Læsetid: 5 min.

Tidligere topdiplomat: Asyludspil er ’ren desperation’

Asylpakken med regeringens 34 ’robuste og faste’ tiltag, som alle har til formål at få færre asylansøgere til Danmark, er udtryk for desperation og panik hos de danske toppolitikere. Det siger den tidligere danske topdiplomat, Søren Jessen-Petersen, der har arbejdet i FN-systemet i over 30 år
En gruppe afghanske flygtninge ankommer til den græske ø Lesbos efter at have krydset havet fra Tyrkiet. Nu vil den danske regering stramme asylreglerne, så færre af de flygtninge, der ankommer til EU, vil søge mod Danmark.

Santi Palacios

14. november 2015

Flankeret af justitsminister Søren Pind og udlændingeminister Inger Støjberg stod statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag eftermiddag ved pressemødet i Statsministeriet – fredag den 13. – og remsede op fra regeringens nye asylpakke:

Kortere opholdstilladelser, mindre familiesammenføring, skærpede krav til permanent opholdstilladelse, flere muligheder for at inddrage opholdstilladelser, øget egenbetaling, reduktion på 10 procent af økonomiske ydelser, stop for ekstraordinær asylrådgivning, tilbagerulning af asylaftalen, styrket indsats for at udsende afviste asylansøgere, øget adgang til at fængsle afviste asylansøgere, kortere udrejsefrister, skærpet kontrol med udlændinge i et nyt udrejsecenter, der skal placeres langt fra de større byer, private aktører skal kunne udføre registrering, begrænset mulighed for domstolsprøvelse for frihedsberøvede udlændinge …

»Jeg er fuldstændig målløs over at høre hele den opremsning,« lyder det fra den tidligere danske topdiplomat Søren Jessen-Petersen.

Han har mange års erfaring fra det internationale flygtningearbejde, bl.a. arbejdede han fra 1972 til 2006 i FN’s Flygtningehøjkommissariat, og senere var han i en årrække FN’s generalsekretærs særlige repræsentant i Kosovo.

Han kalder udspillet for »desperat« og ser det som udtryk for »total panik« hos de ledende danske politikere. Og han peger på, at det harmonerer dårligt med regeringens egne anbefalinger op til folkeafstemningen den 3. december.

»Så vidt jeg forstår, vil regeringen anbefale et ja til folkeafstemningen. Samtidig igangsætter man nu alle de forholdsregler, hvor man indirekte siger klart nej til alle former for samarbejde med andre lande om at dele byrderne,« siger Søren Jessen-Petersen og tilføjer:

»Den danske regering vil åbenbart først feje for egen dør. Men man vil feje så godt, at ingen kommer ind. Det hænger ikke sammen efter min mening, og det er ikke troværdigt at anbefale et ’ja til EU’ samtidig med, at man introducerer sådan en pakke. Det kan kun forstås som et klart nej til enhver form for internationalt samarbejde på at finde en løsning.«

Mure fører til flere stiger

Søren Jessen-Petersen anerkender, at de europæiske politikere står over for en stor udfordring:

»Jeg kan sagtens acceptere, at det er en vanskelig situation, for der er mange flygtninge, og de kommer hurtigt. Til gengæld kan jeg ikke se, hvorfor man skal handle i panik og desperation. Men det er det, man gør ved at sende ’et signal’, som man kalder det. Jeg tror, at det mere er af indenrigspolitiske hensyn, at man vælger så drastisk et signal.«

– Regeringen ønsker at gøre Danmark til et mindre attraktivt asylland. Virker det?

»Det tror jeg ikke. Jeg tror heller ikke, at det overhovedet nytter at bygge hegn og mure. Det har man gjort mange gange tidligere i Europa, men dengang som nu er det ikke løsningen. Hvis man tror, at man kan afskrække flygtningene, der er i en langt mere desperat situation, så tror man fejl.«

Han peger på, at omkring halvdelen af de ca. 800.0000 flygtninge, der i år er kommet til EU, er flygtet fra borgerkrigen i Syrien.

