Baggrund
Læsetid: 6 min.

Syvårige ’Maya’ må selv skaffe penge til at få sin far og mor til Danmark

Uledsagede flygtningebørn som den syvårige pige ’Maya’, der er for unge til at søge asyl, får midlertidigt ophold i Danmark efter en særlig bestemmelse i loven. Til gengæld får de ingen økonomisk hjælp til familiesammenføring, selv om forældrene kan være i livsfare
Den syv-årige palæstinensiske pige ’Maya’ kom til Danmark i november sidste år som uledsaget mindreårig flygtning, men den lille pige har foreløbig ventet mere end et år på at blive genforenet med sine forældre.
Indland
1. december 2015

Den syv-årige palæstinensiske pige ’Maya’ kom til Danmark i november sidste år som uledsaget mindreårig flygtning. Hun bor nu hos en moster på Sjælland, men den lille pige har foreløbig ventet mere end et år på at blive genforenet med sine forældre.

’Maya’, der siden den 22. oktober har haft tilladelse til at få familiesammenført sine forældre fra Syrien, er havnet i en situation, der skyldes et hul i reglerne.

For mens ’Maya’s forældre ifølge Informations oplysninger stadig afventer en tilladelse fra den danske ambassade i Beirut til at krydse grænsen til Libanon fra Syrien, kan den syvårige pige ikke lige som andre flygtninge få betalt sine forældres rejse til Danmark.

Forklaringen skal findes i et gammelt aktstykke til finansloven fra efteråret 1987. Heraf fremgår det, at staten betaler for transporten af herboende flygtninges »ægtefæller og mindreårige børn«.

Da aktstykket blev til for 28 år siden, tænkte ingen tilsyneladende på, at en ansøger om familiesammenføring kunne være et mindreårigt barn, der selv havde opholdstilladelse i Danmark og derfor søgte om at få sine forældre til Danmark.

»Ja, det kan man godt kalde et hul i reglerne,« siger asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp om den situation, som ’Maya’ nu er havnet i.

»En voksen almindelig flygtning vil have meget vanskeligt ved selv at skulle betale for sin families rejse til Danmark. Men et mindreårigt barn vil slet ikke have de muligheder,« siger Eva Singer og fortsætter:

»Vi risikerer, at barnet ikke kan nyde godt af den tilladelse til at blive sammenført med sine forældre, som Danmark har givet. Så på den ene side anerkender vi, at hun som mindreårigt barn har ret til sine forældre. På den anden side forhindrer man i praksis, at hun kan få gavn af denne ret, fordi man ikke vil betale for rejsen. Det er overhovedet ikke rimeligt med en sådan forskelsbehandling.«

I øvrigt har V-regeringen for nyligt som et element i en strammere udlændingepolitik varslet et opgør med den historiske tradition for, at den danske stat betaler for transporten af familiesammenførte. Står det til regeringen, vil forskelsbehandlingen derfor snart være forhistorie, fordi ingen så vil få betalt flybilletterne.

Skilt fra forældre under flugt

At det trods mange år med uledsagede mindreårige flygtninge fra Afghanistan først er i den senere tid, at Dansk Flygtningehjælp og andre for alvor er blevet opmærksomme på problemet med mindreårige, der søger om familiesammenføring med deres forældre, forklarer Eva Singer med, at de mindreårige afghanske flygtningebørn ofte har mistet kontakten til forældrene. Der har ikke været nogen at få kontakt til og derfor heller ingen at blive familiesammenført med.

Anderledes med flygtninge fra Syrien, hvor børnene undervejs på flugten kan være blevet skilt fra deres forældre, således som det f.eks. var tilfældet, da ’Maya’ i november sidste år kom til Danmark. Hun var kørt af sted i én bil sammen med en onkel, mens hendes forældre og lillebror kørte i en anden bil. Onklens bil slap igennem, men forældrene og lillebroren blev holdt tilbage på grænsen til Tyrkiet. Onklen efterlod den lille pige hos en moster i Danmark og rejste selv videre.

Efter at ’Maya’ var kommet til Danmark, blev hun i november og igen i februar 2015 kaldt til en asylsamtale med Udlændingestyrelsen. Ifølge hendes pårørende var der i februar tale om en samtale på mere end en times varighed med tre voksne, som hun ikke kendte – en tolk, en bisidder og en repræsentant for Udlændingestyrelsen – og uden at hendes moster fik lov til at deltage.

Selv om FN’s Børnekonvention foreskriver, at uledsagede mindreåriges sager skal behandles på en »positiv, human og hurtig måde«, så var det først i slutningen af maj, at Udlændingestyrelsen nåede frem til, at den syvårige pige ikke var »tilstrækkelig moden til at få sin ansøgning om asyl i Danmark behandlet«, som de skrev i en afgørelse.

I stedet fik den lille pige en midlertidig opholdstilladelse efter en anden bestemmelse i udlændingeloven, som omhandler uledsagede mindreårige.

