Nyhed
Læsetid: 2 min.

Enhedslisten i EU-opgør

Det bør være en af konsekvenserne af folkeafstemningen om retsforbeholdet, at Enhedslisten stiller op til Europa-Parlamentet, lyder det fra Pelle Dragsted. Modstander kritiserer ham for at svigte Folkebevægelsen mod EU
Indland
21. december 2015

Efter folkeafstemningen om retsforbeholdet kastes Enhedslisten nu ud i et nyt opgør om, hvorvidt partiet bør opstille til Europa-Parlamentet.

Enhedslisten skal på det kommende årsmøde, i pinsen 2016, diskutere en eventuel opstilling ved europaparlamentsvalget i 2019. Men den netop overståede valgsejr får allerede nu partiets finansordfører, Pelle Dragsted, til at starte denne diskussion.

Pelle Dragsted mener nemlig, at Enhedslistens anbefaling af nej’et forpligter partiet til at spille en mere aktiv rolle på den »europæiske politiske kampplads«.

Og sidstnævnte betyder en opstilling til europaparlamentsvalg i 2019 og ikke blot, som hidtil, en anbefaling til medlemmerne om at stemme på Folkebevægelsen mod EU.

»Folkebevægelsen mod EU kan en masse, men det er en tværpolitisk organisation, og mange af dagens kampe i Europa er jo ekstremt politiske: Hele den europæiske nedskæringspolitik, de økonomiske krav til Grækenland og flygtningesituationen – er alle politiske spørgsmål, der skiller på en højre-venstreakse. Der er selvfølgelig meget i EU, som handler om demokrati, og hvor vi kan stå sammen på tværs af højre og venstre, hvilket vi gjorde i forbindelse med folkeafstemningen. Men når det kommer til Europa-Parlamentet, så er der bare nogle politiske spørgsmål som bør dele os,« siger Pelle Dragsted.

Efter europaparlamentsvalget i 2014 viste en intern analyse således, at 56 procent af Enhedslistens vælgere stemte på Folkebevægelsen mod EU, 21 procent på SF og andre ni på andre partier – mens 14 procent slet ikke stemte.

Dermed var alene Liberal Alliance ringere end Enhedslisten til at mobilisere vælgere til at stemme på deres parti/liste til europaparlamentsvalget. Ved parlamentsvalget fik Folkebevægelsen 8,1 procent af stemmerne og ét mandat.

Ved en urafstemning i 2013 afviste et snævert flertal af Enhedslistens medlemmer imidlertid en egen opstilling, et resultat partiets årsmøde efterfølgende valgte at følge.

Dengang anbefalede Enhedslistens daværende fire højestprofilerede politikere, politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, gruppeformand Per Clausen, folketingsgruppens næstformand Pernille Skipper, samt finansordfører Frank Aaen ellers alle, at Liste Ø for første gang skulle figurere på stemmesedlen ved et valg til Europa-Parlamentet.

Den mest prominente modstander var Enhedslistens daværende udenrigsordfører, det mangeårige medlem af Folkebevægelsen og kandidat for bevægelsen, Christian Juhl.

Frygter for bevægelsen

Christian Juhl, som i dag er Enhedslistens udviklingsordfører, frygter stadig, at Enhedslisten kan ende med at tage Folkebevægelsens enlige mandat, hvilket efterfølgende vil føre til bevægelsens opløsning, ligesom det skete for JuniBevægelsen.

Det vil ikke blot være afslutningen på snart et halvt århundredes EU-modstand. Det vil efterlade venstrefløjens EU-modstandere på herrens mark, hvis Enhedslistens succes en dag skulle vende og partiet atter synke mod den danske spærregrænse, partiet historisk ofte har befundet sig i nærheden af.

»Vi kalder os et græsrodsparti, men det er at svigte græsrødderne, hvis vi selv stiller op, for en opstilling kan nemlig i værste fald tage livet af Folkebevægelsen. Og hvilken forskel kan Enhedslisten egentlig gøre? Nogen snakker om en socialistisk EU-modstand, men vi er fint dækket ind af den centrum-venstremodstand, som Folkebevægelsen laver, og vi har rigtig god mulighed for at præge denne modstand – hvis vi vil. Folkeafstemningen afslørede jo, at mange SF’ere, Socialdemokrater, Radikale Venstre eller fra Alternativet trodsede deres partiers anbefaling om et ja. De skal have et sted at gå hen, for de stemmer ikke nødvendigvis på Enhedslisten men på et tværpolitisk projekt som Folkebevægelsen,« siger Christian Juhl.