»Ingen kan være i tvivl om, at man er flygtning, hvis man kommer fra Syrien. De flygter fra så desperate omstændigheder, at de er parat til at løbe næsten hvilken som helst risiko, selv om de ved, at mange er druknet på vej over Middelhavet. Du kan måske mindske tallene en smule, men du kan ikke bygge mure eller hegn eller indrette et enkelt lands politik på en måde, der vil stoppe tilstrømningen af flygtninge.«

En tidligere guvernør fra den amerikanske delstat New Mexico ramte ifølge Søren Jessen-Petersen hovedet på sømmet, da han om amerikanske planer om mure mellem USA og Mexico sagde, at jo højere murene blev, jo flere stiger ville der bare blive solgt.

Farvel til Schengen

På fredagens pressemøde forklarede Lars Løkke Rasmussen, at regeringen i forbindelse med forsøgene på at få flere afviste asylsøgere udsendt var klar til også at inddrage spørgsmålet om ulandsbistand, således at bistandskassen blev smækket i, med mindre et givet land accepterede at modtage flygtede borgere, der var afvist i Danmark.

Også det ryster Søren Jessen-Petersen på hovedet af.

»Nu strammer vi i Danmark af al magt, og samtidig mindsker vi ulandsbistanden. Med andre ord gør vi så godt som intet for at påvirke det valg, som flygtningene står over for, før de flygter. Det eneste, der kan få dem til at lade være, er, hvis deres tilværelse bliver anstændig, der hvor de nu opholder sig. Derfor virker statsministerens udmelding på dette punkt også som ren desperation.«

– Hvad skulle man gøre i stedet?

»For mig er det klart, at når man står over for en så barsk virkelighed, som de europæiske lande nu gør, så må man forsøge i Europa at få et eller andet til at fungere. Man må i langt højere grad, end tilfældet er nu, forsøge at arbejde sammen i stedet for, at det er hvert land for sig. Hvis vi lukker grænserne alle sammen, så er det farvel til Schengen-samarbejdet, og det vil påvirke os alle sammen, også alle de danskere, der nyder fordel af at kunne bevæge sig frit over grænserne. En lukning af grænserne vil være en direkte trussel mod det samarbejde, der har skabt ganske meget velfærd i Danmark.«

– Der er ikke meget hensyn i regeringens asylpakke til, at flygtninge ifølge de konventioner, som Danmark har tiltrådt, også har rettigheder, når de flygter fra f.eks. borgerkrig?

»Overhovedet ikke. Der er ingenting. Også det viser, at det en handling i desperation og panik.« Én ting glæder Søren Jessen-Petersen sig dog over – nemlig at den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt onsdag blev vraget som ny flygtningehøjkommissær.

»Jeg tror, at man i FN i New York i dag er vældig glade for, at man i stedet for den tidligere danske statsminister valgte italieneren Filippo Grandi. Danmarks renommé er blevet flosset, og det samme er Helle Thorning-Schmidts, fordi hun selv som statsminister havde stået for omfattende stramninger.«

Ifølge statsministerens udtalelser på pressemødet har den »robuste og faste« asylpakke med de 34 nødvendige tiltag været forberedt i flere uger. Søren Jessen-Petersen gætter i den forbindelse på, at regeringen har været tilbageholdende med at lancere pakken, indtil højkommissæren blev udnævnt i onsdags.

»Man har måttet vente med det her, indtil det blev afklaret. Det var regeringen, der indstillede Helle Thorning-Schmidt og gik ind i kampagnen for hende. Men det var ikke hæderligt at indstille hende, når hun stod for den asylpolitik, som regeringen nu selv har gjort mange gange værre. I dag må vi prise os lykkelige for, at Danmark ikke har fået en flygtningehøjkommissær.«

Søren Jessen-Petersen har i sin karriere også arbejdet for UNHCR, mens Lars Løkke Rasmussens forgænger, den tidligere venstrestatsminister Poul Hartling, var flygtningehøjkommissær.

