Nyhed
Læsetid: 4 min.

R og SF truer med at blokere våbenindkøb fra Israel

Forsvarsministeren skyder igen indkøbet af nyt artilleri i gang. Men det israelske selskab, som oprindeligt stod til at få kontrakten, møder modstand hos R og SF
Indland
26. november 2015

De radikale og SF truer nu med at nedlægge veto, hvis et omstridt israelsk selskab vinder den kommende udbudsrunde om at levere nyt artilleri til Forsvaret.

Truslen kommer, efter at forsvarsminister Peter Christensen (V) og partierne bag forsvarsforliget, herunder Radikale Venstre og SF, har besluttet at igangsætte den første udbudsrunde vedrørende millionindkøbet af selvkørende haubitsere til hæren.

I foråret havde det israelske selskab, Elbit Systems, nemlig givet »det økonomisk mest fordelagtige tilbud«, da indkøbet blev aflyst i sidste øjeblik efter kritik af netop dette selskab.

»Alle ved jo, at nogle mener, at Elbit Systems bryder de internationale love, og hvis vi kommer i den situation, at selskabet kommer med det bedste tilbud, må forsvarsministeren undersøge denne anklage,« siger Radikale Venstres forsvarsordfører, Martin Lidegaard, og fortsætter:

»Hvis anklagen er korrekt, mener jeg ikke, at Elbit Systems kan få ordren. Jeg har klart sagt til de andre partier i forligskredsen, at vi ikke ønsker, at et selskab, som bryder international lov – eller medvirker til det – leverer til det danske forsvar.«

Et stort problem

SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at det er nødvendigt at inddrage »politiske og sikkerhedspolitiske hensyn« i valget af den kommende leverandør.

»Jeg mener, at det i allerhøjeste grad er et stort problem, hvis man køber israelske våben,« siger Holger K. Nielsen.

Selv om Elbit Systems tidligere i al ubemærkethed har leveret materiel til Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) vakte det opsigt, da det i foråret kom frem, at FMI havde indstillet, at selskabet fik kontrakten til en værdi af en halv milliard kroner. Flere banker og pensionselskaber boykotter Elbit Systems, ligesom FN’s specialrapportør for menneskerettigheder i de besatte palæstinen-siske områder opfordrer til det, fordi selskabet blandt andet leverer overvågningsudstyr, der bliver brugt på Israels mur på Vestbredden. Som andre israelske våbenproducenter reklamerer Elbit System med, at selskabets produkter er »kamptestede«.

Radikale Venstres daværende forsvarsordfører, Zenia Stampe, fortalte, at det forventede valg af Elbit Systems gav hende »en rigtig dårlig smag i munden«, men erkendte at juridisk var der næppe noget af komme efter. Der er ikke nationalt eller i EU restriktioner på import af våben eller militært udstyr fra Israel.

Samme dag – den 30. april i år – hvor beslutningen endelig skulle have været truffet besluttede daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) dog pludselig at »annulleret udbuddet og udskyde anskaffelsen«.

Den officielle forklaring lød, at der manglede penge til at genopbygge – eller erstatte – den EH101 helikopter, der i oktober 2014 havarerede i Afghanistan. I stedet ville forsvarsministeren undersøge muligheden for at leje eller låne artilleri fra et andet land, indtil der på et senere tidspunkt kunne træffes en ny beslutning om at købe det.

Få måneder senere, efter regeringsskiftet, kunne den nytiltrådte forsvarsminister så fortælle, at ingen af de adspurgte lande ville låne Danmark artilleri og de mulige tilbud om leje blev ikke vurderet at være »attraktive«.

Oberst Ole Bering fra Hærens Kamp- og Ildstøttecenter har kaldt Nicolai Wammens forklaring for »en dårlig undskyldning«, og i dag er Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, ikke i tvivl om, at det var dét, det var.