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, har »ingen kommentar« til Pelle Dragsteds forslag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Så ved vi jo hvad der sker. Nøjagtig det samme som med SF. Når først politikerne kommer ind i pengestrømmen i EU, forsvinder al skepsis og modstand som dug for solen.

Valgsejr ?
Der var ingen der vandt ved det valg. Resultatet blev tab-tab og lidt mere tab og enhver der tror andet er dum som en dør.

Jens Jørn Pedersen

EU er en stor misforståelse.
Samarbejde mellem de europæiske lande er rigtigt og nødvendigt.
Problemet er, at EU er blevet til centralisme og magtbegær.
Vi ser det på det seneste med Europol, hvor man ikke blot vil samarbejde, men vil have et kontraktligt samarbejde, der kan centralt styres.
Min opfordring er at ændre EU til ESS (Europas Samarbejdende Stater)!

Hurra, så kom det ...

Jeg og andre har i kølvandet på folkeafstemningen igen og igen prøvet at få Enhedslisten til at forstå, at en socialistisk strategi på europæisk plan kræver en tværnational politisk platform – enten en slags 'folkefront' eller et parlamentarisk samarbejde gennem EU.

Det nuværende nej-fællesskab med højrefløjspartier er ikke nogen frugtbar eller konstruktiv organisering, men opskriften på politisk impotens. Man kan måske forhale en historisk udvikling, men man har ikke redskaberne til at sætte noget andet i stedet og dreje udviklingen i en anden (mere socialistisk) retning. Nej-fællesskabet med højrefløjspartierne i Europa (hvoraf nogle ligger endog meget langt til højre) giver ikke noget fælles politisk grundlag eller nogen legitimitet.

Hvis resultatet af folkeafstemningen, der giver anledning til mange fortolkninger, kan føre til, at Enhedslisten kommer ind i den fælleseuropæiske kamp om fremtiden (og ikke kun om bevarelsen af fortiden), så er meget vundet.

Poul Anker Sørensen, Erik Pedersen, Arne Lund og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Tillykke Mihail Larsen,

så bed den mindst ringe på maddingen som udenrigskorrespondent for Den Alternative Venstrefløj i Enhedslisten.

Folkebevægelsens enlige mandat skal åbenbart flyttes over til EL - dog, et helt mandat bliver der næppe stemmer nok til - men De politiske Kandestøbere vejrer alligevel morgenluft - underholdende ...

Henrik Plaschke

Mihail Larsen har ret: Enhedslisten har med sin opbakning til, at EU-politik udelukkende skulle gennemføres på nationalt plan – ofte i samarbejde med diverse højrefløjsnationalister – i praksis svigtet de progressive politiske kræfter, der syd for grænsen kæmper en hård kamp op ad bakke for et mere progressivt EU.

Et flertal i Europarlamentet har eksempelvis støttet et arbejde for at skabe større gennemskuelighed (transparens) vedrørende multinationale selskabers aktiviteter, placering af overskud og skattebetaling. Det handler ikke mindst om at bekæmpe skattely i Luxembourg og andetsteds og hermed også om at udvikle alternativer til den dominerende sparepolitik. Det er vel en ikke uvæsentlig del af kampen for et bedre Europa?

Europaparlamentets seneste resolution om dette er vedtaget den 16. december, men Parlamentet kan jo ikke i sig selv gennemtvinge en sådan ændring. Og hverken Europakommissionen eller Ministerrådet har bakket op om dette arbejde.

EU er en kampplads og ikke en statisk størrelse. Og kampen lettes ikke af, at det er højrefløjsregeringer, der dominerer i de fleste lande. De bliver endnu mere magtfulde, hvis venstrefløjen gemmer sig bag ved et ”upolitisk” nationalt samarbejde.

Flemming Berger, Michael Kongstad Nielsen, Grethe Preisler og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Jan Weis,

Deres kongelige højhed må meget undskylde, men den støtteudtalelse er jo underskrevet af Enhedslistens Forretningsudvalg og ikke af Enhedslistens chefideolog og finansordfører Pelle Dragsted. Og hvem andre end listens egne medlemmer, og dem der abonnerer på listens hjemmeside, kan dog tænkes at interessere sig dog for, hvad denne inferiøre gruppe i et parti uden partiboss, spilder deres tid og kræfter på at formidle til offentligheden i den fri og uafhængige venstreorienterede presse, vi har i kongeriget Danmark?