»Stakkels Poul Hartling. Jeg ved ikke, hvor mange gange han må vende sig i sin grav over det, som danske politikere gør i dag. Han var et menneske, for hvem moral og det medmenneskelige var helt afgørende. Verdenssamfundet stod også over for store flygtningekriser, da Poul Hartling var højkommissær, bl.a. vietnamesiske bådflygtninge, men han havde både hjerte og hjerne, når han stod over for den slags vanskelige udfordringer. Danske politikere har hverken hjerte eller hjerne, når de kan komme med sådanne udspil,« siger Søren Jessen-Petersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Britta Hansen
 • Per Kaas Mortensen
 • Pia Qu
 • Bodil Waldstrøm
 • Dorte Sørensen
 • Thorbjørn Thiesen
 • Carsten Mortensen
 • Steffen Gliese
 • Anker Nielsen
 • Niels Duus Nielsen
 • morten Hansen
 • Michael Öberg
 • Anne Sofie Nielsen
 • Anne Albinus
Britta Hansen, Per Kaas Mortensen, Pia Qu, Bodil Waldstrøm, Dorte Sørensen, Thorbjørn Thiesen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Anker Nielsen, Niels Duus Nielsen, morten Hansen, Michael Öberg, Anne Sofie Nielsen og Anne Albinus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er da fornuftigt at regeringen gør noget, for en endeløs kolonne af migranter der er rejst gennem Grækenland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien, Østrig og Tyskland kan umuligt have nogen som helst rettigheder når de kommer til den danske grænse. Så Danmark må beskytte sig mod truslen og prøve at undgå kaos som i Sverige og Tyskland. Og det er da positivt i det mindste at forsøge at løse problemerne.

Det ideelle havde selvfølgelig været hvis EUs ydre grænser blev lukket, men da det åbenbart kun er Ungarn der lever op til rimelige krav, må Danmark jo selv forsøge at gøre noget.

Morten Simonsen, Gitte Roe, Lasse Reinhold, Martin Sørensen, Jørn Boye, Hans Aagaard, Jørgen Madsen, Finn Thøgersen, Preben Haagensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Anstændigheden har efterhånden lange udsigter i Danmark. Ikke ligefrem noget der går mig stolt af at være dansker.

Britta Hansen, Peter Hansen, Erik Pedersen, Erik Feenstra, Inger Riis, Mads Berg, Jonas Pedersen, bente-ingrid bruun, Arne Lund, peter juhl petersen, Bodil Waldstrøm, Christian Mondrup, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Erik Kall, morten Hansen, curt jensen, Herman Hansen, Karsten Aaen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

Det bliver interessant at se, hvor længe Løkke kan blive ved med at snyde og fifle med befolkningen inden nogen siger stop. Løkke og Venstre er komplet inkompetente grænsende til idioti.

...En katastrofal ledelse af Danmark.

Britta Hansen, Inger Riis, Mads Berg, Vibeke Hansen, Per Kaas Mortensen, bente-ingrid bruun, peter juhl petersen, Pia Qu, Thorbjørn Thiesen, Carsten Mortensen, Erik Kall, curt jensen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

Det der "migrant"-pis må stoppe ret så snart for gældende dansk lov er følgende:

Bekendtgørelse af udlændingeloven § 7. Efter ansøgning gives der opholdstilladelse til en udlænding, hvis udlændingen er omfattet af flygtningekonventionen af 28. juli 1951.
https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=164258

FNs Flygtningekonvention, dansk lov siden ratifikation 1951:
"En flygtning er en person, der som følge af velbegrundet frygt for forfølgelse på grund af sin race, religion, nationalitet, sit tilhørsforhold til en særlig social gruppe eller sine politiske anskuelser befinder sig uden for det land, i hvilket han har statsborgerret, og som ikke er i stand til – eller på grund af sådan frygt ikke ønsker – at søge dette lands beskyttelse, eller som ikke har nogen statsborgerret, og på grund af sådanne begivenheder befinder sig uden for det land, hvor han tidligere havde fast bopæl, og ikke er i stand til – eller på grund af en sådan frygt ikke ønsker – at vende tilbage dertil. ..."

Ikke et ord om såkaldte sikre lande eller lign. denne person er rejst igennem for at komme til Danmark. Det er Dublin, en EU-aftale og dem har Danmark jo sådan et had-kærlighedsforhold til. Mon ikke et Nej til ophævelsen af Retsforbeholdet også kunne få resten af EU til at sparke Danmark ud af denne retslige aftale også?

Martin Sørensen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Erik Kall og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

Det var sgu længe siden jeg hørte så kloge ord og tanker som Søren Jessen-Petersens. Det gir os jo en lille smule håb om fremtidens Danmark hvis han kan inføre noget humanisme til de totalt ulækre politerer i regeringen. Jeg fatter simpelhent ikke at Løkke & Co kan ha den syn på andre mennesker.
Humanisme er blevet et fremmedord.

