Baggrund
Læsetid: 4 min.

’To år af mit liv er spildt’

Alt for ofte tager kommunerne fejl, når de skal bevilge støtte og hjælp til borgerne. En af dem, som har oplevet ikke at få sin ret, er sklerosepatienten Søren Jeppesen
Søren Jeppesen nyder udsigten fra sit hus i Mern i Sydsjælland. Han har nu fået en ny kørestol, fordi han fik siddesår af den, han havde før. Men det blev i første gang afvist af kommunen

Søren Jeppesen nyder udsigten fra sit hus i Mern i Sydsjælland. Han har nu fået en ny kørestol, fordi han fik siddesår af den, han havde før. Men det blev i første gang afvist af kommunen

Ulrik Hasemann

Indland
24. november 2015

Søren Jeppesen tilbringer hver en time af sit vågne liv i en kørestol, hvorfra han betragter verden i – og udenfor – sit og hustruen, Ingelises, hjem i Vordingborg. En kørestol, som skyldes, at den 62- årige Søren Jeppesen for mere end 30 år siden fik sygdommen sklerose, som i dag gør, at han kun kan bevæge hovedet og må styre kørestolen med en stang foran hagen.

Alligevel afslog Vordingborg Kommune for to år siden at give Søren Jeppesen en ny og bedre kørestol, efter at han var begyndt at få siddesår. Forrige sommer måtte Søren Jeppesen så indlægges på sygehuset i to måneder med en livstruende stafylokokinfektion i siddesåret.

Læs også: Kommuner har fejlet i fire ud af 10 handicappedes sager

Først efter at familien havde klaget til Ankestyrelsen over kommunens afgørelse, fik Søren Jeppesen i oktober endelig bevilget den nye kørestol. Ankestyrelsen omgjorde nemlig Vordingborg Kommunes afgørelse og fandt det »kritisabelt«, at kommunen ikke havde inddraget i sin afgørelse, at sygehuset i forbindelse med Søren Jeppesens indlæggelse havde konstateret, at infektionen »formentlig« skyldtes hans dårlige siddekomfort.

Søren Jeppesens sår er forsvundet med den nye kørestol, men han er bitter over kommunens sagsbehandling.

»Det er jo to år som er spildt af mit liv. De kunne lige så godt have givet mig kørestolen med det samme, for lægen havde jo sagt det. Men det glemte de bare at tage med i deres afgørelse.«

Søren Jeppesens eksempel er ikke enestående. Langtfra. Sidste år omgjorde eller hjemviste Ankestyrelsen 34 procent af samtlige klagesager over kommunernes afgørelser om hjælp til borgerne.

Og nu viser en såkaldt praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen, at når det gælder voksne med sjældne handicap eller erhvervet hjerneskade, så er 40 procent af kommunernes afgørelser i strid med regler og praksis og ville enten være blevet ændret eller hjemvist til kommunen, hvis de var blevet påklaget til Ankestyrelsen.

Ikke et nyt problem

I Scleroseforeningen overrasker undersøgelsens resultat ikke ledende socialrådgiver Nadia Buchard.

Sidste år fik Scleroseforeningen over 5.000 henvendelser fra medlemmer og deres pårørende, som ikke følte, at de fik den fornødne hjælp fra kommunen. Sklerosepatienter er ikke omfattet af den nye undersøgelse fra Ankestyrelsen, der alene omhandler en lille gruppe borgere med sjældne handicap eller komplekse hjerneskader.

Men ifølge Nadia Buchard rammes sklerosepatienter ifølge foreningens opgørelser af nogenlunde samme andel fejlagtige afgørelser efter de samme bestemmelser i Serviceloven, som afdækkes i undersøgelsen.

»Det groteske er, at det her problem faktisk ikke er nyt. Det har været kendt, lige så længe jeg husker. Og alligevel mødes det med en lammende ligegyldighed. Men det nytter ikke at blive ved at med at negligere problemet som noget, der blot omhandler et lille mindretal i samfundet, nemlig de handicappede. Det handler om vores alle sammens retssikkerhed, for det handler om, at vi alle sammen – uforskyldt – kan blive ramt af sygdom eller ulykke. Og så er det det her, vi bliver mødt med,« siger Nadia Buchard.

Selv om Tina Wahl, kontorchef i Kommunernes Landsforening (KL) med ansvar for socialområdet, erkender, at resultatet af Ankestyrelsens nye undersøgelse ikke er »godt nok«, understreger hun, at serviceloven er en såkaldt rammelov. Med andre ord er der ikke nogen facitliste, men kun en overordnet ramme for, hvilken hjælp og støtte kommunerne er forpligtet til at tilbyde.