Allerunderdanigst
Maren i Kjæret

Grethe Preisler

P.S. Hvis 'kandestøberne' vinder gehør for deres forslag, kan vi jo altid udnævnte Bølle til Rigshund og lære det kloge dyr at sige andet en bjæf-bjæf piv-piv og grrrrr.
Hvad med UAEU? Det vil stensikkert være et slogan, der giver pote til listens kandidater til Parlamentsvalget på Lolland og Fyn.

Så længe Pelle ’Drogafsted’ ser ud til at være i mindretal i partiet uden boss, men heldigvis med ’de tre gratier’, kan du tage det helt roligt og ikke lade dig køre rundt i spalterne af disse fåtallige ’kandestøbere’ – og det med det kongelige har ikke helt sin rigtighed, hvis du studerer Bølles nye våbenskjold nærmere – han er og forbliver hedning, og som hund så herre … ;-)

Grethe Preisler

Tak Jan Weis, jeg var helt bange for, at Bølle var løbet hjemmefra med en flok omrejsende kedelflikkere af 'uhadansk etnisk oprindelse'. Man ved aldrig, hvem der lusker rundt i grænselandets ligusterkrat i mørke tider som denne.

I morgen har vi solhverv
Hil Freja!

En fjerdel af EL's medlemmer stemte ja til at ophæve retsforbeholdet. Ikke desto mindre så agerer MF'erne som om der kun er nej-stemmer i partiet.
Ikke særlig hensynsfuldt overfor partiets EU-skeptiske venstrefløj, der ikke vil tage til takke med den golde modstand mod EU - uden at kunne anvise et brugbart alternativ. Og som heller ikke syntes om EL's kampagne, der ikke alene lignede DF's til forveksling, men også var fyldt med manipulationer, fortielser, skræmmekampagner (især de stakkels rumænere blev skamredet).
Meget af det, der blev sagt og skrevet var mod bedre vidende.
Af alle de afstemninger jeg har været vidne til siden DK kom med i 1973, var denne det absolutte lavpunkt, og temmelig blamerende for EL.
Godt nok utroligt, at en så utroværdig kampagne kan give så mange stemmer. Trist!

En fjerdel af EL's medlemmer stemte ja til at ophæve retsforbeholdet. Ikke desto mindre så agerer MF'erne som om der kun er nej-stemmer i partiet.
Ikke særlig hensynsfuldt overfor partiets EU-skeptiske venstrefløj, der ikke vil tage til takke med den golde modstand mod EU - uden at kunne anvise et brugbart alternativ. Og som heller ikke syntes om EL's kampagne, der ikke alene lignede DF's til forveksling, men også var fyldt med manipulationer, fortielser, skræmmekampagner (især de stakkels rumænere blev skamredet).
Meget af det, der blev sagt og skrevet var mod bedre vidende.
Af alle de afstemninger jeg har været vidne til siden DK kom med i 1973, var denne det absolutte lavpunkt, og temmelig blamerende for EL.
Godt nok utroligt, at en så utroværdig kampagne kan give så mange stemmer. Trist!

Grethe Preisler

"En fjerdedel af EL's medlemmer" - hvor ved du det fra Arne Lund?
Man behøver ikke at tro på alt, hvad Ritzau kolporterer på grundlag af en rundringning til "et repræsentativt udsnit" af stemmeberettigede indehavere af mobiltelefoner.

Konflikter i studiekredsene?

"There will be blood"

Poul Anker Sørensen

du har helt ret Pelle Dragsted, det er på høje tid vi selv går ind, så et samarbejde med alle på venstrefløjen i Europa kan komme igang.
folkebevægelsen har haft sin tid, det er på tide vi kommer videre.

Grethe Preisler - Ved at bruge øjne og ører. Om det er 22 eller 27 pct. er mindre vigtigt. Væsentligst er det at forholde sig til, at der i EL er en betydelig skepsis overfor den benhårde afvisende kurs i forhold til EU. Det betyder ikke, at de skeptiske er glødende EU-tilhængere, men mere at de kan se nødvendigheden af at tættere europæisk samarbejde om fælles udfordringer. Og som ikke stiller sig tilfreds med den skingre parole om "at DK bare skal ud af EU". Bøvs! Og hvad så ? Det hjælper overhovedet ikke noget som helst, og gavner ikke de mange flygtninge, eller de store udfordringer der er med miljø, kapitalistkrise, identitetskrise og den galoperende højredrejning.
Mener du, at disse udfordringer løses med usikre mellemstatslige aftaler, FN- initiativer, der vil være flere år om at komme i gang, eller ineffektive parallelaftaler som de norske?

Grethe Preisler

Arne Lund,
hvor vil du så foreslå mig at "bruge" mine øjne og ører?