Britta Hansen, Peter Hansen, Erik Pedersen, Mads Berg, Per Kaas Mortensen, Shafi M., Jonas Pedersen, bente-ingrid bruun, Mikael Nielsen, peter juhl petersen, Christian Mondrup, Martin Madsen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Erik Kall, morten Hansen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Så nævnte han ikke engang muligheden for stop af tog-, bus- og færgedriften samt nye indhegnede modtagecentre, hvor busser kan køres ind og tømmes.

Jeg er enig i, det ligner tegn på desperation og panik. Desværre ligner det også en konsekvens af de store, danske mediers indflydelse på dansk politik. Forslagene passer godt til mediernes dækning.

Peter Hansen, Sabine Behrmann, peter juhl petersen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Erik Kall og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan forstå, at det man er blevet enige om nede på Malta (EU) er, at man vil bestikke de korrupte regeringer i Afrika og Mellemøsten til at prøve på at holde på deres befolkning (flygtninge). Ligeledes vil man tilbageholde ulandsbistand, hvis landet "sender" for mange flygtninge op mod Europa.
Jeg græmmes over politikernes kortsynethed, dumhed og afstumpethed.

Britta Hansen, Mads Berg, Karsten Aaen, Shafi M., Anne Sofie Nielsen, bente-ingrid bruun, Carsten Mortensen og Erik Kall anbefalede denne kommentar

Vi ved alle, hvad der skal til; men fordi vi er endt i den vildfarelse, at der skal konkurreres i stedet for samarbejdes, kan intet ske.
At udligne de massive forskelle mht. livsvilkår i især Afrika vil kun være til Europas fordel - sammen med et massivt pres militært og økonomisk for politiske reformer, der kan lade det ske.
Men Paris har i hvert fald gjort det klart, hvad det er, der driver syrerne på flugt.

Peter Hansen, Anne Sofie Nielsen, bente-ingrid bruun og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Niels Henrik Højbjerg

nu strammer vi kravene og det er der sikkert mange andre lande der også gør.
med lidt held bliver det så stramt allevegne at eu-grænserne reelt er lukkede.
vi har IKKE noget ansvar for andre landes befolkning
vi har INGEN forpligtelser.

det er frygteligt for de mennesker der er født i et uheldigt land, men det er ikke vores problem.

nh

Vi har valget imellem pest eller kolera. Skal vi selv gå til grunde økonomisk og kulturelt hurtigt eller langsomt. Resten er op til politikerne!

Hold dog op! Der er hverken fare for økonomisk eller kulturel grundstødning - vores fare dér er USA.

Peter Hansen, Saxe Lomholt, Shafi M., Anne Sofie Nielsen og bente-ingrid bruun anbefalede denne kommentar

Kim Houmøller, hvis man som samfund har en dårlig økonomi, er det jo bare med at sætte noget i gang, så man kan råde båd på det.

Thomas Holm:

"Migrantpis"?

Du kan måske forklare mig, hvad asylansøgere i Danmark er flygtet fra i Tyskland?

Er de individuelt forfulgte i Tyskland? Eller Østrig? Eller Slovenien? Etc.

Preben Haagensen, Martin Sørensen og Jørn Boye anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor ikke forsøge at vende problemet om - Tænk om det var jer, der måtte flygte - ville I så ikke gerne flygte til et land hvor I havde venner og familie boende??????
Eller hvor I havde hørt, at folk var søde og rare så I hurtigt kunne få et godt liv og give "en hånd med" i det land , der havde givet jer ophold.

Britta Hansen, Peter Hansen, Mads Berg og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

Jan H.,

læs loven. Det er status uvedkommende hvor mange grænser der er krydset. Det er tilstanden i hjemlandet der er afgørende, ikke landet man opholder sig i.

For at citere en dansk statsminister:
'Du pusling-land, som hygger dig i smug, mens hele verden brænder om din vugge'

Britta Hansen, Peter Hansen, Anne Sofie Nielsen, Jonas Pedersen og bente-ingrid bruun anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen Glem det.... spildte kræfter og det preller af som vand på en gås..