Den syv-årige palæstinensiske pige ’Maya’ kom til Danmark i november sidste år som uledsaget mindreårig flygtning, men den lille pige har foreløbig ventet mere end et år på at blive genforenet med sine forældre.

Den syv-årige palæstinensiske pige ’Maya’ kom til Danmark i november sidste år som uledsaget mindreårig flygtning, men den lille pige har foreløbig ventet mere end et år på at blive genforenet med sine forældre.

Til dagbladet Politiken forklarede en souschef i Udlændingestyrelsen, at den lange sagsbehandlingstid skyldtes »principielle overvejelser på daværende tidspunkt omkring behandlingen af sager vedrørende de uledsagede under 12 år«.

Kort tid efter søgte ’Maya’ familiesammenføring med sine forældre. Da der ikke var sket noget i juli, august eller september, fik hendes familie og familiens venner i Danmark hyret en advokat, der kunne hjælpe med sagen. Ifølge advokaten Eddie Khawaja var det kritisabelt, at sagsbehandlingen i Udlændingestyrelsen trak ud i månedsvis, når der var tale om en lille pige på syv år, hvis forældre og lillebror endda levede en risikabel tilværelse som internt fordrevne i Syrien.

I første omgang bebudede Udlændingestyrelsen så, at der formentligt kunne komme en afgørelse til januar-februar, men tre dage efter, at Politiken i en artikel havde beskrevet ’Maya’s situation, kom der tilladelse til familiesammenføring af pigens forældre og lillebror. Da havde den syvårige pige ventet i mere end 11 måneder på at blive genforenet med sine forældre og lillebror.

Venter på ambassaden

Men hvis ’Maya’ og hendes danske netværk havde troet, at sagen omsider var i god gænge, tog de fejl. For én ting er at få selve tilladelsen til forældrenes familiesammenføring, noget ganske andet er det at få selve rejsen til Danmark organiseret.

Forældrene skal således henvende sig på den danske ambassade i nabolandet Libanon for der at få gennemført en identitetskontrol og få de nødvendige stempler i deres pas. Men for overhovedet at kunne krydse grænsen fra Syrien skal de først have en form for invitation fra den danske ambassade, ellers får de ikke lov til at rejse ind i Libanon.

Men selv om tilladelserne til familiesammenføring blev sendt direkte til ambassaden i Beirut den 22. oktober, er der ifølge Mette Lundsfryd, der har boet og studeret mange år i Beirut, og derigennem er blevet ven med Mayas forældre, ikke rigtigt skred i sagerne.

Hun har samlet ind i Danmark til udgifterne til advokaten og vil også på samme måde gerne betale for flybilletter til ’Maya’s forældre.

»Jeg ved godt, at der er meget tryk på ambassaden i Beirut lige nu, men det virker underligt og uigennemsigtigt, at man ikke prioriterer ’Maya’s sag i første række. Udlændingestyrelsen kunne jo gøre opmærksom på, at der var tale om en hastesag, fordi, der er tale om et lille barn,« siger hun.

Hun har fået bekendte i Beirut og også den danske advokat til at henvende sig til ambassaden, men trods anstrengelserne har ’Maya’s forældre ifølge Mette Frydslund endnu ikke hørt noget.

»’Maya’s sag er ikke enestående. Jeg har kendskab til en anden palæstinensisk pige, der er otte år, som også er blevet skilt far sine forældre, faren er strandet i Egypten, og moren er i Tyrkiet,« oplyser Mette Lundsfryd.

Information har bedt den danske ambassade i Beirut om en kommentar, og her siger ambassadør Svend Wæver bl.a., at »ambassaden kan som bekendt ikke udtale sig i  konkrete personsager«, og »man kan få en aftale telefonisk eller ved at sende en mail. Når der så er aftalt en visum-tid, fremsender ambassaden en skrivelse,  der dokumenterer visum-aftalen på ambassaden – den kan familien bruge for at komme lettere gennem den syrisk-libanesiske grænseovergang.«

»Det er dybt urimeligt, hvis en lille pige stilles dårligere end voksne flygtninge. Det må aldrig blive sådan, at hensynet til barnets tarv bliver et spørgsmål om kroner og øre,« siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der vil tage spørgsmålet op med ministeren på det kommende samråd om ventetider for uledsagede flygtningebørn.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Artiklen er blevet opdateret den 1. december kl. 9:40 med kommentar fra den danske ambassadør i Libanon, Svend Wæver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En skændsel.

Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Niels Erik Nielsen, Gert Romme, peter fonnesbech og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Der er desværre ikke megen håb for at give udledsagede børn samme ret som andre flygtninge til betalt familiesammenføring , da Inger Støjberg siger, at regeringen har planer om at ALLE skal selv betale for familiesammenføringen.

Michael Jacksom gjorde sig interessant ved at holde sin baby ud over altanen - Mayas forældre sender deres datter væk.

I min verden passer man på sine børn som forældre.