Da jeg ikke er i besiddelse af medlemskort til en eller flere kaffeklubber (eller hedder det stadigvæk fraktioner?) i et eller flere af partierne i "Rød Blok", forholder jeg mig i nærværende massemedium udelukkende til de oplysninger vedr "Venstrefløjens" officielle holdning til EU-retsforbeholdet, som fremgår af kommentarerne i dette forum, hvor "landets bedste hoveder diskuterer de mest presserende problemer" så fjerene flyver ;o)

Med venlig hilsen
og god jul til alle kaffesøstre m/k

Grethe
det kræver naturligvis en vis kontakt til de pågældende miljøer. Alle partier har medlemmer, der afviger fra partiets holdning til EU, nogle mere end andre. Mest vel hos SD og Venstre, men bestemt også hos EL, selvom partitoppen lader som om det ikke er tilfældet.
Heldigvis er der flere holdninger til EU på venstrefløjen, fx er vi en pæn større flok, der ikke vil ud af EU, men bestemt heller ikke æder råt, hvad der kommer fra Bruxellles. Vi ser EU som en vigtig kampplads for progressiv politik - om end det pt. kan være svært at få øje på det progressive.
Vi vil ikkeoverlade EU til neo-liberalister, nationalkonservative og hvad de ellers kalder sig ude til højre.

Grethe Preisler

Arne
Det gør det uvtivlsomt (kræver en vis kontakt til de pågældende miljøer).
Jeg færdes nok bare i "de forkerte miljøer".

Til kamp for masselinjen og den rette tro!
Kan du have en god jul sammen med de andre "rigtige dissidenter" på Den Danske Venstrefløj ;o)

Aux Armes

Måske er det på tide, at Enhedslisten vender skråen og går fuldtonet ind i EU og støtter politikken og institutionerne med et eget mandat for at deltage i en ikke eksisterende ægte socialistisk strategi opbygget på et ikke eksisterende fælles politisk grundlag så de, altså EL, ikke tabes i den fælleseuropæiske kamp om fremtiden - man kunne passende begynde med at skabe menneskelig anstændighed i den aktuelle flygtningekrise, inkl. skatteflygtningene, der via skattebegunstigelser åbenbart bor under umenneskelige boligforhold i postkasser i Holland og Luxembourg, fjerne et hav af handelssubsidier, som alle skaber nød og fattigdom i Afrika og dermed endnu flere flygtninge og, ikke at forglemme, stoppe al snak om deltagelse i det neoliberale masseødelæggelsesvåben TTIP, den største trussel mod europæerne siden ’den kolde krig’ …

I besvarelsen af spørgsmålet om disse demokratiske ’politiske kampe’ bedst føres inden for eller udenfor EU-institutionerne, eller begge steder, burde der næppe herske nogen tvivl om – paneuropæiske politiske alliancer uden om den nuværende EU-Moloch vil nok være den mest fremkommelige selv om løsningerne skal bygges på ruinerne af det åbenbare EU-fallitbo …

Grethe Preisler

Allons enfants de la Patrie
Vi må have en ny vejledende folkeafstemning snarest af hensyn til sammenhængskraften

a. UAEU - og det ska' vær' nu!
b. UIEU - og det ska' vær' nu!
(det ikke ønskede bedes overstreget)

Andre hastesager for et Enhedslisten i EU

I Frankrig har ’Frog1’ og hans regering gennemført en ’reform’, som vil gøre det muligt for præsidenten med legitimitet i en ændret forfatning, at udråbe undtagelsestilstand uden parlamentets godkendelse – visse kredse ser nu frem til, at madame Marina La Pen sætter sig i chefstolen - Vive la France - Liberté, égalité, fraternité …
https://www.tagesschau.de/ausland/frankreich-verfassungsreform-101.html

I Polen ser det heller ikke bedre ud, ’Dværg2’ får i parlamentet gennemført, at forfatningsdomstolen ’reformeres’ på en sådan passende måde, at politikerne kan gribe direkte ind og blokere juristernes legale handlefrihed -
https://www.tagesschau.de/ausland/polen-verfassungsgericht-103.html

Har man snakket sammen i EU? – og kunne det ikke blive alvor herhjemme med et indtil videre tålt EL, men ikke accepteret, som allerede i dag må formodes at være under stærk overvågning og kun vil overleve frem til en eventuel dansk ’undtagelsestilstand’ – der brygger sig ’noget’ sammen dernede i ’Moloch EU’, hvor man akut trænger til en indsprøjtning med ’demokratiske hormoner’ …