Men KL er opmærksom på problemet og har af samme årsag oprettet et ledernetværk, hvor de ansvarlige i kommunerne for netop handicapområdet mødes to gange om året for at udveksle erfaringer.

KL afviser spekulation

Tina Wahl afviser dog, at kommunerne skulle spekulere i forkerte afgørelser, vel vidende at selv om Ankestyrelsen eventuelt på et senere tidspunkt måtte omgøre en afgørelse, så er pengene i den mellemliggende periode stadig sparet.

»Når jeg ikke tror på det, så skyldtes det, at kommunerne har en dagsorden om, at man skal investere, før det sker. Og hvis man ikke kan investere, før det sker, så skal man i det mindste gøre det så tidligt som muligt for at forebygge. Det er ligesom at tisse i bukserne for at holde varmen. Hvis borgeren har et behov, så forsvinder det ikke. Tværtimod. Sandsynligheden for, at behovet bliver mere påtrængende og dermed dyrere, er i den grad tilstede. Det bliver simpelthen dyrere i sidste ende, hvis vi spekulerer i det,« siger kontorchefen i KL.

I Vordingborg overvejer Søren Jeppesens familie nu, om de skal melde kommunen til politiet for omsorgssvigt eller klage til Folketingets ombudsmand. Søren Jeppesens niece, Jette Friis Hansen, som har taget sig af hans sag, har svært ved at forstå, hvordan kommunen kunne tage så meget fejl.

»Min onkel var jo ved at dø. Men det vigtigste er selvfølgelig, at han har fået kørestolen – og nogle nye sagsbehandlere i kommunen. Lidt humoristisk sagt er hans røv jo reddet i sidste øjeblik,« siger Jette Friis Hansen.

Formanden for socialudvalget i Vordingborg Kommune, Heino Hahn (DF), har dog afvist, at sagen kunne have været håndteret anderledes:

»Bare fordi en læge anbefaler det, må vi som politikere også skelne til prisen. 135.000 er mange penge for en kørestol«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

»Bare fordi en læge anbefaler det, må vi som politikere også skelne til prisen. 135.000 er mange penge for en kørestol«.......
Heino, Heino......hvad tror du dit fejlskøn kostede på hospitalet?
Og så har vi slet ikke været rundt om de menneskelige omkostninger.
Og hvad tror du en fyret chef koster? .....en kørestol er pebernødder.
Og er det forresten ikke DF som gerne vil kendes for at hjælpe de gamle? Men her tæller handicappede måske ikke med.

Claus Nielsen, Heidi Larsen, Hans Larsen, Marie Jensen, Niels Duus Nielsen, Keld Albrektsen, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Anne Koed Westergaard, Jørn Andersen, lars abildgaard, Tue Romanow og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Et, for mig at, se forunderligt citat:

"Formanden for socialudvalget i Vordingborg Kommune, Heino Hahn (DF), har dog afvist, at sagen kunne have været håndteret anderledes: »Bare fordi en læge anbefaler det, må vi som politikere også skelne til prisen. 135.000 er mange penge for en kørestol«."

I dette citat af et medlem fra Dansk Folkeparti ser vi jo klart, at det er ren lyrik og poesi, når DF gang på gang slår sig som de svages, de ældres, og de handicappedes beskytter. Hykleri, ville nogle måske kalde det....

Hans Larsen, Marie Jensen, Niels Duus Nielsen, Keld Albrektsen, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Carsten Mortensen, Anne Koed Westergaard, Jørn Andersen, lars abildgaard, Nanna Wulff M. og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Løkke, Holst, Messerschmidt, Lange, m. fl. og det er kun i de sidste 2 år.

Hvor meget var det nu, at Venstre betalte for Løkkes tøj?

Og alle de mange ekstra-vederlagsudgifter, de fylder jo godt op i budgettet.

Porno film, cigaretter, rygekabiner, engelsk timer, avisabonnementer, sejlture, gratis kørsel, og andre goder man vel ikke kan leve uden når man er politikker.

Helene Kristensen

Det er ikke kommunen der betaler, når patienten ender på hospitalet, det er regionen/staten, så det giver stadig mening. Kommunen sparer selv hvis patienten ender på hospitalet. Men det er ikke noget særsyn - sådan er det overalt i kommunerne: Kassetænkning. Det er stadig vore folketingspolitikere der er ansvarlige, for de sparer så voldsomt på kommunerne at de tænker denne kassetænkning. Folketingspolitikerne siger så, jamen kommunerne får jo penge nok, de skal bare tænke smart og effektivisere - og de tænker så - smart. Ikke smart set fra borgernes synspunkt, men helt fint fra politikernes - nu er der nemlig sparet penge, så der er råd til at sende flere penge til absurde projekter i EU, der er penge til flere kampfly, så politikerne fremstår perfekt i forhold til karrieren, nye jobs i store konstruktioner som EU, FN og Nato + det løse.

