Læsetid: 4 min.

Nedskydning af russisk fly led i geopolitisk konfrontation

Konflikten vil givetvis forstyrre bestræbelsen på at samle en koalition mod Islamisk Stat, men tyrkisk frygt for inddæmning er årsag til konfrontationen – ikke IS
25. november 2015

»Det er osmannerne mod russerne – nu igen« – en mail fra en korrespondentkollega i går i indbakken illustrerer den underliggende geopolitiske dagsorden i tyrkisk luftvåbens nedskydning af et russisk SU-24-kampfly, hvis flammende styrt på syrisk område var så tæt på grænsen, at det blev filmet og vist på den tyrkiske tv-kanal Haberturk.

Spekulationen på det vestlige nyhedstapet gik på, om den tyrkisk-russiske konfrontation vil komplicere den franske præsident François Hollandes aktuelle bestræbelser på at lime en slagkraftig koalition mod Islamisk Stat (IS) med USA, Storbritannien og Rusland. Det vil den uden tvivl, men konflikten med IS var ikke årsag til luftdramaet over Nordsyrien. Det handlede en tyrkisk effektuering af en erklæring fra den 5. oktober om, at gentagne russiske og »uidentificerede« (læs: syriske) flys krænkelser af tyrkisk luftrum fremover ville blive mødt med »modforholdsregler«.

Under erklæringen ligger en tyrkisk politisk beslutning om at modvirke en potentiel inddæmning mod syd af kurdere i PKK, i Irak og i Syrien mod øst og det syriske regimes hær mod vest.

Systematiske russiske bombardementer af den vestlige del af det nordlige Syrien, hvor IS ikke er til stede, rammer de tyrkisk relaterede turkmenere, der befolker regionen, og de oprørere, der støttes af Tyrkiet, har øget Ankaras bekymring. Tyrkerne hæfter sig ved, at russerne og Syriens præsident, Bashar al-Assad, har sammenfaldende interesser i netop det område: nemlig en aftale om at udnytte de naturgasfelter i Middelhavet, der geografisk kontrolleres af oprørerne.

Først i anden række kommer hensynet til bekæmpelsen af IS, som tyrkerne anser for at være et mindre onde end al-Assad. Et synspunkt, der ifølge den tyrkiske analytiker Can Kasapoglu fra tænketanken Edam deles af russerne, der siden deres intervention i sensommeren hovedsageligt har bombet vestligt og tyrkisk støttede oprørsstyrker, der »akut truer Assad-regimet«.

NATO bakker Tyrkiet op

Der var varierende versioner af forløbet i går: Tyrkerne siger, at det russiske fly blev advaret 10 gange inden for fem minutter mod at krænke tyrkisk luftrum.

»Vi varskoede dem om, at de var på vej ind i tyrkisk luftrum, endnu før de overskred grænsen. Vores data viser klart, at tyrkisk luftrum er krænket adskillige gange, og at de russiske fly krænker det bevidst,« sagde en tyrkisk embedsmand til Reuters. Det russiske forsvarsministerium sagde i en erklæring, at flyet var skudt ned over syrisk område, og at »flyet hele tiden fløj over syrisk territorium«.

Præsident Vladimir Putin fastholdt, at det russiske kampfly blev angrebet og skudt ned en kilometer inde over syrisk territorium og advarede Tyrkiet om »alvorlige konsekvenser«.

På billederne fra tv-kanalen Haberturk styrtede flyet ned i flammer på syrisk område i de såkaldte Turkman-bjerge i det nordvestlige Syrien umiddelbart på den anden side af grænsen til den Hatay-provinsen. De to piloter katalpultede ud af flyet, men begge meldtes dræbt.

Optagelser fra syriske oprøreres mobiltelefoner viser den ene pilot liggende ubevægelig på jorden. En russisk helikopter, der var sendt ud for at redde piloterne, blev angiveligt skudt ned af syriske oprøreres luftværnsmissiler.

I Bruxelles blev NATO-ambassadørerne kaldt til hastemøde, hvor generalsekretær Jens Stoltenberg på et pressemøde bakkede Tyrkiet op og tilføjede, at »andre allierede (formentlig amerikansk flåderadar, red.) bekræfter, at Tyrkiets version af forløbet er korrekt«.

