Læsetid: 2 min.

Undersøgelse styrker kritik af sygedagpengereformen

Socialrådgivernes kritik af, at 22 uger er for kort tid til at afklare borgeres arbejdsevne, bliver nu styrket af en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen. Beskæftigelsesministeren afviser at forlænge perioden
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) erkender, at man endnu ikke »har fundet de vises sten«. Han mener dog ikke, at en løsning er at give kommunerne længere tid

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) erkender, at man endnu ikke »har fundet de vises sten«. Han mener dog ikke, at en løsning er at give kommunerne længere tid

Polfoto

10. november 2015

En ny undersøgelse fra Ankestyrelsen styrker nu kritikken af sygedagpengereformen, der blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget sidste sommer. I den såkaldte praksisundersøgelse, der blev offentliggjort i går, peger ni ud af 13 kommuner på, at det ikke er muligt at fremskaffe de oplysninger, der skal til for at kunne vurdere, om syge borgere skal have forlænget deres sygedagpenge, inden for de 22 uger, som reformen kræver. Undersøgelsen kom samme dag, som Information kunne fortælle om en undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening, der viser, at 66 procent af de adspurgte socialrådgivere i landets jobcentre vurderer, at de 22 uger ikke giver tid nok til at afgøre syge borgeres sag på et forsvarligt grundlag.

Men selv om et flertal af kommunerne i Ankestyrelsens undersøgelse altså ligesom Dansk Socialrådgiverforening problematiserer tidsrammen, indskærper Ankestyrelsen nu over for kommunerne, at de ikke bør lade borgere fortsætte på sygedagpenge efter de 22 uger, hvis der ikke er indhentet tilstrækkelige lægelige oplysninger til at vurdere deres arbejdsevne. Det betyder i praksis, at borgerne overgår til en såkaldt ressourceforløbsydelse, hvis de ikke er udredt inden for de 22 uger. Det er en ydelse, der er betydeligt lavere end dagpenge og på niveau med kontanthjælp.

Ankestyrelsens undersøgelse bekymrer Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau: »Det giver ikke mening at overføre folk til jobafklaringsforløb, når de udelukkende venter på en diagnose, som vi ved kommer.«

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen er det kritisabelt, at kommunerne sender borgere i forløb, før de er afklaret.

»Det er fagligt set forkert og kan have rigtig dårlige effekter både for samfundet og for borgerne,« siger Henning Jørgensen.

Fagforeningen 3F mener, at beskæftigelsesministeren på baggrund af de to undersøgelser bør ændre tidsrammen på 22 uger.

»Man bør hurtigst muligt sætte revurderingstidspunktet på standby, indtil man har indhentet de fornødne oplysninger, der skal til for at kunne tage stilling til forlængelse,« siger Ellen Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) erkender, at man endnu ikke »har fundet de vises sten«. Han mener dog ikke, at en løsning er at give kommunerne længere tid.

»Hvis vi forlænger sygedagpengeperioden, vil nogle andre mennesker blive svigtet ved ikke at få en mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet i tide,« siger ministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • lars abildgaard
  • Anne Sofie Nielsen
lars abildgaard og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er simpelthen bare et kynisk, løgnagtigt rø....
Det er direkte klamt at læse udsagn som dette:
"Hvis vi forlænger sygedagpengeperioden, vil nogle andre mennesker blive svigtet ved ikke at få en mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet i tide,« siger ministeren."
Kammerat Neergaard - Hvis de ikke er syge, hvad skulle så holde dem tilbage fra arbejdsmarkedet?

Liliane Murray, Janus Agerbo, Flemming Berger, Vagn Buch-Pedersen, Hanne Lading, Peter Hansen, Einar Carstensen, Helene Kristensen, John Christensen, Carsten Mortensen, Keld Albrektsen, Kim Houmøller, Randi Overgård, Herman Hansen, Anne Sofie Nielsen, Torben Skov, Kurt Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvor pokker er logikken?

Mennesker som lever på kontanthjælpsniveau,
skal være strukturerede og mentalt og psykisk i overskud for at få det hele til at hænge sammen uden at bekymre sig helt ud i tovene.
Hvordan pokker forestiller politikerne sig at syge mennesker, som faneme har nok at gøre med at være syge, have smerter og angst for helbredet skal holde sig oppe på kontanthjælp på ubestemt tid?

VIL magtmenneskene ikke forstå - eller KAN de ikke?

