Læsetid: 7 min.

Hun kom ind på livet af ti bandemedlemmer

Et nyt dansk forskningsprojekt om unge bandemedlemmer viser, at der er stor forskel på, hvad der driver etnisk danske unge og unge med minoritetsbaggrund ind i bander. Desuden kan danske unge ’shoppe’ rundt mellem banderne, mens etniske unge indgår et broderskab for livet
Kirsten Elisa Petersen har talt med ti unge bandemedlemmer. Men der gik et år, før hun ved hjælp af ’gatekeepers’ fik kontakt til unge bandemedlemmer, som gerne ville tale med hende.

Ulrik Hasemann

7. november 2015

Det er eftermiddag, og Mjølnerparkens skolebørn har fået fri. De mindste tager i SFO eller fritter. De større børn tager hjem til boligkarreerne på ydre Nørrebro. Himlen er grå på den tunge måde, hvor der ikke er nogen opklaring på vej. Hverken henover tagryggene eller over banelegemet ved Bispebjerg Station. Fire drenge i vinterjakker cykler rundt på parkeringspladsen. Det handler om, hvem der kan få mest fart på cyklen, mens de kører rundt i en ring. Efter hvert heat stemmer de om, hvem der kørte hurtigst. De stemmer alle fire på sig selv. Et par blokke derfra står en flok af de ældre drenge og læner ryggen op ad en mur. Nogle gange siger de noget til hinanden, men det meste af tiden kigger de ned i hver deres mobiltelefon. De hænger bare ud.

’At hænge ud’ er et udtryk, Kirsten Elisa Petersen er stødt på mange gange gennem de sidste to år. Hun er psykolog og forsker ved DPU, Aarhus Universitet, og har i et nyt forskningsprojekt, som publiceres på mandag, undersøgt, hvorfor unge mænd bevæger sig ind i bandegrupperinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Chr. Nielsen
  • Bruger 192606
Niels Chr. Nielsen og Bruger 192606 anbefalede denne artikel

Kommentarer

For hver gang, der er én af de unge drenge, som kommer ud i det lort med bander, så skader det de øvrige 1.000 drenge. Højrefløjen jubler og strammer alle krav og overvågningen og lovgivningen - i øvrigt de samme partier, som påstår at kæmpe for folkets frihedsrettigheder.
Gid der ville blive sat mere ind på at give de unge en mulighed for at komme ud af lortet!

Helene Kristensen

Ja det er jo ikke projekter og penge der mangler at blive brugt i forsøget på at få de unge til at fungere. Når alle disse dyre projekter så ikke virker, var det så ikke på tide at evaluere - og bruge pengene på andet end dyre eventmagere. For mig at se ryger der millioner af kroner i lommerne på snart sagt enhver, der har en lille historie om at de måske har fundet ud af noget, som måske virker engang.
Sæt for hulen pengemændene sammen med folk der har løsninger der virker, lad være at spilde flere penge og flere unges liv på at holde fidus-magerne kørende.
Lige som alle 2aktører i jobindustrien er der også for mange platugler i ungeindustrien.

Der gøres altså noget for at hjælpe folk ud af bande miljøet:

https://streetmanager.dk/streetmanager/exit-program/
(ligger ca. 750 meter fra Mjølnerparken)

Alle politikredse har en lokal bande-exit enhed. Her Århus´:
http://www.kriminalforsorgen.dk/Aarhus-Kommune-2497.aspx

Desværre er (var?) der bureaukratiske flaskehalse i Kriminalforsorgens exit-programmer):
http://www.b.dk/nationalt/hemmelig-rapport-kritiserer-bandeprogram

Hvad angår Claus Petersens ovenstående 1:1000 ratio, forholder virkeligheden sig noget anderledes, så der er nok at tage fat på:
http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/26015933

Og her en insider-fortælling om opvækstvilkårene i en ghetto (uden Stockholm-syndrom):
http://www.b.dk/nationalt/jeg-har-overlevet-en-frygtkultur-saa-jeg-overl...

Da mange midler til arbejdet med de unge kommer fra satspuljen, er der intet der følges til dørs, da vores politikere skal bruge pengene på nyt valgflæsk hele tiden.

Peter Olesen - min såkaldte ratio skulle ikke opfattes som faktuel, men mere et billede á la skoleklassen, der går pænt på gaden og man kun bemærker barnet, der træder ved siden af. Jeg skal beklage, at min fremstilling kan opfattes på anden måde. Men tak for korrektionen.
Min pointe er stadig: de få lømler ødelægger det for det fredelige flertal.