Det er anden gang inden for kort tid, at Tyrkiet har mobiliseret NATO-systemet for at få støtte – sidst var i juli efter IS’s terrorangreb på en kurdisk ungdomslejr i Suruc, hvor Tyrkiet ønskede opbakning til også at straffe PKK, der reagerede med mord på tyrkiske politifolk.

Tyrkiet skyder ikke bare’

»De russiske operationer over Syrien kan ikke på nogen måde beskrives som IS-relaterede, men er støtte til det syriske Baath-regimes hær,« siger Can Kasapoglu til Information. Han gør opmærksom på, at Tyrkiet og USA på G20-mødet i Antalya indgik en aftale om fælles luftoperationer i syrisk luftrum med det formål at beskytte af flygtninge i netop det område, hvor gårsdagens konfrontation fandt sted, og som nævnt hovedsagelig er befolket af turkmenere (etnisk tyrkiske syrere, red.) og kontrolleret af turkmenske militser og enheder fra FSA (Frie Syriske Armé, støttet af Tyrkiet og Vesten).

»Området er mål for tunge bombardementer af turkmenske stillinger og landsbyer. Det tyrkiske luftvåben skyder ikke andre fly ned bare sådan ud af det blå. Det russiske kampfly var klart inde i tyrkisk luftrum – når f.eks. græske fly krænker tyrkisk luftrum, hvilket ofte sker, reagerer Ankara med diplomatiske noter – men det russiske SU-24 fly blev skudt ned som følge af den ændring af de rules of engagement, Tyrkiet gennemførte for Syrien og syrisk luftrum efter juni 2012, hvor et tyrkisk fly blev skudt ned over Middelhavet,« forklarer han og tilføjer:

»Reglerne er, at hvis et fremmed fly når 12 mile-grænsen med kurs mod Tyrkiet, advares det pr., radio, hvis det når fem mile-grænsen, går tyrkiske kampfly på vingerne, og overskrides det grænsen til tyrkisk luftrum, bliver det skudt ned. Jeg vil tilføje, at før denne episode, er der sket adskillige krænkelser, både af syriske og russiske fly.«

Russerne tester grænser

– Men tyrkiske fly har angiveligt også krænket syrisk luftrum?

»Det er muligt, det vil jeg ikke udelukke, men denne gang findes der håndfaste beviser i form af radarbilleder, der dokumenterer krænkelsen. Og Tyrkiet gjorde i 2012 udtrykkeligt opmærksom på, at reglerne var ændret.«

– Har den militære aktivitet i området at gøre med den russisk-syriske aftale om udnyttelse af naturgas ud for den syriske kyst?

»Det er en medvirkende faktor, men der er mange faktorer. Det russiske engagement i den syriske borgerkrig handler også om Moskvas ønske om indflydelse i regionen generelt, og Syrien er i dag det eneste Moskva-allierede land i regionen, mere specifikt har russerne en flådebase i Tartus i Syrien. En anden faktor er, at russerne har villet afprøve NATO’s og Tyrkiets politiske vilje til at forsvare deres territorium, akkurat som det finder sted i Baltikum, hvor også danske kampfly nu er udstationeret. Det er den underliggende dagsorden,« siger Can Kasapoglu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Harald Kujat, tidligere generalinspektør for de væbnede styrker og formand for NATOs Militærkomité gentog i aftes på tysk tv, at nedskydningen var helt unødvendig. Tyrkiet havde ikke indkaldt til møde i NATO under henvisning til paragraf 4 (omhandler hvis et medlemsland føler sig truet) eller paragraf 5 (hvis et medlemsland bliver angrebet). Desuden slog han fast at krænkelse af et lands luftrum (hvilket ofte sker) ikke er det samme som krænkelse af et lands suverænitet.
Desuden må det betegnes som krigsforbrydelse, hvis piloten blev skudt mens han hang i sin faldskærm. Men det er ikke noget nyt, at Tyrkiet samarbejder med IS

Thomas Toft, Naja Fryba, Per Torbensen, Tommy Jensen, Flemming Berger, Henrik Klausen, Niels-Holger Nielsen, Claus Oreskov, johnny lang, John Andersen, Torben Selch, Peter Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
John Christensen

Tak for info om andre informationer, men har Jens, Peter, Brian og Steen en eller flere pointer - de selv ønsker ind i debatten?