Dorthe Mortensen, René Pedersen, Flemming Berger, Lars F. Jensen, Troels Ingvartsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Henrik Brøndum: "I min verden passer man på sine børn som forældre".

Det var måske også det de gjorde ved at sende Maja op til sin moster. Måske er det bedre for hende at være hos sin moster, end det er at vokse op i et krigshærget Syrien? Tror du virkelig de gjorde for at gøre sig interessante?

Du bekræfter mine fordomme, Henrik: Forretningsmænd har ingen venner, de har kun interesser.

Karsten Aaen, Torben Skov, Hans Larsen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Henrik,
På vore breddegrader er det i princippet nemt nok at passe på sine børn. Alligevel sker det fra tid til anden, at der efterlyses enten børn eller børnenes forældre. Hvordan tror du så ikke, det må være i en krigszone?

Erik Karlsen

Det er utvivlsomt barsk. Men her har forældrene jo bevidst sendt deres barn afsted i håb om at det ville udløse en billet til dem selv. Det synes jeg er uansvarligt overfor barnet.

René Pedersen, Martin Sørensen, Lars F. Jensen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Fra artiklen:
"Hun ('Maya') var kørt af sted i én bil sammen med en onkel, mens hendes forældre og lillebror kørte i en anden bil. Onklens bil slap igennem, men forældrene og lillebroren blev holdt tilbage på grænsen til Tyrkiet. Onklen efterlod den lille pige hos en moster i Danmark og rejste selv videre."

Ku' du ikke lige forklare, Henrik Brøndum, hvordan forældrene dermed bevidst har sendt deres barn afsted i håb om at det ville udløse en billet til dem selv??

David Hertz-Holm, Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Christel Gruner-Olesen, Elisabeth Andersen, Lone Christensen, Bodil Waldstrøm, Britta Hansen, Lilli Wendt og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

Hans Larsen

Ja - de kunne have undladt at lade hende rejse videre sammen med onkelen.

René Pedersen, Flemming Berger, Lars F. Jensen, Martin Sørensen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Til Henrik Brøndum, som tilsyneladende ingen forestillinger har om, hvordan det kan se ud at være på flugt - og åbenbart heller ikke fantasi til at kunne forestille sig det. Men moden til at dømme de involverede mennesker.

En opdatering af Team Humanity på Lesbos af i går:

'En lille men betydningsfuld opdatering fra Lesbos:
Under vores aftensmad i dag inde i Mytilini by, kom en lille syrisk dreng på 5-6 år gående, grædende og helt alene. Han var forsvundet fra sine forældre og vi kunne selvfølgelig ikke sidde og skovle mad i os med tanken om at han var forsvundet fra sine forældre, så vi gik i selskab med 2 andre frivillige som vi arbejder tæt med rundt ude på gaderne i Mytilini for at finde den lille drengs forældre. Mytilini er en tæt og travl by. Det var uden held vi ledte ved de første mange forsøg og han var så skræmt og ked af det at han ikke ville fortælle os hans navn - dog kom heldet da vi tilfældigvis stødte ind på to unge mænd der sagde, at de vidste hvor hans forældre var. Vi fulgte ham naturligvis hen til hans forældre, både for at se deres reaktion, for at forsikre os om, at det faktisk var forældrene og så selvfølgelig for at genforene dem med hinanden. Det var et bittersødt øjeblik for alle, især da mor og søn grædende krammede hinanden. Vi fik kys og kram af den berørte familie og alle gik hver deres vej med smil på læberne. Vi kunne efterfølgende spise vores mad med god samvittighed.'

https://www.facebook.com/TeamHumanityDK/posts/542800222555659

Eller her et udklip af dramatiseringen af Ghassan Kanafanis novelle 'Tilbage til Haifa':

'Det er den væsentlige detalje, at det palæstinensiske par midt i tumulten bliver afskåret fra deres fem måneder gamle dreng, som ender med at vokse op hos det jødiske par, da de overtager huset. For efter 20 år – i 1967 - kommer palæstinenserne tilbage for at gense huset…'

http://www.teateravisen.dk/foelelseshvirvel-i-moellen.html

Karsten Aaen, Lars Bo Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg er meget træt af den konstante og konstant muterende mistænkeliggørelse af de mennesker, der flygter fra vor tids største humanitære katastrofte. Vi har hørt "uledsagede flygtningebørn som femte kolonne"-hypotesen, vi har hørt "de fattige flygtninge er i virkeligheden rige"-hypotesen og nu kommer så også "børn som narkokurerer"-hypotesen.

Kald mig bare en hattedame, men flygtninge sælger alt hvad de ejer og/eller sætter sig i gæld for at kunne slippe væk. Se http://refugees.dk/fokus/2015/juni/flygtninges-eneste-haab-er-menneskesm...

Hvorfor flygter unge mænd? Fordi de er dem, der er mest udsatte for at blive rekrutteret til hære og militser. Hvorfor flygter medlemmer af en familie ikke altid samlet? Fordi man ikke vil risikere at alle medlemmer går tabt. Alle ved godt at det er farligt og svært at flygte – måske lige med undtagelse af nogle af dem, der skriver her.

