Nyhed
Læsetid: 3 min.

PET erkender at have brugt omstridt agent under COP15

En kontroveriel tysk agent, som infiltrerede den tyske venstrefløj, hjalp PET under klimatopmødet i København. Agentens tilstedeværelse på dansk grund blev holdt hemmelig for det almindelige danske politi, der anholdt og tilbageholdt hende i 10 timer
Den omstridte tyske agent Maria Block blev frihedsberøvet under klimatopmødet i København i 2009. Nu erkender PET, at hun var i landet efter aftale med den danske efterretningstjeneste. Foto fra Spiegel
Indland
6. november 2015

Politiets Efterretningstjeneste erkender, at de i 2009 brugte den kontroversielle tyske politiagent Maria ’Block’ Böhmichen under klimatopmødet i København. Det fremgår af en ny besvarelse til Folketingets Retsudvalg:

»Under afholdelsen af klimatopmødet i København i december 2009 (COP 15) fik PET efter nærmere aftale med de tyske politimyndigheder bistand fra den i spørgsmålene omtalte polititjenestemand,« skriver PET i en besvarelse fra justitsministeren.

Agenten Maria Block var undercover i den tyske venstreorienterede bevægelse i Hamborg og var taget til København med en gruppe herfra. Det står ikke klart præcis, hvad hun var taget til København for at infiltrere, men det står klart, at hun deltog i den såkaldte ’Reclaim Power’-demonstration, der den 16. december gik mod COP15-mødet i Bella Center.

Læs også: Forklædt som klimaaktivist

Ifølge PET’s svar til Folketinget var der «efterretninger« om, at nogle af demonstranterne ville forsøge at trænge ind til topmødet, og derfor havde man afspærret store dele af ruten. Maria Block blev i den forbindelse anholdt af dansk politi formentlig for sammen med en gruppe demonstranter at bryde ud fra demonstrationen i nærheden af indkøbscentret Fields.

Ifølge Justitsministeriets oplysninger var hun tilbageholdt fra 10.06-20.40 hvorefter hun blev løsladt.

Hun søgte i modsætning til mange af de andre demonstranter ikke efterfølgende om erstatning for sin frihedsberøvelse, oplyser Justitsministeriet til Retsudvalget.

At politiet kom til at anholde en agent som bistod PET var måske ikke så mærkeligt, for PET havde ikke oplyst politiet om agentens tilstedeværelse i Danmark »under hensyn til bistandens karakter«, som de skriver i svaret til Folketinget.

Læs også:Dansk vidne: Mark Kennedy var med til at opildne aktivister

Brugen af den tyske agent kan ifølge retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper være problematisk:

»Det her er kun noget, man bør gøre, hvis det er absolut nødvendigt. Civile agenter er en meget farlig og indgribende ting for politi og efterretningstjenester at gøre brug af, fordi man kan komme til at gøre forbrydelser værre eller flere ved at arbejde på den måde,« siger hun.

»Jeg er usikker på, at det har været fuldstændigt nødvendigt i den her sammenhæng, og derfor vil vi dykke mere ned i det. Vi vil også gerne vide, hvorfor hun var her. Var det noget som PET foranledigede, eller var det noget, som tysk politi ønskede, at hun var?« siger Pernille Skipper.

Omstridt agent

Maria Blocks agentvirksomhed er kontroversiel i Tyskland, og der har været stillet spørgsmål til sagen både lokalt i Hamborg og i forbundsdagen.

Særligt kontroversielt er det, at hun var undercover i tre år på trods af, at hendes mandat kun var at advare politiet i tilfælde af, at aktivisterne planlagde noget, der var til fare.

I løbet af de tre år undercover havde hun desuden to seksuelle forhold til tyske aktivister, hvad der potentielt er i strid med reglerne for agentvirksomhed.

I forvejen er der en stor intern undersøgelse i gang i Tyskland om infiltratoren Iris Plate, der fra 2000 til 2006 opererede i miljøet omkring Rote Flora i Hamborg. Også hun havde flere seksuelle forhold til aktivister.

Maria Blocks udsendelse til andre lande bliver i øjeblikket også gransket nøje. Ud over klimatopmødet i København deltog hun bla. også i en såkaldt No Border Camp på den græske ø Lesbos, i demonstrationer mod et NATO-topmøde i Frankrig og angiveligt også aktiviteter, der førte til voldsomme sammenstød med belgisk politi i 2010.