Britta Hansen, Mads Berg, Sabine Behrmann og Jørn Boye anbefalede denne kommentar

Thomas Holm - citat om puslingelandet stammer fra Jeppe Åkjær, uanset hvor mange, der har citeret det lige siden inklusiv statsministre.

bente-ingrid bruun

Ansvar er den sværeste livskunst-
Hvornår tager vi ansvar for vores aktivistiske udenrigspolitik? Selvfølgelig fik det konsekvenser, da vi gik med i Irak "krigen". Droner og bomber er ikke løsningen på tidens problemer, men når vi har sagt A må vi også sige B, dvs. vi er nødt til at hjælpe de flygtninge, som flygter fra krigens rædsler.

Britta Hansen, Erik Pedersen, Mads Berg, Pia Qu, Niels Duus Nielsen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

Bente - Ingrid Bruun

"men når vi har sagt A må vi også sige B, dvs. vi er nødt til at hjælpe de flygtninge, som flygter fra krigens rædsler."
Ved en af de afdøde terrorister i Paris, har man fundet et Syrisk pas, det tyder på at nogle ikke flygter fra krigens rædsler, men vil påføre os krigens rædsler.
Skal vi modtage så mange, at vi ikke kan skelne terrorister, fra reelle flygtninge ?

Jørn,

ja, og en anden var en franskmand.

Terrorisme berettiger ikke diskrimination af alle flygtninge. Det retfærdiggør måske noget udvidet undersøgen hvem er hvem og hvad. Men langt de fleste er flygtninge der lige nøjagtig vil væk fra denne slags terrorhandlinger.

Peter Hansen, Karsten Aaen, Anne Sofie Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Tak til Søren Jessen-Petersen for udtalelserne i artiklen. Et velkomment menneskesyn, der desværre læses og høres alt for lidt i den aktuelle debat.

Britta Hansen, Peter Hansen, Erik Pedersen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er ingen desperation over dette udspil kun kold beregning - Tulle har haft alle punkterne i skuffen og før eller siden - lejligheden bød sig muligvis lidt før end godt var for Venstres moralske politur - kan Hjort til foråret dele skattelettelser ud til LAs vælgere på nordkysten mens flygtninge bor i telte i Thisted??? det bliver noget af en spagat der skal til -

Efter at have læst artiklen står det helt klart at Søren Jessen-Petersen loyalitet ikke ligger i Danmark, så det har næppe været et diplomat job, der forsvarede danske interesser han har haft

Vi står over for massive folkevandringer i de næste mange år. Verdens største problem er overbefolkning i samspil med krige, fattigdom, arbejdsløshed og korrupte regimer. Kast religion og stammekrige m.v ind i dette miks og vi har ikke set noget endnu. Rundt om i verden er der stadig kvinder, der føder 12-17 børn. Al den naive snak om, "hvis det var jer, der kom fra Syrien, så ville I nok også gerne til et dejligt land som Sverige…." Det er simpel matematik - hvor mange skal der komme, før der ikke er noget at komme til mere? For flygtning og migranter koster både danske og svenske kroner. Vi hører selv her i Danmark fra jordmødrene, lærerne, læge og sygeplejsker om kritiske forhold. Jeg havde selv en morfor på 90 år, der døende af kræft og et lårbensbrug lå på en hospitalsgang i 2 dage på Ålborg sygehus pga. overbelægning. Fortæl mig lige, hvor det er, vi kan spare? For hele den offentlige sektor er sparet i stumper og stykker og diverse Lean-eksperter og andre effektivisereringsfolks snak bliver mere og mere hul, når de siger, at vi bare kan arbejde smartere. Beklager, hvis lovgivningen skal overholdes og der skal være et minimum af service i den offentlige sektor, så er alle processer skåret ind til benet og vi kan højst spare på de pampere, der drikker for meget rødvin og tager på for mange "studieture" til Florida.

Gitte Roe

Endnu en der ikke har forstået, hvad skattelettelser gennem 20 år gør ved et velfærdssamfund!
Håber det går op for dig inden, du skal betale 20.000 kr. om året for en sygeforsikring, 8000 kr. månedligt for en vuggestueplads og 5.000 kr. månedligt for din livslange diabetes medicin.

Britta Hansen, Anders Barfod og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar