Klumme
Læsetid: 2 min.

Gentofte løfter skam også sin del af byrden

I Gentofte har de masser af au pairer. Og derfor behøver de ikke tage imod så mange flygtninge
Au pair piger fra Filippinerne mødes ved Gentofte Sø og spiser pizza og snakker.

Au pair piger fra Filippinerne mødes ved Gentofte Sø og spiser pizza og snakker.

Jakob Dall

Indland
11. november 2015

Selv om rekordmange mennesker fra tredjelande er kommet til Danmark i indeværende år, er de fleste gået Gentofte Kommune forbi. Folk fra tredjelande, som er lande uden for internationalt samarbejde, bliver fordelt efter en fordelingsnøgle mellem Danmarks kommuner. Den medregner blandt andet, hvor mange mennesker fra tredjelande, der er i kommunen i forvejen.

Men i Gentofte er syrere og andet godtfolk ikke umiddelbart dem, du møder flest af under søndagsturen omkring Bernstorff Slot. Det har vakt undren på lokalavisen Villabyerne, hvor de nu har afsløret, hvad der i kommunalpolitiske kredse kendes som »Gentofte-tricket«.

I al sin enkelhed går Gentofte-trickket ud på, at Gentofte Kommune går fri for at modtage mange flygtninge og migranter fra tredjelande, fordi deres kvote er optaget af au pair-piger. 771 ugifte filippinere i aldersgruppen 16-30 bor ifølge Danmarks Statistik i den nordsjællandske kommune. De udgør i dag den største minoritet i kommunen. Dertil kommer, at en del diplomater og forretningsfolk med adresse i kommunen også må antages at fylde godt op i kvoterne.

Villabyerne har spurgt Udlændingestyrelsen, hvorvidt det kan passe, at au pair-pigerne tæller med, når der bliver fordelt flygtninge i kommunerne.

»Alle indvandrede udlændinge fra tredjelande tæller med i kriterium nr. 2: Kommunens andel af indvandrere og flygtninge. Således også au pairer, lønmodtagere og andre,« lyder svaret fra Udlændingestyrelsen presseservice.

Er 104 for få?

Retteligt skal det siges, at Gentofte Kommune har modtaget 104 flygtninge i år, og til næste år kommer der 117 til. Spørgsmålet er så, om det er for få? Gentofte er den kommune i landet med den højeste disponible indkomst pr. indbygger. Men Udlændingestyrelsen mener ikke, at spørgsmålet om, hvorvidt der burde komme flere eller færre flygtninge til Gentofte, er noget, de skal tage stilling til. Debatten om fordelingen er politisk, forklarer styrelsen.

På Christiansborg har Gentofte-trickket vakt opmærksomhed. Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen har spurgt udlændinge-, integrations- og boligministeren, om det er »rimeligt, at f.eks. au pairer og højtuddannede expats ikke indgår i beregningen af, hvor mange flygtninge en kommune skal tage«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frække som slagterhunde,
Få lavet de regler om med det samme.

/O

Det viser da bare, at hele ideen bag den fordelingsnøgle er forskruet. Det giver ingen som helst mening at tage alle mennesker fra "ikke-vestlige" lande og putte dem ned i en kasse, hvorpå der står "integrationsproblemer". Sat lidt på spidsen er tankegangen faktisk racistisk i ordets oprindelige betydning.

Det er jo Fritz og Poul 'for real'. Virkeligheden overgår igen satiren.

Tor Thrysøe, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Liliane Murray og Morten Damborg anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

771 ugifte filippinere i aldersgruppen 16-30 år.

Nu når negerslaveriet er ophævet må man jo forny sig!

Michael Öberg, Flemming Berger, Liliane Murray og Morten Damborg anbefalede denne kommentar

Jeg har også været med til at hjælpe! Jeg hjælper skam også! Jeg er også en med til at gøre en forskel!
For i 1984 gav min mormors kusines tidligere kollegas nabo 20 kroner til indsamlerne fra Folkekirkens Nødhjælp! Så jeg hjælper allerede! Jeg er også med! Jeg er også med i det gode selskab! Jeg hjælper skam også!

Og 20 kroner i 1984 - det var mange penge!

Er det ikke så usandsynligt tidstypisk?
De 'rige' kan betale sig fra alting, og samtidig få gjort rent, passet børn, lavet mad, vasket tøj, til slavelønninger. 4.000 kroner om måneden + kost og logi (= manglende privatliv og frihed), og hvis man tror at alle værtsfamilier overholder kravene, så kan man vist godt tro om igen.

Bjarne Andersen, Tor Thrysøe, Elisabeth Andersen og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Flygtning, migrant og gæstearbejder

Et glimrende eksempel på vigtigheden af at skelne mellem de tre grupper af mennesker.

Nogle er her i landet, fordi de re flygtet fra livstruende omstændigheder; de er på flugt fra andre mennesker, der vil dem det ondt. Andre er her af økonomiske grunde, fordi de gerne vil have en bedre levefod og/eller et midlertidigt arbejde.