Læs også: Robinson-deltager står frem som norsk PET-agent

Det tyske medie NDR rapporterede torsdag, at et brev fra belgiske myndigheder viser, at Maria Block også her blev arresteret sammen med i alt 88 aktivister i forbindelse med et møde afholdt af folk på venstrefløjen i den belgiske hovedstad. Aktivisterne er sat i forbindelse med et angreb på en politistation og fire betjente, der blev såret.

Det tyske inderigsministerium bekræfter, at den tyske undercoveragent blev anholdt i den forbindelse, men afviser at have kendskab til, at agenten har begået kriminalitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anholdt i 10 timer ....håber hun sad det meste af tiden på den iskolde asfalt.

Jakob Silberbrandt, lars abildgaard, Johan Enemark, Uffe Illum og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

PET har ingen respekt for demokratiet, det hindrer bare deres arbejde..

Blev agenten brugt til at fremprovokere aktioner der så kunne bruges som løftestang til at øge PETs bevillinger?

lars abildgaard, Benjamin Bach, Sune Kjeldsen, Peter Hansen, Carsten Mortensen, Uffe Illum, Einar Carstensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

"Politistikker" hedder nu "under cover agent" i newspeak. Det lyder pænere og henad agent 007.
Pernille Skipper er også meget betegnende for vores folkevalgte djøffere, der altid er i tvivl om den ene eller anden regel er blevet brudt, alle begreber og begivenheder svæver i det uvisse og diffuse.

Politistikker eller politiprovokatør? Det er som Pernille Skipper er inde på ret vigtigt at få fastslået og hvis den her regering skal væltes, så er en af vejene at slide den op med møgsager. Dansk Folkeapati og Sjosserne befinder sig tilsyneladende i Løkkes underbukser. Husk at kun lidt overt 10% har stemt på Venstre i Københavns og Omegnens storkredse. Sjosserne skal passe gevaldigt på - bevidste del af landets befolkning

Flemming Berger, Michal Bagger, Per Klüver, lars abildgaard, Janus Agerbo, Uffe Illum og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Stasi og DDR var måske alligevel ikke så slemme.

- Ihr Fall erinnert an den britischen Undercover-Cop Mark Kennedy, der in der europäischen Umwelt- und Links-Aktivistenszene sieben Jahre lang als "Mark Stone" unterwegs war und im Oktober 2010 aufflog.

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-138379342.html

Den britiske under cover agent Mark Kennedy har jo også ageret i Danmark:

http://www.theguardian.com/environment/2011/nov/13/undercover-policeman-...

Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, lars abildgaard, Benjamin Bach og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

At Luke Skywalker, alias den slet ikke afdøde Mark Hamill, også ifølge rygterne skulle være brugt af tolipiets intelligensbrigader i deres Street Wars på Amager, som ’cover agent’ under klimatopmødet COP15, har til gengæld vist sig, indtil nu i hvert fald, ikke at kunne holde vand … ;-)

Martin Kristensen

Naturligvis skal vi have klarlagt hvorvidt agenten provokerede til ulovligheder - men at diverse nationale politienheder har agenter i de yderligtgående miljøer er da både indlysende og betryggende.

Hvad har vi ellers disse organer til, hvis ikke til at holde øje med potentiel organiseret kriminalitet?

Må undercover agenter ikke dyrke sex ? OK , så er alle damer ( og herrer) , der siger NEJ, potentielle undercover agenter ????????

Man må ikke provokere folk til at begå forbrydelser , men hvis alle spilleregler overholdes, så er agenter da OK.?

Måske skulle man tillade undercoiver agenter at "provokere" som led i opsøgning og optrævling af alvorlige forhold/emner som illegal våbenhandel, narkobagmænd, slavehandlere , terrorister o s v ?

(Ideen er selvfølgelig ikke at få stupide unge mennesker til at "gå i vandet" med f eks et banalt cykeltyveri - men at ramme bagmænd og organiseret kriminalitet , som typisk har en række jurister og finansielle rådgivere til at hjælpe sig til at undgå opdagelse.)

Jesper Jorgensen

Det var nemmere i gamle dage da de hemmelige agenter gik i smoking og drak vodka martini (shaken, not stirred) Kan vi ikke få dem tilbage i stedet for de meget dårligt klædte agenter med uglet hår. PET I må vise lidt stil og ikke hente agenterne i 'Ung i Arbejde'