Læsetid: 3 min.

Minister afviser at ændre regler om sygedagpenge

Selv om flere undersøgelser indikerer, at 22 uger er for kort tid til at vurdere sygedagpengemodtagers arbejdsevne, står beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fast. Det møder hård kritik fra Socialrådgiverforeningen og 3F
Kritikken øges nu af sygedagpengereformens krav om, at syge borgere skal have afgjort deres sag inden 22 uger. Det kan ikke afgøres på et forsvarligt grundlag, lyder kritikken. Men beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen afviser at forlænge perioden. Arkiv

Lars Krabbe

10. november 2015

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen står fast. Selv om et flertal af kommunerne i en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen problematiserer tidsrammen i den nye sygedagpengereform, der blev fuldt indført 5. januar, får det ikke ministeren til at genoverveje sygedagpengeperioden, der med den nye reform blev forkortet fra 52 til 22 uger.

»Foretager man vurderingen på et senere tidspunkt, så er der alt, alt for mange mennesker, der får store problemer med at kunne vende tilbage på arbejdsmarkedet,« siger Jørn Neergaard Larsen, som understreger, at hensigten med sygedagpengereformen er at få flere borgere væk fra sociale ydelser og tilbage på arbejdsmarkedet.

I 31 procent af de sager, som Ankestyrelsen har gennemgået i praksisundersøgelsen, er der truffet forkerte afgørelser. Fejlene skyldes ofte den manglende tid: Således skyldes fejlen i 21 procent af alle sagerne, at kommunerne ikke har haft et tilstrækkeligt lægeligt oplysningsgrundlag til at kunne træffe en kvalificeret afgørelse. Ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen viser praksisundersøgelsen, at implementeringen af store jobreformer tager tid.

»Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at der er truffet forkerte afgørelser i forhold til forlængelse af sygedagpengene. Når det er sagt, så er der ingen af de her reformer, som er lette at implementere. Derfor skal vi selvfølgelig tage ved lære af de erfaringer, der indhøstes under sådan nogle praksisundersøgelser,« siger Jørn Neergaard Larsen (V).

Hvis løsningen ikke er at forlænge revurderingstidspunktet igen, hvordan skal man så håndtere udfordringen med, at syge borgere ender i jobafklaring på et uforsvarligt grundlag?

»På nuværende tidspunkt er opgaven at få kvalificeret arbejdsmetoder og sagsbehandling på det eksisterende regelgrundlag bedre. Herudover har vi sikret ekstra bevillinger til metodeudvikling og kvalificering af jobafklarings- og ressourceforløbene,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Majbritt Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, mener ikke, at sygedagpengereformen virker efter hensigten, simpelthen fordi 22 uger er alt for kort tid til at vurdere borgeres arbejdsevne.

»Vi kan ikke tilrettelægge et samlet forløb for de borgere, der bare går og venter på en afklaring i sundhedssystemet. Det betyder, at de blot ender på en lavere ydelse, uden at de får en mulighed for at blive arbejdsprøvet og dermed komme tilbage på arbejdsmarkedet,« siger Majbritt Berlau.

Spareøvelse

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, kræver det flere ressourcer i landets jobcentre, hvis socialrådgiverne både skal nå at afklare borgernes arbejdsevne inden for 22 uger og samtidig tilrettelægge jobafklaringsforløb, der kan hjælpe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet.

»Man bør sætte socialrådgiverne fri til at arbejde med at tilrettelægge nogle gode jobafklaringsforløb, i stedet for at binde dem op på at afklare borgeres arbejdsevne inden for kort tid,« siger Henning Jørgensen. Ifølge forskeren er det »et kvalitetsbrist, at kommunerne ikke når at afklare borgerne inden for 22 uger«.

I Information kunne man i går læse om den 56-årige kræftsyge Finn Kristensen, der netop er blevet sendt i et jobafklaringsforløb af Randers Kommune, selv om han ikke er udredt lægeligt. Fordi hans arbejdsevne ikke er færdigudredt, kan hans kommune ikke lave et jobafklaringsforløb til ham. Han overgår derfor blot til den lavere ressourceforløbsydelse, der svarer til kontanthjælpsniveau.

Ifølge Majbritt Berlau vidner denne praksis om, at det fremrykkede revurderingstidspunkt udelukkende er en spareøvelse, der ikke kommer borgerne til gavn.

»Det er lige præcis her, at det lugter af en spareøvelse. Borgerne, der bare går og venter på en lægelig vurdering får helt åbenlyst ikke den rette indsats, men samtidig er det helt åbenlyst, at ydelsen sættes ned, og kommunerne sparer penge ved det,« siger Majbritt Berlau.