Liliane Murray, Janus Agerbo, Flemming Berger, Britta Hansen, Vagn Buch-Pedersen, Heidi Larsen, Peter Hansen, Lilli Wendt, Einar Carstensen, John Christensen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Keld Albrektsen, Bjarne Andersen, Herman Hansen, Anne Sofie Nielsen, Kurt Nielsen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis man nu har et elendigt arbejde i fx servicesektoren, som er både hårdt og underbetalt og man bliver syg og finder ud af at det er meget bedre, sjovere og alt mulig andet positivt - at gå derhjemme og pille sig selv i navlen eller hvad man nu gør, selv om man allerede er blevet rask, så er det jo netop muligheden for at modtage fx. sygedagpenge eller anden overførselsindkomst der er afgørende. På den måde er ministeren bare realist. Vi bliver nød til at komme de dovne i forkøbet. Der skal ikke være en eneste sprække, hvor nassernes samfundsomstyrtende anarki kan trives. Hvis vi rækker dem en lillefinger tager de bare hele hånden. I øvrigt har selv alvorligt syge i mange tilfælde mere gavn af at være ude blandt andre end af at gå derhjemme. Men må så bare håbe at det er godt for virksomhederne at have alle disse syge mennesker gående omkring, men på den anden side: det meste bliver jo alligevel fremstillet i Kina.

Vi ved jo allerede nu at Socialkammeraterne vil bakke Neergaard og kumpaner op hele vejen (hen til banken).
Øv!

Liliane Murray, Janus Agerbo, Benny Jensen, Vagn Buch-Pedersen, Helene Kristensen, Bjarne Andersen, Anne Sofie Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Mere dokumentation på en sort tidsalder for dk.

Man må håbe at tingene ændrer sig så neergård fjolset får den straf han fortjener inden han dør.

Liliane Murray, Flemming Berger, Vagn Buch-Pedersen, Helene Kristensen, Carsten Mortensen, Anne Sofie Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Er det ikke frygteligt ulogisk, at politikerne i både den nuværende og forhenværende regering går så højt op i, at alle skal tage en uddannelse, samtidig med, at når uddannede og kompetente fagfolk så udtaler sig om en sag, så vil politikerne ikke lytte - de har allerede bestemt, hvordan det hele skal skrues sammen, så det passer ind i den sorte neoliberalisme - og regnearket er programmeret til ikke at tage hensyn til den menneskelige faktor. Hvorfor har politikerne ikke respekt for uddannede mennesker, der udtaler sig fagligt?

Liliane Murray, Janus Agerbo, Britta Hansen, Vagn Buch-Pedersen, Einar Carstensen, Henrik Pedersen, Helene Kristensen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Anne Sofie Nielsen, Torben Skov og Anders Dam anbefalede denne kommentar

Politikere og magtfulde mennesker lærer desværre at selektere i hvad der skal tages alvorligt og hvad der skal respekteres, de er jo mennesker. Og vi har et system og en kultur som lærer dem at være blaserte, at manipulere og at søge personlig vinding. Og det er denne lære, deres politiske gerninger reproducerer; de skaber naturligvis samfund i eget (sind)billede.

Vi kan hyle og skrige og skabe os; så længe vi opretholder vores strukturelle samfundsorden, vil vi kulturelt fortsætte med at reproducere utilitarisme og opportunisme i lange baner. Og vore politikere er, ud over at være lakajer og nyttige idioter for magteliten, symboler herpå. Fede symboler.

Liliane Murray, Janus Agerbo, Flemming Berger, Peter Hansen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, lars abildgaard og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Søren Kristensen, tyv tror hver mand stjæler.

Liliane Murray, John Christensen, Anne Sofie Nielsen, Lene Præstekjær, Einar Carstensen og Henrik Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter C. Rytter

Det kan vel næppe komme som en overraskelse for lovgiverne, at nogle sygdomsforløb tager længere tid at udrede end 22 uger.
Det ser ud som om, at man er ved at lave et systemovergreb, angivelig på grund af lovsjusk, i forhold til mennesker der er alvorligt syge og derfor bør omfattes af velfærdsstatens økonomiske sikkerhedsnet, rettidigeg omhu og omsorg

Liliane Murray, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar

"»Hvis vi forlænger sygedagpengeperioden, vil nogle andre mennesker blive svigtet ved ikke at få en mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet i tide,« siger ministeren."

Igen er man fuldkommen ligeglade med konsekvenserne for de allermest nødlidte og mest hjælpetrængende- som netop regeringen burde tage under sine vinger!
De stærke skal nok klare sig!!!