Den daværende SR-regering ønskede at slippe ud af købet af det israelske artilleri, uden risiko for en erstatningssag. Marie Krarup opfordrer nu Radikale Venstre og SF til at »besinde sig«.

»Det er noget hysterisk pjat, for det handler om, at de ikke vil købe fra Israel. Elbit Systems har leveret nogle kameraer til muren, men helt ærligt, hvad så? Der er vel også nogle, som har produceret nogle kiks, som de spiser ude i Islamisk Stat. Det gør vel ikke kiksefabrikken til en forbryder? Vi skal da købe det bedste materiel og ikke det mest politisk korrekte, som til gengæld ikke er godt nok,« siger Marie Krarup.

Enhedslisten står sammen med Alternativet som de eneste partier uden for forsvarsforliget og partiets udviklingsordfører, Christian Juhl, var den første, som i foråret råbte vagt i gevær om Elbit Systems kommende kontrakt. Det skete, efter at Enhedslistens udviklingsordfører havde læst en statusopdatering på Facebook (som siden er slettet) fra chef for brugergruppen i forhold til indkøbet af artillerisystemer, oberstløjtnant Søren Grøndal Høst: »Work...Negev ørkenen, Staten Israel«. Her var Søren Grøndal Høst ved at afprøve Elbit Systems artillerisystem ATMOS.

Christian Juhl erkender dog, at nok leverer Elbit Systems våben til Israel, men det samme er – eller har været – tilfældet med amerikanske selskaber som Boeing og Lockheed Martin, der er med i milliardkapløbet om at levere afløseren for de danske F-16-jagerfly.

»Ja, men jeg har heller ikke endnu stemt for en våbenhandel med USA – og det tror jeg heller ikke, at jeg kommer til. Selvfølgelig er USA også hensides pædagogisk rækkevidde, men der er jo en skærpet opmærk-somhed om Israels rolle i Mellemøsten, og Elbit Systems og den israelske stat har tætte bånd,« siger Enhedslistens udviklingsordfører.

Den nye første udbudsrunde, eller prækvalifikation, skal være færdig til foråret.

Peter Christensen oplyser i en skriftlig kommentar, at et »velfungerende og tidssvarende artilleri er vigtig for hæren og de opgaver, de skal løse – og derfor også vigtigt for Danmark«, og det derfor har været afgørende få igangsat indkøbet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan kan man overhovedet overveje at købe våben i et land som Israel. De begår jo forbrydelser mod menneskeheden hver eneste dag med deres ulovlige bosættelser i de besatte områder. Vi kan da for pokker ikke købe våben af forbrydere.

Shafi M., Torben Arendal, Vibeke Hansen, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, John Andersen, Tue Romanow, Jens Jørn Pedersen, Anne Eriksen, Hans-Micael Søndergaard, Thomas Toft, Holger Madsen, Amir Sabzian, lars abildgaard, Jørgen Wassmann og Jens Lysdal anbefalede denne kommentar

J. Nielsen: Efter at det gik fint med at sælge DONG til Goldman Sachs, virker det som om dén slags pjattede holdninger til lov og moral er et overstået kapitel i dansk politik.

Shafi M., Torben Arendal, John Andersen, Tue Romanow, Erik Karlsen, Holger Madsen, lars abildgaard og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Det skal blive interessant at se, om S og R fastholder deres modstand anskaffelse af de israelske våben.

Philip B. Johnsen

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, skulle i efteråret 2015 og foråret 2016, have været afhørt om det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak.

Det blev forpurret af deres politiske støtterne og nu ser borgerne så resultatet af formodet krigsforbrydere, hvis formodede forbrydelser, der politisk forsøges mørklagt og bagatelliseret af politiske partifæller, ved fortsat ser stort på menneskerettigheder og folkeretten, som værende 'uvæsentlige' at overholde.

Hvis regeringen køber artilleri fra israelske Elbit Systems, vil det være kompromitterende, ikke kun mod det stigende pres for et militær embargo mod Israel, men også være i strid med EU's forpligtelser i henhold til folkeretten.