Skriv da i det mindste hvad linket understøtter eller belyser, tak. Det er jo en debatside - ikke et informationsnetværk. Skulle jeg mene.

Hvis det russiske jagerfly i få sekunder var over grænsen til Tyrkiet, tyder det i min forståelse på, at det allerede var udpeget som mål for nedskydning - af det tyrkiske militær. Evt koordineret med Nato?

Det er vist nok uomtvisteligt - at vraget og piloterne landede i Syrien og ikke i Tyrkiet!

Det er vist uomtvisteligt at kampen imod ISIL ikke foregår særlugt konsekvent for nogen af de stridende parter. Man har nemlig ingen strategi for at vinde freden, og derfor fortsætter krigsrædslerne dag ind og dag ud - FØGH !

John Christensen, jeg vil mene at Tyrkiet har et meget skarpt beredskab nær den Syriske grænse, pga. krigen i Syrien, PKK / YPK og Ruslands gentagne overflyvninger af Tyrkisk område.
Om Tyrkerne har skudt det ned over Syrien eller over Tyrkiet står fortsat hen i det uvisse, men Rusland kunne velsagtens have spurgt Tyrkerne om de måtte overflyve deres område forud for aktionerne. uanset om Tyrkerne så havde sagt nej, så vidste Russerne med al tydelighed at det var hertil og ikke længere. Det ved de naturligvis godt allerede, men alm. diplomatisk tæft havde nok ikke gjort noget, om ikke andet så var man jo i dialog.
Nu mister Tyrkerne nok deres gasledning fra Rusland, og Putin ved nu ikke hvilken vej den så skal gå....eller er gaspenge vigtigere end et SU fly?

Ifg. BBC foregik episoden et sted hvor Tyrkiet stikker ind i Syrien og er ca. 2 km bredt.
En dims der bevæger sig med 8-900 km/t ( ca. 9 sekunder i Tyrkisk luftrum) falder ikke lodret ned fordi den tilfældigt bliver ramt af luftværnsskyts.

Selv hvis det er korrekt at luftrummet blev krænket og at Tyrkiet ikke kan komme i radio kontakt med piloten, så virker det da helt ude af propertioner at skyde flyet ned.

Thomas Toft, Tommy Jensen, Henrik Klausen, Claus Oreskov, John Andersen, Torben Selch og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Peter Nielsen:
"Nu mister Tyrkerne nok deres gasledning fra Rusland, og Putin ved nu ikke hvilken vej den så skal gå....eller er gaspenge vigtigere end et SU fly?"

Jeg har også min bekymring, om der er kræfter der vil ødelægge den aftale. Men det gør den ikke.
Det tror jeg har noget med den russiske mentalitet, som også er beskrevet i Dimitri Orlovs Blog
"Peculiarities of Russian National Character" og den gamle Slaviske gud Zimnik.
en interessant lille artikel, som jeg synes beskriver meget af det Vesten ikke forstår.

http://cluborlov.blogspot.dk/2015/01/peculiarities-of-russian-national.html

Tommy Jensen, Niels-Holger Nielsen, Jens Kofoed og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Det virkede naermest uvirkeligt at Tyrkiet skoed ned et Sovjetisk/Russisk jaegerfly ned - det er vist mere end 60 aar siden at Nato skoed et Sovjetisk fly ned. Tyrkiet eller skulle jeg sige neo-Osmannerne har effekturet en ekstrem gerning som mange Nato lande med graense til Sovjet/Rusland kun kunne oenske sig at det fandt sted i fantasiens mareridt.
Jeg er bange for at Genocide Capitalism er meget optaget af at teste diverse scenarier om at åbne Helvedes Porte, og Mellem-Oesten synes at vaere et oplagt goegerede for dens eksperimenter.

John Christensen

Russerne opererer i Syrien på invitation af staten Syrien - som USA og alliancen gør i Irak.
Russerne har altså ret til at beskytte Syriens grænse op til Tyrkiet.
Tyrkerne samarbejder med FSA og ISIL o.a. kræfter som russerne bomber. Det kan kun blive noget rod!