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Tue Romanow og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Anker Fjeld Simonsen

Nå¨ja, jeg skal jo göre reklame for tidligere borgmester Brixtofte. Jeg er sikker på, at körestolsbrugeren med schlerose med siddesår kunne blive en god aktör i en revideret version af Samuel Becketts "Vi venter på Godot", men jeg er ikke helt sikker på, at han ikke kuinne have väret mere nederdrägtig og ondskabsfuld over for sine formyndere, som han har vännet sig til at adlyde höfligt med eller uden siddesår. Jeg kunne, eennyret hverken klage i sin tid, da borgmesterkongen i Farum tilböd pension eller over den psykiater, der lydigt og höfligt skrev mit forslag om schizofreni ned, i sin rapport til sociale myndigheder, som hun overraskedes over min åbenhed, da jeg berettede om min oplevelse af "opolitimassakren" på Blågårds Plads, 23. junbi 1979, der havde bidraget til at göre mig eennyret. Lägen kunne ikke finde ud af at give mig en almen helbredsundersögelse, der ville ha afslöret min eennyrede tilstand, som ville have overflödiggjort psykiatrierkläringen, med lidt tänkning omkring psykosomatiske sygdomme og arbejdslöshyed, men alt fremmedgjort er jo et andet kontor.
Idag skal jeg så kämpe med sindssyges retstilstand, selv om det i alt fald IKKE er schizofrenia praecox i rapporten, en m,orderisk tilstand hos nogle, som var på mode i slutningen af 80erne, idet rfetsassessoren i Köbenhavns Byret, fascistfinken, som jeg kalder hende önsker at afvise sagen, selv om grundlovsbrud dog må betragtes som en kriminel handling begået af en konservativ borgme-ster i Farum i 2004, der fik mig til at sälge alt og dflygte til Sverige. Op med humölret, sövnige siddemenneske. Jeg kan påstå, at fascisme er så udbredt en holdning blandt jurister, ad- vokater og domstolsmennesker, at der absolut INGEN som helst retstilstand eksisterer for sindssyge eller formelt sindssyge som jeg, i Danmark, hvor rettens ordenskvinder- og mänd altså en retsassessor begår kriminalitet og pengeafpresning, for at jeg skal undgå at fölge en metode fra justitsministeriets administration til afklaring af sagen, sag mod staten. Man er nödt til at gå aktivt ind l livet, anyhow, selv om modpåarten er totalt åpndsforladte pseudointellektuelle, der ikke har frigfjoret sig fra lovteksten, men dog ofte velvillige kommunale medarbejdere. Brug din ånd, mand.

KL-KLubben er ledet af landets borgmestre og Embedsmænd skolet i Moderniseringsstyrelsen og Finansministeriet - Jacob Bundsgaard formand i KL og socialdemokratisk borgmester i Århus og DAs nye formand for nylig håndplukket i Finansministeriet er blandt andet rørende enige om at kommunerne skal arbejdsprøve 27.000 førtidspensionister fra før 2013 for at styrke dansk konkurrenceevne???? Argumentet er at førtidspensionister statistisk set har en rest arbejdsevne - hvad mon danske patientforeninger siger til det??? Det er samme forskruede syn på arbejdskraftreserven som Venstre Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har afsløret med 225 t kravet til kontanthjælpsmodtagere- syge og udviklingshæmmede skal sendes ud i konkurrence med billig arbejdskraft fra Østeuropa - dem der ikke klarer "hekseprøven" trækkes i deres kontanthjælp - familier op til 50% i ekstra brandskat oven i indkomstskat moms og afgifter - Fagforeningerne er tavse - de har jo selv været med på myten om arbejdskraftreserve arbejdsudbud beskæftigelsespolitik med dagpengeforringelser og været forbavsende stille omkring urimelige krav til aktivering mobilitet nyttejob løntilskud virksomhedspraktikker sygedagpengeforringelser og et utal af andre reformer der har udhulet arbejdsmarkedet frem for at styrke det med et værdigt sikkerhedsnet -

Claus Nielsen, Niels Duus Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

En anerkendt klage til ankestyrelsen skulle resultere i bøde til kommunen og dispentation til den klagende. Så kunne det være at KL kunne komme lidt tættere på at følge landet love.