Shafi M., Torben Arendal, John Andersen, J. Nielsen, Jens Jørn Pedersen, Anne Eriksen, Hans-Micael Søndergaard og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Israel er efter min opfattelse et voldsregime. Det er mig umuligt at forstå, hvorfor vi skal købe noget som helst fra dem. Hvorledes har Israel fået Søren Espersen valgt ind i Folketinget. Er det sådan, at Israel og Dansk Folkeparti er på bølgelængde?
Måske Danmark kan købe våben af Dødens Købmænd, det kan være ligesågodt som at købe fra Israel!

Shafi M., Torben Arendal, Thomas Toft, Hans Larsen, Jørgen Wassmann, J. Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvis Danmark køber våben fra Israel, så lad dog være med at bruge menneskerettigheds argumentet i fremtiden, når vi går i krig. Det vil lyde så kvalmende hyklerisk.

Shafi M., Thomas Toft, Vibeke Hansen, Jørgen Wassmann, Carsten Wienholtz og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Vi køber også snart F35, men Guantanamo er måske blevet lukket siden jeg sidst læste nyheder.

Men ingen protestere mod støtten til et demokrati-, vestligt-, kvindefjendeligt kultur og religion som befinder sig på Vestbredden og Gaza??

@René Pedersen
Jeg synes da ikke vi laver andet end at fordømme det anti-vestlige, anti-demokratiske, menneskefjendske Apartheid-diktatur som Israel opretholder i de besatte områder.

@J.Nielsen
Det er en ærlig sag at mene at Israel er et "Apartheid-diktatur" og man ingen ønske har at støtte det. Det jeg ikke forstår er at man ønsker at støtte et andet diktatur i stedet? Hvis Israel modstandere fik deres vådeste drømme opfyldt med nedlæggelsen af staten Israel og jøderne tvangsforvist, hvad ville resultatet blive? med stor sandsynlighed en gennemsnitligt mellemøstlig diktatur stat med de samme tvivlsomme resultater som alle andre mellemøstlige diktaturer - er det noget at ønske sig?

René Petersen,
Med den logik går du forbryderens ærinde: Det er lykkedes, med små 100 års racistisk motiveret, systematisk terror, brutal undertrykkelse og total ligegyldighed fra det internationale samfund, at fordrive og/eller at radikalisere de palæstinensiske arabere og deres kultur i en grad at de ikke kan forventes at fungere med de normale rettigheder og muligheder vi ellers kæmper for at udbrede og sikre verdens undertrykte.
Og det er iøvrigt ikke sandt.
De arabiske palæstinensere har udvist sublim menneskelighed, et ufatteligt mod og stor integritet, i lyset af de ekstreme overgreb de har været udsat for.
Selv den dag i dag, i lyset af de seneste års totale sammenbrud af israelsk menneskelighed, findes håb i de besatte områder, det er bemærkelsesværdigt.

Peter Hansen, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Gorm Lerche
Mange millioner mennesker blev dræbt og ydmyget i eks. Japan, sydkorea og Tyskland, disse lande rejste sig økonomisk og mentalt og er respekteret i verden i dag for deres indsats. Hvis Gaza i dag ikke var præget af en hadsk religion, men af demokrati og medmenneskelighed, samt Vestbredden ikke var præget af korruption og nepotisme, så var der måske mulighed for dialog, derfor har jeg stor forståelse for Israel ønske om sikkerhed. Selv de tidligere meget store Israelske fredsbevægelser og venstrefløjen har opgivet palæstinenserne, det har så givet pladsen til højrefløjen i Israel. Den ansvarsløse mellemøstlige klantankegang - enerådende leder uden ønske om et demokratisk samarbejde og i de tilfælde hvor de ikke har magten - vi er ofre, det er de andres skyld bunder efter min mening i deres kultur og religion - de kan ændre sig selv, ikke deres modstandere