Rikke Nielsen, Sabine Behrmann, Karsten Aaen, Christel Gruner-Olesen, Niels Erik Nielsen, Niels Duus Nielsen, Torsten Jacobsen, Lars Bo Jensen, Elisabeth Andersen, Britta Hansen, Lilli Wendt, Jens Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Når man passerer en grænseovergang viser man normalt sit pas og ens børn skal stå i passet hvis de ikke har deres eget pas. Sendte familien pigen i forvejen udstyret med sit eget pas?

René Pedersen, erik mørk thomsen og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

En skrækkelig historie, men er det ikke penge det handler om ? Så kunne Inf. jo bare starte en indsamling her i den søde juletid.

@Henrik Brøndum: Nu skal vi så også have "passvindler"-hypotesen. Flygtninge er godt nok nogle upålidelige mennesker, kan jeg forstå.

Men i 2013 var det under 30 procent af de syriske flygtninge, der ankom til Tyrkiet, som havde et pas. I 2015 er det blevet endnu sværere at få et syrisk pas. Se http://america.aljazeera.com/opinions/2015/5/syrias-paperwork-crisis.html

Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Britta Hansen, Lars Bo Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

KUN for hattedamer: Det ser ud til at der er ved at starte en indsamling her:

http://righttofamily.dk/indsamling/

Kaj Spangenberg

Maya er sendt til Danmark som spydspids for sine forældre, der også gerne vil til Danmark og den danske velfærd. Det er vel ganske lige til, og hvem forstår ikke hendes forældre?
Vi ville gøre det samme i deres situation.
Men kan Danmark og Europa være tjent med den form for indvandring? Er vi ikke på vej ud i en gevaldig glidebane med alvorlige konsekvenser for vore samfunds sammenhængskraft?
I finanslovsforlaget i oktober i år blev det opgjort, at hver eneste asylansøger koster samfundet 221.900 kr. om året!
Og strømmen af "flygtninge" standser ikke, men vokser med foruroligende styrke.
Hvem betaler til syvende og sidst for de gevaldige, astronomiske udgifter, som de uindbudte tilrejsende koster? Det gør naturligvis de arbejdsløse, de syge, de ældre, hele sundhedsområdet, uddannelserne.
Og hvad skaber det? En styrket højrefløj, flere parallelsamfund ("Et land, flere verdener").
Vi får et samfund uden den sammenhængskraft, som vor hele historie har baseret sig på.
Spørgsmålet er, hvornår politikere i Danmark og EU tør råbe: STOP! Tør ophæve de utidssvarende konventioner, der gør os magtesløse over for invasionen. Tør indføre grænsekontrol.
Til syvende og sidst skabe det forkætrede "Fort Europa", som er vor eneste redning, hvis Danmark og Europa skal være det Danmark og det Europa, vi ønsker at kende og ikke et Danmark og Europa, vi aldrig har forestillet os.

PS: Jeg skriver helt bevidst "flygtninge", for flygtning kan du være, når du forlader Syrien og rejser til sikre lande som Tyrkiet, Jordan og Libanon. Men når du forlader disse lande, er du ikke længere dækket af konventionerne. Ord skaber virkelighed, og ved konsekvent at kalde de tilrejsende for flygtninge, ender det med, at vi også tror, at de er det. Alle sammen.
En del undersøgelser peger dog på, at mellem en tredjedel og en fjerdedel af de tilrejsende kommer fra Syrien...

Dorthe Mortensen, René Pedersen, Vivi Rindom, Lars F. Jensen, erik mørk thomsen, Kim Houmøller, Hans Aagaard og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar

Nu skal vi så også høre "den økonomiske trussel mod vores svagstærke land"- fortællingen og "forvandling fra flygtning til migrant"-hypotesen. Hvor bliver jeg dog træt af alle disse "nødvendige forklaringer", der alle bare handler om at finde gode grunde til at afvise mennesker på flugt.

Det passer ikke at man "ikke er dækket af konventionerne", hvis man ikke befinder sig i et naboland til det land, man er flygtet fra. Tværtimod. Artikel 32 fra FNs konvention om flygtninges rettigheder siger (se https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=71110)

"De kontraherende stater må ikke udvise en flygtning, der lovligt befinder sig på deres område, undtagen af hensyn til den nationale sikkerhed eller den offentlige orden."

Der er ikke en "forvandlingsklausul" der får mennesker til at holde op med at være flygtninge. Og derudover vil jeg godt bemærke følgende:

– De fleste lande i Mellemøsten har ikke ratificeret FNs konvention af 1951 om flygtninges rettigheder. Hvis man flygter til f.eks. Libanon eller Jordan er man ikke beskyttet mod refoulement. Flygtninge i Libanon må heller ikke arbejde.
– I Tyrkiet har flygtninge meget få rettigheder og meget få muligheder for at arbejde.