Samråd

Ifølge 3F viser Ankestyrelsens praksisundersøgelse, at der er alt for mange forkerte afgørelser.

»Det er borgerne, der kommer i klemme, når kommunerne ikke når at indhente de fornødne oplysninger, og det er ikke i orden,« siger Ellen Lykkegaard, der er socialpolitisk ansvarlig i 3F.

Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, vil i dag indkalde ministeren til samråd, hvor han vil sammenholde socialrådgivernes undersøgelse med Ankestyrelsens praksisundersøgelse for at høre om det her er i overensstemmelse med lovens intentioner.

»Det er helt forkasteligt at sende syge borgere i jobafklaring, før de er udredt. Det var en af grundene til, at vi stemte imod den reform. Sundhedsvæsnet kan simpelthen ikke nå at følge med på den korte tid. Det blev der advaret om fra en lang række organisationers side, og nu ser vi konsekvenserne,« siger Finn Sørensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kirsten Lindemark
  • Dorte Sørensen
  • Anne Sofie Nielsen
Kirsten Lindemark, Dorte Sørensen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Desværre har vi politikere, der ikke forstår deres opgave. Derfor er velfærden blevet ringere og ringere - fordi dyrkelsen af det herskende økonomiske paradigme simpelthen skygger for opgaven: at sikre borgerne et rimeligt og trygt liv, der understøtter menneskelivets nødvendige aktiviteter og begrænser de overflødige - hvilket bl.a. vil sige profit til private aktører i det omfang, det nu kan iagttages.
I en verden med monopollignende multinationale selskaber - også nødvendiggjort af de krav, samfundene stiller om økonomisk kompensation m.m. - kommer den simple udveksling af købekraft til gengæld for varer og tjenesteydelser til at ligne en parodi på sig selv. Det er ligesom demokrati, der ikke kan foregå meningsfuldt i større lande - det er blevet klart for amerikanerne nu, at de lever i et oligarki - på samme måde er handel, der går ud over det at flytte rundt på købekraft og varer i et delvist lukket system, undergravende for den helt elementært nødvendige styring af processerne i kompetente forsamlinger.

Enig
Se alene ministerens gestik - hænderne opgivende ud til siderne. Nej, det er ikke ham, men NØDVENDIGHEDEN der taler.
Hvorfor er der så mange, der lader sig overtale af det?
Det er jo bare magten, der ønsker flere penge til de rige og magtfulde. Hvorfor er det så svært at se?
kh Karen

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Jens Jørn Pedersen, Anne Sofie Nielsen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Det er nu godt at være en god socialdemokrat, en Mette Frederiksen, Lennart Damsbo Andersen, Pernille Rosenkrantz-Theil, Bjarne Laustsen, Leif Jahn Jensen eller de smås forsvarer fra DF, Bent Bøgsted, Mette Hjermind Dencker, Jens Henrik Thulesen Dahl, som alle har været med til at stemme for disse 'reformer' og nu selvfølgeligt alle fortsat bedyrer at det er kommunerne der bærer sig forkert an og ikke overholder den lov man selv ikke har forstået da man har stemt for.
Ankestyrelsen demonstrerer det modsatte med sin praksisundersøgelse og det styrelsen nu fastholder som lovlig administration.
Som Finn Sørensen korrekt udtaler blev der advaret om at sundhedsvæsen ikke formår at udrede og færdigbehandle syge mennesker på 22 uger..
Minister Neergaard Larsen er endnu mere ynkeligt at høre på. Syge mennesker bliver ikke raske af en tidlig indsats der alene går ud på at fratage dem mulighed for at betale deres regninger.
Var dette tilfælde, så var den store samfundsbesparelse jo være at afskaffe sundhedsvæsen som jo alligevel ikke kan levere varen selv om det betegnes som verdens dyreste.
Det sidste er ligeledes en løgn af de store. Danmarks sundhedsvæsen er hverken verdens dyreste eller verdens bedste, men en discountudgave i både kvalitet og omkostninger.
Forligskredsen skulle have mødtes den 28. oktober. Hvad har de mon talt om?
Det eneste dette sørgelige forløb bevidner, det er, at sygdom ikke er en forhindring for at gå på arbejde; hvis ellers det at møde i folketinget for det bestemmende flertal kan betegnes som et arbejde.
Resultatet bliver også derefter, og ansvarsforflygtigelsen kender ingen grænser.
Der er ikke megen respekt tilbage for denne folkeforsamlings flertal.

