilm af hver eneste af deres bombninger.
Teater forestillingen har nu kørt i 13 år

Vores allierede har bombet i Syrien i 3 år, så kom Rusland forbi og pludselig kom der civile tab. Hvor naive tror Nato at vi er.