Sabine Behrmann, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Christel Gruner-Olesen, Torben Skov, Niels Erik Nielsen, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

nok snak - hvor sætter man penge ind?

Hans Hüttel

Nej jeg antyder eller anklager ikke for pas-svindel. Hvis min kommentar kan læse sådan er det beklageligt.

Britta Hansen

Hvis man begiver sig ud i en farlig eller i en anspændt situation - har man sine børn ved sin side hvis de er med.

Selvfølgelig kan det ved et uheld ske at de forsvinder. Men det er ikke et uheld at sætte pigen ind i en anden bil når man skal køre over grænsen.

Hvis der var tale om pladsmangel i bilerne - havde jeg i den situation - taget alle børnene på skødet netop ved passage af grænsen. I 6-7 års alderen havde jeg ikke ladet dem krydse en fodgængerovergang på H.C. Andersens Boulevard uden at jeg havde dem i hånden - hvis jeg selv var til stede.

Forældrene har handlet klart uansvarligt - og det kan ikke være den danske stats opgave at redde dem ud af den suppedas.

Hvis staten påtog sig denne forpligtigelse ville der være en ladeport for misbrug åben. Hvis andre end familien selv skal finansiere, at de bringes sammen igen - må det være private/ngo'er.

René Pedersen, erik mørk thomsen, Flemming Berger og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar

Ok, nu kommer så "straf de uansvarlige forældre"-anklagen. Mayas forældre har muligvis ikke gjort det, som en klartseende dansker ved at man skal gøre for at kunne være rigtige flygtninge. Derfor skal Maya ikke kunne gense dem som led.

Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Niels Erik Nielsen, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Ja Brøndum. Din verden når så til H.C.Andersens Boulevard og en fodgængerovergang og derfra mener du at kunne dømme folk i et krigshærget land som dårlige forældre, fordi de lader deres børn køre med et nærtstående familiemedlem.
Og det du tillader dig at dømme andre og kalder en suppedas, skal et barn på 7 år altså undgælde for i din lille trange forståelsesverden. Så tillad mig en sjælden gang at blive lidt usaglig - du begyndte jo - du lever flot op til en del af dit efternavn.

Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Britta Hansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

...som led i en straf af forældrene.

Kunne vi ikke få lavet en liste over kravene til rigtige flygtninge? Her er nogle af dem:

Rigtige flygtninge skal helst ikke flygte overhovedet. De skal blive i det land, der er ved at blive smadret, og genopbygge det. Og så skal de kæmpe, til de dør.
Rigtige flygtninge må kun flygte til et naboland.
Rigtige flygtninge skal holde op med at bevæge sig, så snart de er kommet over grænsen.
Rigtige flygtninge skal flygte til fods.
Rigtige flygtninge skal flygte sammen med hele deres familie, men familien må ikke være ret stor.
Rigtige flygtninge lever uden deres nærmeste familie og har det godt med dét.
Rigtige flygtninge må ikke være fattige, for så udnytter de det land de kommer til.
Rigtige flygtninge må ikke være rige.
Rigtige flygtninge må ikke arbejde, for så tager de lokalbefolkningens arbejde.
Rigtige flygtninge må ikke være arbejdsløse, for så er de en belastning for det land, de ankommer til.
Rigtige flygtninge må ikke være for meget sammen med lokalbefolkningen i tilflugtslandet, for så bliver de til indvandrere.
Rigtige flygtninge skal være tilfredse med alt, de bliver udsat for.

[Listen er lang og bliver hele tiden længere; formålet er at sikre at der ikke er nogen, der kan leve op til kraven.]

Rikke Nielsen, charlotte keck, Calle Hansen, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Jørgen Malmgren, Lars Bo Jensen, Torben Skov, Niels Erik Nielsen, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Kristian Jensen - 1000 tak, fordi du spørger!

Jeg kan trygt henvise til denne indsamling via Venligboerne i København og omegn:

Asrin Mesbah
6 Std.

Kære allesammen

Vi har alle hørt om den lille pige der selv skal betale for billetten til sine forældre. Dansk flygtninge hjælp er igang med at samle penge til billetterne. Med regeringens nye asyl-pakke skal ALLE flygtninge selv betale for billetten når de får familiesammenføring. Ingen af dem har desværre en kuffert med diamanter. Jeg er bange for at mange vil sætte sig i gæld for på den måde at skaffe pengene. Hvilket jo heller ikke er en løsning.

Jeg har i vores JuraRådgivning åbnet en konto til netop den slags. Jeg håber alle der har mulighed vil støtte og del endelig budskabet for vi får brug for rigtig mange penge.

Reg: 2344
Konto: 0729499188
Mobil P. 42563511.

https://www.facebook.com/groups/430863243766807/?fref=ts

OK, så straffer vi Maya ud fra "uansvarlige forældre"-sanktionen. Så kan både hun og hendes forældre lære at de skal flygte sammen, hvis de nogensinde skal kunne se hinanden igen. Det kunne de så ikke, og den slags koster. Måske skal vi sætte nogle annoncer i aviserne om denne sanktionsmulighed? Den er godt nok i modstrid med bl.a. Verdenserklæringen om menneskerettigheder, men pyt.