Flemming Berger, Anne Eriksen, Michal Bagger, Helene Kristensen, Keld Albrektsen, Dorte Sørensen, Anne Sofie Nielsen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Vi stemmer på mennesker, får dem valgt ind i Folketinget og de ændrer sig umærkeligt men hurtigt til øgler. Reptilhjernen overtager styringen og de griber begærligt ud efter lokkemaden fra DA/DI og hvæser "Vil ha, vil ha, fuck menneskene".

Ærligt talt er denne lange række af helt urimelige sager skandaløse, her sætter det velhavende samfund alm. borgere i klemme, medens de velbjærgede får deres skattelettelser.

Men danskerne har fået de politikere at mærke, de selv har valgt, og derfor fortjener. Derfor er det da godt, at danskerne har Dansk Folkeparti, der gentagne gange har oplyst, at de henholdsvis er Danmarks eneste arbejderparti, og at de er de eneste der gør noget for alm. (etnisk danske) borgere.

Men som sædvanligt er DF indstillet på at handle sig til bedre betingelser. Så hvorfor ikke bytte denne syge ordning væk for en ligegyldig grænselukning på Tærø eller et andet sygt sted?

@ Helene Kristensen,

Nu ved jeg ikke, hvem du stemte på, og du skal heller ikke oplyse det til mig. Men ærligt talt, så må der da være nogen i Danmark, der har valgt denne regering ind i folketinget.

Hvis disse vælgere nu fortryder deres valg, er der vel egentlig blot at gøre opmærksom på, at der faktisk foreligger et vældigt stort og meget negativt erfarings materiale fra perioden 2001 og fremad.

Så vælgernes hukommelse må være ualmindelig dårlig, eller også er vælgerne ganske svagt fungerende. For det var faktisk også i starten af denne periode, at dansk økonomi begyndte at stagnere trods enorme olieindtægter, medens udviklingen fortsatte i nogle år i en række sammenlignelige lande. Og i samme periode er omkostningerne til bl.a. krigsføring og aflytning af borgerne i øvrigt vokset eksplosivt.

Flemming Berger, Lars Dahl og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

»Foretager man vurderingen på et senere tidspunkt, så er der alt, alt for mange mennesker, der får store problemer med at kunne vende tilbage på arbejdsmarkedet,« siger Jørn Neergaard Larsen, som understreger, at hensigten med sygedagpengereformen er at få flere borgere væk fra sociale ydelser og tilbage på arbejdsmarkedet.

Jeg er målløs - nok engang - over hvor usympatiske vores politkere er. Det må da først og fremmest handle om at få folk raske igen (hvis de kan blive raske), før man begynder at piske dem tilbage på arbejde (hvis de er i arbejde når de bliver syge. Syge arbejdsløse, uha... helt anden historie). Hvad i alverden er det for en holdning at have? At arbejde kommer FØR helbred?!

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Anne Sofie Nielsen, Jens Jørn Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Han virker da ellers som en pæn mand, der altid har danskernes velbefindende i tankerne, ikke kunne drømme om at overtræde de mest basale menneskerettigheder, kort sagt et pragteksemplar med et menneskeligt ansigt og idealbillede på ethvert barns morfar ... ;-)

De sidste 15 års forskning om og metodeudvikling til afklaring af arbejdsevne kan selv ikke med idiotisk optimistiske briller danne grundlag for et argument for at 22 ugers afklaring skulle række - hverken for syge eller raske. Hvad i hede hu... er det konkret for rapporter, tiltag, forskning, metodeprojekter ministeren henviser til?
Og, hvor kan man blive træt af politikere, der ser det som et adelsmærke at 'stå fast' mod bedre vidende.
Hvordan er vi på så kort tid blevet et samfund styret af så lave fællesnævnere?
-
Heey. Mit bud på næste skridt for den højrenationale regering: Øgning af magtkoncentrationen (Anders Fogh's doktrin om minimalstaten) er at nedlægge primærkommunerne. Efter de facto-nedlæggelsen af det kommunale selvstyre med skattestoppet, har centralmagtspolitikerne overbebyrdet kommunerne med uløselige ufinansierede opgaver, og kan nu i ro og mag 'bevise' kommunernes uduelighed. Regionerne kan efter samme øvelse nu fjernes med viskelæder.
De fallerede højrenationale ministre styres effektivt af Dansk Folkeparti, der taktisk har trukket sig ud af ansvaret, og nøjes med at lade pengegriske venstreministre føre knivene.
Socialdemokraterne med deres traditionelle centralisme-tænkning ved ikke andet end at støtte op om enhver form for centralisering. Og de gamle ministre venter på 'gode ben' - Hvornår mod Corydan skal være 'tidligere socialistisk finansminister' og rådgive regeringer i syd og nord om Goldman Sachs' velærværdigheder.
'Zum kotzen,' siger man her på egnen.