De første er vi ubetinget forpligtet til at modtage. De gælder ikke de sidste.

Sammenblandingen af de tre grupper er til stor skade - for de reelle flygtninge.

Tor Thrysøe, Kristian Rikard, Flemming Berger og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Jeppe Lykke Møller

Vil bare i al stilfærdighed sige, at jeg skrev til information og bad dem kigge på det her for et års tid siden. Hørte aldrig fra dem.

Men dejligt at det får noget bevågenhed. Det fortjener det.

Liliane Murray, Lasse Glavind, Morten Damborg og Mads Berg anbefalede denne kommentar

"Kapitalen er dødt arbejde, der som en vampyr, udelukkende lever af at udbytte det levende arbejde, og lever desto bedre desto mere arbejde den udbytter." Marx

Artiklen og kommentarerne lugter lang væk af diskrimierende holdninger. Hvad er forskellen på unge afganske mænd, der kommer her til landet for at søge en bedre fremtid og unge filipinske piger, som gør det samme? Begge grupper kommer jo fra fattige udviklingslande. Nå ja, den ene gruppe er naturligvis villige til at tage det arbejde, de kan få og giver ikke anledning til ballade.

Kurt Jakobsen,
Var det en joke ? eller fik du lige en hjerneblødning ?

Jeg undskylder hvis det er tale om en misforståelse. Jeg har nogle gange svært ved at genkende sarkasme herinde - folk siger de mest sindssyge ting.

Kristian Rikard

Undskyld mig, men har I faktisk læst artiklen ord for ord? Det er da aldrig Gentofte, der har opfundet
"Gentofte/Toft" fidusen. Det må da være dem, der laver definitionerne. Jeg ved ikke, om det er Indenrigsministeriet, DS eller hvem, men i sidste ende er det da her, aben ligger. Toft er bare "fræk" nok til fortolke dens faktiske ordlyd

Jørgen M. Mollerup

Hvor er det godt, at man kan få ondt i røven. Det viser hvor små sko, at man går i. Som Kristian Rikard påpeger, er det ikke regler, der kun gælder for Gentofte. Kurt Jakobsen har ikke fået en hjerneblødning. Han er en af de få, der bevarere distancen.

@Jørgen Mollerup

Du og Kurt Jakobsen kan sikkert godt have ret i, det kan være svært at sige, hvad der driver philipinske au pairs hhv. afghanske mænd.

Men det er på ingen måde artiklens omdrejningspunkt. Det er derimod en forrykt historie, om hvordan Danmarks rigeste kommune på moralsk forkrøblet manér undslår sig at yde lidt ekstra for medmennesker i en ekstremt vanskelig situation. Med få promille ekstra af formuerne i Gentofte kunne både kommune og private borgerinitiativer gøre en gevaldig forskel. Men det gælder sikkert også i andre kommuner.

@morten
Medmennesker i en ekstremt vanskellig situation?
Jeg er ikke enig. Jeg ser mennesker der ikke kæmper for dem selv og deres land.

@Stig Tanggaard

Måske har du ret.
Uanset hvad, er det ikke sort vs. hvidt. Der er nok ligesom med alt andet i denne verden et uendeligt antal grader mellem sort og hvidt.
Den store gruppe af flygtninge huser nok både folk, for hvem det har været den eneste løsning at flygte til Nordeuropa, men helt sikkert også folk, for hvem det har været den letteste, mest bekvemme løsning at flygte til Nordeuropa.
Men jeg tror personligt, at jeg gerne vil tro på, at folk der beder om min hjælp virkeligt har brug for den.
Måske, det er en generel tendens at:

1) de venstreorienterede generelt tror, at mennesket er godt, taler sandt og vil fællesskabet.

2) de højreorienterede generelt tror, at mennesket er selvcentreret nyttemaksimerende og generelt sætter sig selv først, og at samfundet må dæmme op for den adfærd.

Vi er nødt til at have begge paragdigmer med også i flygtningediskussionen, så vi to har nok begge lidt ret og lidt uret.

@Stig Tanggaard igen:

Måske, hvis man tager dit udgangspunkt igen, skulle man i højere grad hjælpe familier med børn, der kom som flygtninge og gøre det sværere for unge, enlige, der kommer?
Ud fra en betragtning om, at de unge uden børn har de bedste forudsætninger for at engagere sig i kampen for fred og demokrati i deres hjemlande!?
Hvad tænker du om det?

Hvis vi havde siddet i en beskidt og stinkende flygtningelejr i årevis, og ventet tålmodigt på at de høje herrer skulle finde nogle holdbare løsninger, og samtidigt se sine børns fremtid i skår, fordi der ikke er ordentlig undervisning og uddannelsesmuligheder, et er hvad der sker med en selv, et andet er at se sine børn vokse op i dette ragnarok og vide at kommer man ikke væk derfra så er børnenes fremtid smadret. Hvad mon vi selv ville gøre?

Og vi har et kæmpeansvar, for kigger man helt ned på bunden af årsag-virkningseffektens spand, så er det os der er skyld i Syriens igangværende nationale armageddon.