Elisabeth Andersen og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum, det er tydeligt, at du ikke er i stand til at gøre dig nogen som helst forestilling om, hvad der kan ske på en flugt og hvordan en sådan kan foregå. Det synes jeg, er lidt synd. Mest for dig, men også for de mennesker du skærer over en kam og dømmer.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Britta:
I forbindelsen med at de selv skal betale for familiesammenføring, bør man måske nævne, at man jo også lige vil strippe dem for alt af værdi når de kommer, de kan få lov at beholde mobil og vielsesring, med mindre sidste er af særlig stor værdi, hvad det se i kr. betyder. De bliver sat på nedsatte penge, og slet ingen hvis de kan henvises til et cafeteria på asylcenteret, de bliver spæret ind i flygtninge lejere, uden ret til at arbejde. Så først derefter giver vi dem pligten til selv at betale for familiesammenføringen.
Vent et par uger, så kommer kravet om "kautionsstilningen" nok også.

Karsten Aaen, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Abdullah Jensen:

Ja, jeg ved det godt. Sammenlagt med de så tre år, en del af flygtningene iflg lovforslaget skal vente på familiesammenføring, er ikke tale om andet end familiesammenføringsforhindring.

Og det er jo ikke andet end planen...

Det her handler ikke om økonomi, men helt åbenlyst om at et flertal i befolkningen - desværre - er fremmedfjendske/angste, og flertallet på Christiansborg derfor kan stille alle mulige og umulige billeder op om, hvad der sker i Danmark, hvis der kommer "fremmede" ind og bor i landet. Politikerne er komplet ligeglade med, om det er børn eller voksne. Hvis de er kommet, skal de åbenbart under ingen omstændigheder have deres forældre eller børn herop.

@Henrik Brøndum...
Nu er det så "din verden" du er venlig at indvi os andre i, men tillad mig, at opfordre dig til at se lidt ud over næsetippen. Måske ville du så få øje på en lille pige, der står i et fremmet land, uden sine forældre. Prøv at forhold dig til hende, og lad os høre om kan byde ind med noget positivt, til et 7 årigt barn i nød. Glem de smarte vendinger og isblå floskler - bare et øjeblik.

Rikke Nielsen, Karsten Aaen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Henrik Brøndum:
Når du i din hypotetiske situation bliver ramt af en bil mens i krydser H.C. Andersens Boulevard, og du må ligge og vente på ambulancen, ville du så heller ikke tillade en nær ven, et familiemedlem at bringe dit 6-8 årige barn i sikkerhed på fortovet, men forlange at barnet blev ved din side i stærk trafik?
Pigen kunne bringes i sikkerhed, men forældrene kunne ikke på det tidspunkt. Jeg mener de gjorde det rette valg.

Hvis der var tale om fejltagelse. Hvorfor rejste onkelen så videre med pigen efter at have passeret grænsen? Han kunne tage pigen tilbage til sine forældre da det blev klart at forældrene ikke kom igennem grænsekontrollen? Bortførte onkelen pigen mod forældrenes vilje?

Abdullah Jensen

Jeg mener du strammer hypotesen. Forældrene var måske i fare - men stadig i stand til at handle.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Brøndum:
Pigen var reddet ud af et borgerkrigsramt land, og du mener han skulle bringe hende tilbage!!!
Hun er sluppet ud fra bomber, oprørsgrupper og statshær der kæmper gade til gade. En krig der har kostet flere hundrede tusinde mennesker livet, og flere deres førlighed. Hun har en tante i et fredeligt land mod nord, men du mener altså at det rette ville være at sende hende tilbage til krigen rædsler, død og ødelæggelse, en fremtid med krigstrauma?

Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Hans Hüttel, Britta Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Erik Jensen

Jamen pigen fortjener da hjælp. Nu ser situationen i Syrien ud til at ændres hastigt. De fleste erkender, at den eneste løsning er Assad - og så kan IS hurtigt nedkæmpes og flygtningene kan rejse tilbage.

Hvis det ikke er tilfældet - er det da fint med private indsamlinger til at bringe forældrene til Danmark. Private indsamlinger er netop gode til særlige situationer - hvor staten via lovgivning skal dække enhver der falder ind under loven uden diskussion.

"Nu ser situationen i Syrien ud til at ændres hastigt. De fleste erkender, at den eneste løsning er Assad - og så kan IS hurtigt nedkæmpes og flygtningene kan rejse tilbage."

Hvor naiv kan man dog være?!?

