Læsetid: 4 min.

R og SF truer med at blokere våbenindkøb fra Israel

Forsvarsministeren skyder igen indkøbet af nyt artilleri i gang. Men det israelske selskab, som oprindeligt stod til at få kontrakten, møder modstand hos R og SF
26. november 2015

De radikale og SF truer nu med at nedlægge veto, hvis et omstridt israelsk selskab vinder den kommende udbudsrunde om at levere nyt artilleri til Forsvaret.

Truslen kommer, efter at forsvarsminister Peter Christensen (V) og partierne bag forsvarsforliget, herunder Radikale Venstre og SF, har besluttet at igangsætte den første udbudsrunde vedrørende millionindkøbet af selvkørende haubitsere til hæren.

I foråret havde det israelske selskab, Elbit Systems, nemlig givet »det økonomisk mest fordelagtige tilbud«, da indkøbet blev aflyst i sidste øjeblik efter kritik af netop dette selskab.

»Alle ved jo, at nogle mener, at Elbit Systems bryder de internationale love, og hvis vi kommer i den situation, at selskabet kommer med det bedste tilbud, må forsvarsministeren undersøge denne anklage,« siger Radikale Venstres forsvarsordfører, Martin Lidegaard, og fortsætter:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Arendal
  • Margit Tang
  • Jens Jørn Pedersen
  • Anne Eriksen
  • Jørgen Wassmann
Torben Arendal, Margit Tang, Jens Jørn Pedersen, Anne Eriksen og Jørgen Wassmann anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan kan man overhovedet overveje at købe våben i et land som Israel. De begår jo forbrydelser mod menneskeheden hver eneste dag med deres ulovlige bosættelser i de besatte områder. Vi kan da for pokker ikke købe våben af forbrydere.

Shafi M., Torben Arendal, Vibeke Hansen, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, John Andersen, Tue Romanow, Jens Jørn Pedersen, Anne Eriksen, Hans-Micael Søndergaard, Thomas Toft, Holger Madsen, Amir Sabzian, lars abildgaard, Jørgen Wassmann og Jens Lysdal anbefalede denne kommentar

J. Nielsen: Efter at det gik fint med at sælge DONG til Goldman Sachs, virker det som om dén slags pjattede holdninger til lov og moral er et overstået kapitel i dansk politik.

Shafi M., Torben Arendal, John Andersen, Tue Romanow, Erik Karlsen, Holger Madsen, lars abildgaard og J. Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, skulle i efteråret 2015 og foråret 2016, have været afhørt om det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak.

Det blev forpurret af deres politiske støtterne og nu ser borgerne så resultatet af formodet krigsforbrydere, hvis formodede forbrydelser, der politisk forsøges mørklagt og bagatelliseret af politiske partifæller, ved fortsat ser stort på menneskerettigheder og folkeretten, som værende 'uvæsentlige' at overholde.

Hvis regeringen køber artilleri fra israelske Elbit Systems, vil det være kompromitterende, ikke kun mod det stigende pres for et militær embargo mod Israel, men også være i strid med EU's forpligtelser i henhold til folkeretten.

Shafi M., Torben Arendal, John Andersen, J. Nielsen, Jens Jørn Pedersen, Anne Eriksen, Hans-Micael Søndergaard og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Israel er efter min opfattelse et voldsregime. Det er mig umuligt at forstå, hvorfor vi skal købe noget som helst fra dem. Hvorledes har Israel fået Søren Espersen valgt ind i Folketinget. Er det sådan, at Israel og Dansk Folkeparti er på bølgelængde?
Måske Danmark kan købe våben af Dødens Købmænd, det kan være ligesågodt som at købe fra Israel!

Shafi M., Torben Arendal, Thomas Toft, Hans Larsen, Jørgen Wassmann, J. Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvis Danmark køber våben fra Israel, så lad dog være med at bruge menneskerettigheds argumentet i fremtiden, når vi går i krig. Det vil lyde så kvalmende hyklerisk.

Shafi M., Thomas Toft, Vibeke Hansen, Jørgen Wassmann, Carsten Wienholtz og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Men ingen protestere mod støtten til et demokrati-, vestligt-, kvindefjendeligt kultur og religion som befinder sig på Vestbredden og Gaza??

@René Pedersen
Jeg synes da ikke vi laver andet end at fordømme det anti-vestlige, anti-demokratiske, menneskefjendske Apartheid-diktatur som Israel opretholder i de besatte områder.

@J.Nielsen
Det er en ærlig sag at mene at Israel er et "Apartheid-diktatur" og man ingen ønske har at støtte det. Det jeg ikke forstår er at man ønsker at støtte et andet diktatur i stedet? Hvis Israel modstandere fik deres vådeste drømme opfyldt med nedlæggelsen af staten Israel og jøderne tvangsforvist, hvad ville resultatet blive? med stor sandsynlighed en gennemsnitligt mellemøstlig diktatur stat med de samme tvivlsomme resultater som alle andre mellemøstlige diktaturer - er det noget at ønske sig?

René Petersen,
Med den logik går du forbryderens ærinde: Det er lykkedes, med små 100 års racistisk motiveret, systematisk terror, brutal undertrykkelse og total ligegyldighed fra det internationale samfund, at fordrive og/eller at radikalisere de palæstinensiske arabere og deres kultur i en grad at de ikke kan forventes at fungere med de normale rettigheder og muligheder vi ellers kæmper for at udbrede og sikre verdens undertrykte.
Og det er iøvrigt ikke sandt.
De arabiske palæstinensere har udvist sublim menneskelighed, et ufatteligt mod og stor integritet, i lyset af de ekstreme overgreb de har været udsat for.
Selv den dag i dag, i lyset af de seneste års totale sammenbrud af israelsk menneskelighed, findes håb i de besatte områder, det er bemærkelsesværdigt.

Peter Hansen, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Gorm Lerche
Mange millioner mennesker blev dræbt og ydmyget i eks. Japan, sydkorea og Tyskland, disse lande rejste sig økonomisk og mentalt og er respekteret i verden i dag for deres indsats. Hvis Gaza i dag ikke var præget af en hadsk religion, men af demokrati og medmenneskelighed, samt Vestbredden ikke var præget af korruption og nepotisme, så var der måske mulighed for dialog, derfor har jeg stor forståelse for Israel ønske om sikkerhed. Selv de tidligere meget store Israelske fredsbevægelser og venstrefløjen har opgivet palæstinenserne, det har så givet pladsen til højrefløjen i Israel. Den ansvarsløse mellemøstlige klantankegang - enerådende leder uden ønske om et demokratisk samarbejde og i de tilfælde hvor de ikke har magten - vi er ofre, det er de andres skyld bunder efter min mening i deres kultur og religion - de kan ændre sig selv, ikke deres modstandere