Lise Lotte Rahbek, Liliane Murray og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Vagn Buch-Pedersen

Man hører klart, at ministeren ikke er politiker, men tidligere arbejdsgiverdirektør. En iskold embedsmand, som har sit på det tørre, som mener at forældre skal "forvalte deres børn" og som helt klart giver en hatfuld for dem, der har hjælp behov. Som han sagde tidligere om arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere: "De kan jo vælge at tage et arbejde"! Som om - med enkelte undtagelser, som altid vil være der - folk "vælger" at blive fyret eller ryge ud på kontanthjælp. En udtalelse, som siger mere om ministeren end om virkeligheden.

Da jeg var sygemeldt (var i arbejde første gang det skete), hed det 52 uger med mulighed for forlængelse, allerede den gang var der mange der faldt ud efter de 52 uger, fordi de enten var for syge til afklaring eller ikke lige passede ind i en af de forlængelsesmuligheder der var. Der var så mange der måtte klare sig for ingenting eller kontanthjælp... eller måtte melde sig raske og gå syge på arbejde eller stå til rådighed som syg ledig. Jeg har selv været i den situation, at jeg blev fyret fra mit job pga. sygdom, kommunen opgav så snart jeg ikke kunne fastholdes i mit arbejde, så jeg endte med at måtte stå til rådighed som ledig for at få dagpenge, selvom jeg faktisk var syg! Det var tilbage i 2005/2006!

Da Mette Frederiksen fremsatte den nye reform for sygedagpenge, LOVEDE HUN HØJT OG HELLIGT at ingen ville falde mellem to stole og hun blev advaret om, at det ville kun blive værre med den nye reform. Alligevel blev reformen gennemført og nu ser vi konsekvensen af det alle sagde ville ske!

Det er direkte smagløst, at folk stadig bliver afvist med at de er for syge til at for forlænget deres sygedagpenge... Hvordan det stadig kan lade sig gøre, er ufatteligt. Det var stressende nok at nå at blive afklaret inden 52 uger med diverse læge undersøgelser, udredning på sygehus etc etc (har prøvet det et par gange siden 2005/2006), det er direkte umenneskeligt at det nu skal ske inden 22 uger!

Ole Vagn Christensen

Med Jørn Nedergårds udtalelse ser vi endnu et eksempel på at menneskers eksistens berettigelse til et godt liv har ingen plads i det liberalistiske samfund.
Men hvad være er at den regning det koster den betyder men det passer jo også ind i den liberalistiske samfundsmodel, at få undergravet det danske velfærdssamfund, så der kan blive plads for skattelettelser for de bedre stillede helt i tråd med den liberalistiske grundlov den stærkestes ret til grådighed som de svageste skal tilfredsstille.
På tide at Den konservative/socialdemokratiske samfundsmodel finder sammen med den sløve venstrefløj om at sætte en fremtidsreform for at styrke sundhed så vi kan få medicinudgifter og overbelægninger på sygehusene med forringede behandlinger stoppet.
Der er rige muligheder for at argumentere for en sådan samfundsmodel som ikke er dyrere end konkurrence statens liberalistiske samfundsmodel

Søren Kristensen

@Helene Kristensen
Selvfølgelig stjæler hvermand ikke, men emnet beskæftiger sig med en gråzone (rask/ikke rask) hvor der nødvendigvis må være nogle regler der tilgodeser flertallet, ikke mindst på den lange bane.

Godt spørgsmål Matin Madsen, og måske et spørgsmål politikerne burde tænke over lidt mere.

"Hvis de ikke er syge, hvad skulle så holde dem tilbage fra arbejdsmarkedet?"

Hvis politikerne forsøgte at besvare dette, ville vi nå et godt stykke videre. Men tror de ville have svært ved at retfærdiggøre deres egne forskruede hjernen.

Søren Kristensen, man lovgiver jo netop i forhold til et mindretal. Et mindretal der står udenforarbejdsmarkedet, men som aldrig vil være eller blive arbejdsmarkedsparate, og for at få borgerne til at sluge dén, laver man hetzkampagner, der udstiller alle kontanthjælpsmodtagere og andre på offentlig forsørgelse som dovne nassere.
Men du vil måske hellere straffe de 95% hvor dette ikke gælder, i jagten på de 5% hvor det måske gør.
Din logik er så primitiv, det er sjældent det der virker logisk på overfladen, og frentillet i en meget simpel kontekst, der også holde vand, når man dykker ned under overfladen.