Borgerkrigen er udløst af en folkelig opstand mod Assad, der blev søgt nedkæmpet. IS var ikke en oprindelig aktør i borgerkrigen, men gik ind i konflikten via Irak. Der er rigtig mange, der er flygtet fra Assad-regimet. Det er nemlig den part i borgerkrigen, der er ansvarlige for langt de fleste af de indtil nu 250.000 dræbte. Og man må ikke glemme at Assad-regimet bruger våben der rammer i flæng (bl.a. tøndebomber) og tortur, der ikke lader IS og andre noget efter.

Bare fordi Bashar al-Assad går i jakkesæt og uddannet læge, kan han sagtens være krigsforbryder og diktator.

Rikke Nielsen, erik winberg, Karsten Aaen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

I Tysklands- og Englands storbyer, sendte forældre under 2. verdenskrig børnene til fredeligere områder på landet, mens de selv blev tilbage og passede deres job. Sådanne findes vist ikke i Syrien, Henrik Brøndum, så selvfølgeligt må man så forsøge sig med andre løsninger. Det ville klæde Danmark at hjælpe Maya.

Rikke Nielsen, Britta Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Hans Michaelsen

@Hans Huttel
”Se https://www.washingtonpost.com/world/islamic-state-has-killed-many-syria... for at se mere om Assad-regimets rædsler.”

Artiklen er en anelse tendentiøst og overskriften er banalt forsimpling.

Som artiklen siger sigter Assad med luftherredømmet efter at bombe IS-kontrolleret områder med tønderbombe for at destabilisere fuld funktionalitet så befolkningen tænker ”to gange” om de vil omgås med IS og dermed bidrage til deres eksistens. Hvad der ikke fremgår tydeligt i artiklen er at IS ikke har luftherredømme, og dermed mulighed for at tøndebombe Assad-kontrolleret område, og derfor får Assads højere tal end IS.

Havde IS haft luftherredømmet, ville de ikke tøve et sekund med at bruge tilsvarende taktik mod Assad-kontrolleret område samt helt sikkert også mod minoriteter blot fordi de ikke er sunni muslimer.

Det er derfor sandt nok at Assads regime står for fleste dødsfald sammenlign med IS sådan overordnet uden videre. Men stikker man i dybden ser man at årsagen snarere findes i at Assad har luftherredømmet end at IS er specifikt generøse.

Derudover skal man have det med i tanken at Assad i det mindste er en sekulær krigsforbryder der ”kun” går efter dem der truer hans position modsat IS der ikke kun går efter dem der truer deres position men OGSÅ foranstalter folkemord mod minoriteter.

Assad er derfor en del af løsning hvis konflikten skal løses og helt sikker den mindste onde.

Assad er ikke en "løsning"! Assad er et alternativ til IS, ikke et attraktivt alternativ men er der bedre?
Tvanssende flygtninge tilbage til et Assad regime? Bizart...

Jørgen Malmgren

Henrik Brøndum

Du er ved at miste al "street credit", som mine unger sagde til mig i gamle dage ;-) Du gør dig til fortaler for, at et barn skal straffes, for forældrenes handling. Det er i modstrid med alt hvad handler om børneomsorg i det offentlige regi, ud fra em moralsk vurderinger af hendes forældres handling. En moralsk vurdering der går imod alt, hvad der arbejdes med på området om børns velfærd. Er du klar over at et anbragt barn koster mellem 1 og 1.5 million om året, for de nemme. Et traumatiseret barn kan løbe op i mere det dobbelte. Men vi skal anbringe hende efter dansk lovgivning og forskrifter og så glemme hendes tab af forældre. Hvor lykkelig og integreret forestiller du dig hun bliver?

Rikke Nielsen, Torben Skov, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det er en absurd situation. Mener i virkelig at det skal være praksis at hvert individ; barn, voksen , med flygtningestatus ,som formår at krydse den danske grænse, skal have krav på familiesammenføring? Konsekvenserne af en sådan praksis er uoverskuelige, i forvejen er konsekvenserne af flygtninge, migrant situationen helt uoverskuelige.

Det er en absurd situation. Mener I virkelig at det skal være praksis at mennesker, der har fået asyl i Danmark ikke skal kunne forenes med deres familie? Det er jo det, vi nu ser konturerne af. Konsekvenserne af en sådan praksis er uoverskuelige for de pågældende mennesker.

Men OK, når Assad-regimet åbenbart er en løsning på Syriens problemer...

Jeg hørte også til dem der var naïve og så en mulighed for demokrati under det arabiske forår. Men det har jo vist sig helt håbløst - disse lande kan kun sikres nogenlunde orden af ganske håndfaste diktatorer (som f.eks. Saddam Hussein betegnede sig selv).

Desværre blev Saddam Hussein og Gadaffi slået ihjel. Mubarak er vel nu for gammel - men Assad kan tilsyneladende genindsættes efter en mega kovending fra vestlig side.

Johnny Winther Ronnenberg

Nej jeg mener ikke barnet eller familien skal straffes. Men jeg mener heller ikke den danske stat skal forpligtige sig til at betale for familiesammenføring for uledsagede flygtningebørn.

Velfærdsstaten skal levere meget, men hvis man forventer at den skal dække enhver tragedie ender det med den ikke dækker noget som helst. En sag som denne må være en oplagt opgave for privat velgørenhed (der jo også modtager offentlige tilskud).

Hvis en onkel kan lave dette nummer - kan en menneskesmugler også. Det vil være helt uoverkommeligt for myndighederne at kontrollere hvem disse børn er, om dem der siger de er deres forældre er det, arrangere flytransport. Derefter vil man stå med en procentdel der har fuppet systemet - og som er meget vanskelige at sende tilbage.

Den politik der skal føres på området er naturligvis påvirket af antallet af asylansøgere og deres integrationsevne/vilje. Vietnamesere, bosniere, russiske jøder er kommet til Danmark gennem årene og hurtigt blevet integreret. Vi ved af erfaring at for somaliere, irakere, pælestinesere har under 25 pct i den arbejdsdygtige alder en tilknytning til arbejdsmarkedet efter 10 år i Danmark. Dem der er i arbejde tager typisk de ufaglærte jobs som der er så hård kamp om - og EU står overfor millioner. Hvad vil man gøre med det næste arabiske land der bryder sammen?

Jeg foreslog tidligere at EU invaderede Libyen (der alligevel er i total kaos) og oprettede flygtningelejre der. Nu viser det sig at Tyrkiet er villig til at lade sig betale for en stor del af opgaven. Forhåbentlig kan Assad genindsættes og problemet kan formindskes. Hvis det så viser sig at pigens forældre har lagt sig så meget ud med Assad at de hverken har en chance i Syrien eller i Tyrkiet (faren er måske rapkæftet ligesom jeg selv) skal jeg da gerne betale en flybillet.

Henrik Brøndum:

Vedr.: 'Det vil være helt uoverkommeligt for myndighederne at kontrollere hvem disse børn er, om dem der siger de er deres forældre er det, arrangere flytransport.'

Der kan vel laves DNA-test.

Hvad mener du med: 'Forhåbentlig kan Assad genindsættes.... '

Er Assad blevet styret, og jeg har ikke hørt om det?

'...og problemet kan formindskes.'

Til din information er nok de fleste indtil videre flygtet fra Assad og hans tøndebomber. Så hvad er det, der skal formindskes, hvis han fortsat sidder på sin stol/trone?

Desuden: indtil videre ønsker de allerfleste syriske flygtninge (både iflg. personlige udsagn jeg har hørt og en stor undersøgelse foretaget i Tyskland) at vende tilbage til Syrien hvis der er fred i landet. Og indtil da skal de naturligvis have lov til at være sammen med deres nærmeste familie!

Det med integrationsproblemer er et kendt argument. Det er mit indtryk, at det er nogle helt anderledes motiverede mennesker, der kommer til Europa nu. Mennesker, som har levet et godt liv indtil for få år siden. Med gode uddannelser (i modsætning til Palæstinenserne, der igennem flere generationer har levet i flygtningelejre og ingen eller dårlige uddannelser!). Højtmotiveret til at lære sproget - allerede mens de venter på asyl i en lejer (personlig erfaring).

Slip dine ressentimenter, Henrik. Snak med nogle af de mennesker.

Kaj Spangenberg

@ Hans Hüttel: Så må vi se at få portene på vid gab og hente så mange flygtninge ind. Og hvad så efter? Hvem betaler den enorme regning? Gør du og alle de venlige mennesker, der heller ikke ser skriften på væggen?
Savner du ikke en smule realitetssans?

Herregud. Danmark har en befolkning på 5,5 millioner mennesker. I år kommer der måske 20.000 flygtninge. Helt ærlig? What the .... is the problem?

Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Hans Larsen og charlotte keck anbefalede denne kommentar

Britta Hansen

Mener du at myndighederne skulle DNA-teste barnet og så rejse ned til forældrene eller bede en nærliggende ambassade om at DNA-teste?

Korrekt Assad sidder stadigvæk .... men han har jo ikke kontrol over hele landet. Min - måske naive forestilling - er en tilbagevending til situationen før det arabiske forår - hvor der sidder en præsident med en fast hånd i alle de arabiske lande.

Enig formodentlig vil de fleste vende tilbage - især hvis de ikke har været her for længe - så det haster med at få Assad på plads.

Det er jo svært at spå om fremtiden. Dansk er et svært sprog .... det vil da være glædeligt hvis de flygtninge der ikke rejser tilbage bliver integreret - jeg er skeptisk på baggrund af udtalelser fra dem der forsker i området.

http://www.dr.dk/nyheder/indland/forsker-det-bliver-en-udfordring-integr...

Abdullah Jensen

Nu havde jeg ikke indtryk af at der var kamphandlinger ved grænseovergangen. Hvis det var tilfældet har du selvfølgelig ret.

Hvis det var muligt at opholde sig ved grænseovergangen - skulle onkelen da have bragt pigen tilbage til sine forældre.

Sider